Pondělní večer patří Memoriálu Luboše Tomíčka

Praha – 26. září
Tisková konference pořádajícího klubu necelý týden před 49. Memoriálem Luboše Tomíčka nemohla být o ničem jiném než o startovní listině tradičního závodu. Svého času to býval vrchol mezinárodní plochodrážní sezóny v Praze a ani dnes v časech Speedway Grand Prix Memoriál neztratil na své zvláštní přitažlivosti.


Tipujte:

Dočkáme se letos českého vítěze Memoriálu Luboše Tomíčka?

View Results

Loading ... Loading ...

 

Chybí čtyři jména

Na Markétě se už těší na diváky
Na Markétě se už těší na diváky

Podobně, jako je to se Zlatou přilbou města Pardubic, i Tomíčkův memoriál má své skalní příznivce, kteří jdou na jediný plochodrážní podnik za rok, ale zato nikdy nechybí na tom svém oblíbeném. Jedno z kouzel Tomíčkova memoriálu je právě jeho přirozené spojení se Zlatou Přilbou. Dřív to byla příležitost porovnat domácí jezdce s mezinárodní elitou a jedinečná možnost pro diváky shlédnout na vlastní oči zahraniční hvězdy tohoto sportu.

Dnes z toho zůstalo jen to porovnání na konec plochodrážního roku a pořadatelé mají mnohem těžší úkol jednak najít vhodný termín v nabytém podzimním kalendáři, jednak vyhovět rostoucím požadavkům nejatraktivnějších jezdců. V letech minulých dokonce byl pokus oddělit Tomíčkův memoriál od pardubického super víkendu ve snaze zajistit co nejkvalitnější obsazení mítinku a vyhnout se sychravému říjnovému počasí. Každá taková změna má své pro a proti, ale ke cti pořadatelů je třeba poznamenat, že vždy zajistili kvalitní startovní pole.

Tomáš Topinka, Pavel Ondrašík a Josef Franc na dnešní tiskové konferenci
Tomáš Topinka, Pavel Ondrašík a Josef Franc na dnešní tiskové konferenci

Letošní vydání se musí vypořádat s termínovými kolizemi stejně jako v předchozích letech, takže jako nejlepší se znovu okázalo spojeni se Zlatou přilbou. K dnešnímu dopoledne zůstaly jen čtyři prázdné řádky v seznamu a přitom jedno místo pořadatelé mají zarezervované pro vítěze z Pardubic, pokud už není domluvená jeho účast a pochopitelně za předpokladů, že se strany dohodnou. Filosofie sestavování startovní listiny je zase snaha připravit vyrovnané startovní pole bez jednoznačného favorita. Domácí špička je kompletně zařazená a pořádající klub neskrývá nadějí, že by se po dlouhých sedmi letech mohlo podařit zvítězit českému závodníkovi. Naposled se to povedlo Matěji Kůsovi v roce 2010, předtím Josefovy Francovi v roce 2006 a tento závodník je nejen na seznamu účastníků pondělního závodu, ale byl taky přítomen na tiskovce aby odpověděl na otázky novinářů.

 

Možná konfrontace SGP a SEC

Josef Franc se pochlubil bronzovou medailí z dlouhodrážního mistrovství světa
Josef Franc se pochlubil bronzovou medailí z dlouhodrážního mistrovství světa

Když jsme se dostaly k Josefu Francovi, Mladý veterán jak hlásá jeden ze sloganů na jeho zavodním strojí, je letos ve výjimečné formě a navíc se mu daří. Opakovaně získal bronzovou medaili v mistrovství světa na dlouhé dráze a v týmové soutěží této plochodrážní discipliny byl individuálně nejúspěšnějším jezdcem.

Taková je momentální hodnota Josefa France a určitě se pokusí dostat se na pódium jak v neděli v Pardubicích, tak i v pondělí v Praze. Může pomýšlet i na stupeň nejvyšší a letos si určitě zaslouží domácí aplaus, obzvlášť že úspěch v mistrovství světa nebyl nijak zvlášť zaznamenán mimo plochodrážní obec.

Kromě Josefa France z domácích jezdců uvidíme Václava Milíka, Eduarda Krčmaře a Matěje Kůse. Všichni jedou na závěr sezóny ve výborné formě, což předvedli minulou sobotu v Divišově. Doplní je Zdeněk Holub a Ondřej Smetana sice na pozice rezerv, jenomže pro oba je Markéta domácí klubová trať, kde dokážou zajet výborně, dostanou-li příležitost.

Hlavní zodpovědnost za startovní listinu má Tomáš Topinka a ten neskrýval spokojenost z účastí objevu letošního světového poháru družstev Rusa Gleba Čugunova. Dále se mu podařilo dohodnout účast Andrease Jonssona.

Z Můstku se dnes dostanete metrem až na Markétu
Z Můstku se dnes dostanete metrem až na Markétu

O zbývajících volných místech Tomáš Topinka nechtěl moc spekulovat, dokud nebude mít podepsanou smlouvou, ale jedno jméno přece jen prozradil. Velice by si totiž přál účast i třetího z čela SEC Lotyše Andrzeje Lebědevse. Tím by se podařila přímá konfrontace jezdců SGP a konkurenčního evropského šampionátu.

Zatím je potvrzena účast Petera Kildemanda, ale třeba přibudou další jména z letošního ročníku velkých cen vzhledem k jejich hojné účastí v Pardubicích. Startovní listinu pořad může ovlivnit odložený play-off o třetí místo v polské extralize a takže finálové souboje v britské a švédské Lize. Nezávisle na tom, kdo ještě přibude na seznamu, sestava jezdců je dle záměru velmi vyrovnaná a máme se na co těšit.


Rozvrh pondělního závodu:

  • otevření stadiónu pro diváky v 16:30.
  • ihned a až do 17:30 pro diváky bude dostupné depo závodních strojů, což je velice neobvyklá atrakce při mezinárodních závodech.
  • 17:45 autogramiáda až pěti závodníků
  • 19:00 slavnostní nastup a okamžitě po něm první jízda

Ukažte dětem plochodrážní speciály zlbízka rovnou v pražském depu
Ukažte dětem plochodrážní speciály zlbízka rovnou v pražském depu

Pro ty, co se nedostanou na Markétu, bude přímý přenos v televizi. Nic nenahradí ale burácení závodních speciálů, takže určitě neváhejte vyhradit si pondělní večer na návštěvu pražského stadiónu Markéta. Další příležitost podobně obsazeného závodu bude až 26. května 2018, což je už potvrzený termín pražského kola Speedway Grand Prix.

 

Startovní listina pondělního Tomíčkova memoriálu:

1 vítěz Zlaté přilby
2 Josef Franc, CZ
3 Daniel Gappmaier, A
4
5 Václav Milík, CZ
6
7 Nicolas Covatti, I
8 Peter Kildemand, DK
9 Sebastian Ulamek, PL
10 Eduard Krčmář, CZ
11
12
13 Gleb Čugunov, RUS
14 Matěj Kůs, CZ
15 Jurica Pavlic, CRO
16 Andreas Jonsson, S
17 Zdeněk Holub, CZ
18 Ondřej Smetana, CZ

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Kiril Ianatchkov