Češi v akci 239

Po přeložení čtvrtečního poháru stopětadvacítek na malé Markétě na zítřek se u nás závodilo pouze o víkendu při přeboru v Plzni a pouťáku v Kopřivnici. Podobné to bylo i s našimi závodníky za hranicemi, ať už se týká reprezentačních či jiných startů. Všichni se shodou okolností dostali do akce včera, kdy byl mimořádně úrodný den i na volné závody.

 

Václav Milík a Tai Woffinden položili Wroclawi finále k nohám

Včera měl Václav Milík pádný důvod k oslavám
Včera měl Václav Milík pádný důvod k oslavám

Nicméně dnešní tradiční kompilační ohlédnutí stejně musíme začít již úterkem. Druhým kolem totiž skončilo čtvrtfinále play-off švédské Elitserien, jehož výsledky určily semifinálové soupeře pro přímo postoupivší nejlepší týmy po základní části.

Semifinále jsou na pořadu dne zítra a pozítří. Vetlanda Martina Vaculíka se utká s Rospiggarnou Hallstavik, zatímco druhou semifinálovou dvojici tvoří Smederna Eskilstuna a Masarna Avesta.

Polské soutěže jsou o kousíček vpředu než ve Švédsku. V odloženém semifinálovém utkání Lublin porazil Ostrow 47:43 a díky o dva body lepšímu součtu skóre postoupil do finále druhé ligy, kde se včera doma potkal s Gnieznem. Lublin ho porazil 50:40. Eduard Krčmář v sestavě hostů inkasoval devět bodů (0 1 3 2 3). Odveta v Gniezně se koná příští neděli.

V extralize včera vyvrcholilo semifinále. Martin Vaculík se před ním svěřoval polským novinářům, že udělá všechno, aby v odvetě před zraky domácího publika překonal čtyři body, které na jeho Gorzow najela Wroclaw o týden dříve.  A mítink se vskutku podle takového záměru vyvíjel a v jeho půli vedli domácí již o dvanáct bodů.

Příští neděli čeká Eduarda Krčmáře klíčový podnik v Polsku
Příští neděli čeká Eduarda Krčmáře klíčový podnik v Polsku

Wroclaw rozpoutala protiofenzívu, ovšem Gorzow stále tahal za delší konec. Před závěrečnou jízdou bylo skóre 44:40 a rozjížďka s číslem patnáct měla rozhodnout nejen o výsledku duelu, ale také o finalistovi. Tai Woffinden s Václavem Milíkem porazili Bartosze Zmarzlika s Martinem Vaculíkem 5:1 a na poslední chvíli rozhodli semifinále ve wroclawský prospěch.

Závod skončil 45:45 a Wroclaw postoupila celkovým skóre 92:88. Václav Milík pro ni vybojoval třináct bodů s jedním bonusem (3 2 2 3 1 2), Martin Vaculík byl s jedenácti body (3 3 3 2 0) nejlepším mužem Gorzowa. Rovněž druhá semifinálová odveta Zielona Gora vs. Leszno skončila nerozhodně 45:45, do finále se kvalifikovalo Leszno (95:85).

 

Češi stáli na stupních

Rovnou z Kopřivnice mířil Josef Franc do německého Pfarrkirchenu k mezinárodnímu pouťáku na dlouhé dráze, v jehož startovní listině byl také Martin Málek. Zvítězil Martin Smolinski, za nímž do cíle finálové jízdy dorazili Bernd Diener, Josef Franc, Michael Härtel, Jörg Tebbe a Markus Eibl.

Včera na stupních vítězů v Pfarrkirchenu: Bernd Diener, Martin Smolinski a Josef Franc
Včera na stupních vítězů v Pfarrkirchenu: Bernd Diener, Martin Smolinski a Josef Franc

„Dráha byla trochu těžší po dešti, ale celý den nepršelo,“ přibližuje závod Zdeněk Schneiderwind. „Pepemu nevyšla po špatném startu první jízda, jinak se pral s dráhou a soupeři. Myslím, že Smolinski byl o stupínek výš, ale o Dienerovi se Pepemu bude asi zdát.“

Martin Málek skončil desátý. „U mě špatné, co se týká výsledků, ale bylo to fajn svezení, mohl jsem zas po dvou měsících vyzkoušet techniku,“ komentoval své vystoupení samotný březolupský závodník.

Zdeněk Holub stojí na pódiu ve Wolfslake
Zdeněk Holub stojí na pódiu ve Wolfslake

Zdeněk Holub v sobotu vyhrál plzeňský přebor, Matěj Kůs startoval zase v Kopřivnici, ale včera se oba sešli ve finálové jízdě mezinárodního závodu v německém Wolfslake. Nakonec vyhrál Krystian Pieszczek před Zdeňkem Holubem, Dimitri Bergem a Matějem Kůsem.

Domů z Plzně nejeli ani Josef Novák a Martin Mejtský, kteří zamířili do Murecku. O volném závodě dorazily zatím jen kusé informace, že na pódiu stáli Denis Štojs, Nick Škorja a Matic Ivačič. Každopádně Josef Novák inkasoval tři body a Martin Mejtský po pádech ve dvou jízdách závod nedokončil.

Po uzávěrce: finálová jízda v Murecku skončila v pořadí Denis Štojs, Nick Škorja, Matic Ivačič a Marcin Koscielski. Pro oba Pardubičany skončil mítink základní částí, Josef Novák byl jedenáctý, Martin Mejtský se dělil s Philipem Kirchsteigerem o dvanáctí a třinácté místo.

Milan Mihule, Zdeněk Holub a Matěj Kůs včera ve Wolfslake
Milan Mihule, Zdeněk Holub a Matěj Kůs včera ve Wolfslake

Foto: archív Josefa France a Zdeněk Holub st., ilustrační Karel Herman