Jonas Knudsen škrtal semifinálové vítězství, avšak světový titul nikoliv

Praha – 31. srpna
Finále světového šampionátu dvěstěpadesátek v sobě zahrnovalo vlastně dva závody. Ten první jeli pořadatelé proti dešti. Katastrofální předpověď je nejprve vyděsila, ale nakonec vedla k rozhodnutí začít mítink bez nástupu o tři čtvrtě hodiny dříve oproti časovému harmonogramu. Zdálo se, že vítězí. Za hodinu stihli šestnáct rozjížděk. Především však přestalo pršet. Jenže západní obzor záhy splnil svou temně šedou hrozbu. Okolo rozjížďky s číslem dvacet už zase lilo jako z konve. Intenzita dešťových kapek houstla a houstla a před finálovou jízdou byla Markéta již nesjízdná. Semifinále se proto škrtla a o pořadí rozhodovala základní část světového závodu. V ní nepoznal hořkost porážky Jonas Knudsen, jenž svou vítěznou šňůru prodloužil i v semifinále. Na stupně vítězů si s ním vykročili také Karol Zupinski a Philip Hellström – Bängs. Petr Chlupáč, který dostal divokou kartu, přišel o motor, zmeškal závěrečnou tiskovou konferenci a skončil patnáctý, nicméně aspirace na budoucí úspěch v sedle čtvrtlitru rozhodně neztratil. Daniel Šilhán se coby druhý náhradník na ovál ani jednou nedostal.

Karol Zupinski, Jonas Knudsen a Philip Hellström - Bängs stojí na stupních vítězů
Karol Zupinski, Jonas Knudsen a Philip Hellström – Bängs stojí na stupních vítězů

Kdo na závody pozdě chodí, sám sobě škodí

Henrik Lorentsen míří za vítězstvím v rozjížďce s číslem jedna před Aleksanderem Kajbuševem (modrá), Keynanem Rewem (bílá) a Leonem Flintem (žlutá)
Henrik Lorentsen míří za vítězstvím v rozjížďce s číslem jedna před Aleksanderem Kajbuševem (modrá), Keynanem Rewem (bílá) a Leonem Flintem (žlutá)

Všichni, kdo si dnes na pražskou Markétu pospíšili, nalezli na autech zaparkovaných v okolí stadiónu dešťové kapky. Ale také vyhráli svůj vlastní závod o to, aby první světové finále dvěstěpadesátek spatřili úplně celé od začátku až do konce. Pořadatelé totiž u vědomí katastrofální předpovědi počasí nejen zrušili autogramiádu a nástup, ale především posunuli start rozjížďky s číslem jedna už na 17:15.

Diváků se, pravda, v ochozech moc nesešlo. Našly se však i případy, kdy si cizinci sedící u kiosku s občerstvením myslil, že se na ovále teprve trénuje. Přitom však už probíhal vlastní závod, z něhož oni neviděli první sérii.

Petr Chlupáč napínal nervy svých příznivců ještě před startem rozjížďky s číslem čtyři
Petr Chlupáč napínal nervy svých příznivců ještě před startem rozjížďky s číslem čtyři

Po smolném úterku měla česká plochá dráha ve startovním poli víceméně jednoho a půl zástupce. Petr Chlupáč dostal od Markéty divokou kartu. Daniel Šilhán se dočkal nominace na náhradníka, nicméně s osmnáctkou na zádech nemohl doufat, že bude projíždět vraty z depa příliš často. A závodník domácího klubu bohužel nevozil Fortunu na svém tandemu ani dnes.

Karol Zupinski se po útoku Jedda Lista ocitnul na zemi
Karol Zupinski se po útoku Jedda Lista ocitnul na zemi

Když Petr Chlupáč najížděl na startovní rošt rozjížďky s číslem čtyři, ozvalo se z jeho motocyklu hlasité zarachocení. Co čert nechtěl, stalo se tak přímo před zraky jeho fanoušků, kteří se s českou vlajkou postavili do druhé zatáčky. Jejich hrdina sice bleskově vyměnil stroj, avšak v jeho sedle dovezl jediný bod, který sebral Viljamu Lappimu.

Celina Liebmann (modrá) v souboji s Dawidem Lampartem (žlutá)
Celina Liebmann (modrá) v souboji s Dawidem Lampartem (žlutá)

Ani další průběh večera nepřinesl zlepšení. A to ještě Petr Chlupáč přišel o další třetí místo, když zůstal stát na začátku posledního okruhu šestnácté jízdy. Patnácté místo před Sebastianem Blakkitem a dvěma náhradníky, kteří se vskutku ani jednou nesvezli, se stalo odrazem dané situace. Nicméně když už jsme v podtitulku citovali české přísloví, zůstaňme u nich ještě jednou. Zítra je přece také den.

 

Přichází průtrž mračen

Petr Chlupáč vybojoval svůj první bod na úkor Viljama Lappiho
Petr Chlupáč vybojoval svůj první bod na úkor Viljama Lappiho

Záměrem jury se stalo uskutečnit nejvíce rozjížděk, co bude možné. Nápory deště měly dorazit někdy kolem šesté, takže se spekulovalo o konci po třech sériích. A to tím spíše, když už po první sérii začalo pršet. Nikdo ze závodníků proto nemohl spoléhat na šanci dohnat cokoliv v semifinále či finále. Muselo se bodovat naplno.

Po osmi jízdách na tom v tomto ohledu byl nejlépe Jonas Knudsen. Do závodu vstoupil stylem start – cíl v rozjížďce s číslem dvě a své velké sólo zopakoval i v páté jízdě. V prvém případě byl prvním poraženým Karol Zupinski, který před třetí sérií patřil k trojici závodníkům s pěti body.

Filip Hájek v roli obsluhy vrat z depa
Filip Hájek v roli obsluhy vrat z depa

V rozjížďce s číslem šest jej ve druhé zatáčce srazil Jedd List, který byl ovšem za svůj skutek diskvalifikován a přišel o možnost obhajoby svého vítězství ze čtvrté jízdy. V repete v proudech sílícího deště Karol Zupinski nezaváhal a odvedl Philipa Hellströma-Bängse.

Švéd syrského původu prve ve třetí jízdě až v posledním okruhu rozhodl ve svůj prospěch duel s Dawidem Lampartem a nyní se dostal na pět bodů. Ty měl posléze i poražený Polák, když v osmé jízdě náhlým útokem v nájezdu do třetí zatáčky třetího kola vrátil Viljamu Lappimu podjetí v úvodním výjezdu.

Déšť komplikoval život všem nejen Benu Ernstovi
Déšť komplikoval život všem nejen Benu Ernstovi

V půlce třetí série déšť ustal, nicméně po bratru pěti minutách se rozpršelo ještě více. Závody se začaly podobat bahenní lázni. Boj o titul však hořel dál. V rozjížďce s číslem deset Jonas Knudsen podjel Dawida Lamparta v nájezdu do druhého kola. Dalších dvou těsných pronásledovatelů se ale nezbavil. Karol Zupinski vyhrál stylem start – cíl devátou jízdu, Philip Hellström – Bängs zase kraloval rozjížďce s číslem dvanáct.

 

Fenomenální Dán vyhrál ještě semifinále, byť již byl mistrem světa

Jonas Knudsen šel od vítězství k vítězství
Jonas Knudsen šel od vítězství k vítězství

Byla přesně minuta po osmnácté hodině, když skončila třetí série. Uběhla čtvrt hodina, během níž jsme dle původního plánu měli vidět slavnostní nástup, a další čtveřice rozjížděk přešla do plochodrážní historie. A na čele zůstával stále neporažený Jonas Knudsen.

Phillip Hellström - Bängs si našel cestu do finále, které nakonec muselo být zrušeno
Phillip Hellström – Bängs si našel cestu do finále, které nakonec muselo být zrušeno

V rozjížďce s číslem patnáct sice zprvu musel odrážet nájezd Philipa Hellströma – Bängse, jemuž však ujel. Samotný Švéd se navíc dostal do křížku s Aleksanderem Kajbuševem. Ten se na druhé místo dostal nakrátko již v prvním nájezdu třetího kola. Rozhodující nájezd na druhé místo však podnikl v posledním výjezdu, aby na cílové rovině proburácel okolo Philipa Hellströma – Bängse.

Dawid Lampart jezdí před Keynanem Rewem a Madsem Dalumem
Dawid Lampart jezdí před Keynanem Rewem a Madsem Dalumem

Vedle něho ztratil další bod i Dawid Lampart, jehož Jedd List objel v prvním oblouku třinácté jízdy. Za vedoucím Jonasem Knudsenem však o jediný bod pozadu zůstával Karol Zupinski. Ve druhém oblouku šestnácté jízdy podjel Bena Ernsta. Důležitým momentem se také stala skutečnost, že se déšť umoudřil.

Jonas Knudsen ve dvacáté jízdě vede před Jeddem Listem
Jonas Knudsen ve dvacáté jízdě vede před Jeddem Listem

A závod pokračoval dál, dokonce s vidinou uskutečnění své finálové části. Philip Hellström – Bängs se v sedmnácté jízdě vrátil na dráhu favorita a po velkém sólu nechal své skóre zastavit na dvanácti bodech. Podobně nezaváhal ani Karol Zupinski. V devatenácté jízdě objel Dawida Lamparta již v úvodní zatáčce. Zatímco mířil ke čtrnácti bodům, jeho krajana na konci druhého kola předčil rovněž Keynan Rew.

Keynan Rew projíždí okolo padajícího Jedda Lista ve druhém semifinále
Keynan Rew projíždí okolo padajícího Jedda Lista ve druhém semifinále

Jonas Knudsen nepoznal hořkost porážky ani v závěrečné jízdě. Triumfoval stylem start – cíl a své působení ukončil patnácti body. Deset minut po půl sedmé dostala nadstavbová část zelenou, nicméně znovu se rozpršelo. Nepolapitelný Dán záhy triumfoval s náskokem roviny v prvním semifinále, v němž Dawid Lampart v posledním oblouku před cílem sebral postup druhému Aleksandru Kajbuševovi.

Při repete druhého semifinále Keynan Rew neodolal tlaku Karola Zupinskeho, nicméně finále se nakonec nejelo
Při repete druhého semifinále Keynan Rew neodolal tlaku Karola Zupinskeho, nicméně finále se nakonec nejelo

O chvilku později Jedd List mířil zpátky k depu a zoufale signalizoval mechanikům, že potřebuje vyměnit motocykl. V jeho sedle nejlépe odstartoval, ovšem záhy nabyli vrchu Philip Hellström – Bängs a Keynan Rew. O něho Jedd List ve druhé zatáčce zachytil a upadl. Pochopitelně se dočkal diskvalifikace a repete opanoval Philip Hellström – Bängs.

Keynan Rew na něho útočil a mnohdy byl rychlejší než vedoucí Švéd. Předjet ho však nedokázal a nakonec za to pykal. V nájezdu do cílové rovinky se totiž před ním zničehonic objevil Karol Zupinski, celou dobu vyčkávající v pozadí.

Radost v podání Jonase Knudsena
Radost v podání Jonase Knudsena

Jenže déšť nabíral na stále větší intenzitě. A tak nezbylo než minutu před sedmou hodit ručník do ringu, ačkoliv paradoxně pořadatelé nestihli kompletní program jen o finálovou jízdu. Semifinále se pochopitelně škrtla. Jonas Knudsen vlastně to první vyhrál zbytečně, jelikož vzhledem k okolnostem byl mistrem světa již po dvaceti rozjížďkách.

 

Hlasy z depa

Petr Chlupáč v akci
Petr Chlupáč v akci

„Dávali jsme těsně před závodem novej‘ motor,“ vyprávěl Petr Chlupáč. „Nebyl zajetej‘, ale věřili jsme mu. A před smrtí to jede vždycky nejlíp. Udělali jsme maximum, ale vyšlo to jinak. Všem děkujeme, našemu klubu. Všem, co nám pomáhali, a všem sponzorům. Hlavně ať vydržej‘, ať nad náma nelámou hůl.“

Petr Chlupáč dokončil závod jako patnáctý
Petr Chlupáč dokončil závod jako patnáctý
TOT SF1 SF2 FIN
1. Jonas Knudsen, DK 3 3 3 3 3 15 1. NS
2. Karol Zupinski, PL 2 3 3 3 3 14 2. NS
3. Philip Hellström – Bängs, S 3 2 3 1 3 12 1. NS
4. Ben Ernst, D 1 2 3 2 3 11 4. NS
5. Jedd List, AUS 3 U 2 3 2 10 X
6. Dawid Lampart, PL 2 3 2 2 1 10 2.
7. Aleksander Kajbušev, RUS 2 1 1 2 2 8 3.
8. Keynan Rew, AUS 1 2 1 2 2 8 3.
9. Celina Liebmann, D 0 3 1 3 F 7
10. Mads Dalum, DK 2 1 2 1 0 6
11. Viljami Lappi, FIN 0 2 2 0 0 4
12. Henrik Lorentsen, DK 3 0 0 0 0 3
13. Colton Hicks, USA 1 0 0 0 2 3
14. Leon Flint, GB 0 1 0 1 1 3
15. Petr Chlupáč, CZ 1 1 0 E 1 3
16. Sebastian Blakkit, DK 0 F 1 1 1 3
17. Sebastian Palmese, USA DNR
18. Daniel Šilhán, CZ DNR
Finále nakonec proběhlo pouze na světelné tabuli
Finále nakonec proběhlo pouze na světelné tabuli

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV), Mirek Horáček a Karel Herman

Při vyhlašování se už všichni diváci museli schovávat pod stříškou tribuny
Při vyhlašování se už všichni diváci museli schovávat pod stříškou tribuny