Dlouhodrážní trénink je to poslední, co musí Tomáš Suchánek odložit napřesrok

Pardubice – 30. srpna
Při zmínce o nové pozlacené krasavici, která se v neděli na žarnovickém Městském stadiónu hřála v paprscích zlatavého sluníčka, se mu rozzářily jeho modré oči. Jedním dechem prohlásil, že si pro novou zlatou přilbu SNP přijel. Nebo respektive pro její malou repliku, jelikož by na nejvyšší stupínek nejstaršího slovenského motoristického podniku musel v dalších letech vyrazit ještě třikrát, aby mu hlavní trofej zůstala natrvalo. Byl stejně přesvědčivý jako před dvanácti lety, kdy před Wiener Neustadtem neskrýval ambice na titul mistra světa. Nyní se v Žarnovici se rozhovořil o svých plánech si po slánské extralize vyzkoušet na vlastní kůži dlouhou dráhu. Jenže člověk míní a… Jeho otec Josef dobře věděl, proč odmítal nabídky přátel na kapičku něčeho ostřejšího, byť podložené argumenty, že se za volant synovy dodávky stejně posadí až někdy před sedmou večer.

 

Miramont zvýšil odhodlání

Již zítra bude Tomáš Suchánek chybět Lubomíru Vozárovi v šestém extraligovém kole ve Slaném
Již zítra bude Tomáš Suchánek chybět Lubomíru Vozárovi v šestém extraligovém kole ve Slaném

Myšlenka naskočit do současné vlny závodníků, kteří se pouštějí do závodění v longtracku zrála v hlavě Tomáše Suchánka už dlouho. Inspiroval jej rovněž pohled na český národní tým, kterak se mu na hrudích houpají bronzové medaile z loňského mistrovství světa. A pak společná cesta s Hynkem Štichauerem na finále mistrovství Evropy na trávě v Hertingenu a odsud rovnou na pouťák do Miramontu.

„Hrozně se mi to líbilo,“ netajil se před nástupem nedělní Zlaté přilby SNP, že na něho výlet udělal velký dojem. „Předtím jsem byl na dlouhý jenom jednou, když táta dělal mechanika starýmu Vendovi Milíkovi. Pak jsem to naživo viděl až teď s Hynkem, jinak na youtubíčku.“

Přitom nechybělo mnoho a Tomáš Suchánek měl už svůj dlouhodrážní debut za sebou. „Chtěl jsem jet už v Miramontu,“ svěřoval se. „Ale tam už byla plná startovka, tak jsem jen mechaničil. Hynek má rámovinu, dáme tam motor a někdy příští tejden to zkusím v Pardubicích. Chtěl jsem už zejtra, ale to mi pan Vozár zakázal kvůli extralize. Ale stejně to nemám v kupě, tak až po Slaným. A mistrák v Kopřivnici chci jet stoprocentně. Na krátký je málo závodů, dlouho jsem teď stál.“

 

Plány se odkládají na sezónu 2018

Než se spustil z depa vstříc rozjížďce s číslem šestnáct, měl Tomáš Suchánek na svém kontě sedm bodů. Pochybnosti, že by se neměl umístit v první desítce základní části Zlaté přilby SNP a jít do závěrečných bojů o vítězství byly zbytečné. Pardubičan sice prohrál duel s Dawidem Lampartem o druhé místo, ale jezdil třetí.

Nešťastná kolize zmařila Tomáši Suchánkovi spoustu letošních plánů
Nešťastná kolize zmařila Tomáši Suchánkovi spoustu letošních plánů

V posledním kole zaútočil Patrik Búri  spodní stranou první zatáčky na Dawida Lamparta. Jenže upadl a jeho motocykl skončil přímo pod koly Tomáše Suchánka. Ten už nemohl srážce zabránit a děsivá kolize byly nevyhnutelná.

Zvěsti o otevřené zlomenině nohy naštěstí ještě v neděli večer vyvrátil Gašpar Forgáč spěchající z první benzínové pumpy na českém území do Pardubic. Sem se dostal i Tomáš Suchánek. Zlomenou holenní kost má provizorně vyspravenou šrouby a čeká ho další operace. A tak je bohužel jasné, že se na rok 2017 bude muset odložit nejen onen vytoužený pardubický trénink s dlouhodrážním motocyklem.

 

Za všechny čtenáře magazínu speedwayA-Z přejeme brzké uzdravení.

Foto: Karel Herman a archív Tomáše Suchánka

 

 

Extraliga ze Slaného přijde opět za vámi až domů