Kostěnice zítra zažijí řadu premiér

Kostěnice – 18. srpna
Ve svých stopětadvacítkářských časech si při Cenách vydavatele magazínu speedwayA-Z docela namastil kapsu. Nicméně argumentovat, že jej na zítřejší 3. Srandamač do Kostěnic přilákala Cena speedwayA-Z by přece jenom byla pravdě vzdálená. Michal Škurla se totiž po rekonvalescenci svého zraněného ramene vrátil v období závodního půstu a tak využívá šanci zpestřit si sobotu prohnáním svého žlutého motocyklu po kostěnickém oválku. Jeho účast je však jen jednou z novinek, jichž budeme zítra svědky.

 

Michal Škurla zítra přijede do Kostěnic vůbec poprvé
Michal Škurla zítra přijede do Kostěnic vůbec poprvé

Předně se pojedou čtyři kategorie. Všechno zahájí Potěr na menší z obou drah, zatímco plochodrážní stopětadvacítky budou mít svou premiéru na větším, kde posléze přijdou ke slovu plochodrážníci s půllitry a flat trackeři.

Vedle Michala Škurly, který minulý týden trénoval v Praze a předevčírem v Divišově, se v kategorii Flat Track vůbec poprvé objeví také Pavol Pučko. „Mám to v plánu,“ prozrazuje závodník, jemuž ve středu vítězství v Pardubicích sebral elitní borec ze supermota Pavel Kejmar.

Pavol Pučko (175) bude v Kostěnicích závodit poprvé, ale Aleš Plecháč to tady již dobře zná
Pavol Pučko (175) bude v Kostěnicích závodit poprvé, ale Aleš Plecháč to tady již dobře zná

Nicméně středeční podmínky nebyly ideální. Bouřka nejprve posunula začátek mítinku o půl hodiny. A byť se záhy vytratila děsit svými blesky někam jinam, v Pardubicích škodila i nadále. Dešťová voda totiž natekla do elektrického okruhu. Zkrat zapříčinil, že souběžně nefungovalo osvětlení stadiónu, červená světla a startovací semafor, jimiž se flat trackové rozjížďky startují.

Proto byl mítink zrušen již po dvou rozjížďkách. „Pravidlo, že se můžou počítat jen dvě jízdy, by se měly zrušit,“ přemítá Pavol Pučko. „Je to nefér. Byli tam kluci, kteří si nezkusili start z první lajny.“

Pohár s modrou přilbou se již nemůže dočkat, až v sobotu přijede do Kostěnic
Pohár s modrou přilbou se již nemůže dočkat, až v sobotu přijede do Kostěnic

Zítra se v Kostěnicích Pavol Pučko objeví se svou modrou KTM 450, nicméně není vyloučeno, že se vrátí za plochodrážní řidítka. „Kdyby mi někdo půjčil motorku, svez‘ bych se,“ nevylučuje možnost zasáhnout i do kategorie Speedway. „Naposledy mi plochodrážku půjčil Lukáš Dryml loni v Liberci.“

Novinkou Srandamačů bude i účast Františka Kliera a není ani vyloučeno, že se vůbec poprvé přijede podívat také Pavel Kuchař. Zbývá ještě vyřešit otázku, jak naložit s pohárem s modrou přilbou na vrcholu.

V redakci jsme se na něho složili, abychom závodníkům z Motoklubu Úhřetická Lhota oplatili umístění reklamy na jejich vestách ještě jinak než mediálním pokrytím Srandamačů, které ostatně poskytujeme všem plochodrážním akcím v Čechách, na Moravě a na Slovensku.

Neopakovatelnou atmosféru Kostěnic můžete zažít již zítra
Neopakovatelnou atmosféru Kostěnic můžete zažít již zítra

Všechno bude vyřešeno po dohodě s pořadateli na místě. Jisté je, že jej obdrží plochodrážník. Nicméně otázkou zůstává, zda vypsat zvláštní jízdu pro stopětadvacítky či půllitry. Anebo třeba stíhací finále obou kubatur ve stylu, jímž se o kousek dál na západ do třiašedesátého bojovalo o mnohem slavnější zlatou přilbu.

Ať tak či onak, 3. Srandamač zítra v Kostěnicích může příjemným způsobem vyplnit fanouškům plochodrážní půst před podzimním vrcholem sezóny. Překážkou by mohly být snad jen předpovídané deště, s nimiž ovšem již předchozí letošní kostěnické mítinky dokázaly minimálně remízovat.

Orientační časový harmonogram:

10:00 prezentace
11:00 trénink
12:00 závody v kategoriích Potěr, Stopětadvacítky, Speedway a Flat Track

Důležitá poznámka: výše uvedené časy jsou jen orientační a především závodníci by měli vzít v úvahu, že se může začít závodit i dříve, a být na místě včas

Foto: Karel Herman a Miroslav Klimsza