Daniel Klíma si vyzkoušel nejvyšší stupínek evropského pódia ještě před Robertem Lambertem

Divišov – 12. srpna
Páteční odpoledne v Divišově rozhodně nebylo ideálním dnem letníc h prázdnin. Nad středočeským městysem křižovalo sedm bouřek a kromě blesků se k zemi snášela kvanta vody. Okolo osmnácté hodiny plochodrážní závodiště připomínalo především obrovskou žlutou kaluž, do níž pořadatelů upravující trať zapadali po kotníky. Program dnešního evropského poháru se maličko posunul a sedmý závod českého šampionátu stopětadvacítek nabral zhruba hodinové zpoždění. Závodu, jenž se poprvé konal se čtyřmi závodníky na startu každé z jízd, dominoval Pavel Kuchař. Ovšem ve finále A se ještě lepším startem blýsknul Daniel Klíma. Celá čtyři kola za sebou dokázal uhlídat pražského dravečka. A při vyhlášení, jež se konalo až po slavnostním nástupu hlavního závodu, vyzkoušel nejvyšší stupínek pódia ještě před Robertem Lambertem.

Kolibříci po svém mistrovském závodě na evropském pódiu: zleva Vojtěch Zamazal, Vojtěch Šachl, Pavel Kuchař, Milan Dobiáš, Daniel Klíma, Jaroslav Vaníček, Jan Jeníček a Buno Belan
Kolibříci po svém mistrovském závodě na evropském pódiu: zleva Vojtěch Zamazal, Vojtěch Šachl, Pavel Kuchař, Milan Dobiáš, Daniel Klíma, Jaroslav Vaníček, Jan Jeníček a Buno Belan

Dva suveréni míří ke dvěma vzájemným soubojům

Skupinový snímek byl pořízen až po závodech, takže na něm bohužel chybí Michal Baštecký - vzadu Daniel Klíma, Vojtěch Šachl, Jaroslav Vaníček, Jan Jeníček a Milan Dobiáš, vpředu Pavel Kuchař a Vojtěch Zamazal
Skupinový snímek byl pořízen až po závodech, takže na něm bohužel chybí Michal Baštecký – vzadu Daniel Klíma, Vojtěch Šachl, Jaroslav Vaníček, Jan Jeníček a Milan Dobiáš, vpředu Pavel Kuchař a Vojtěch Zamazal

Černé mraky visely tak nízko, že by je mohla propíchnout i rozhledna Špulka, která se tyčila na obzoru. Navzdory ošklivému dopoledni nás ovšem čekal hezký a slunečný den a z nebe nekápla ani kapka. Každopádně ráno se hodily nejen mikiny, ale rovněž teplé bundy.

Vzhledem k náročnější úpravě dráhy zaviněné včerejšími dešti si kolibříci na svůj mistrovský závod museli počkat. Milan Dobiáš, jenž se vedle klasického šampionátu stopětadvacítek soustředí především na čtvrtlitrové motocykly, vyslyšel prosbu Petra Moravce o doplnění startovní listiny. Na druhou stranu nakonec nedorazil ohlášený Lukáš Vinter. Premiéru rozpisu se čtyřmi závodníky na startu každé z jízd tím pádem obstaralo devět borců.

Bruno Belan před sebe nepustil Michala Bašteckého
Bruno Belan před sebe nepustil Michala Bašteckého

Jako historicky první vítěz dle nové formule dorazil do cíle Pavel Kuchař, za jehož zády v rozjížďce s číslem jedna Jan Jeníček ve třetím okruhu sebral druhé místo Vojtěchu Zamazalovi. Nicméně ohánět se s historickými primáty bývá ošidné. V tomto případě totiž vzhledem k absenci Lukáše Vintera stáli na startovním roštu jen tři jezdci.

Plný počet se sešel až ve druhé jízdě, kterou stylem start – cíl vyhrál Daniel Klíma, který za sebou nechal Milana Dobiáše, Bruno Belana a Michala Bašteckého. Domácí borec zvítězil rovněž v rozjížďce s číslem tři. Zde však měl situaci o poznání složitější, protože start vynesl do čela Milana Dobiáše.

Daniel Klíma vede před Milanem Dobiášem, Janem Jeníčkem a Jaroslavem Vaníčkem
Daniel Klíma vede před Milanem Dobiášem, Janem Jeníčkem a Jaroslavem Vaníčkem

Daniela Klímu to ale v první zatáčce správně koplo, že už v půlce první zatáčky jezdil první on. Druhou příčku pro sebe nakonec sebral Jaroslav Vaníček, zatímco Jan Jeníček zůstal v posledním okruhu stát, když mu ulítly brýle i s povlakem přilby.

Pavel Kuchař se do akce dostal až v páté jízdě. Skvělým startem udivil všechny přihlížející i své soupeře, z nichž byl nakonec nejlepší Bruno Belan. Slánský borec se od vylétnutí pásky tlačil na Michala Bašteckého, jemuž druhé místo sebral spodní stranou druhé zatáčky.

Vojtěch Šachl (červená) už za sebou nechal Vojtěcha Zamazala (modrá) a chystá se na Michala Bašteckého (bílá)
Vojtěch Šachl (červená) už za sebou nechal Vojtěcha Zamazala (modrá) a chystá se na Michala Bašteckého (bílá)

Na druhé Pražanovo vítězství v řadě reagoval Daniel Klíma hattrickem v rozjížďce s číslem šest, kdy vyřešil ambiciózní Jaroslava Vaníčka a Vojtěcha Šachla již v rozjezdu. Pavel Kuchař se ovšem nenechal nikterak zahanbit. V sedmé jízdě objel Milana Dobiáše hned v první zatáčce a na cestě za třetím triumfem jej zastavily až červené vlajky.

Michal Baštecký ve druhé zatáčce útočil na třetího Jaroslava Vaníčka, jenže kvůli nerovnosti zavadil o jeho zadní kolo a upadl. I přes zásah sanitního vozu byly první zprávy o stavu závodníka v milíkovských barvách příznivé. Dle nich měl do nemocnice jet vlastně jen kvůli potvrzení, že je všechno v pořádku. Novinka, že si zlomil pažní kost, a že zbytek sezóny je nejistý, byla o to větším šokem.

Čtyři kolibříci v jedné jízdě na malé dráze jsou raritou - na snímku Pavel Kuchař (modrá) vede před Michalem Bašteckým (žlutá), Bruno Belanem (bílá) a Janem Jeníčkem (červená)
Čtyři kolibříci v jedné jízdě na malé dráze jsou raritou – na snímku Pavel Kuchař (modrá) vede před Michalem Bašteckým (žlutá), Bruno Belanem (bílá) a Janem Jeníčkem (červená)

Při repete vystřihl Pavel Kuchař tak skvělý start. Jako z praku, chtělo by se napsat, nicméně takové přirovnání by přece jen mohlo zahanbit řadu předchozích vystřelovacích zařízení pracující s akumulovanou energií v pružné části. A tak Pražanův let do čela popišme jako start na tlačítko s tím rozdílem, že se o něj nepostarala elektronika, nýbrž jeho vlastní um.

Nicméně nepřechvalme. O první místo Pavla Kuchaře nepřipravil ani Jaroslav Vaníček, ani Milan Dobiáš, však vlastní chyba málem ano. Ve druhé zatáčce totiž málem vyjel ven z oválu. První místo však udržel a vyrovnal devět bodů Daniela Klímy. A bylo nad slunce jasné, že se oba potkají nejen v rozjížďce s číslem devět, ale také ve finále A.

 

Jen tři závodníci vyhrávají

Pavel Kuchař v základní části závodu neprohrál
Pavel Kuchař v základní části závodu neprohrál

Vzhledem k formuli rozjížděk čtyř závodníků na startu každé jízdy finále A pochopitelně nabídlo o jedno místo na startovním roštu navíc oproti běžnému standardu. Sáhnout po něm se vůbec nerozpakoval další domácí závodník Vojtěch Šachl. Své aspirace dal najevo již ve čtvrté jízdě, kdy odstartoval na Michala Bašteckého a Vojtěcha Zamazala.

Michal Baštecký po úvodní nule potřeboval body ještě více než zpupný král sůl v notoricky známé pohádce. Když se do čela nedostal vnějškem první zatáčky, nenechal se vůbec odradit. Jel vedle Vojtěcha Šachla celé kolo, aby se konečně dostal spodní stranou do vedení. Nicméně pokořený divišovský závodník zůstával ve střehu. A dobře udělal.

Daniel Klíma (modrá) útočí na Jaroslava Vaníčka (bílá) a Vojtěcha Šachla (žlutá)
Daniel Klíma (modrá) útočí na Jaroslava Vaníčka (bílá) a Vojtěcha Šachla (žlutá)

Když se ve třetím okruhu Michal Baštecký nechal vynést příliš daleko na venek, Vojtěch Šachl se spodem vrátil do vedení už natrvalo. Ob jednu jízdu později jen sekundoval vítěznému Danielu Klímovi a druhému Jaroslavu Vaníčkovi, jak již bylo ostatně výše naznačeno. V rozjížďce s číslem osm však zůstal po obou suverénech stále jediným borcem, jemuž se dnes podařilo dojet do cíle jako první. A to musel startovat hned dvakrát!

Pavel Kuchař (bílá) jezdí první před Jaroslavem Vaníčkem (žlutá), Milanem Dobiášem (modrá) a Michalem Bašteckým (červená)
Pavel Kuchař (bílá) jezdí první před Jaroslavem Vaníčkem (žlutá), Milanem Dobiášem (modrá) a Michalem Bašteckým (červená)

Na začátku třetího kola totiž upadl Vojtěch Belan a ke slovu se opět dostala červená vlajka. A zatímco prve Vojtěch Šachl dominoval, nyní se s letem pásky vstříc protrhávajícímu se divišovskému nebi ujal vedení Bruno Belan. Nicméně Vojtěch Šachl si ve druhém kole sjednal pořádek po vnitřku úvodního výjezdu.

V sedmé jízdě se Pavel Kuchař málem dostal ven z dráhy
V sedmé jízdě se Pavel Kuchař málem dostal ven z dráhy

Slavit druhou trojku ale ještě ani zdaleka nemohl. Slánský blonďák na něho dotíral až do poslední zatáčky. V ní hrál vabank vnitřní stopy, ovšem pod šachovnicovou vlajkou mu na Vojtěcha Šachla chyběl malý, ale přece jen rozhodující kousíček. Ve finále A se mohli objevit oba. Verdikt v tomto ohledu musela přinést devátá jízda, jež vedle jejich duelu lákala soubojem obou neporažených závodníků.

 

Daniel Klíma vyrovnal dnešní účet s Pavlem Kuchařem

Bruno Belan atakuje Vojtěcha Šachla
Bruno Belan atakuje Vojtěcha Šachla

V důležité rozjížďce s číslem devět se nejprve naplnil osud Bruno Belana. Nedojel ani do první zatáčky kvůli spadlému řetězu, který své zkázonosné dílo dovršil ještě utržením ventilku z pneumatiky. Skřípot byl slyšet až v depu. A Slaňákův otec věděl, že jeho syn pojede v béčku, ale rozhodně netušil na čem.

V té chvíli už vedl Pavel Kuchař, o jehož startech již víme svoje. Druhý jezdil Daniel Klíma, jemuž však osud do scénáře dnešní role překvapivě nevepsal útočení na vedoucího Pražana. Po chybě ve druhé zatáčce klesl až na třetí místo. Vojtěch Šachl byl vmžiku druhý a rozhodně nevypadal, že by svému staršímu klubovému kolegovi hodlal dávat přednost.

Vojtěch Šachl ukazuje záda Danielu Klímovi
Vojtěch Šachl ukazuje záda Danielu Klímovi

Dvě kola trvalo Danielu Klímovi, než ve třetím kole podjel Vojtěcha Šachla ve druhé zatáčce. Pavel Kuchař vyhrál základní část s dvanáctibodovým maximem. A devátá jízda potvrdila, že za soupeře ve finále A bude mít nejen Daniela Klímu, jehož jako jediný porazil, ale i Vojtěcha Šachla.

Do áčka směřoval také Jaroslav Vaníček, jemuž rozpis neustále přihrával do cesty buď Pavla Kuchaře nebo Daniela Klímu. Pražský závodník tak končil druhý se stejnou vytrvalostí jako jeho starší klubový kolega Josef Franc v mistrovství republiky jednotlivců.

Pech personifikovaný v postavách otce a syna Belanových
Pech personifikovaný v postavách otce a syna Belanových

Naději na závěrečnou jízdu o stupně vítězů však ještě neztratil ani Milan Dobiáš, jenž se s Jaroslavem Vaníčkem střetnul v závěrečné jízdě základní části. V rozjížďce s číslem deset se Jaroslav Vaníček stal čtvrtým dnešním vítězem. Po podařeném startu jej sice na čele vystřídal Milan Dobiáš, nicméně šlo o přechodnou záležitost.

Milan Dobiáš právě odstartoval na Jaroslava Vaníčka (modrá) a Vojtěcha Zamazala (červená)
Milan Dobiáš právě odstartoval na Jaroslava Vaníčka (modrá) a Vojtěcha Zamazala (červená)

Úlohy sudí se ujala Lenka Felixová, ale ta se k losování startovních pozic finálové části neobtěžovala sestoupit z výše své věže. A tak Miroslav Rosůlek, který se dle svých slov svezl jako divák v dodávce Bruno Belana, zářil v roli hlavního pořadatele i nadále. Když k němu nepřišla hora, musel s nasazením sám k hoře. Nebo přesněji až na horu.

Milan Dobiáš vede finále B před Bruno Belanem
Milan Dobiáš vede finále B před Bruno Belanem

Vojtěch Zamazal jel finále C sám, takže s trojbodovým inkasem pochopitelně nemohl mít žádný problém. Michal Baštecký posléze chyběl na startovním roštu finále B. Od startu až do cíle úřadoval na čele Milan Dobiáš. Bruno Belan, z jehož paty vytrhl trn Jaroslav Vaníček zapůjčením motocyklu, za sebou nechal Jana Jeníčka.

Slánský blonďák zamířil do depa nepředpisově vjezdem v protisměru. Ale to jen proto, aby jej včas stačil předat jeho majiteli a nevystavoval ho zbytečně riziku překročení dvouminutového limitu. O chvíli později měl Daniel Klíma ještě lepší start než Pavel Kuchař.

První zatáčka finále A: Daniel Klíma (bílá) se usadil v čele před Vojtěchem Šachlem (žlutá), Pavlem Kuchařem (modrá) a Jaroslavem Vaníčkem (červená)
První zatáčka finále A: Daniel Klíma (bílá) se usadil v čele před Vojtěchem Šachlem (žlutá), Pavlem Kuchařem (modrá) a Jaroslavem Vaníčkem (červená)

Pražský draveček se rozhodně nehodlal smířit s prohrou a útočil na domácího borce ze všech sil. Nicméně faktem zůstává, že jediný předjížděcí manévr, jehož jsme se za čtyři finálová kola dočkali, předvedl Jaroslav Vaníček, když překonal Vojtěcha Šachla. Daniel Klíma jel na čele bez jediné chybičky. A že získal skalp fenomenálního Pavla Kuchaře, hodnotu jeho vítězství jenom zvyšuje.

Pavel Kuchař nedopřál Danielu Klímovi ve finále A ani vteřinku pokoje
Pavel Kuchař nedopřál Danielu Klímovi ve finále A ani vteřinku pokoje
C B A TOT
1. Daniel Klíma, Divišov 3 3 3 2 6 17
2. Pavel Kuchař, Praha 3 3 3 3 4 16
3. Jaroslav Vaníček, Praha 2 2 2 3 2 11
4. Vojtěch Šachl, Divišov 3 1 3 1 0 8
5. Milan Dobiáš, Chabařovice 2 1 1 2 3 9
6. Bruno Belan, Slaný 1 2 2 E 2 7
7. Jan Jeníček, Pardubice 2 R 0 1 1 4
8. Michal Baštecký, Praha 0 2 1 X 3
9. Vojtěch Zamazal, Slaný 1 1 X 1 3 6

Poznámka: závod se konal na prostřední dráze; z původně přihlášených nepřijel Lukáš Vinter

Vojtěch Šachl dokázal ukazovat výfuk také Danielu Klímovi
Vojtěch Šachl dokázal ukazovat výfuk také Danielu Klímovi

Průběžné pořadí šampionátu:

PHA PHA SLA DIV DIV CHA PHA DIV TOT
8.4. 2.5. 13.5. 20.5. 4.6. 11.6. 27.6. 12.8.
1. Pavel Kuchař, Praha 18 17 18 15 18 17 18 16 137
2. Jaroslav Vaníček, Praha 11 12 10 18 8 15 11 11 95
3. Michal Baštecký, Praha 13 13 11 12 11 9 13 3 85
4. Lukáš Vinter, Praha 12 15 11 14 15 14 NS NS 81
5. Daniel Klíma, Divišov 6 7 11 9 10 13 NS 17 73
6. Vojtěch Šachl, Divišov 9 11 8 8 8 5 10 8 67
7. Jan Jeníček, Pardubice 11 7 13 11 12 9 NS 4 67
8. Bruno Belan, Slaný 10 8 15 9 8 9 NS 7 66
9. Jakub Exler, Praha 8 5 7 10 8 5 4 NS 47
10. Milan Dobiáš, Chabařovice 15 NS NS NS NS NS NS 9 24
11. Mateusz Lopuski, PL NS NS NS NS 8 12 NS NS 20
12. Jan Sochůrek, Chabařovice NS NS 3 NS NS 6 8 NS 17
13. Vojtěch Zamazal, Slaný NS NS 7 7 NS NS NS 6 20
14. Bruno Thomas, D NS NS NS NS NS 7 NS NS 7
Bruno Belan (červená) v souboji s Vojtěchem Šachlem
Bruno Belan (červená) v souboji s Vojtěchem Šachlem

Foto: Karel Herman a Antonín Škach

Jan Jeníček jede před Vojtěchem Zamazalem
Jan Jeníček jede před Vojtěchem Zamazalem