Češi v akci 232

O víkendu se dalo vyrazit na plochou dráhu do Březolup, Žarnovice i Kostěnic. Na všech třech stadiónech čekala návštěvníky pěkná podívaná, byť pochopitelně odlišného ranku. Zatímco u nás prožíváme netradičně rušný červenec, v cizině se čeští a slovenští závodníci dostali do akce spíše v podnicích mistrovství světa a Evropy. A tak dnešní pondělní kompilace bude jen o švédské Elitserien a travnatém pouťáku v Německu, kde Josef Franc prohrál vítězství losem.

 

Martin Vaculík se svojí Vetlandou uniká v tabulce soupeřům
Martin Vaculík se svojí Vetlandou uniká v tabulce soupeřům

V úterním desátém kole nejvyšší švédské soutěže zvýšila Vetlanda své vedení v tabulce před Avestou již na tři body. V domácím utkání proti Lejonenu Gislaved vyhrála 59:31. Martin Vaculík jí k tomu dopomohl sedmi body se třemi bonusy (1 3 1 2). Přesně na opačném pólu aktuálního pořadí je Indianerna Kumla, která doma podlehla Dackarně Malilla 44:46. Václav Milík se vracel z osmi body (3 0 1 3 1).

Josef Franc přišel o vítězství losem
Josef Franc přišel o vítězství losem

V sobotu večer se v německém Werlte konalo domácí mistrovství sajdkár, kde pochopitelně nemohly chybět i sólo motocykly v rámcových závodech. V kategorii A-lizenz nechyběl ani Josef Franc. Jenže úsilí pořadatelů zmařil déšť.

Ve Werlte se po slejváku už nedalo pokračovat
Ve Werlte se po slejváku už nedalo pokračovat

„Z pohledu Pepeho to bylo dobrý,“ vypráví Zdeněk Schneiderwind. „Ale závod musel být po necelých třech sériích ukončen, protože se asi v deset hodin přehnala průtrž mračen. Pepe měl dvě vítězství stejně jako James Shanes a o jeho vítězství rozhodl los. Sajdy taky odjely většinu, takže pořadatelé mohli vyhlásit výsledky. Je to velká škoda, protože závody byly výborně připravené, stadión plný lidí a hezké rozjížďky. Pepemu se dařily starty a pak už nezaváhal. Byl jsem zvědavej‘ na jeho souboje se Shanesem a Dienerem. Tak až příští týden v Mulmshornu…“

Závod byl přerušen po sedmé jízdě, jíž začínala třetí série, a která se tudíž nemohla započítat. Vyhrál ji Bernd Diener, dostal se na jedenáct bodů, ale poslední čtyři se mu škrtly, takže skončil až třetí za Josefem Francem (4 4) a vítězným Jamesem Shanesem. Závod vyhrál Bernd Diener před Jamesem Shanesem a Josefem Francem. Německými mistry sajdkárů se stala posádka Markus Venus/Markus Heinz.

Foto: Zdeněk Schneiderwind, ilustrační Karel Herman