Žarnovické semifinále překvapení neservírovalo

Žarnovica – 23. července
Zatímco v prvním semifinále evropského šampionátu dvojic v Liberci se bojovalo o postupová místa, to druhé dnes v Žarnovici pohled na páry přetahující se o místo ve finále nenabídlo. Poláci, Rusové a Lotyši v poměrně jednoznačném závodě splnili úlohu favorita a nakonec se šli postavit na stupně vítězů. Domácí tým ve složení Patrik Búri, Jakub Valkovič a Ján Mihálik skončil šestý.

Rusové, Poláci a Lotyši na stupních vítězů
Rusové, Poláci a Lotyši na stupních vítězů

Jediné slovenské vítězství

Slováci na nástupu - zleva Ján Mihálik, Jakub Valkovič, Patrik Búri a Ján Daniel
Slováci na nástupu – zleva Ján Mihálik, Jakub Valkovič, Patrik Búri a Ján Daniel

Žarnovica opět měla velké štěstí ohledně počasí. Pokud jste sem cestovali z Čech, už od Trenčína vaše chmury zaměstnával hustý déšť, který se vám motal do cesty až kamsi za Partizánske. Źarnovici se ovšem vyhnul, protože okolo půl jedné tu spadlo snad jen šest kapek.

Pád Kjastase Puodžukse patřil ke klíčovým okamžikům celého závodu
Pád Kjastase Puodžukse patřil ke klíčovým okamžikům celého závodu

Startovní listina se musela měnit. Ukrajincům nepřijel Aleksander Loktajev, startovali Andrej Kobrin a Stanislav Mělničuk, jemuž ale na vestě zůstala sedmnáctka náhradníka. To samé bylo u Rusů, jimž nedorazil Vadim Tarasenko. Lotyši vyměnili Andrzeje Lebeděvse na Maksima Bogdanovce, Slovinci měli navíc náhradníka Jana Pintara. Mladý junior, který má za sebou zhruba dva domácí závody, však při svém jediném výjezdu na žarnovický ovál upadl.

Patrik Búri se raduje ze své výhry
Patrik Búri se raduje ze své výhry

Moc rozjížděk skončilo v poměru 3:3 nebo 5:1. Z prvních osmi jich maximálním možným rozdílem dopadlo sedm. Hned v rozjížďce s číslem jedna si tradičně slušně nabité tribuny užily pohled na domácí vítězství.

Patrik Búri a Jakub Valkovič porazili 5:1 Bulhary. Od té doby však domácí navzdory veškeré snaze bodovali takřka ve všech případech jen minimálně. Jakub Valkovič vozil nuly a se stejným výsledkem se do depa vrátil také Ján Mihálik, když jej v rozjížďce s číslem patnáct kouč Ján Daniel poslal místo Jakuba Valkoviče do souboje s Poláky.

A v tomto směru za ním vůbec nezaostal Jakub Valkovič
A v tomto směru za ním vůbec nezaostal Jakub Valkovič

Z výsledků domácího týmu 5:1 a 1:5 vybočuje pouze jedenáctá jízda. Vedl v ní Denis Štojs před Nickem Škorjou. Právě na něho útočil Patrik Búri. Na začátku protilehlé rovinky je to oba ve třetím kole koplo. Lépe se zorientoval slovenský závodník, jenž se natáhl pro druhé místo.

 

Konečný verdikt přišel v rozjezdu

Tobias Musielak a Grzegorz Zengota ujíždějí Nicku Škorjovi s Denisem Štojsem
Tobias Musielak a Grzegorz Zengota ujíždějí Nicku Škorjovi s Denisem Štojsem

Bez Martina Vaculíka bylo pro slovenské závodníky pódium a tím pádem postup do finále přece jen daleko. Skončil nakonec šestí, když na seznamu poražených celků měli pouze Milena Maneva a Christo Christova, které na hlavu porazili již v rozjížďce s číslem jedna, o čemž již byla řeč.

Poláci nakonec stanuli na nejvyšším stupni pódia
Poláci nakonec stanuli na nejvyšším stupni pódia

Naproti tomu Poláci, Rusové a Lotyši byli někde jinde než ostatní družstva. Určující pro jejich pořadí byla nejprve rozjížďka s číslem šest. Vedl v Maksim Bogdanovs před Mateuszem Szczepaniakem. Třetí jezdil Kjastas Puodžuks. Bojoval s Grzegorzem Zengotou.

Ve druhém kole o něho Lotyš zavadil u depa. Z tribuny nebyl incident vidět. Polský sudí Wojciech Grodzki posléze vyloučil Kjastase Puodžukse. A původní prohra jeho krajanů 2:4 se pak v repete změnila na výhru 4:2. Maksim Bogdanovs

Viktor Kulakov a Andrej Kudrjašov neměli s postupem sebemenší problém
Viktor Kulakov a Andrej Kudrjašov neměli s postupem sebemenší problém

Rusové a Poláci jen vyhrávali a to v zásadě většinou 5:1. Až narazili sami na sebe v desáté jízdě a Mateusz Szczepaniak vyhrál stylem start – cíl před ruským tandemem Viktor Kulakov – Andrej Kudrjašov.

Oba celky nakonec skončily remízou také celý závod. Proto jely rozjezd. Mateusz Szczepaniak byl suverénní celý den a rovněž tentokrát porazil Andreje Kudrjašova.

 

1. Polsko 27
Grzegorz Zengota 2 1 – 3 2 – 8(2)
Tobiasz Musielak 3 – 0 2 – 3 8(1)
Mateusz Szczepaniak – 3 3 – 3 2 11(1)+3
2. Rusko 27
Viktor Kulakov 3 3 2 1 2 2 13(2)
Andrej Kudrjašov 2 2 1 3 3 3 14(3)+2
3. Lotyšsko 24
Maksim Bogdanovs 3 2 3 0 2 2 12(2)
Kjastas Puodžuks 2 X 2 2 3 3 12(2)
4. Ukrajina 16
Stanislav Mělničuk E 3 3 2 1 1 10
Andrej Kobrin 1 2 2 1 0 E 6(3)
5. Slovinsko 15
Nick Škorja 1 1 1 3 3 X 9
Denis Štojs 0 0 3 – 2 1 6(1)
Jan Pintar – – – X – – 0
6. Slovensko 11
Patrik Búri 3 1 1 2 1 1 9
Jakub Valkovič 2 0 0 0 – 0 2(1)
Ján Mihálik – – – – 0 – 0
7. Bulharsko 6
Milen Manev 1 1 1 E 1 1 5
Christo Christov 0 E 0 1 0 0 1
Všichni účastníci pěkně pohromadě
Všichni účastníci pěkně pohromadě

Foto: Martin Mesiarik a Igor Kelner