Stopětadvacítky mají další seriál

Praha – 10. února
Po úspěchu říjnového volného tréninku stopětadvacítek na malém oválu vedle pražské Markéty se Zdeněk Schneiderwind intenzivně zamýšlel myšlenkou na iniciování celého seriálu. Původně uvažované mistrovství republiky na krátkém oválu nahradí dvanáctidílný Markéta Cup. Magazín speedwayA-Z hovořil s českým dlouhodrážním šampionem o pozadí jeho projektu, do něhož se může zapojit každý z vás, kdo má chu pomáhat.

Letošní mistrovský seriál stopětadvacítek zahrnuje devět podniků. Markéta Cup přináší dvanáct klání v rámci úterních tréninků se železnou pravidelností od dubna až do října. Budují snad Pražané konkurenční truc seriál?

„Žádnej truc podnik ani konkurence mistrovství republiky to není,“ odmítá Zdeněk Schneiderwind podobné spekulace. „Můj názor je, že stopětadvacítky na velkejch drahách není taková plochá dráha. Na malým ovále je to o něčem jiným. Je to kopie velkejch závodů. Řazení tam nehraje takovou roli, čehož byl důkaz, že v říjnu na Markétě vyhrál Jakub Fencl. Slaňáci jeli hezky, ale nevyhrávali o schod.“

Říjnový zkušební závod dal Zdeňku Schneiderwindovi za pravdu. Obvyklý obrázek stopětadvacítek, které na velkých oválech mnohdy připomínají brodění se vteřinovým lepidlem, vystřídala akční podívaná. A všichni zúčastnění se vesměs shodli, že po pár kolech necítili ruce.

„Chci umožnit těmhle klukům, aby přijeli na trénink a odjeli si závody,“ slibuje Zdeněk Schneiderwind. „A aby jejich motivace byla vyhrát cenu, a dokonce možná i motorku. Na malý dráze se naučej‘ ovládat motocykl a závodní myšlení v rámci tréninku. Myslím, že tohle tady chybělo, a jménem AK Markéta do chci nabídnout.“

V plánu je dvanáct závodů. Na malé dráze budou probíhat rozjížďky po třech závodnících. Nejlepší tři zakončí své účinkování finálovou jízdou, za kterou obdrží dvojnásobný bodový příděl. Získané body se budou sčítat a dají vzniknout konečnému pořadí seriálu.

Ten sice nabývá konkrétní obrysy, nicméně jeho finální podoba se stále rodí. „Bude se započítávat deset závodů,“ plánuje česká dlouhodrážní jednička. „Ale kdokoliv bude mít nějakou námitku, může mi ji poslat na e-mail. Když to bude mít smysl, rád to tam zabuduju.“

Zdeněk Schneiderwind chce dodat Markéta Cupu punc velkých závodů a rozhodně se nehodlá zastavit u pouhého kroužení kolem dokola. „Musíme upravit okolí dráhy,“ vypočítává. „Natřít prkna a udělat stupně vítězů. Bude to ve stylu Grand Prix. Velkým námětem je pro mě, když Michal Stárek z MPM Trading dělal extraligu s Fujifilmem. Myslím, že jeho přínos celá řada lidí ještě nedocenila. A jsem rád, že mi s tím dnes pomáhá.“

Účastníci Markéta Cupu budou mít jednotné vesty a přední dečky. Zdeněk Schneiderwind stále srší dalšími nápady, nicméně je otevřený každé spolupráci. „Kdyby se někdo chtěl zapojit jako sponzor nebo nějakou další činností, bude vítán,“ nezastírá.

Vedle Markéta Cupu bude na malé dráze pražské Markéty v letošním roce k vidění také další novinka. Shupa Cup, který inicioval tvůrce motocyklů Shupa Jiří Benda, nabídne novým adeptům možnost vyzkoušet si svezení na závodním motocyklu. V pravidelných čtvrtečních intervalech se podobně jako v říjnu budou jezdit stíhací závody a měřená letmá kola.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)