Pardubice uchvátily přebornický titul ve stejně rychlém tempu, v jakém první liga proběhla

Divišov – 16. července
Bílé obláčky na dišovském nebi měly daleko k vytváření pochmurných nálad, kterou neměl ani Lubomír Vozár. Za necelý měsíc, který první lize trvalo odjet svá čtyři kola, se jeho první tým hřál o dva tabulkové body před pražskou Markétou. Jenže Patrik Mikel po libereckém pádu tisknul lidem pravice se silou plyšového medvídka. Skeptickou náladu měl po včerejšku také Jaroslav Petrák, který navíc nemá středočeský ovál zrovna v oblibě. A nadto leadeři jako jediní přijeli s tříčlennou sestavou, což v praxi znamenalo, že budou jednou muset na startovní rošt jen s jedním závodníkem. Pardubický kouč si pro toto vybral čtvrtou jízdu, v níž Jaroslav Petrák porazil svého kolegu z pardubického béčka Josefa Nováka, zatímco hostující Václav Kvěch po ráně, která se před závodem ozvala z jeho motoru, už byl převlečený z kombinézy. Shodou okolností tři body byly pro Pardubice na dlouho nejhorším výsledkem ve smršti maxim 5:1. Další smírný výsledek zaznamenali Východočeši až v šestnácté jízdě, kdy Tomáš Suchánek a Jaroslav Petrák narazili na Zdeňka Holuba s Filipem Hájkem. V té chvíli už ovšem bylo nad sluncem jasné, že Lubomír Vozár vede svůj první tým nejen za vítězstvím v dnešním závodě, ale potažmo i celé soutěži.

Pódium s Pražany a dvěma pardubickými týmy
Pódium s Pražany a dvěma pardubickými týmy

Pardubické jedničky jdou za titulem

Oželet nástup bylo dnes vcelku pochopitelné. Počasí nehrozilo ničím jiným, než pořádnou bouřkou s hromy a blesky a především zkázonosným deštěm. Za pravdu pořadatelskému verdiktu dal i silný poryv větru, který přesně úderem čtrnácté hodiny zacílil na divišovský stadión. A dnes bylo přece jen důležitější dojet první ligu, než předvádět tváře závodníkům divákům, jejichž počet Divišovské nakonec příjemně překvapil.

Zdeno Vaculík nešetří kritikou:

„Nezačalo se ani jezdit a dráha je rozbitá. Nechal bych tu jezdit ty, co tu dráhu dělají a hned by změnili názor, že je bezpečná.“

Patrik Búri po pádu závod nedokončil
Patrik Búri po pádu závod nedokončil

V první lize totiž nešlo o nic jiného, než o titul. Pardubice vedly v aktuálním pořadí o dva body, nicméně Lubomír Vozár nechtěl nechat prostor náhodě. Proto Jaroslava Petráka nepovolal z béčka do prvního týmu jen proto, aby i na něm ulpěla sláva z obhajoby loňského primátu. Pražští závodníci jsou totiž v poslední době v excelentní formě a navíc Tomáš Topinka dal prostor i pro Jana Kvěcha, jenž původně nebyl nahlášen. Slaný avizoval účast Eduarda Krčmáře. A pakliže by Praha vyhrála a Slaný skončil za ní, Pardubice by v boji o celkový triumf musely spoléhat jen na malé body.

Přitom dozvuky včerejšího libereckého přeboru doznívaly v sestavách obou družstev pardubického klubu. Martin Gavenda se rovnou omluvil, takže jej zastoupil Petr Chlupáč. Jeho pražský kolega Václav Kvěch se narychlo stal čtvrtým mužem pardubického béčka.

Nicméně ani vedoucí tým nebyl prost problémů, byť jako jediný kromě Žarnovice se svým složením neimprovizoval. Patrika Mikela po pádu v rozjezdu o druhé místo s Ondřejem Mikelem bolela pravačka natolik, že se nechtěl pouštět při podávání ruky do medvědích stisků, jak má běžen ve zvyku. A Jaroslav Petrák si zase na včerejší svíci vzpomněl pokaždé, když v depu usedl na lavičku.

Každopádně byly to Pardubice, kdo se ujal vedení v průběžné klasifikaci. Mezi Tomáše Suchánka a Patrika Mikela, jemuž musel s oblékáním do kombinézy pomáhat otec František, se ve druhé jízdě vklínil Martin Mejtský.

Jozef Mihálik dopravuje pokroucený motocykl svého syna Jana do depa
Jozef Mihálik dopravuje pokroucený motocykl svého syna Jana do depa

Jenže už na protilehlé rovince jel tandem prvního pardubického páru na čele a Martin Mejtský navíc v první zatáčce druhého okruhu upadl. „Chytil jsem díru, přetočil se a upad‘,“ líčil příčinu ve svém depu. Předtím nedal Eduard Krčmář v rozjížďce s číslem jedna ani náznak šance pražské dvojici Ondřej Smetana – Filip Hájek. Ani následující jízdy nikomu nepřinesly maximální bodové inkaso.

Michal Dudek odčinil svou úvodní nulu z duelu proti Pražanům ve třetí jízdě. Odstartoval jako z děla a od té chvíle ukazoval výfuk Jakubu Valkovičovi s Jánem Mihálikem. Ke čtvrté jízdě přijeli jen dva borci. Lubomír Vozár neměl ve svém prvním páru čtvrtého borce a rozpis s možností jednoho startu navíc pro každého člena sestavy v takovém případě vyžaduje jednou nastoupit pouze s jedním závodníkem.

„Jednu jízdu musím stejně vynechat,“ usmíval se Lubomír Vozár nad otázkou, proč si pro takovou plonkovou rozjížďku vybral duel se svým vlastním béčkem. Samozřejmě věděl o potížích Václava Kvěcha, z jehož motocyklu se před tréninkem ozvala hromová rána. Náprava se zdála být v nedohlednu, takže pražský závodník nemohl nastoupit po boku Josefa Nováka.

Jaroslav Petrák ho odvedl, zvýšil vedení pardubických jedniček, které už měly až do konce závodu jezdit ve dvojici. Východočeské béčko vzápětí deklasovalo Žarnovicu. Ján Mihálik se sice dostal do čela, jenže v úvodním oblouku druhého okruhu upadl. Patrik Búri sice při repete bojoval dle svého nejlepšího zvyku, ovšem tandem Martin Mejtský – Petr Chlupáč rozdělit nedokázal.

Tomáš Suchánek vede před Janem Kvěchem, Patrikem Mikelem a Filipem Hájkem
Tomáš Suchánek vede před Janem Kvěchem, Patrikem Mikelem a Filipem Hájkem

V rozjížďce s číslem šest blikala červená světla na znamení letmého startu Filipa Hájka. „Já jsem jen dobře odstartoval, nevím, kdo měl letmák,“ hájil se. Ať tak či onak po opakovaném startu vystřelil na první místo opět Tomáš Suchánek, zatímco Patrik Mikel se ve druhé zatáčce dostal za Jana Kvěcha. Po třech startech měl první pár Pardubic třináct bodů.

Jeho béčko bylo o dva body za ním. V sedmé jízdě Eduard Krčmář opět nepoznal přemožitele, ale Martin Mejtský a Josef Novák si vychutnali Pavla Čermáka. Pražané zabrali naplno v rozjížďce s číslem sedm, kdy Ondřej Smetana a Zdeněk Holub porazili Žarnovicu. Avšak jejich konto disponovalo jen devíti body.

 

Závěr potvrdil úvodní vývoj

Slaný dnes vedl Antonín Vilde. V rozjížďce s číslem devět se odhodlal ke kroku, jaký první liga ještě neviděla. Vystřídal hned oba dva své závodníky a místo Pavla Čermáka s Františkem Klierem se na startovním roštu objevili Eduard Krčmář a Michal Dudek.

Ondřej Smetana (9) a Zdeněk Holub (11) vytvořili nepřekonatelný tandem
Ondřej Smetana (9) a Zdeněk Holub (11) vytvořili nepřekonatelný tandem

„Zakázaný to není, ne?“ usmíval se slánský šéf pod svým knírem. Jenže záměr sebrat Pražanům vítr z plachet a kormidlovat slánskou loď ke stupňům vítězů nevyšel. Tomáš Topinka reagoval na hrozbu operativně. Nechal stát Filipa Hájka a ke Zdeňku Holubovi postavil Ondřeje Smetanu. A ti ze slánských žraloků udělali bezzubá stvoření již po vylétnutí pásky.

Pražané se sice zbavili slánského nebezpečí, ovšem jedničky z Pardubic stále unikaly. Tomáš Suchánek se dostal do čela desáté jízdy, kterou ovšem první zatáčky proměnila v dokonalou melu. Motocykl Patrika Búriho se vzepjal na zadní, trefil Jaroslava Petráka a do kolize s nimi se zapletl také David Pacalaj.

Pardubický matador se zvednul jako první. Pro oba Slováky však jela sanitka. Patrik Búri odkulhal do depa, jenže v dalším průběhu mítinku se už na dráze neobjevil. Jeho kolega však zmizel v útrobách ambulance. „Trošku ho bolí noha,“ mírnil obavy žarnovický kouč Marián Šebian.

Rozpálené boxy: zleva Eduard Krčmář, František Mikel a Patrik Mikel
Rozpálené boxy: zleva Eduard Krčmář, František Mikel a Patrik Mikel

Slovenský junior vskutku vystoupil z lékařského vozidla. Za pomoci svého dědečka Zdeno Vaculíka odešel do svého boxu. Držel se za místa, kde se záda mění v nohy. Při repete však na něho Tomáš Suchánek čekal marně. Stál u pásky dlouho, než se na poslední chvíli objevil Jaroslav Petrák. Desátá jízda za těchto okolností nemohla skončit jinak než 5:0 pro Pardubice.

Rozjížďka s číslem jedenáct dnes již potřetí nabídla pohled na skvělý tandem Zdeněk Holub – Ondřej Smetana, který tentokrát v bezchybné spolupráci vyřídili Martina Mejtského s Petrem Chlupáčem. Markéta stále bojovala o vítězství, ale titul byl již v pardubických rukou. Na překonání Pardubic mohli borci z hlavního města pomýšlet, ale že by se před ně dostal ještě jiný celek, se stávalo méně a méně reálné.

Slaný totiž v rozjížďce s číslem dvanáct padl náporem pardubických jedniček. Tomáš Suchánek zamířil do čela hned s letem pásky. Patrik Mikel ho následoval a Michal Dudek v úvodní zatáčce nestihnul ani jednoho z nich. Po další přestávce se Patrik Mikel objevil na ovále ve společnosti Jaroslava Petráka, aby společnými silami porazili Jakuba Valkoviče a Jána Mihálika.

Václav Kvěch vysvětluje, proč dnes jezdí jen po depu:

„Odešla elektrika, odešlo zapalování v rotoru.“

Ondřej Smetana (9) a Zdeněk Holub (11) kácí útok Antonína Vildeho, když jedou před Eduardem Krčmářem (žlutá) a Michalem Dudkem (modrá)
Ondřej Smetana (9) a Zdeněk Holub (11) kácí útok Antonína Vildeho, když jedou před Eduardem Krčmářem (žlutá) a Michalem Dudkem (modrá)

Pražský rozlet utnul Eduard Krčmář, když v rozjížďce s číslem čtrnáct ujel Zdeňku Holubovi s Janem Kvěchem. Na Markétu se začalo sápat pardubické béčko. Petr Chlupáč a Josef Novák v patnácté jízdě porazili Jána Mihálika. David Pacalaj upadl v první zatáčce. Tentokrát také on vycouval ze závodu, který šestnáctou jízdou spěl ke svému verdiktu.

Naposledy se totiž proti sobě postavili Pražané a pardubické jedničky. Tomáš Suchánek po skvělém startu zkompletoval své patnáctibodové maximum. Zdeněk Holub jej nedokázal ohrozit, ale Filip Hájek v prvním nájezdu předčil Jaroslava Petráka.

Smírný výsledek udržel oba soupeře na šestibodovém rozdílu, který už Markéta pochopitelně s jedním vystoupením na divišovském ovále do konce mítinku už nemohla překonat. Navíc se Pardubičané loučili maximálním triumfem nad Slaným v rozjížďce s číslem osmnáct. Michal Dudek sice vystřihnul nejlepší start. Jenže už v prvním nájezdu měl před sebou Patrika Mikela a Jaroslavem Petrák ho podjel ve druhé zatáčce.

Martin Mejtský (bílá) útočí na pražský tandem Zdeněk Holub (modrá) a Ondřej Smetana (červená)
Martin Mejtský (bílá) útočí na pražský tandem Zdeněk Holub (modrá) a Ondřej Smetana (červená)

Slaný právě tady přišel o třetí příčku pódia, kam mířilo pardubické béčko. V sedmnácté jízdě osamocený Žarnovičan Jakub Valkovič odvedl Petra Chlupáče a Josefa Nováka. Na závěr stejný kousek Martinu Mejtskému a Josefu Novákovi provedl Eduard Krčmář, nicméně východočeský tým měl i navzdory remízám více bodů než Slaný.

Ještě předtím v devatenácté jízdě exceloval opět Jakub Valkovič, který jako jediný ze slovenského kvarteta neměl důvod láteřit nad stavem dráhy, protože ani jednou neupadl. Nyní si v první zatáčce neváhal vyšlápnout i na vedoucího Ondřeje Smetanu. Pražan se sice o kolo později do čela vrátil, avšak Jan Kvěch slovenského juniora neohrozil.

 

Hlasy z depa

Tomáš Suchánek neprohrál jedinou jízdu
Tomáš Suchánek neprohrál jedinou jízdu

„Testoval jsem motor, je trošku předělanej‘, jel naposledy v první lize v Žarnovici,“ vyprávěl Tomáš Suchánek. „Nechal jsem změnit časování a bylo to dobrý, startuje hezky, nejede špatně. Na malejch‘ drahách bude dobrej‘. Dneska spokojenost, celej‘ tým bodoval.“

„Dobrý, dráha byla fajn,“ usmíval se Patrik Mikel. „Do kombinézy mě oblíkali, to bylo dobrý. Ruka bolela jen na startu, když jsem přidával plyn. Vyhráli jsme, to je super, jen jednou v Praze jsme byli druzí, jinak jsme v celé lize jenom vyhrávali.“

„Ale jo,“ opáčil Jaroslav Petrák na tradiční dotaz magazínu speedwayA-Z, jaké to dnes bylo. „Začátek zvláštní. Byl jsem nesvůj po pádu ze včerejška, bolelo to. Shoří ti spojka, pořád to jelo, nejelo. Takový zvláštní. Vymejšlíš, vymejšlíš a pak zjistíš, že to bylo ve spojce. Prokluzovala a shořela. A pak ten držkopád, ale nic se nestalo. A to si před jízdou říkám, aby se nic nestalo. A bum! Trefí se pěkně na komoru. Jinak dobrý, líbilo se mi to, ale dráha stála za prd, jsou tam lochny.“

Pražané byli druhí v závodě i v celé lize
Pražané byli druhí v závodě i v celé lize

„V pohodě, hezky jsem si zazávodil,“ netajil se Ondřej Smetana. „Jsem rád, že jsme byli druhý. V první jízdě mě akorát porazil Eda, pak už to bylo dobrý. Dráha zezačátku vypadala špatně, ale bylo to v cajku.“

„Dneska super,“ rozhovořil se Zdeněk Holub. „Zajezdili jsme si, ale už se po Liberci a dnešku se už těším domů. Ale to jsou závody.“

„Špatnej‘ den,“ mračil se Filip Hájek. „První jízda šla, ale pak už to bylo horší. Pak jsem dobře odstartoval, nevím, kdo udělal letmák?!“

„Dobrý, nemůžu si stěžovat,“ konstatoval Josef Novák. „Nemůžu si stěžovat. Není na co, není ani co chválit. Nic jsem nepředved‘, ale byly to pěkný závody. Nic víc nemám, co říct, třetí místo je díky klukům, že tahali.“

„Dneska se to povedlo,“ radoval se Martin Mejtský. „Poslední závod první ligy a my jsme dokázali skončit na bedně! Na to, jakou jsme měli sestavu, to byl úspěch! Nejdřív jsem upad‘, pak vítězství a už se to vezlo, bylo to pěkný.“

Petr Chlupáč byl vděčný za pozvánku do pardubického týmu
Petr Chlupáč byl vděčný za pozvánku do pardubického týmu

„Jsem rád, že jsem byl postavenej‘ za Pardubice,“ říkal Petr Chlupáč. „Až včera se rozhodovalo, jestli pojedu. Nečekali jsme, že budeme třetí. Byly to pěkný závody. A myslím, že na to, že jsem jel svůj třetí závod na pětikilu, to bylo hezký.“

„Dobrý,“ odtušil Eduard Krčmář. „Potřeboval jsem si vyzkoušet motorky na příští víkend na juniorský mistrovství světa. Obě jednou dobře, jedna startuje, druhá ale ne. Škoda, že nebyla bedna, co se dá dělat?!“

Zdeněk Holub a Ondřej Smetana spolu jeli třikrát na 5:1, ale na vítězství a požmo titul to bylo málo
Zdeněk Holub a Ondřej Smetana spolu jeli třikrát na 5:1, ale na vítězství a požmo titul to bylo málo
1. AMK ZP Pardubice 36
Patrik Mikel 2 2 2 3 3 12(3)
Tomáš Suchánek 3 3 3 3 3 15
Jaroslav Petrák 3 2 2 0 2 9(3)
bez st.č.20
2. AK Markéta Praha 29
Ondřej Smetana 2 3 2 2 3 12(2)
Filip Hájek 1 R – 1 2(2)
Zdeněk Holub 2 3 3 2 2 12(1)
Jan Kvěch 1 – 1 1 3(1)
3. AKM ZP Pardubice B 23
Martin Mejtský 0 2 3 1 2 8
Petr Chlupáč, Praha 1 2 0 3 2 8(1)
Josef Novák 2 1 2 1 1 7(4)
Václav Kvěch, Praha – – – – DNR
4. AK 3ton Slaný 18
Eduard Krčmář 3 3 1 3 3 13
Michal Dudek 0 3 0 1 1 5
Pavel Čermák 0 – 0 0 0
František Klier 0 – 0 0 0
5. SC Žarnovica 12
Jakub Valkovič 2 1 1 3 2 9
Ján Mihálik 1 X 0 1 F 2(1)
David Pacalaj 0 F/R F – 0
Patrik Búri 1 X – – 1
Prvoligoví přborníci: zleva Patrik Mikel, Tomáš Suchánek, Jaroslav Petrák a Lubomír Vozár
Prvoligoví přborníci: zleva Patrik Mikel, Tomáš Suchánek, Jaroslav Petrák a Lubomír Vozár

Konečná prvoligová tabulka:

bilance výsledků malé body velké body
1. Pardubice 3-1-0-0-0 117 19
2. Praha 1-2-1-0-0 102 16
3. Žarnovica 0-0-2-1-1 73 9
4. Pardubice B 0-1-1-1-0 55 9
5. Slaný 0-0-0-2-1 41 5
Divišov zažil pěknou závodní neděli
Divišov zažil pěknou závodní neděli

Foto: Antonín Škach