Daniel Klíma zopakoval své včerejší vítězství i na nejmenší z divišovských drah

Divišov – 16. července
Pátý díl pohárového seriálu PRO TEC Speedway Mini Cup odstartoval dnešní závodní program v Divišově. Letos zde vůbec poprvé přišel ke slovu nejmenší z trojice oválů, na němž se kolibříci postarali o úchvatné okamžiky. Mítink se však vedle dramatičnosti vyznačoval nesmírnou vyrovnaností, takže se nikdo nemohl chlubit čistým štítem. Na své včerejší liberecké vítězství nakonec navázal Daniel Klíma, který ve finále A vyšel nejlépe z úžasného souboje s Pavlem Kuchařem a Jaroslavem Vaníčkem.

Pavel Kuchař, Daniel Klíma a Jaroslav Vaníček na stupních vítězů
Pavel Kuchař, Daniel Klíma a Jaroslav Vaníček na stupních vítězů

Pouze Jaroslav Vaníček vyhrál třikrát v řadě za sebou

Adam Nejezchleba se po dlouhém plochodrážním půstu vyplněném motokrosem chystá na trénink
Adam Nejezchleba se po dlouhém plochodrážním půstu vyplněném motokrosem chystá na trénink

Tropické horko provázelo neděli již od časných hodin. Jeden by zapomněl ha včerejší deště v Liberci, kdyby ovšem oblohu nelemovala mračna, která nehrozila ničím menším než pořádnou bouřkou. Nicméně pátý díl letošní série PRO TEC Speedway Mini Cup se krizového scénáře dočkat neměl. Patálie jej však neminuly.

V rozjížďce s číslem jedna se Lukáš Vinter hrnul dopředu, ale brzy jej zastihly červené vlajky, jelikož páska se k obloze nezvedla rovnoměrně. Podruhé se zastavovalo, když se Daniel Klíma přetočil v první zatáčce. Motocykl se mu vzepjal na zadní a otočil se v parádních hodinách, jež vídáme spíše v automobilových disciplínách.

Před zastavením rozjížďky s číslem jedna vede Lukáš Vinter před Michalem Bašteckým a Danielem Klímou
Před zastavením rozjížďky s číslem jedna vede Lukáš Vinter před Michalem Bašteckým a Danielem Klímou

Až při druhém repete klaplo všechno, jak se patří. Lukáš Vinter byl po startu nejlepší a zvýšil své ambice, když v prvním oblouku zavřel Daniela Klímu na vnitřek. Avšak místní závodník se nevzdal, dokud se v závěrečném okruhu nemihnul zleva okolo pražského závodníka po protilehlé rovince, aby se jako první zapsal do seznamu dnešních vítězů.

Záhy se na něm objevili Pavel Kuchař, když slavil triumf stylem start – cíl ve druhé jízdě, a Jaroslav Vaníček. Na něho sice odstartoval Milan Dobiáš, jenže Pražan jej v první zatáčce podjel. Očekávaný vývoj závodu vzal za své již na začátku druhé série.

Pavel Kuchař vedl ve čtvrté jízdě celé kolo. Daniel Klíma však zůstával těsně za ním a v úvodním oblouku druhého okruhu jej podjel. Na protilehlé rovince třetího kola Pavel Kuchař chyboval, přetočil se a pro jeho dva body se natáhl Votěch Šachl. Stejně jako Daniel Klíma obhájil své úvodní vítězství Jaroslav Vaníček.

Pavel Kuchař zatím vede čtvrtou jízdu před Danielem Klímou a Vojtěchem Šachlem
Pavel Kuchař zatím vede čtvrtou jízdu před Danielem Klímou a Vojtěchem Šachlem

V šesté jízdě se mu do cesty nejprve postavila urvaná páska a vzápětí Jakub Exler, který nejlépe odstartoval do repete. Jaroslav Vaníček jej předčil ještě v prvním nájezdu, ovšem Lukáš Vinter se při pokusu dostat se dopředu ve druhém výjezdu přetočil a musel vzít zavděk jedním jediným bodem.

Jaroslav Vaníček hned po druhé přestávce osaměl na hrotu aktuální klasifikace. Dokonale profitoval z první zatáčky, v níž Milan Dobiáš vyvážel Lukáše Vintera a spodem proniknul do čela. Hned vzápětí v rozjížďce s číslem osm vypálil dopředu Vojtěch Šachl. Jenže červená vlajka, než stačil obkroužit první kolo, dala jasně najevo, že si Josef Novák za pultíkem rozhodčího dobře všimnul, že jeho start byl letmý.

Daniel Klíma podniká svůj rozhodující nájezd na Pavla Kuchaře
Daniel Klíma podniká svůj rozhodující nájezd na Pavla Kuchaře

Po restartu se již ujali vlády favorité, byť start v podání Vojtěcha Šachla byl opět excelentní. Pavel Kuchař jej podjel v první zatáčce. Daniel Klíma jej překonával druhou stranou, což mu trvalo déle, takže mu v konečném důsledku Pražan vrátil předchozí porážku.

 

Daniel Klíma zopakoval včerejší Liberec

Vojtěch Šachl jede první před Danielem Klímou a Pavlem Kuchaře, nicméně brzy jej zastaví červená vlajka
Vojtěch Šachl jede první před Danielem Klímou a Pavlem Kuchaře, nicméně brzy jej zastaví červená vlajka

Ve třech sériích neprohrál pouze Jaroslav Vaníček. Daniel Klíma na něho ztratil bod, zatímco Pavel Kuchař disponoval sedmi body. Stejným ziskem se mohl chlubit také Michal Baštecký. V páté jízdě sebral triumf Milanu Dobiášovi již spodní stranou úvodní zatáčky. V deváté po špatném startu musel během úvodního okruhu překonat Adama Nejezchleba, aby v úvodním výjezdu druhého kola sebral vedení Jakubu Exlerovi.

Milan Dobiáš ještě vede finále C před Vojtěchem Šachlem
Milan Dobiáš ještě vede finále C před Vojtěchem Šachlem

Milan Dobiáš nejlépe odstartoval v rozjížďce s číslem deset, ovšem Daniel Klíma ho podjel v první zatáčce, aby se pro průjezdu cílem stal prvním účastníkem finále A. Prvního protivníka mu dodala jedenáctá jízda. Opanoval ji Pavel Kuchař, zatímco Michal Baštecký při útoku na vedoucí příčku upadl v nájezdu do úvodní zatáčky druhého okruhu.

Místo bodů se dočkal vyloučení a Pavel Kuchař při opakování exceloval od startu až do cíle. Když Michal Baštecký přišel o body, nemusel by Jaroslav Vaníček v rozjížďce s číslem dvanáct ani startovat a stejně by stanul na startovním roštu rozjížďky s číslem dvanáct. Ovšem do průběžné klasifikace se počítá každý bod a pražský závodník je v ní mužem číslo dvě.

Lukáš Vinter vede finále B před Michalem Bašteckým a Jakubem Exlerem
Lukáš Vinter vede finále B před Michalem Bašteckým a Jakubem Exlerem

Nicméně na závěr základní části se prvního triumfu dočkal Lukáš Vinter, které Jaroslav Vaníček v první zatáčce nestihnul. Ten tím pádem skončil s jedenácti body a na vítěznou cestu se vrátil při losování s Danielem Klímou, kdo si bude vybírat jako první postavení u pásky finále A.

Než se však bojovalo o poháry s konkrétními čísly, musela přijít řada na ostatních závodníky ve finále C a B. Milan Dobiáš nebyl na céčko již léta zvyklý, nicméně letos jeho aspirace leží přece jen v silnějších dvěstěpadesátkách, a pokud se týče stopětadvacítek hledí spíše ke klasickým oválům a ty krátké vnímá jako doplněk.

Daniel Klíma (1) si dláždí cestu k vítězství před Jaroslava Vaníčka (9) a Pavla Kzchaře (4)
Daniel Klíma (1) si dláždí cestu k vítězství před Jaroslava Vaníčka (9) a Pavla Kzchaře (4)

Nyní odstartoval nejlépe, aby svedl úžasnou bitku o vítězství s Vojtěchem Šachlem. V nájezdu do třetího okruhu se divišovský závodník zvenku mihnul okolo něho: Nakonec projel pod šachovnicovou vlajkou jako první, byť Chabařovičan usiloval o revanš. Vzápětí Lukáš Vinter s přehledem ve finále B odvedl Michala Bašteckého a Jakuba Exlera.

A konečně přišlo áčko! Po vylétnutí pásky vlétla celá trojice do první zatáčky. Zprava se řítil Pavel Kuchař, ovšem na konci prvního okruhu se prosadil do čela Daniel Klíma. Nedopustil se sebemenší chybky, takže svůj včerejší liberecký triumf zopakoval také dnes na nejmenší z trojice divišovských oválů.

 

Mela finále A - Daniel Klíma se hrne do čela mezi Jaroslavem Vaníčkem a Pavlem Kuchařem
Mela finále A – Daniel Klíma se hrne do čela mezi Jaroslavem Vaníčkem a Pavlem Kuchařem
C B A TOT
1. Daniel Klíma, Divišov 3 3 2 3 3 14
2. Pavel Kuchař, Praha 3 1 3 3 2 12
3. Jaroslav Vaníček, Praha 3 3 3 2 1 11
4. Lukáš Vinter, Praha 2 1 2 3 3 11
5. Michal Baštecký, Praha 1 3 3 X 2 9
6. Jakub Exler, Praha 2 2 2 2 1 9
7. Vojtěch Šachl, Divišov 1 2 1 1 3 8
8. Milan Dobiáš, Chabařovice 2 2 1 2 2 9
9. Adam Nejezchleba, Chabařovice F 1 1 1 1 4
10. Karel Průša  

Poznámka: Karel Průša absolvoval pouze vlastní ukázkové jízdy, ale v duchu zásad soutěže byl vyhlášen jako desátý; závod proběhl na nejmenší dráze

Deset účastníků pohárového závodu pěkně v řadě vedle sebe
Deset účastníků pohárového závodu pěkně v řadě vedle sebe

Průběžné pořadí seriálu:

PHA CHA CHA SLA DIV TOT
28.3. 22.4. 21.5. 3.6. 16.7.
1. Pavel Kuchař 15 15 12 15 12 69
2. Jaroslav Vaníček 12 14 14 10 12 62
3. Michal Baštecký 12 12 10 12 9 55
4. Daniel Klíma NS 12 14 11 14 51
5. Lukáš Vinter 13 11 2 14 11 51
6. Vojtěch Šachl 11 10 12 9 8 50
7. Jakub Exler 8 7 9 8 9 41
8. Adam Nejezchleba 9 9 8 9 4 39
9. Bruno Belan 10 10 7 9 NS 36
10. Jan Sochůrek 8 6 10 NS NS 24
11. Bruno Thomas NS 11 8 8 NS 27
12. Manuel Rau NS 7 8 7 NS 22
13. Jan Jeníček NS 11 11 NS NS 22
14. Milan Dobiáš NS NS 12 NS 9 21
15. Vojtěch Zamazal 8 NS 7 NS NS 15
16. David Gaksch NS NS 5 8 NS 13
17. Matesuzs Lopuski NS NS NS 12 NS 12
18. Sebastian Kössler NS NS NS 9 NS 9
NC Luboš Krejča solo NS NS NS NS
NC Karel Průša NS NS solo NS solo
Michal Baštecký útočí na Lukáše Vintera
Michal Baštecký útočí na Lukáše Vintera

Foto: Antonín Škach

Karel Průša jezdil opět samostatné ukázkové jízdy
Karel Průša jezdil opět samostatné ukázkové jízdy