Bratři Klatovští se udržují v pásmu postupu

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Stockholm – 11. ledna
Dmitrij Chomicevič, jeho bratr Vitalij a švédský veterán Per Olof Serenius dominovali prvému dni kvalifikačního kola mistrovství světa jednotlivců na ledové dráze ve Stockholmu. Na trochu děravé dráze se v pásmu postupu udržují i oba čeští reprezentanti. Antonín Klatovský začal sice kolizí s Antti Aakkem, za níž byl Fin vyloučen, ale nakonec je s deseti body pátý za Iljou Drozdovem. Jan Klatovský je hned za nimi a před zítřejším pokračováním má na svém kontě osm bodů.

Antonín Klatovský se hned v první zatáčce rozjížďky s číslem jedna dostal do hromadné kolize. Protože mu odvezli rozbitý motocykl, musel do opakované jízdy na náhradní. A celá čtyři kola jezdil druhý za Dmitrijem Chomicevičem, by na něho soustavně útočil René Stellingwerf.

Jan Klatovský byl ve třetí jízdě na druhém místě, ovšem pak upadl Christoph Kirchner. Při opakování si asi třikrát vyměnil vedoucí příčku se Stefanem Pletschacherem, ale nakonec projel cílem asi o dva metry dříve.

Po restartu rozjížďky s číslem šest šel Antonín Klatovský rychle dopředu. A konečně si mohl dopřát svou tradiční vítěznou holubičku. Jeho mladší bratr ho okamžitě v sedmé jízdě napodobil, i když vítězný triumfální rituál si odepřel.

Slibný vývoj se pro mladšího z bratrské dvojice přerušil v deváté jízdě. Při souboji ho v prvním kole sestřelil Johann Weber. Němec byl diskvalifikován, Janu Klatovskému prasknul rámeček a musel na rezervní stroj. Bohužel nedovezl povinný bod, protože tentokrát upadl a byl vyloučen on.

Rovněž Antonín Klatovský sešel z vítězné cesty. V desáté jízdě mu nevyšel start. A vedle Vitalije Chomiceviče mu ujel také Jocke Söderström. Ani v rozjížďce s číslem čtrnáct nebyl jeho startovní manévr brilantní. A tak inkasoval jediný bod, když jeho bratr vyšel naprázdno.

Vše se naštěstí v dobré obrátilo. V osmnácté jízdě Antonín Klatovský bojoval a po čtyřech kolech plných předjíždění triumfoval nad Stefanem Pletschacherem. Z celkových deseti bodů měl velikánskou radost. A tak předvedl divákům své pověstné holubičky hned na obou rovinkách.

„Trochu mě bolí rameno,“ svěřil se Antonín Klatovský magazínu speedwayA-Z. „Ale jde to.“ O důvod k optimismu před zítřejším pokračováním se postaral také Jan Klatovský. V závěrečné jízdě dne dojel druhý za Vitalijem Chomicevičem a připsal si nesmírně cenné dva body.


1. Dmitrij Chomicevič, RUS 3 3 3 3 3 15
2. Vitalij Chomicevič, RUS 3 2 3 3 3 14
3. Per Olof Serenius, S 3 1 3 3 3 13
4. Ilja Drozdov, RUS 2 3 3 2 2 12
5. Antonín Klatovský, CZ 2 3 1 1 3 10
6. Jan Klatovský, CZ 3 3 X 0 2 8
7. Stefan Pletschacher, D 2 0 1 3 2 8
8. Antti Aakko, FIN X 2 2 2 2 8
9. Peter Koij, S 1 2 2 2 1 8
10. Rene Stellingwerf, NL 1 1 2 1 1 6
11. Simon Gartmann, CH 2 1 0 2 0 5
12. Johann Weber, D 1 2 X 1 0 4
13. Jocke Söderström, S 0 1 2 X F 3
14. Jouni Seppänen, FIN 0 0 1 1 1 3
15. Jo Saertre, N 1 0 0 0 1 2
16. Christoph Kirchner, D X 0 0 0 0 0
res Gösta Sundelin, S   DNR
res Patrick Sohlberg, CH   DNR

Poznámka: Simon Gartmann na poslední chvíli nahradil zraněného Heinze Göldiho.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)