I novoročenky mají svoji historii

V závěru roku se stalo velkou tradicí si posílat či osobně vyměňovat péefky jako vyjádření štěstí, Pour Féliciter, v novém roce. Vlastní historie těchto přáníček sahá za hranice našeho letopočtu až do starého Egypta. Tehdy však mělo jinou formu, než jak je známe dnes. Ta dnešní podoba, myslím těch tištěných, se datuje kolem šedesátých let osmnáctého století, a to hlavně ve Vídni a Paříži. Později se dostala i do Čech a začala se rychle rozvíjet. Neminula ani oblast ploché dráhy. Pojďme se podívat na některé z nich, které vznikly na severu Čech.
Zná je jistě každý v různých formách, podobách i materiálech, tištěných či fotografických. V době počítačů se v rámci obrovských možností těchto technologií stává ještě masovějším prostředkem, když si vyberete z nabízených free možností, nebo si jejich zhotovení zadáte zručnému grafikovi. Stále častěji si je jednoduše vyrobíte na počítači doma sami a jedním kliknutím je rozešlete přátelům a známým.

O to vzácnější začínají být ty první z minulého století, které byly kreslené nebo třeba propisotem dopisován text na fotografie, které se pak namnožily.

Při prohlídce více jak třicet let vedeného archivu ústecké ploché dráhy jsem narazil i na ještě starší originál fotografie Speedway clubu Severák, který byl rozesílán do ostatních klubů a přátelům ploché dráhy. Stálo by za otázku, kdo ze současných plochodrážních příznivců a znalců by dokázal všechny jezdce a činovníky na této fotografii rozpoznat. Někteří z nich už mezi námi bohužel ani nejsou.

Další ukázky péefek jsou také z ústeckého – chabařovického plochodrážního klubu. I tito jezdci, které jistě poznáte, již po plochodrážních oválech nejezdí.

Foto a repro: Lubomír Hrstka