Ondřej Smetana se po roce přece jenom dočkal

Chabařovice – 11. června
Takřka přesně před rokem Ondřej Smetana užuž sahal po vítězství v Memoriálu Jiřího Hurycha. Leč v poslední zatáčce se z jeho motoru ozvala rána a on se z nejvyššího stupínku pódia zřítil na třetí. A tak se triumfu v tradičním pouťáku dočkal až v závěru dnešního tropického odpoledne, kdy v Chabařovicích startoval letošní přebor. Pražský závodník nepohrál v základní části jedinou jízdu a nakonec ve finále A za sebou nechal Zdeňka Holuba, Hynka Štichauera a Josefa Nováka.

Zdeněk Holub, Ondřej Smetana a Hynek Štichauer s malým Karlem Průšou, jemuž posléze daroval svůj pohár
Zdeněk Holub, Ondřej Smetana a Hynek Štichauer s malým Karlem Průšou, jemuž posléze daroval svůj pohár

Pod palbou nemilosrdného slunce

Posledním účastníkem závodu se stal Filip Šifalda se svou dvěstěpadesátkou
Posledním účastníkem závodu se stal Filip Šifalda se svou dvěstěpadesátkou

Při dopoledních stopětadvacítkách pralo slunce o sto šest, ale po obědě již neznalo smilování. Nicméně ve čtrnáctičlenné startovní listině nezůstalo nakonec jediné místečko volné. Do poslední chvíle volnou čtrnáctku nakonec obsadil domácí Filip Šifalda, který stejně jako Petr Chlupáč nastoupil s dvěstěpadesátkou.

5Josef Novák se cestou z evropského šampionátu juniorů v maďarském Nagyhalaszu ještě stačil na skok zastavit doma. Spát se mu příliš nechtělo, ale aspoň si vzal novou předlohu, protože mu v Maďarsku uletěl šteft.

Symbolický start pro Jiřího Hurycha - zleva Filip Šifalda, Anne Spaan a Zdeněk Holub
Symbolický start pro Jiřího Hurycha – zleva Filip Šifalda, Anne Spaan a Zdeněk Holub

Hynek Štichauer zase deset let po svém posledním závodě v Chabařovicích cestou na stadión maličko zakufroval a dokonce musel městské policii platit pokutu. O tréninku laboroval s karburátorem, ale do takových potíží jako Václav Kvěch se přece jen nedostal. Pražský junior upadl, a protože nástup byl i s motocykly, musel si vypůjčit stopětadvacítku od Adama Nejezchleba, zatímco otec finišoval s pracemi na jeho půllitru, aby stihnul třetí jízdu.

Hynek Štichauer vypráví o svých patáliích s příjezdem na stadión:

„Naposledy jsem tady byl v roce 2007. Musel jsem se ptát, kde je stadión, a ještě jsem dostal dvě kila pokuty, že jsem vjel do jednosměrky.“

Ondřej Smetana na cestě za svým úvodním vítězstvím
Ondřej Smetana na cestě za svým úvodním vítězstvím

Po nástupu následoval tradiční symbolický start na počet Jiřího Hurycha, jenž je jednou z nejemotivnějších událostí celého českého kalendáře. Letos se jej zúčastnila trojice spjatá s chabařovickou plochou dráhou. Zdeněk Holub, který tady svou kariéru začínal, a Anne Spaan s Filipem Šifaldou, jež nezaměnitelné písmeno CH měli na vestách i dnes.

A pak se šlo konečně do ostré závodní akce. Problémy s karburátorem Hynek Štichauer vyřešil, takže rozjížďku s číslem jedna vyhrál ve stylu start – cíl. Vzápětí jej v tomto ohledu napodobil Zdeněk Holub, který rychle zpacifikoval Anne Spaana. Sindy Weber a František Klier, který se dnes poprvé postavil na start závodu s plnoobjemovým motocyklem, zůstali vzadu.

Filip Hájek vede před Josefem Novákem
Filip Hájek vede před Josefem Novákem

Rozjížďka s číslem tři přinesla menší zádrhel časovému programu. Václav Kvěch jezdil třetí, nicméně ve druhém výjezdu vrazil do mantinelu. Při incidentu si vyrazil dech, sanitka ho odvezla do depa, aby se z ní vynořil s obvazem na levé ruce a do konce mítinku se již na ovále neobjevil. Repete se stalo kořistí Ondřeje Smetany, který odstartoval na Josefa Nováka a Pavla Čermáka.

Použitý rozpis na čtrnáct jízd a tři finále není proporcionální, pokud se rovnoměrně rozložených sérií rozjížděk týká. Filip Hájek tak rozehrával závod jeho čtvrtou jízdou, zatímco trojice jeho soupeřů se představila divákům již podruhé. Pražan je však odvedl všechny, přičemž jemu samotnému udělal největší radost skalp Josefa Nováka, jenž byl jeho největším rivalem v boji o kvalifikaci do finále A.

Zdeněk Holub vede před Hynkem Štichauerem
Zdeněk Holub vede před Hynkem Štichauerem

Tam pochopitelně mířil také Hynek Štichauer, který s přehledem vyhrál rozjížďku s číslem pět. Nicméně v sedmé jízdě narazila Pardubičanova kosa na kámen. Z pozice od mantinelu tentokrát nejlépe odjel Zdeněk Holub, jehož Hynek Štichauer marně stíhal. Nicméně ani Pražanova vítězná série nepřežila jeho třetí výjezd na chabařovický ovál. Přitom Zdeněk Holub excelentně odstartoval rovněž do desáté jízdy. Jenže Ondřej Smetana nabral vnějškem první zatáčky velkou rychlost a natáhl se pro své druhé vítězství.

 

Ondřej Smetana bez porážky

Alessandro Borgia, Belgičan s italskými kořeny
Alessandro Borgia, Belgičan s italskými kořeny

Byl to právě Ondřej Smetana, komu sudičky evidentně předurčily dominovat dnešnímu klání. V rozjížďce s číslem jedenáct dovedl do cíle Hynka Štichauera, před něhož se dostal už současně s letem pásky. Filip Hájek mohl současně láteřit na rozlosování, jež mu přihrávalo do cesty silnější soupeře.

Nadto nemohl najít ideální nastavení motocyklu. A jak se prve díval, jak Zdeněk Holub zkouší stíhat Ondřeje Smetanu, nyní byl svědkem, kterak Ondřeje Smetanu honí Hynek Štichauer. Nicméně jeho aspirace na finále A se adekvátně snižovaly.

Anne Spaan vede před Janem Kvěchem a Filipem Šifaldou
Anne Spaan vede před Janem Kvěchem a Filipem Šifaldou

Naproti tomu v něm už byl Hynek Štichauer a vzápětí i Zdeněk Holub, který ovládl dvanáctou jízdu. Třetím do party byl Josef Novák, který prve zatáhl naplno v osmé jízdě. Exceloval i v rozjížďce s číslem třináct, jejímž cílem ovšem projížděl se zadřeným motorem.

Josef Novák komentuje své vítězství ve třinácté jízdě:

„Jawička se zadřela. Klasicky, vydržela sice dýl, ale vypadá, že se toho prokletí nezbavím.“

Ondřej Smetana vodí Hynka Štichauera
Ondřej Smetana vodí Hynka Štichauera

Mnohem větší drama se však odehrávalo za Pardubičanovými zády, byť se druhý Jan Kvěch k rozhodujícímu nájezdu na vedoucí pozici nedočkal. Na cílové rovince se Pavel Čermák dral na třetí příčku. Předjel Alessandra Borgiu, však oba skončili po průjezdu cílem v divokých kotrmelcích.

Pakliže někdo přemítal, proč Belgičan má na sedle své jméno napsané jako Sandro, bylo mu po incidentu okamžitě jasno. Jeho maminka pádila namísto nehody s neopakovatelným italským madonna mia na rtech. Naštěstí oba závodníci skočili bez vážnějších újem.

Josef Novák jezdí první před Alessandro Borgiou ve třinácté jízdě, v jejímž cíli zadřel motor
Josef Novák jezdí první před Alessandro Borgiou ve třinácté jízdě, v jejímž cíli zadřel motor

Alessandro Borgia se záhy postavil na nohy. Pavel Čermák skončil sice v ústecké nemocnici, ovšem záhy byl propuštěn, že nemá žádné zlomeniny. Divišovskému šéfovi uložil úkol, aby mu nezapomněl vzít boty, které s sebou v sanitce pochopitelně neměl.

V rozjížďce s číslem čtrnáct zkompletoval Ondřej Smetana své maximum porážkou Filipa Hájka a seznam áčkařů se uzavřel. Nicméně finálový program odstartoval céčkem, kam byl mimo soutěž po odstoupení Alessandro Borgii a Pavla Čermáka připuštěn také František Klier.

Filip Šifalda (červená) útočí na Sindy Weber
Filip Šifalda (červená) útočí na Sindy Weber

Na čele zůstávala dlouho Sindy Weber, dokud jí ovšem v první zatáčce třetího kola nepodjel Filip Šifalda se svou dvěstěpadesátkou. Béčko ovládl Filip Hájek, který by sám sebe raději viděl o level výše. Druhý Jan Kvěch upadl. Byť se však rychle vrátil do sedla, své čtvrté místo už nevylepšil.

A konečně přišlo finále A, jehož pořadí určilo také výsledky letošního Memoriálu Jiřího Hurycha. Nervy pracovaly, od startu nejprve odjel Ondřej Smetana a po něm také Zdeněk Holub. Nakonec se však oba dostal do čela. Hynek Štichauer nakonec zůstal třetí, byť byl jednou proklatě blízko k předjetí Zdeňka Holuba.

 

Hlasy z depa

Ondřej Smetana spolu se svým otcem Radkem osnují taktiku pro finále A
Ondřej Smetana spolu se svým otcem Radkem osnují taktiku pro finále A

„Dopadlo to dobře,“ netajil se Ondřej Smetana. „Mám radost, loni se mi to nepovedlo. V poslední zatáčce jsem si na loňskej‘ defekt nevzpomněl, ale před finále jsem na to myslel. Hlavně jsem celý závody suprově startoval, tak ňák jsem se to naučil. Vůbec jsme nemuseli ladit motorku. Jak jsem na to sed‘ o tréninku, celý jsem to odzávodil.“

„Dobrý,“ odtušil Zdeněk Holub. „Ve finále mi nevyšel start, pak jsem už nevymyslel, co bych s tím udělal. Závod byl ale dobrej‘.“

Hynek štichauer mohl být nakonec spokojen
Hynek štichauer mohl být nakonec spokojen

„V tréninku mi Panáček otočil plovák v karburátoru,“ vracel se Hynek Štichauer ještě ke svým tréninkovým patáliím. „Nevzal jsem si úplně nejlepší motorku, šlo o to se svýzt, abych byl připravenej‘ na trávu na příští tejden. Zezačátku divočina, pak to ztvrdlo, takže jsem se nikam netlačil.“

Josef Novák dorazil po ose rovnou z Maďarska
Josef Novák dorazil po ose rovnou z Maďarska

„Zezačátku jsem byl unavenej‘ po cestě z Maďarska,“ vyprávěl Josef Novák. „Spal jsem asi tři hodiny. Přijeli jsme ráno a nemoh‘ jsem usnout. Ale nakonec dobrý.“

„Na tréninku dobrý,“ bilancoval Filip Hájek. „Přišla první jízda, dobře jsem odstartoval, ale bylo to mrtvý. Zvedal jsem předstih a pořád nic. Až jsem dal trošku lehčí převod a jelo to.“

Filip Šifalda nastoupil s dvěstěpadesátkou
Filip Šifalda nastoupil s dvěstěpadesátkou

„Na pětikilu nemám tolik natrénováno,“ svěřil se Filip Šifalda, co stálo za rozhodnutím upřednostnit dvěstěpadesátku. „Jel jsem na něm jen párkrát. Ve finále jsem držel plnej‘ a viděl, že Sindy tam dává jen půl plynu. Tak jsem to tam poslal. A vyšlo to, přálo mi štěstíčko…“

7

TOT C B A
1. Ondřej Smetana, Praha 3 3 3 3 12 1.
2. Zdeněk Holub, Praha 3 3 2 3 11 2.
3. Hynek Štichauer, Pardubice 3 3 2 2 10 3.
4. Josef Novák, Pardubice 2 2 3 3 10 4.
5. Filip Hájek, Praha 3 1 1 2 7 1.
6. Anne Spaan, NL (ACCR) 2 1 3 2 8 2.
7. Petr Chlupáč, Praha (250 ccm) 1 2 2 1 6 3.
8. Jan Kvěch, Praha 2 2 2 2 8 4.
9. Filip Šifalda, Chabařovice (250 ccm) 0 1 1 1 3 1.
10. Sindy Weber, D – Liberec (ACCR) 1 1 1 0 3 2.
11. Pavel Čermák, Praha 1 3 0 1 5
12. Alessandro Borgia, B 0 1 0 0 1
13. František Klier, Divišov 0 0 0 0 0 (3.)
14. Václav Kvěch, Praha X – – – 0

Poznámka: František Klier startoval ve finále C pouze na doplnění startovního roštu a jeho umístění nemělo vliv na pořadí závodu; výsledky finále A vytvořily pořadí Memoriálu Jiřího Hurycha

Ukázkové jízdy 125 na krátké dráze: Adam Nejezchleba, David Gasksch a Karel Průša

Ondřej Smetana neprohrál jedinou rozjížďku
Ondřej Smetana neprohrál jedinou rozjížďku

Foto: Mirek Horáček

Ondřej Smetana se po roce dočkal triumfu v Memoriálu Jiřího Hurycha
Ondřej Smetana se po roce dočkal triumfu v Memoriálu Jiřího Hurycha