Ani úvodní pád nepřipravil Pavla Kuchaře o další triumf

Chabařovice – 11. června
Nedělní dopoledne v Chabařovicích přivítalo příchozí krásným počasím a dokonale připraveným plochodrážním areálem. Hlavnímu klání o Memoriál Jiřího Hurycha předcházel šestý díl českého šampionátu stopětadvacítek na krátké dráze. V rozjížďce s číslem čtyři se jakoby rodilo překvapení, když bezchybný Jaroslav Vaníček za sebou vodil Pavla Kuchaře. Buldozer vítězství v kubatuře kolibříků však útočil, jenže v poslední zatáčce upadl. Neztratil duchapřítomnost, udržel motor v chodu a ještě uhájil druhé místo před Vojtěchem Šachlem. A pak už psal svůj obvyklý scénář. Vítězství následoval vítězství a triumfální série neskončila, dokud jej startmaršál David Gacksch neodmávnul šachovnicovou vlajkou ve finále A před Jaroslavem Vaníčkem a Lukášem Vinterem.

Jaroslav Vaníček, Pavel Kuchař a Lukáš Vinter stojí na stupni vítězů
Jaroslav Vaníček, Pavel Kuchař a Lukáš Vinter stojí na stupni vítězů

Buldozer malých oválů upadl

Lukáš Vinter vede před Pavlem Kuchařem
Lukáš Vinter vede před Pavlem Kuchařem

Zatímco klasický šampionát kolibříků se vzhledem k uplakanému dubnu rozjíždí jen zvolna, jeho protějšek na minioválech měl dnes na programu své již šesté pokračování. V depu, které již dopoledne slibovalo tropické podmínky, skládalo své motocykly hned dvanáct závodníků.

Bruno Belan se svým otcem neskrývali úlevu, že konečně přišli na kloub často padajícím řetězům. Příčinou byla příliš vymačkaná šáska. Každopádně vstup do dnešního závodu slánskému blonďákovi nevyšel dle představ. V rozjížďce s číslem jedna jezdil druhý za Danielem Klímou, když ve druhém kole upadl ve druhém oblouku. Na seznam vítězů se hned vzápětí zapsal Mateusz Lopuski, za jehož motocykl Shupa zaplatil přímo gdaňský klub.

Odleva Bruno Belan, Lukáš Vinter a Michal Baštecký
Odleva Bruno Belan, Lukáš Vinter a Michal Baštecký

Michal Baštecký na polského závodníka zaútočil vnějškem první zatáčky, nicméně musel rozehrávat závod se dvěma body. Do třetí jízdy nejlépe odstartoval Jan Jeníček, jenže už v úvodním oblouku se spodem před něho dostal Jaroslav Vaníček.

Kdo čekal, že Pavel Kuchař zahájí cestu za svým dalším osmnáctibodovým maximem již v rozjížďce s číslem pět, musel by svá očekávání revidovat. Vedení se totiž ujal Lukáš Vinter, jenž se nájezdům svého mladšího klubového kolegy bránil stejně vytrvale, jako úspěšně. Pavel Kuchař ale nepovolil, jenže v nájezdu do poslední zatáčky upadl.

Jaroslav Vaníček (červená) se snaží udržet nápor Pavla Kuchaře
Jaroslav Vaníček (červená) se snaží udržet nápor Pavla Kuchaře

Bleskurychle se dokázal posbírat, aby zachránil alespoň dva body před Vojtěchem Šachlem. Pokud by skončil třetí nebo dokonce odtlačil svůj motocykl na trávník, rozhodně by se měnily pořádky, které Pavel Kuchař na malých oválech zavedl. Jenže jednobodová ztráta nebyla ve své podstatě žádným obrovským handicapem.

Pražan se totiž už v rozjížďce s číslem sedm vrátil na svou vítěznou dráhu, přičemž přestřihnul vítěznou šňůru Daniela Klímy již při vylétnutí pásky. Jaroslav Vaníček sice ovládl osmou jízdu a hned v následující rozjížďce odstartoval také na Pavla Kuchaře. Avšak ten v nájezdu do druhého kol převzal vedení, aby vyrovnal osm průběžných bodů Jaroslava Vaníčka.

Mateusz Lopuski marně stíhá Bruno Belana
Mateusz Lopuski marně stíhá Bruno Belana

Na stejnou hodnotu skóre se ve třinácté jízdě dostal také Mateusz Lopuski. Polský závodník zopakoval svůj úvodní triumf v páté jízdě, leč v rozjížďce s číslem deset ani on nedokázal zadržet Bruno Belana po jeho raketovém startu.

Na hrotu průběžné klasifikace po třech sériích stále čněl Lukáš Vinter. Ten v šesté jízdě změřil Michala Bašteckému, jenž nyní ztrácel už dva body, a Bruno Belana. Ani v rozjížďce s číslem dvanáct nemusel Lukáš Vinter řešit potíže zásadnějšího charakteru, když už od startu nedal ani náznak šance Janu Jeníčkovi a Bruno Thomasovi.

 

Před finále A rozhodla poslední série

Daniel Klíma vede před Mateuszem Lopuskim a Vojtěchem Šachlem
Daniel Klíma vede před Mateuszem Lopuskim a Vojtěchem Šachlem

O obsazení prestižního finále A tak opět rozhodovala až poslední série základní části závodu. Rozhodující slovo přitom už v rozjížďce s číslem třináct řekl Daniel Klíma. Objev letošní sezóny triumfoval stylem start – cíl. Připravil druhou dnešní prohru Mateuszi Lopuskemu, jenž měl sám plnou hlavu starostí s odrážením Vojtěcha Šachla.

Deset bodů Daniela Klímy bylo samo o sobě málo na áčko, nicméně stejným ziskem skončil také poražený Mateusz Lopuski. A to poslalo dost velkou vodu na mlýn ambicí jeho sousedů v průběžné klasifikaci.

LUkáš Vinter vede před Jakubem Exlerem a Bruno Thomasem
LUkáš Vinter vede před Jakubem Exlerem a Bruno Thomasem

Pavel Kuchař ve čtrnácté jízdě úřadoval stylem start – cíl, když se Jan Jeníček dostal do křížku s Michalem Baštecký. Jednou si prohodili pořadí, aby nakonec druhým na metě byl pardubický závodník. Vítězný Pavel Kuchař však s jedenácti body získal jako první absolutní jistotu účasti v závěrečné jízdě o stupně vítězů.

Jan Jeníček jede před Janem Sochůrkem
Jan Jeníček jede před Janem Sochůrkem

Jeho bodové inkaso hned vzápětí vyrovnal Jaroslav Vaníček, který odvedl Bruno Belana s Janem Sochůrkem. Trio áčkařů se uzavřelo v šestnácté jízdě, v níž Lukáš Vinter zkompletoval své dvanáctibodové maximum. Záhy totiž zmizel z dohledu Bruno Thomase. Ten vylekal Jakuba Exlera natolik, že vyjel ven z oválu.

Finále B: Mateusz Lopuski (červená), Michal Baštecký (bílá) a Daniel Klíma (modrá)
Finále B: Mateusz Lopuski (červená), Michal Baštecký (bílá) a Daniel Klíma (modrá)

Program finálové série odstartoval Bruno Thomas, který vyhrál déčko. Vojtěch Šachl se sice vnějškem úvodní zatáčky dostal před Jakuba Exlera, avšak vedoucí Němec se nenechal vyhodit z konceptu. Bruno Belan by se oprávněně viděl výše než ve finále C. Nezbylo mu ovšem nic jiného, než opanovat rozjížďku o sedmé místo s neméně ambiciózními Janem Jeníčkem a Janem Sochůrkem.

Finále A: zleva Jaroslav Vaníček, Pavel Kuchař a Lukáš Vinter
Finále A: zleva Jaroslav Vaníček, Pavel Kuchař a Lukáš Vinter

Béčko už nabídlo o poznání dramatičtější podívanou. Na čele se usadil Mateusz Lopuski. Michal Baštecký totiž v první zatáčce vyvezl Daniela Klímu. Jenže bojovnost divišovského závodníka se tím nikterak neotupila. A ve třetím okruhu se Daniel Klíma srdnatým manévrem dostal na druhou příčku. Takový progres ale neukojil jeho apetit, protože spodem závěrečné zatáčky ještě stačil sebrat Polákovi jeho první příčku!

Pavel Kuchař se musel probojovat do čela finále A
Pavel Kuchař se musel probojovat do čela finále A

Ani áčko nepřineslo žádnou one-man-show. Lukáš Vinter se díky kromobyčejně vydařenému startu vydal navázat další uzel na svou triumfální šňůru. Pavel Kuchař byl ovšem proti a vnějškem první zatáčky přezval vedení. Okamžitě zvýšil svůj náskok na nepřekonatelnou vzdálenost a na Lukáše Vintera udeřil také Jaroslav Vaníček.

Borci projeli cílem úvodního kola. Jaroslav Vaníček udeřil spodní stranou hned následující zatáčky, aby rovnu ve výjezdu sebral druhé místo Lukáši Vinterovi. Ten se už skláněl ke svému motoru, ale nakonec se přece jen doplouhal do cíle pro dva body za třetí místo.

Ve finále A vede zatím Lukáš Vinter před Pavlem Kuchařem a Jaroslavem Vaníčkem
Ve finále A vede zatím Lukáš Vinter před Pavlem Kuchařem a Jaroslavem Vaníčkem
D C B A TOT
1. Pavel Kuchař, Praha 2 3 3 3 6 17
2. Jaroslav Vaníček, Praha 3 3 2 3 4 15
3. Lukáš Vinter, Praha 3 3 3 3 2 14
4. Daniel Klíma, Divišov 3 2 2 3 3 13
5. Mateusz Lopuski, PL 3 3 2 2 2 12
6. Michal Baštecký, Praha 2 2 3 1 1 9
7. Bruno Belan, Slaný F 1 3 2 3 9
8. Jan Jeníček, Pardubice 2 1 2 2 2 9
9. Jan Sochůrek, Chabařovice 1 2 1 1 1 6
10. Bruno Thomas, D 1 E 1 2 3 7
11. Vojtěch Šachl, Divišov 1 – 1 1 2 5
12. Jakub Exler, Praha 2 1 1 L 1 5
Pavel Kuchař má na čele šampionátu obrovský náskok
Pavel Kuchař má na čele šampionátu obrovský náskok

Průběžné pořadí šampionátu:

PHA PHA SLA DIV DIV CHA TOT
8.4. 2.5. 13.5. 20.5. 4.6. 11.6.
1. Pavel Kuchař, Praha 18 17 18 15 18 17 103
2. Lukáš Vinter, Praha 12 15 11 14 15 14 81
3. Jaroslav Vaníček, Praha 11 12 10 18 8 15 74
4. Michal Baštecký, Praha 13 13 11 12 11 9 69
5. Jan Jeníček, Pardubice 11 7 13 11 12 9 63
6. Bruno Belan, Slaný 10 8 15 9 8 9 59
7. Daniel Klíma, Divišov 6 7 11 9 10 13 56
8. Vojtěch Šachl, Divišov 9 11 8 8 8 5 49
9. Jakub Exler, Praha 8 5 7 10 8 5 43
10. Mateusz Lopuski, PL NS NS NS NS 8 12 20
11. Milan Dobiáš, Chabařovice 15 NS NS NS NS NS 15
12. Vojtěch Zamazal, Slaný NS NS 7 7 NS NS 14
13. Jan Sochůrek, Chabařovice NS NS 3 NS NS 6 9
14. Bruno Thomas, D NS NS NS NS NS 7 7
Lukáš Vinter (červená) v zápalu boje s Pavlem Kuchařem
Lukáš Vinter (červená) v zápalu boje s Pavlem Kuchařem

Foto: Mirek Horáček

Daniel Klíma se lepší závod od závodu
Daniel Klíma se lepší závod od závodu