Excelentní pražský čtvrtlitrový tandem ovládl slánský Jawa Cup

Slaný – 3. června
Po triumfu na travnaté dráze v Bielefeldu minulou neděli se pražský tandem Petr Chlupáč a Jan Kvěch postavil na nejvyšší stupeň pódia rovněž při dnešním prvním z víkendových závodů Jawa Cup dvěstěpadesátek. Doprovodný mistrovský závod stopětadvacítek vyhrál Pavel Kuchař. Jeho největší rival Filip Šifalda však měl při vzájemné konfrontaci pech, když mu spadl řetěz. V rozjezdu s Danielem Klímou si však chabařovický závodník dokázal zajistit třetí příčku za svým klubovým kolegou Milanem Dobiášem.

Petr Chlupáč a Jan Kvěch stojí nad Poláky a Dány
Petr Chlupáč a Jan Kvěch stojí nad Poláky a Dány

Češi jako v Bielefeldu

Petr Chlupáč (1) a Milan Dobiáš (3) se chystají ke startu
Petr Chlupáč (1) a Milan Dobiáš (3) se chystají ke startu

Ještě předevčírem chyběl ve startovní listině Jawa Cupu jeden tandem. Nicméně do dneška se Martinu Málkovi podařilo zajistit Němku Alexandru Schauer se svým krajanem Stefan Pongratzem, kteří spolu dali dohromady šestou dvojici. Ke slovu se tak dostal rozpis známý z Memoriálu Antonína Vildeho, byť finálová rozjížďka se v něm škrtala už předem.

Mezi jízdy dvěstěpadesátek byl vetknut první závod klasického českého šampionátu stopětadvacítek. V něm startovali také Milan Dobiáš a Filip Šifalda, kteří spolu vytvořili chabařovický tým pro Jawa Cup. Hned v rozjížďce s číslem jedna je rozpis poslal proti Petru Chlupáčovi s Janem Kvěchem. A ti splnili úlohu favorita, do níž je pasovalo mimo jiné necelý týden staré vítězství v Bielefeldu.

Filip Šifalda se v první zatáčce pokusil zaútočit na oba Pražany, nicméně oni jej odrazili a rozehráli závod sedmibodovým maximem. V tomto ohledu je v rychlém sledu napodobili Poláci Karol Zupinski a Filip Nizgorski ve druhé a Dánové Mathias Rex a Sebastian Blakkit ve třetí jízdě.

Petr Chlupáč má za zády Filipa Šifaldu a Milana Dobiáše
Petr Chlupáč má za zády Filipa Šifaldu a Milana Dobiáše

V rozjížďce s číslem pět Dánové odvedli Chabařovičany a ujali se vedení v průběžné klasifikaci. Předtím ve čtvrté jízdě totiž Karol Zupinski středem první zatáčky rozdělil Jana Kvěcha s Petrem Chlupáčem. Pražany čekala delší závodní přestávka. Toruň mezitím inkasovala další maximum na úkor Chabařovic. A Dánsko vyjelo stejný výsledek s Mateuszem Adamczewskim a Danielem Šilhánem, jehož ještě trápilo pochroumané rameno z pouťáku v Teterowě.

Rozjížďka s číslem devět zažila maximální triumf Jana Kvěcha a Petra Chlupáče hned dvakrát. Pražané suverénně vedli před Němcem a Němkou, když se Stefan Pongratz ve třetím okruhu přetočil ve druhé zatáčce a upadl. Zatímco prve vyloučený borec odstartoval mezi oběma Čechy, při repete se Alexandra Schauerová stala snadnou kořistí.

Matthias Rex doplatil na defekt
Matthias Rex doplatil na defekt

Stefan Pongratz se měl na zemi ocitnout ještě jednou. Avšak jeho pád v rozjížďce s číslem třináct přitáhl více pozornosti nejen proto, že jej vyřadil ze startovní listiny zítřejšího pokračování v Divišově. Filip Šifalda se s ním pral o vítězství a ve druhém kole jej podjížděl v úvodním oblouku, když se Stefan Pongratz poroučel k zemi. A verdikt Františka Kaliny vyloučit Filipa Šifaldu se v chabařovických boxech setkal s vlnou nevole.

Ale zpátky k boji o stupně vítězů. V rozjížďce s číslem jedenáct Sebastian Blakkit kvůli technické poruše dojel jen k první zatáčce. Jeho krajan Mathias Rex v první zatáčce druhého kola poslal za svá záda Petra Chlupáče, ovšem vedoucího Jana Kvěcha neohrozil. Byť hned vzápětí Toruň zajela maximum s Toruní, pražský tandem měl na ni stále dva body k dobru.

Karol Zupinski v akci
Karol Zupinski v akci

V rozjížďce s číslem čtrnáct mohli Pražané slavit triumf. Jan Kvěch rychle zamířil za svým pátým vítězstvím s Petrem Chlupáčem za sebou, když na hlavu poraženými se nyní stali Mateusz Adamczewski a Daniel Šilhán. Duel o druhou příčku rozhodnul defekt Mathiase Rexe na startu patnácté jízdě. Sebastian Blakkit sice dorazil do cíle mezi Karolem Zupinskim a Filipem Nizgorskim, jenže Poláci dali v konečném součtu dohromady o tři body navíc.

 

Pokračování smůly Filipa Šifaldy

Pažané Jan Kvěch (modrá) a Petr Chlupáč (červená) vyhráli dvěstěpadesátky, zatímco chabařovičtí borci Milan Dobiáš (bílá) a Filip Šifalda (žlutá) startovali také ve stopětadvacítkách
Pažané Jan Kvěch (modrá) a Petr Chlupáč (červená) vyhráli dvěstěpadesátky, zatímco chabařovičtí borci Milan Dobiáš (bílá) a Filip Šifalda (žlutá) startovali také ve stopětadvacítkách

Když deště zkraje dubna fatálně poničily svítkovský ovál, spolu s přeborem padl i úvodní závod mistrovství republiky stopětadvacítek. Jejich šampionát nezačal ani na konci čtvrtého měsíce, kdy se dnešní mítink měl pořádat původně. A tak nejstarší seriál kolibříků u nás odstartoval až těsně před Jawa Cupem.

Z úvodní jízdy se jako vítěz vrátil Filip Šifalda. Hned na to užuž Pavla Kuchaře polykala vrata depa, když se vítěz dopoledního poháru přece jen otočil a dojel na rošt. Závodníkův otec Pavel naštěstí mohl informovat, že nešlo o žádné technické patálie, ale o pouhé nedorozumění, kdy si jeho syn myslel, že v rozjížďce s číslem dvě nemá startovat.

Dravý buldozer triumfů na malých oválech se rychle jak řádit i na klasické dráze. Odstartoval hned za Lukášem Vinterem, avšak v první zatáčce jej objel Daniel Klíma. Nicméně přišlo druhé kolo a v jeho druhém oblouku se Pavel Kuchař dostal na druhé místo. V následující zatáčce předčil také vedoucího Lukáše Vintera, který záhy odstoupil kvůli problémům se zády.

Na seznam vítězů se záhy zapsal i Milan Dobiáš, když opanoval třetí jízdu. Stejně jako Filip Šifalda startoval v obou dnešních závodech. A v rozjížďce s číslem třináct čtvrtlitrového Jawa Cupu jej zachránil dědeček Milan Línek, když mu přímo na startovním roštu vyměnil vestu s číslem devět kolibřího závodu za správnou trojku.

V rozjížďce s číslem čtyři měl Milan Dobiáš nejlepší start, avšak v prvním výjezdu jej na čele zprava vystřídal Pavel Kuchař. Závod měl dva suverény, když Filip Šifalda dovedl do cíle rozjížďky s číslem šest Bruno Belana. Oba vedoucí borci dokázali na své konto přidat další trojku rovněž ve třetí sérii.

Daniel Klíma jel sice v osmé jízdě první, nicméně Pavel Kuchař ho předčil v úvodní jízdě druhého kola. Hned vzápětí Filip Šifalda porazil Milana Dobiáše. Verdikt o vítězství musel padnout v závěrečné rozjížďce s číslem dvanáct, na jejímž startovním roštu stanuli oba neporažení suveréni.

Jenže očekávané drama se proměnilo v tragédii jednoho herce! Filipu Šifaldovi spadl řetěz a s hlavou v dlaních ani neviděl, jak Pavel Kuchař vůbec poprvé dnes vítězí stylem start – cíl. Pražana samozřejmě čekal nejvyšší stupeň pódia. Triumfem v jedenácté jízdě si druhou příčku pojistil Milan Dobiáš.

Filip Šifalda skončil závod s devíti body. Na stejnou hranici se především díky sólu z páté jízdy dostal také Daniel Klíma, o němž již nyní můžeme směle hovořit jako o objevu letošní sezóny. Ke slovu přišel rozjezd, v němž měl chabařovický borec navrch již prakticky s letem pásky.

 

Hlasy z depa

Triumfující Jan Kvěch a Petr Chlupáč
Triumfující Jan Kvěch a Petr Chlupáč

„Dobrý, určitě,“ pochvaloval si neporažený Jan Kvěch. „Hezká dráha, vždycky se mi poved‘ start. Nebylo, co řešit. Laborovali jsme s převodem, pak jsme to ale vyladili.“

„je to zásluha Honzy,“ zůstával Petr Chlupáč při hodnocení pražského vítězství skromný. „Motorka mi nejela, proč, to se dozvíme, až to rozebereme v Jawě. Celý závody byly takový neslaný, nemastný.“

„Kdo by nebyl nasranej‘?!“ vracel se Filip Šifalda ještě ke své závěrečné diskvalifikaci. „Ten pád nebyla moje vina. Ale užil jsem si to. Skákal jsem ze stopětadvacítky na dvěstěpadesátku, v půlce závodu už mě bolely ruce, jezdil jsem jízdu za jízdou.“

„Náročný na ruce,“ popisoval Milan Dobiáš, co obnášelo střídání strojů dvou kubatur. „Bolej‘ mě i nohy, skákal jsem z jedný motorky na druhou. Možná budu jezdit ještě mistrák stopětadvacítek na krátký dráze, ale Mini Cup už ne.“

„Bylo to blbý, bolelo mě to rameno,“ posteskl si Daniel Šilhán nad svým handicapem. „Vždycky to vydrželo dvě kola, pak jsem přestal jet. Nic víc k tomu nemůžu říct.“

1. AK Markéta Praha 33
Patr Chlupáč 3 2 3 2 3 13(3)
Jan Kvěch 4 4 4 4 4 20
2. Toruň 30
Filip Nizgorski 3 0 4 4 2 13(1)
Karol Zupinski 4 3 3 3 4 17(2)
3. Dánsko 27
Sebastian Blakkit 3 4 4 E 3 14(1)
Mathias Rex 4 3 3 3 E 13(2)
4. SC Chabařovice 16
Milan Dobiáš 0 0 0 2 4 6
Filip Šifalda 2 2 2 4 U 10
5. AK Divišov 14
Daniel Šilhán 0 2 0 0 0 2(1)
Mateusz Adamczewski, PL 2 3 2 3 2 12
6. Německo 13
Alexandra Schauer 0 0 2 0 3 5
Stefan Pongratz 2 4 X 2 F/R 8
Milan Dobiáš, Pavel Kuchař a Filip Šifalda na stupních vítězů stopětadvacítek
Milan Dobiáš, Pavel Kuchař a Filip Šifalda na stupních vítězů stopětadvacítek

Mistrovství republiky 125 ccm:

1. Pavel Kuchař, Praha 3 3 3 3 12
2. Milan Dobiáš, Chabařovice 3 2 2 3 10
3. Filip Šifalda, Chabařovice 3 3 3 E 9+3
4. Daniel Klíma, Divišov 2 3 2 2 9+2
5. Michal Baštecký, Praha 2 1 3 2 8
6. Jaroslav Vaníček, Praha 2 0 2 3 7
7. Bruno Thomas, D 1 2 1 2 6
8. Bruno Belan, Slaný 0 2 1 1 4
9. Jakub Exler, Praha 0 1 0 0 1
10. Manuel Rau, D 1 0 0 0 1
11. Lukáš Vinter, Praha 1 – – – 1

Foto: Antonín Škach, Jiřina Šifaldová a Marek Helt