Pavel Kuchař otočil kormidlem opět na vítězný kurz

Slaný – 3. června
Teprve při dvou závodech před čtrnácti dny nestál Pavel Kuchař na nejvyšším stupínku stopětadvacítek. Nicméně v dnešním čtvrtém pokračování seriálu PRO-TEC SPeedway Mini Cup se sem vrátil s plnou parádou. Po čtyřech vítězstvích v základní části opanoval také finále A, jehož cílem projel před Lukášem Vinterem a Michalem Bašteckým.

Lukáš Vinter, Pavel Kuchař a Michal Baštecký stojí na stupních vítězů
Lukáš Vinter, Pavel Kuchař a Michal Baštecký stojí na stupních vítězů

 

Opozdilci nafouknuli startovní listinu

Vůbec poprvé se v rámci slánské tréninkové akademie závodilo. Dnešek byl původně vyhrazen pro tréninkový camp, ovšem přesunutí víkendu nižších kubatur z uplakaného konce dubna, mu dodala kolegu v podobně pátého dějství PRO-TEC Speedway Mini Cupu. V improvizovaném depu, které již loni našlo azyl na velké dráze, se sešlo dvanáct závodníků.

Zleva Michal Baštecký, Manuel Rau a Vojtěch Šachl
Zleva Michal Baštecký, Manuel Rau a Vojtěch Šachl

Slánští pořadatelé již rozdali tabulky s rozpisem jízd, když se na vrcholu asfaltky spouštějící se dravě dolů z kopce v ústrety plechové bráně boxů, v rychlém sledu za sebou objevily dvě dodávky. Příjezdem Jaroslava Vaníčka a Vojtěcha Šachla dostal závod čtrnáct účastníků.

Oproti mistrovským kláním poněkud volnější filozofie pohárového zápolení kolibříků pochopitelně velela pustit oba opozdilce do závody i za cenu změny rozpisu. Ten se evidentně nedostal ke všem statujícím, protože Bruno Belan měl ještě dvakrát způsobit rozruch, když se objevil jako pátý závodník na startovním roštu.

Domácí blonďák chtěl pochopitelně navázat na pódiové umístění, které na malém oválu ve Slaném inkasoval před třemi týdny při mistrovství republiky. Jenže nyní se evidentně nedostal do správné konstelace hvězd. V rozjížďce s číslem čtyři totiž ani nestačil zahnout v první zatáčce, protože mu spadl řetěz.

Pro triumf se tak natáhnul Jaroslav Vaníček, který odvedl Vojtěcha Šachla. Spolu s ním dokázali v úvodní sérii vyhrát postupně za sebou Michal Baštecký, Polák Mateusz Lopuski, Lukáš Vinter a Pavel Kuchař, přičemž jejich vítězství spojuje rovněž styl start – cíl.

Pavel Kuchař neměl v plánu se s nikým dělit o vítězné jízdy
Pavel Kuchař neměl v plánu se s nikým dělit o vítězné jízdy

Vezmeme-li strohý zápis z program detailnějším pohledem, Michal Baštecký otevřel závod skvělým startem v rozjížďce s číslem jedna. Dravý Sebastian Kössler se v první zatáčce dokázal natlačit pouze před Daniela Klímu. Polský závodník musel startovat dvakrát, protože v první zatáčce druhé jízdy upadl chabařovický benjamínek David Gacksch. Také před Lukášem Vinterem letěla páska dvakrát, když se Bruno Thomas v úvodním výjezdu skácel rovnou před Jakubem Exlerem.

Jejich kolize vypadala vskutku hrozivě, nicméně oba dokázali naštěstí odejít po svých. Úlohy rozhodčího se ujal Luboš Tomíček, který k velké nelibosti Němcových rodičů Bruno Thomase diskvalifikoval. Posléze v rozjížďce s číslem čtyři úřadoval Pavel Kuchař, který jako první dokázal své vítězství zopakovat taktéž po přestávce. V rozjížďce s číslem šest změřil nejen Adama Nejezchleba, nýbrž přestřihnul vítěznou šňůru Michala Bašteckého.

Druhý triumf v řadě zaznamenal rovněž Lukáš Vinter. Hravě se dostal do čela osmé jízdy, v níž Sebastian Kössler nakonec připravil o druhé místo Jaroslava Vaníčka. Triumvirát neporažených závodníků po třech sériích uzavřel Mateusz Lopuski dominující rozjížďce s číslem devět.

O obsazení áčka se žádné diskuse nevedly

Na rozdíl od jiných podniků stopětadvacítek se dnes žádná velká bitva o postup do finále A nerozpoutala. Pavel Kuchař měl vcelku příznivý los a při svém umění neměl žádné velké potíže zkompletovat dvanáctibodové maximum. Rozjížďku s číslem dvanáct ovládl stylem start – cíl. A stejně se mu vedlo také v osmé jízdě, kde hned po startu zkrotil dravého Sebastiana Kösslera.

V základní části se Pavel Kuchař nepotkal s Lukášem Vinterem, který si počínal neméně suverénně, takže se i on ozdobil dvanácti body. Ve čtrnácté jízdě rychle zmizel z dohledu Mateusze Lopuskeho, jemuž navíc ve druhé zatáčce sebral Jaroslav Vaníček i druhé místo. Na závěr Lukáš Vinter naplno zaúřadoval v rozjížďce s číslem šestnáct.

Dnešní závod dal opět pádný důkaz, že při současné vyrovnanosti závodního pole kolibříků, užívaný rozpis na malých drahách jen stěží pustí do finále A kohokoliv, kdo v základní části ztratí více než jediný bod. Křiklavým příkladem by mohl sloužit právě Mateusz Lopuski. V sedmnácté jízdě se vrátil na vítěznou cestu, nicméně deset bodů bylo málo.

O třetí post na startovním roštu áčka totiž usiloval Michal Baštecký, o jehož prohře s Pavlem Kuchařem již byla řeč. V jedenácté jízdě změřil Vojtěcha Šachla a Manuela Rau, nicméně potřeboval vyjet tři body ještě jednou v rozjížďce s číslem dvacet. Spolu s ním však přijeli na rošt Jaroslav Vaníček, jenž potkával prakticky jen samé favority, a Bruno Belan, který po úvodní smůle s řetězem měl toho k nápravě ještě více.

Finále A: zleva Michal Baštecký, Pavel Kuchař a Lukáš Vinter
Finále A: zleva Michal Baštecký, Pavel Kuchař a Lukáš Vinter

O kolik toho slánský závodník ve své úvodní jízdě přišel, viděli všichni již ve druhé sérii. V rozjížďce s číslem sedm vypálil jako raketa. Jenže Daniel Klíma za sebe rychle odsunul Jakuba Exlera a na protilehlé rovince převzal vedení. Bruno Belan kontroval spodní stranou druhé zatáčky. Divišovský závodník se nevzdal, jenže jeho slibný útok na sklonku třetího okruhu ukončil vytržený vypínač zapalování.

Daniel Klíma jej bleskově dal nazpět, aniž by se nechal ohrozit od Jakuba Exlera. Mohl však zapomenout na stíhání Bruno Belana, který posléze vyhrál ještě v patnácté jízdě. Na start rozjížďky s číslem dvacet dorazil s dvaceti body. V ní měl ovšem první housle hrát Michal Baštecký.

Bruno Belan jej sice v prvním výjezdu objel, avšak Pražan v milíkovských barvách si hlídal vnitřní stoup, kudy se hned v nájezdu do druhé zatáčky vrátil nazpět. V poslední zatáčce se Bruno Belan přetočil a Jaroslav Vaníček se mu už nestačil vyhnout. Luboš Tomíček vyřešil kolizi diskvalifikací domácího borce, zatímco Pražanovi přidělil dva technické body.

Finálový pořad rozehrál Bruno Thomas, jenž v éčku sebral vítězství Jakubu Exlerovi. Vzápětí Adam Nejezchleba porazil Davida Gacksche a Manuela Rau. Smolař Bruno Belan ve finále C objel v úvodním oblouku Jaroslava Vaníčka. Béčko se stalo kořistí lepšícího se Daniela Klímy, který záhy předčil Mateusze Lopuskeho, zatímco Sebastian Kössler zůstal vinou poruchy stát již v úvodním nájezdu.

A konečně přišlo finále A! Dopředu vyrazil Lukáš Vinter. Jenže Pavel Kuchař neměl vůbec náladu otáčet kormidlem k pohře. Od půlky první zatáčky byl znovu dominantním pánem situace, aby umocnil postavení leadera aktuální klasifikace. Lukáš Vinter projel metou jako druhý před Michalem Bašteckým, jemuž se evidentně na pódiu líbí.

 

1. Pavel Kuchař, Praha 3 3 3 3 3 15
2. Lukáš Vinter, Praha 3 3 3 3 2 14
3. Michal Baštecký, Praha 3 2 3 3 1 12
4. Daniel Klíma, Divišov 1 2 2 3 3 11
5. Mateusz Lopuski, PL 3 3 1 3 2 10
6. Sebastian Kössler, A 2 2 3 2 E 9
7. Bruno Belan, Slaný E 3 3 X 3 9
8. Jaroslav Vaníček, Praha 3 1 2 2 2 10
9. Vojtěch Šachl, Divišov 2 2 2 2 1 9
10. Adam Nejezchleba, CH. 2 1 1 2 3 9
11. David Gacksch, Chabařovice 1 3 1 1 2 8
12. Manuel Rau, D 2 2 1 1 1 7
13. Bruno Thomas, D X 1 2 2 3 8
14. Jakub Exler, Praha 2 1 2 1 2 8

 

Průběžné pořadí seriálu:

PHA CHA CHA SLA TOT
28.3. 22.4. 21.5. 3.6.
1. Pavel Kuchař 15 15 12 15 57
2. Jaroslav Vaníček 12 14 14 10 50
3. Michal Baštecký 12 12 10 12 46
4. Vojtěch Šachl 11 10 12 9 42
5. Lukáš Vinter 13 11 2 14 40
6. Daniel Klíma NS 12 14 11 37
7. Bruno Belan 10 10 7 9 36
8. Adam Nejezchleba 9 9 8 9 35
9. Jakub Exler 8 7 9 8 32
10. Jan Sochůrek 8 6 10 NS 24
11. Bruno Thomas NS 11 8 8 27
12. Manuel Rau NS 7 8 7 22
13. Jan Jeníček NS 11 11 NS 22
14. Vojtěch Zamazal 8 NS 7 NS 15
15. David Gaksch NS NS 5 8 13
16. Matesuzs Lopuski NS NS NS 12 12
17. Milan Dobiáš NS NS 12 NS 12
18. Sebastian Kössler NS NS NS 9 9
NC Luboš Krejča solo NS NS NS
NC Karel Průša NS NS solo NS
8
Na pódium se tradičně vešli všichni účastníci

Foto: Antonín Škach a Jiřina Šifaldová