Češi v akci 224

V rozporu s původními předpoklady se Václav Milík minulý týden po svém zranění kotníku z žarnovické extraligy nevrátil na ovály. Ve čtvrtek nenastoupil ve druhém díle Best Pairs v Landshutu a v sobotu jej Milan Špinka citelně postrádal v libereckém semifinále evropských dvojic. Bez služeb pardubického kapitána se v úterý musela obejít také švédská Kumla a včera polská Wroclaw. V sestavách svých celků však byli Martin Vaculík a Eduard Krčmář. Navíc o víkendu odstartoval Pohár přátelství a vzhledem k prodlouženému víkendu v Německu se na stupně vítězů mohli postavit také Ondřej Smetana, Zdeněk Simota, Martin Málek, Petr Chlupáč a Jan Kvěch. O tom všem je dnešní tradiční kompilace magazínu speedwayA-Z.

 

Na ligové bázi

Úterý patřilo třetímu kolu švédské Elitserien, kde si Lejonen Gislaved třetím triumfem upevnil pozici leadera průběžné klasifikace. S dvoubodovou ztrátou za ním je Elit Vetlanda, která tentokrát přijela do Hallstaviku pro vítězství 42:48 nad domácím Rospiggarnou.

Druhý den po Liberci startoval Eduard Krčmář v Polsku
Druhý den po Liberci startoval Eduard Krčmář v Polsku

Martin Vaculík začal vlažně. Nicméně dokázal přidat triumf z rozjížděk s čísly devět a třináct. A tak se jeho individuální skóre zastavilo na hodnotě osm (0 1 3 3 1). V pátek byl slovenský borec v Daugavpilsu, kde v sobotu večer smolně a těsně vypadl ze semifinálových jízd.

Náročný program zakončil včera na derby země Lubuské. Jeho Gorzow doma vyjel remízu 45:45 v utkání se Zielenou Gorou. Martin Vaculík inkasoval sedm bodů s jedním bonusem (1 1 2 3 0) a zůstává se svým klubem na čele průběžné tabulky s jednobodovým náskokem před Wroclawí.

Eduard Krčmář spolu se svým otcem vyklízeli v sobotu rychle liberecké depo, aby se přesunuli do Gniezna. Jeho domácí druholigový duel s Poznaní skončil 56:34. Slánský závodník začal nulou, ale nakonec ještě vyhrál pátou a třináctou jízdu. Suma sumárum sedm bodů s bonusem navrch (0 3 1 3).

 

Pražan a plzeňský Jihočech na pódiu

Po vítězství při Memoriálu Antonína Vildeho skončili Zdeněk Simota a Ondřej Smetana třetí ve Wolfslake
Po vítězství při Memoriálu Antonína Vildeho skončili Zdeněk Simota a Ondřej Smetana třetí ve Wolfslake

Křesťanský svátek Nanebevzetí Páně se slaví tradičně čtyřicet dnů po Velikonocích a volný čtvrtek je příležitostí pro pořádání plochodrážních závodů, jako byl mezinárodní závod dvojic Autohaus-Kramm-Pokal ve Wolfslake.

Až dodatková jízda rozhodla o vítězství dánského tandemu Andreas Lyager – Kasper Lykke Nielsen nad Ukrajinci Stanislavem Mělničukem a Andrejem Kobrinem. Na pódiu se společně s nimi objevili Ondřej Smetana (2 2 2 2 2 1 = 11(2)) a Zdeněk Simota (1 3 3 0 1 0 = 8(1)).

„Poslední dvě jízdy jsme zkazili,“ líčil Ondřej Smetana, který po boku Zdeňka Simoty před čtrnácti dny obhájil loňské vítězství Smestav Teamu ve slánském Memoriálu Antonína Vildeho. „Mohli jsme klidně vyhrát.“

Čechy dělilo od první příčky sedm bodů. „První jízda se nepovedla, pak super,“ pokračoval Ondřej Smetana. „Ale nakonec mě vždycky někdo předjel. Dánové oba. Jednou jsem to dal taky ne venek, myslel jsem, že za mnou je Zdenda, ale bylo tam Mělničuk.“

 

První letošní individuální pódium

Partie z Lüdinghausenu
Partie z Lüdinghausenu

Volný čtvrtek využili rovněž v Lüdinghausenu k uspořádání volného pouťáku na travnaté dráze, jehož vítěz se ozdobil zlatou přilbou ADAC. Ve čtrnáctičlenném startovním poli hlavní kategorie mezinárodních závodníků nechyběl ani Martin Málek, který se měl nakonec postavit letos poprvé na stupně vítězů, pomineme-li ovšem pražskou extraligu.

Martin Málek se svým otcem Pavlem měli z prvního letošního pódia radost
Martin Málek se svým otcem Pavlem měli z prvního letošního pódia radost

„Začal jsem dobře už na tréninku,“ líčil březolupský závodník. „Dráha se mi docela zalíbila. První jízdu jsem jezdil první, ale prohnal se kolem mě Romano Hummel. Jezdilo se v sedmi, takže zase trochu změna. Starty mi celkem šly, jen jsem pokazil druhou a hlavně tu třetí jízdu. Když jsem byl druhý a jízdu zastavili, tak při opakování jsme měli trochu pilno a já si nenatáhl na start jedničku. No, a pak jsem ze čtvrtého místa útočil na třetí a při velké snaze o předjetí jsem dostal akorát velkou cejchu. A ještě mi spadnul řetěz po najetí do díry.“

Rozhodující byl postup do finále. Martin Málek jej potvrdil vítězstvím v osmé jízdě. Posléze triumfoval i ve vlastním finále, kdy přivedl za sebou Bernda Dienera a Romano Hummela. Nicméně body se sčítaly, takže skončil třetí, zatímco lepší finálový výsledek při bodové rovnosti poslal na nejvyšší stupínek Bernda Dienera na úkor Romano Hummela.

„Poslední dvě jízdy, hlavně tu finálovou, jsem si na prvních místech vychutnal,“ uzavírá Martin Málek své vyprávění. „Jen jejich početní matematika, které nikdo nerozuměl mě posunula na třetí místo.“

 

Pardubičtí závodníci na stupních vítězů jen ve družstvech

Stupně vítězů sobotního závodu družstev
Stupně vítězů sobotního závodu družstev

O víkendu odstartoval nový Pohár přátelství na dráze v Debrecenu. V závodě družstev se v sobotu radovali Ukrajinci z Rovna, kteří o bod předčili domácí. Pardubičané se umístili na třetí příčce, zatímco v rozjezdu posadil Patrik Búri svým triumfem nad Krystianem Stefanovem Žarnovicu na čtvrtou pozici.

Výsledky:

1. Ukraina Rovno 28 Stanislav Mělničuk 10, Viktor Trofimov 7, Marko Levišin 4, Andrej Kobrin 7
2. Debrecen Speedway SE 27 Jozsef Tabaka 12, Norbert Magosi 9, Mark Barany 2, Roland Benkö 3
3. AMK ZP Pardubice 23 Tomáš Suchánek 9, Josef Novák 1, Martin Mejtský 6, Patrik Mikel 7
4. SC Žarnovica 21+3 Ján Mihálik 4, Patrik Búri 10+3, David Pacalaj 6, Jakub Valkovič 1
5. Slask Swietochlowice 21+2 Hubert Legowik 13, Mateuzs Pacek 2, Krystian Stefanow 6+2
Tomáš Suchánek byl v Debrecenu nejlepším Čechem
Tomáš Suchánek byl v Debrecenu nejlepším Čechem

Nevýhodou dvoudenních klání je, že v nedělním závodě jednotlivců startují jen tři členové z každého týmu. Tentokrát padl Černý Petr na Josefa Nováka. Lubomír Vozár s ním původně počítal na neděli, avšak nakonec dostal šanci Martin Mejtský, který cestoval jednou dodávkou s Tomášem Suchánkem. Josef Novák zamířil v sobotu domů s neskutečným zážitkem.

Josef Novák si v sobotu užil svoje
Josef Novák si v sobotu užil svoje

„Pepíno odtrénoval, jelo to parádně,“ ujímá se slova Jan Vaňátka, který pro Pardubičana šrouboval v roli mechanika. „Ale chtěl zkusit hnout s předstihem a s víčkem zapalka se mu povedl vyndat i rotor. Jak z toho začal chcát volej, zazmatkoval a snažil se to tam nějak nasadit zpátky. Pak už šílenej‘ zmatek, dávání druhý motorky do kupy, aby měl na čem jet na nástup. A asi deset pokus omylů, jak tam ten rotor patří, aby to vůbec chytlo, což se povedlo asi minutu před naší první jízdou. Bohužel ten předstih byl tak blbě, že dojel krokem. Trápili jsme se s tím celej‘ závod, na poslední jízdu se to už konečně podařilo vyladit, ale měl tam silné Ukrajince, takže poslední.“

Nedělní kolize Marko Levišina s Jánem Mihálikem
Nedělní kolize Marko Levišina s Jánem Mihálikem

Nedělní závod jednotlivců opanoval Stanislav Mělničuk. Na stupně vítězů si k němu vyskočili ještě Hubert Legowik a Jozsef Tabaka. Nejlepší z Čechů Tomáš Suchánek skončil šestý, hned za nejlepším Slovákem, jímž se stal David Pacalaj. Stínem bylo vyloučení Jána Mihálika za kolizi, na níž měl větší podíl viny Marko Levišin. Slovák dokonce skončil v nemocnici, ale zaplaťpánbůh je jen hodně potlučený.

Výsledky: 1. Stanislav Mělničuk (UA) 15, 2. Hubert Legowik (PL) 13, 3. Jozsef Tabaka (H) 12, 4. Viktor Trofimov (UA) 12, 5. Andrej Kobrin (UA) 11, 6. Tomáš Suchánek (CZ) 10, 7. David Pacalaj (SK) 8, 8. Patrik Mikel 7, 9. Patrik Búri (SK) 5, 10. Martin Mejtský (CZ) 5, 11. Kristian Stefanow (PL) 4, 12. Jakub Valkovič 4, 13. Mateusz Pacek (PL) 4, 14. Marko Levišin (UA) 3, Mark Barany 2, 16. Ján Mihálik (SK) 1.

Záliba v trávě

Česká výprava do Bielefeldu: Václav Kvěch, Jan Kvěch, Petr Chlupáč, Stanislav Diatka, Martin Málek a Petr Chlupáč starší
Česká výprava do Bielefeldu: Václav Kvěch, Jan Kvěch, Petr Chlupáč, Stanislav Diatka, Martin Málek a Petr Chlupáč starší

Včera v Bielefeldu pořádali pouťák na travnaté dráze, kde v závodě I-Lizenz opět nechyběl Martin Málek. Tady bylo šestnáct závodníků rozděleno do dvou skupin. Martin Málek skončil druhý ve skupině B o bod za Lukasem Fienhagem, jenž tolik překvapil při pardubické kvalifikaci juniorského mistrovství světa.

„Tráva se mi začíná zamlouvat, mám další pohár,“ pochlubil se březolupský závodník. „Obě skupiny totiž vyhlašovali zvlášť. Jezdilo se v sedmi a do finále postupovali čtyři z áčka a dva z béčka. V tréninku ráno začalo pršet, zrušili to a šli jsme do závodu naostro.“

Dramatické finále nakonec opanoval Jannick de Jong. Na dalších pozicích skončili James Shanes, Stephan Katt a Martin Málek, zatímco do cíle nedojeli Martin Smolinski a Lukas Fienhage a Theo Pijper zůstal diskvalifikovaný.

Jan Kvěch a Petr Chlupáč na pódiu dvěstěpadesátek
Jan Kvěch a Petr Chlupáč na pódiu dvěstěpadesátek

„Ve finále jsme třikrát opakovali,“ líčil Martin Málek. „Po první startu jsem byl druhý. Pak jsem taky vyjel druhý. Ani další start nebyl špatný, ale Martin Smolinski si už na mě dával pozor. Vyjel ven, musel jsem mu uhnout. Strhával jsem si slídu a pak se tam přiřítil James Shanes. Musel jsem mu uhnout, jinak jsme šli na tlamu. Dostal jsem cejchu, že mi vypad‘ chcípák. Dal jsem ho zpátky a dojel čtvrtý.“

Ve vloženém klání dvěstěpadesátek české družstvo Jan KvěchPetr Chlupáč doslova zničilo konkurenci Němců, Francouzů a Britů. Na druhé Finna Loheidera a Kevina Lücka nahromadili čtrnáct bodů, ostatní ztráceli ještě víc.

„Češi na Jawách zajeli krásný výsledek,“ pochválil Martin Málek své svěřence z tréninkového centra JRM Divišov. „Šli do toho jeli perfektně. A to seděli na dvěstěpadesátkách s dlouhodrážmím rámem poprvé, jen Petr na tom jel loni v Toruni.“

 

Foto: Petr Makušev, Radek Smetana, Martin Málek, Jan Vaňátka, Martin Búri a Petr Chlupáč