Pavel Kuchař zůstal jediným Pražanem, který si nenechal roztrhat místenku pro finále A

Slaný – 13. května
Až na dvě výjimky se v pěti podnicích obou seriálů stopětadvacítek na krátkých drahách pokaždé stavěli na stupně vítězů závodníci pražské Markéty. V tomto ohledu byl ovšem třetí díl mistrovství republiky, který dnes dopoledne ve Slaném předcházel Memoriálu Antonína Vildeho, průlomový. Michal Baštecký totiž nedohnal své úvodní manko ani trojicí vítězství a Lukáš Vinter pykal za svůj pád v první zatáčce rozjížďky s číslem třináct diskvalifikací. Na druhou stranu si na své kolibří motocykly připnuli dravčí křídla pardubický Jan Jeníček a domácí Bruno Belan, který dokonce zažil ovace z ochozů, což je vzhledem k mizivému zájmu veřejnosti o závody stopětadvacítek věc pramálo vídaná. Nicméně Pavel Kuchař, který v základní části opět nepoznal hořkost porážky, si nakonec ve finále A již ve druhém okruhu sjednal respekt od obou debutantů v jízdě o stupně vítězů. Tím pádem se může chlubit úctyhodnou bilancí pěti triumfů v pěti absolvovaných závodech.

Na stupně vítězů si vedle Burno Belana, Pavla Kuchaře a Jana Jeníčka vyskočil také Karel Průša nejmladší,  který dnes ve Slaném kroužil v sedle malého motorksového motocyklu
Na stupně vítězů si vedle Burno Belana, Pavla Kuchaře a Jana Jeníčka vyskočil také Karel Průša nejmladší, který dnes ve Slaném kroužil v sedle malého motorksového motocyklu

Dva suveréni

Dopoledne se poháry krásně leskly v paprscích sluníčka
Dopoledne se poháry krásně leskly v paprscích sluníčka

Sluníčko se na obloze řehtalo jako by si šlehlo pořádného jointa. Tu a tam zahrozil mrak, poháněný silným větříkem. Avšak z takové hrozby si slánští pořadatelé dělali starosti spíše v souvislosti s odpoledním Memoriálem Antonína Vildeho. Jedenáct kolibříků, kteří si na velkém ovále rozbili improvizované depo, našlo pro třetí díl svého šampionátu na krátkých drahách optimální podmínky.

Proti tvrzení, že se úvodní polovina jeho základní části obešla bez překvapení na úkor favoritů, by se mohl ohradit maximálně Michal Baštecký. Tomu ve druhé jízdě nevyšel start, takže byl před ním v cíli nejen vítězný Pavel Kuchař, nýbrž také pardubický Jan Jeníček.

Lukáš Vinter vede první jízdu před Vojtěchem Zamazalem a Danielem Klímou
Lukáš Vinter vede první jízdu před Vojtěchem Zamazalem a Danielem Klímou

Ovšem Michal Baštecký se vydal na cestu nápravy hned v rozjížďce s číslem pět. V ní sice šel nekompromisně na první příčku Daniel Klíma, ovšem pražský závodník v milíkovských barvách jej podjel již v první zatáčce druhého okruhu. Jeho bodová ztráta však představovala poměrně slušné manko.

Lukáš Vinter se totiž vnějškem úvodní zatáčky rozjížďky s číslem jedna posunul do čela před Vojtěcha Zamazala. A své vítězství zopakoval rovněž v sedmé jízdě, kdy po vylétnutí pásky tvrdě odstavil Jakuba Exlera.

Bruno Belan vede před Vojtěchem Šachlem
Bruno Belan vede před Vojtěchem Šachlem

Kromě Lukáše Vintera se šesti body na svém kontě mohl chlubit rovněž Pavel Kuchař. Pražský draveček v osmé jízdě odvedl Bruno Belana. Slánský blonďák prve rozjásal domácí ochozy, když se v rozjížďce s číslem tři rychle vydláždil cestu do čela před Vojtěcha Šachla a Jakuba Exlera.

Ani tentokrát nezůstal pasivní a Pavla Kuchaře proháněl až na cílovou metu. Odměnou se mu stalo průběžné skóre s pěti body. Na stejnou hranici se ale dostal i Jan Jeníček, který v rozjížďce s číslem šest úspěšně odrazil všechny útoky Jaroslava Vaníčka.

 

Vyloučení favorita

Zleva Michal Baštecký, Daniel Klíma a Vojtěch Šachl
Zleva Michal Baštecký, Daniel Klíma a Vojtěch Šachl

Závod měl rázem čtyři pretendenty na postup do finále A, přičemž třetí série všechno ještě zkomplikovala. Bruno Belan inkasoval další trojku poté, co se v prvním nájezdu deváté jízdy podjel Daniela Klímu. Michal Baštecký hned vzápětí rychle ujel Vojtěchu Zamazalovi. A pak přišla senzace prvního řádu!

Jan Jeníček bleskově odstartoval. Rychle se usadil na čele, aby po čtyřech kolech projížděl pod šachovnicovou vlajkou před Lukášem Vinterem, jehož v poslední zatáčce téměř překonal Vojtěch Šachl. Jak Jan Jeníček, tak Lukáš Vinter měli osm bodů stejně jako Bruno Belan.

Jan Jeníček hájí vedení před Jaroslavem Vaníčkem
Jan Jeníček hájí vedení před Jaroslavem Vaníčkem

Více měl jen Pavel Kuchař, který v rozjížďce s číslem dvanáct z pozice od mantinelu odvedl Jaroslava Vaníčka stojícího přesně na opačném pólu startovního roštu. Ten přijel k pásce bez brýlí, avšak jeho otec zachránil situaci rychlým sprintem z depa.

Pavel Kuchař (modrá) v souboji s Bruno Belanem
Pavel Kuchař (modrá) v souboji s Bruno Belanem

Třináctka u čísla jízdy se stala nešťastnou pro Lukáše Vintera. Než se v první zatáčce stačil hotovit k útoku na Michala Bašteckého, který rychle odstartoval, přetočil se a upadl. František Kalina jej vyloučil, takže si osamocený Michal Baštecký dojel pro klidné vítězství. Nicméně ani on, ani Lukáš Vinter měli v konečném součtu na áčko příliš málo bodů.

Pád sebral Lukáši Vinterovi ambice na finále A
Pád sebral Lukáši Vinterovi ambice na finále A

Ve čtrnácté jízdě Jan Jeníček svým osmi bodů přidal tři další bratříčky, když vyhrál nad Jakubem Exlerem. Na stejnou metu se vzápětí posunul také Bruno Belan. Suverénním způsobem vyhrál rozjížďku s číslem patnáct, v níž poutal pozornost souboj o druhé místo. Nakonec jej pro sebe rozhodl Vojtěch Šachl, když Vojtěch Zamazal musel dokonce pět posledních metrů před cílem doběhnout.

Pavel Kuchař podtrhnul své působení triumfem v šestnácté jízdě. Skvěle odstartoval, avšak Daniel Klíma si našel cestu dopředu po spodní straně úvodní zatáčky. Pražan byl však po vnějšku rychlejší, aby už ve výjezdu jezdil opět první.

 

Popáté vítězem

Daniel Klíma se v céčku ujal vedení před Jakubem Exlerem
Daniel Klíma se v céčku ujal vedení před Jakubem Exlerem

Vojtěch Zamazal otevřel program finálových rozjížděk svým triumfem v déčku. Odstartoval v něm na Jana Sochůrka, který prve v základní části jen jednou dojel do cíle a v jednom případě dokonce ani nepřijel na startovní rošt.

Stále lepšící Daniel Klíma se radoval z triumfu ve finále C. A to nejen obrazně, ale i doslova, protože si triumf ve stylu start – cíl po dojezdu dokázal opravdově užít. Vojtěch Šachl za jeho zády v první zatáčce podjel Jakuba Exlera.

Michal Baštecký (červenáú bojuje s Lukášem Vinterem o čelo ve finále B
Michal Baštecký (červenáú bojuje s Lukášem Vinterem o čelo ve finále B

Všichni tři účastníci finále B se už v letošních závodech kubatury 125ccm na malých oválech objevili již alespoň jednou na startovním roštu áčka. A každý jeden z nich by se na něm nejraději viděl také dnes. A jejich souboj podle toho také vypadal.

Pavel Kuchař si dláždí cestu do čela finále A před zraky Jana Jeníčka (bílá) a Bruno Belana (bílá)
Pavel Kuchař si dláždí cestu do čela finále A před zraky Jana Jeníčka (bílá) a Bruno Belana (bílá)

Na pohyb startovní pásky nejrychleji reagoval Lukáš Vinter. Spodem úvodní zatáčky si to však dopředu namířil Michal Baštecký. Ke své smůle se ale ve výjezdu přetočil. Nejprve se kolem něho vrátil Lukáš Vinter do čela, aby mu na konci protilehlé rovinky Jaroslav Vaníček sebral také druhé místo.

Bruno Belan objíždí Jana Jeníčka
Bruno Belan objíždí Jana Jeníčka

Jaroslav Vaníček posléze dotíral i na vedoucího Lukáše Vintera, ale dalšího předjíždění jsme se měli dočkat až ve finále A. Netýkalo se ale Pavla Kuchaře, který opět brilantně odstartoval. Bruno Belan se hnal po vnějšku úvodního oblouku. Předčil Jana Jeníčka, ovšem na Pavlu Kuchařovi si vylámal zuby.

Leader průběžné klasifikace měl už na sklonku druhého kola všechno absolutně pod svou kontrolou. A už jen ujížděl vstříc šachovnicové vlajce, aby z pěti podniků na malých drahách vyhrál již popáté.

7

D C B A TOT
1. Pavel Kuchař, Praha 3 3 3 3 6 18
2. Bruno Belan, Slaný 3 2 3 3 4 15
3. Jan Jeníček, Pardubice 2 3 3 3 2 13
4. Lukáš Vinter, Praha 3 3 2 X 3 11
5. Jaroslav Vaníček, Praha 3 2 2 1 2 10
6. Michal Baštecký, Praha 1 3 3 3 1 11
7. Daniel Klíma, Divišov 2 2 2 2 3 11
8. Vojtěch Šachl, Divišov 2 1 1 2 2 8
9. Jakub Exler, Praha 1 2 1 2 1 7
10. Vojtěch Zamazal, Slaný 1 L 2 1 3 7
11. Jan Sochůrek, Chabařovice E E 1 – 2 3
O body do druhého dílu šampionátu na krátké dráze bojovalo jedenáct kolibříků
O body do druhého dílu šampionátu na krátké dráze bojovalo jedenáct kolibříků

Průběžné pořadí šampionátu:

PHA PHA SLA TOT
8.4. 2.5. 13.5.
1. Pavel Kuchař, Praha 18 17 18 53
2. Lukáš Vinter, Praha 12 15 11 38
3. Michal Baštecký, Praha 13 13 11 37
4. Bruno Belan, Slaný 10 8 15 33
5. Jaroslav Vaníček, Praha 11 12 10 33
6. Jan Jeníček, Pardubice 11 7 13 31
7. Vojtěch Šachl, Divišov 9 11 8 28
8. Daniel Klíma, Divišov 6 7 11 24
9. Jakub Exler, Praha 8 5 7 20
10. Milan Dobiáš, Chabařovice 15 NS NS 15
11. Vojtěch Zamazal, Slaný NS NS 7 7
12. Jan Sochůrek, Chabařovice NS NS 3 3

9

Foto: Mirek Horáček