Extraliga míří na Slovensko

Žarnovica – 13. května
Pouze jednou jedenkrát závodili žarnovičtí plochodrážníci v extralize. Po letech nezměrného úsilí se sem kvalifikovali pro sezónu 1985. Jelikož tehdy jeden z dvojice plánovaných mítinků uplaval v záplavách dešťové vody, zítřejší podnik je druhým extraligovým závodem, které městečko na slovenském Tekove uvidí na vlastní oči. Pořádající Speedway Club nezapomíná na tradici svého předchůdce a slavnostní nástup úderem patnácté hodiny pojme v retro stylu. Bližší detaily ovšem tají jako severokorejští komunisté plány na nejnovější střelu dlouhého doletu. Podobné je to i se sestavami, které s největší pravděpodobností budou oficiálně zveřejněny až během večera. Nicméně řada věcí je jasná již nyní.

 

Tipujte:

Kdo vyhraje nedělní závod extraligy v Žarnovici?

View Results

Loading ... Loading ...

Žarnovica: za nápravou reputace

Stanislaw Burza bude opět v sestavě Žarnovice
Stanislaw Burza bude opět v sestavě Žarnovice

Bez Martina Vaculíka bylo jasné, že slovenský nováček v české extralize nepřijede do Prahy atakovat nejvyšší mety. Nicméně realita překonala i nejčernější sny profesionálního pesimisty. Jeden bod Jána Mihálika šel na vrub zaseknutého šoupátka Martina Málka a teprve Jozsef Tabaka v rozjížďce s číslem osmnáct za sebou dokázal nechat Tomáše Suchánka a Zdeňka Simotu.

„Zlepšení musí být v každém případě,“ uvažuje Ján Daniel na zítřejším klání. „Praha se nesmí opakovat! Ve čtvrtek tady byl trénink kvůli startům a měl jsi vidět, jak naši kluci startují!“

Martin Vaculík nemůže před domácím publikem chybět
Martin Vaculík nemůže před domácím publikem chybět

Žarnovičtí junioři bývají před svým náročným publikem tradičně velmi dobře motivováni, takže spolkněme kousavou poznámku, že pražské skóre celého týmu by šlo vyrovnat již v cíli rozjížďky s číslem jedna. Navíc v sestavě nebudou chybět ani Martin Vaculík, ani Stanislaw Burza, kteří v Pardubicích troubili ke zteči na pódium.

Ján Daniel má coby kouč domácího týmu právo hlásit svou sestavu jako poslední. A protože Praha využije povolenou lhůtu čtyřiadvaceti hodin před startem závodu na maximální možnou míru, startovní čísla ještě nejsou známá. Navíc žarnovický manažer promýšlí více strategických alternativ.

„Po vítězství asi nepůjdeme,“ zvažuje své aspirace. „Ale předpokládám, že minimálně třetí budeme.“

Zítřejší kádr: Patrik Búri, Ján Mihálik, Stanislaw Burza (PL), Jakub Valkovič, Martin Vaculík

 

Slaný: pořád se škrtá

Michal Dudek je stálým hráčem extraligových partií Milana Macha
Michal Dudek je stálým hráčem extraligových partií Milana Macha

Jako černý fix v rukou nesmlouvavého cenzora si musí připadat Milan Mach. Pravda, stylizace slánského kouče do psacího náčiní je poměrně přitažená za vlasy. Nicméně skutečností zůstává, že manažer 3tonu letos ve své sestavě škrtá, škrtá a škrtá.

Jako první přišel na řadu Jakub Jamrog. Nejprve v Pardubicích vinou termínové kolize s přeloženým finále polské zlaté přilby, poté v Praze v souvislosti se svým zraněním z mistrovství Evropy. Poté Adrian Miedzinski, který nemohl do Prahy vinou svého působení ve švédské Elitserien. Mariusz Puszakowski, jenž ho měl nahradit, odjel již z plzeňských dvojic s podezřením na frakturu své bolavé pravačky. Dalším škrtem Milana Macha je Eduard Krčmář ze zítřejšího podniku v Žarnovici.

Zdeněk Simota se do Žarnovice vrací po letech
Zdeněk Simota se do Žarnovice vrací po letech

„Eda měl bejt‘, ale pustil jsem ho do Polska,“ vysvětluje slánský manažer absenci svého esa. „Měl jsem nějaký plány, ale to se nepovedlo. V neděli se jede polská liga, volná je jen extraliga. Mám rozjednanýho jezdce z extraligy, ale na tenhle závod jsem s ním nepočítal.“

Vedle Pardubic je Slaný druhým týmem, který již nahlásil svou sestavu. „Už včera jsem ji dával,“ informuje Milan Mach, že vyhověl prosbě Petra Moravce o odkrytí karet před jeho odjezdem na velkou cenu do Varšavy.

Slaný zítra dorazí jen se čtyřmi závodníky, takže opět bude bez náhradníka. Martina Málka, Zdeňka Simotu a Michala Dudka doplní Josef Novák na postu juniora, který se bude vracet z ukrajinské ouvertury letošního MACEC Cupu.

Zítřejší kádr: Martin Málek, Zdeněk Simota, Michal Dudek, Josef Novák (Pardubice)

 

Pardubice: návrat kapitána

Hynek Štichauer dorazí na Slovensko rovnou z Memoriálu Antonína Vildeho
Hynek Štichauer dorazí na Slovensko rovnou z Memoriálu Antonína Vildeho

V letošním extraligovém ročníku Pardubice nevyhrály už druhý závod. V historii obnovených čtyřutkání měl východočeský celek takovou bilanci pouze předloni, když nevyhrál v září ve Slaném a v říjnu ve Svítkově.

Jak letošní vývoj vidí samotný Lubomír Vozár, je prozatím neznámé, jelikož jeho mobilní telefon včera odpoledne vyzváněl bez odezvy. Každopádně úterní večer zastihnul v excelentní formě pražskou čtyřku. Ano, vestu s bílým koníkem si neobléknul Václav Milík kvůli svému startu ve švédské lize, avšak Tomasz Jedrzejak si v úloze hasiče požáru průšvihu neméně zdatně.

Václav Milík se vrací do sestavy Pardubic
Václav Milík se vrací do sestavy Pardubic

Zítra se však do pardubické sestavy její kapitán vrací. Lubomír Vozár se bude opírat rovněž o Tomáše Suchánka, Hynka Štichauera a Patrika Mikela, který nastoupí coby povinný junior. Protože Josef Novák byl zapůjčen k hostování ve Slaném, dočká se svého extraligového debutu Martin Mejtský.

Zítřejší kádr: Václav Milík, Tomáš Suchánek, Hynek Štichauer, Patrik Mikel, Martin Mejtský

 

Praha: oficiální sestava až v podvečer

Pražané jsou na hrotu aktuální klasifikace
Pražané jsou na hrotu aktuální klasifikace

Vůbec poprvé od dubna 2015, kdy se extraliga zase vrátila k formuli čtyřutkání, nejsou na nejvyšším řádku tabulky průběžné klasifikace Pardubice, nýbrž Praha. Dva vítězné závody odrážejí aspirace, s nimiž Tomáš Topinka stane zítra na slavnostním nástupu před hlavní tribunou.

„S tím samým, co doteďka,“ reaguje pražský kouč na otázku magazínu speedwayA-Z , s jakým cílem přijede do Žarnovice. „Vyhráli jsme dva závody, doufám, že klukům vydrží chuť.“

Zdeněk Holub se na Markétě vytáhnul
Zdeněk Holub se na Markétě vytáhnul

Zatímco v Pardubicích Markétě překvapila vlastně už jen tím, že vůbec vyhrála, v úterý na svém domácím ovále zaskočila všechny lehkostí, s níž vedla od první až do dvacáté jízdy. „Kluci jeli líp než v Praze,“ vrací se Tomáš Topinka k předchozímu závodu. „Poprvý nastoupil Zdeněk a co jel v Plzni a v Praze, bylo nebo a dudy. Líbil se mi i Smetyš a ostatní taky.“

Proč tedy ty tajnosti ohledně zítřejšího týmu. „Vždycky to nahlašuju čtyřiadvacet hodin dopředu, tak teď taky,“ vysvětluje Tomáš Topinka. Proto zatím leží žarnovická sestava Prahy pro Žarnovicu v rovině spekulací. A vše se zřejmě točí okolo otázky, jestli už pojede Matěj Kůs nebo jej nahradí cizinec. A pakliže ano, bude-li jím opět Sebastian Ulamek.

Zítřejší kádr*: Josef Franc, Matěj Kůs nebo cizinec, Ondřej Smetana, Zdeněk Holub, Filip Hájek

* nepotvrzená informace v rovině spekulace

Žarnovica v Pardubicích: vzadu Ján Mihálik, Martin Vaculík, Patrik Búri a Ján Daniel, vpředu Patrik Búri a Stanislaw Burza
Žarnovica v Pardubicích: vzadu Ján Mihálik, Martin Vaculík, Patrik Búri a Ján Daniel, vpředu Patrik Búri a Stanislaw Burza

Foto: Karel Herman a Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)