Kompromisy jsou součástí všech sestav

Praha – 9. května
Zážitky z včerejších mistrovství republiky dvojic na plzeňských Borech ještě nebyly vstřebány a český termínový kalendář nabízí na dnešní večer další ze svých lákadel. Na pražské Markétě pokračuje česká extraliga svým druhým kolem. Domácí se po oslnivém pardubickém triumfu hřejí na hrotu aktuální tabulky, nicméně na konečné verdikty je vyšší česká soutěž ještě přespříliš mladá. A nadto čtveřice manažerů musela do svých sestav zahrnout také kompromisy.

 

Tipujte:

Kdo vyhraje druhý extraligový závod dnes večer na Markétě?

View Results

Loading ... Loading ...

Praha: v pozici leadera

Josef Franc bude Tomáši Topinkovi pochopitelně k dispozici
Josef Franc bude Tomáši Topinkovi pochopitelně k dispozici

Vítězství pražské Markéty, která se musela obejít rovnou bez třech svých opor, v Pardubicích, je vděčné téma ještě dnes po bezmála třech týdnech od oné nečekané události. „Protože jsme byli lepší,“ komentuje Tomáš Topinka výkon svého družstva. „Bylo to fajn, každý nás zatracoval, že tam jsme jen do počtu, kluci ukázali, že na to maj‘.“

Jenže co bylo, bylo. Na marodce zůstávají stále Michal Škurla a Matěj Kůs, jenž by si však v krátkém časovém horizontu chtěl vyzkoušet trénink. Do sestavy se však vrací Zdeněk Holub, který včera svůj comeback korunoval titulem vicemistra českých dvojic. Zaujme místo juniora, takže v duchu nových pravidel bude mít Filip H8jek náhradnickou sedmnáctku. V základní čtyřce budou i Ondřej Smetana, Josef Franc a Sebastian Ulamek.

Zdeněk Holub se na české ovály vrátil včera druhým místem v šampionátu dvojic v Plzni
Zdeněk Holub se na české ovály vrátil včera druhým místem v šampionátu dvojic v Plzni

„Doufám, že to budou vyrovnaný závody,“ ujímá se slova opět Tomáš Topinka, který pochopitelně čelí otázce o uhájení postavení leadera. „Když budou kluci na takový úrovni jako v Pardubicích, bylo by to dobrý. Jsme doma, určitě se budeme chtít se na domácí dráze ukázat. Jak to dopadne, uvidíme, hlavně ať vydrží počasí!“

 

Žarnovica: změny pod tlakem okolností

Jakub Valkovič dnes pojede první extraligu svého života
Jakub Valkovič dnes pojede první extraligu svého života

Speedway Club Žarnovica se v Pardubicích postaral o skvělou premiéru v extralize. Dostal se do čela závodu, který nakonec dokončil na třetí příčce. Avšak pod tlakem okolností musí Slováci improvizovat se svou úspěšnou sestavou.

„Maťo bude ve Švédsku a všichni cizinci jsou také obsazení,“ upozorňuje Ján Daniel, že pražské publikum bude ochuzeno o podívanou na borce, který o víkendu triumfoval v druhé velké ceně své kariéry. Kromě Stanislawa Burzy chybí i Michal Tomka, který se po operaci v plzeňské nemocnici vrátil v pátek do Žarnovice. Na postu povinného juniora je Ján Mihálik, zatímco ze sestavy z Pardubic zbyl již jen Patrik Búri. Martin Gavenda projde premiérou ve vestě žarnovického extraligového klubu. Jakub Valkovič a Jozsef Tabaka coby náhradník se v soutěži objevují vůbec poprvé.

Ján Mihálik jel v extralize zatím jedinou jízdu, ale bodoval
Ján Mihálik jel v extralize zatím jedinou jízdu, ale bodoval

„Uvidíme, víš, jak to je,“ nechce se Ján Daniel pouštět příliš daleko od břehu na hlubinu ošidných spekulací. „Nedělám si velká ramena, je to sport. Škoda Michala, klobouk dolů, že je na tom takhle dobře. Ostatní naši jedou a to je to důležité.“

 

Slaný: pan pech neopouští boxy

Eduard Krčmář dnes v Praze pojede, ale Mariusze Puszakowskeho Jason Doyle nenahradí
Eduard Krčmář dnes v Praze pojede, ale Mariusze Puszakowskeho Jason Doyle nenahradí

Před třemi týdny v Pardubicích sebral Zlaty kask v Polsku Milanu Machovi Jakuba Jamroga. S jeho službami se však klub ze středočeského královského města musí po zranění z mistrovství Evropy na čas rozloučit. Slánský kouč chtěl využít plzeňské dvojice, aby ve dvou závodech použil jednoho závodníka. Proto včera po boku Eduarda Krčmáře nestartoval Sebastian Ulamek,nýbrž další starý známý Mariusz Puszakowski.

„Včera spadnul a není úplně v cajku,“ ukazoval Milan Mach včera na plzeňských Borech na box polského závodníka. A vskutku, vývoj závodu mu dal za pravdu a Mariusz Puszakowski balil předčasně. Ostatní manažeři větřili, když jej viděli v rozhovoru s Jasonem Doylem, nicméně slánská sestava na dnešní závod zůstává stejná jako v Pardubicích.

Eduard Krčmář je stálicí sestavy Milana Macha
Eduard Krčmář je stálicí sestavy Milana Macha

Nový reglement neumožňuje čtyřčlenné sestavě mít náhradníka, takže Eduard Krčmář, Michal Dudek, Martin Málek a Zdeněk Simota si rozeberou vesty od devítky do dvanáctky. „Naše cizince, co jsme tady učili deset let jezdit, si najednou berou Pražáci,“ reagoval Milan Mach napůl v žertu, napůl vážně na otázku, zda dnes bude shánět někoho pátého do svého týmu, než zakroutil negativně hlavou.

 

Pardubice: bez kapitána

Z mistrovského tandemu dnes do Prahy přijede pouze Tomáš Suchánek
Z mistrovského tandemu dnes do Prahy přijede pouze Tomáš Suchánek

Pardubice se po úvodním závodě ve Svítkově vůbec poprvé v historii obnovených čtyřek chystají na extraligový závod v jiné úloze než leadera průběžné klasifikace. Aby toho nebylo málo, Václav Milík bude dnes debutovat ve švédské lize, takže jeho postavení hasiče průšvihů s náhradnickým číslem převezme Tomasz Jedrzejak.

Hynek Štichauer se zdá být v dobré formě
Hynek Štichauer se zdá být v dobré formě

„Jezdí s Vaškem v Polsku,“ vysvětluje Lubomír Vozár, kterak se polský závodník dostal do vesty s bílým koníkem. „Vašek má Švédsko a my mu nechceme bránit.“

Ve složení základní čtyřky se nemění vůbec nic. Hynek Štichauer, Tomáš Suchánek, Patrik Mikel a Josef Novák dostávají šanci ukázat, kolik pravdy je na klišé, že soupeři neprohrávají s východočeským klubem, nýbrž s jeho kapitánem. Každopádně nás dnes večer čeká zajímavá podívaná.

Sestavy večerního závodu:

AK Markéta Praha: 1 Ondřej Smetana
2 Zdeněk Holub (U21 ACCR/SMF)
3 Josef Franc
4 Sebastian Ulamek, PL
17 Filip Hájek
SC Žarnovica: 5 Patrik Búri
6 Jakub Valkovič
7 Martin Gavenda
8 Ján Mihálik (U21 ACCR/SMF)
18 Jozsef Tabaka, H
AK 3ton Slaný: 9 Eduard Krčmář (U21 ACCR/SMF)
10 Michal Dudek
11 Martin Málek
12 Zdeněk Simota
19 neobsazeno
ZP Pardubice: 13 Hynek Štichauer
14 Tomáš Suchánek
15 Patrik Mikel (U21 ACCR/SMF)
16 Josef Novák
20 Tomasz Jedrzejak, PL
Pražané v Pardubicích: Jan Kvěch, Filip Hájek, Ondřej Smetana, Josef Franc, Sebastian Ulamek a Tomáš Topinka
Pražané v Pardubicích: Jan Kvěch, Filip Hájek, Ondřej Smetana, Josef Franc, Sebastian Ulamek a Tomáš Topinka

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV), Karel Herman a Mirek Horáček