Češi v akci 221

Martin Vaculík a Václav Milík postoupili o víkendu do semifinále kvalifikace, na jejímž konci je seriál velkých cen roku 2018. Taková meta se nepodařila žádnému jinému českému a slovenskému zástupci, což ostatně platí i pro šampionát starého kontinentu. Pomineme-li reprezentační starty, Češi a Slováci se v uplynulém týdnu představili v akci na Ukrajině, v Polsku a v Německu.

 

Martin Vaculík byl včera hodně vděčný svým mechanikům
Martin Vaculík byl včera hodně vděčný svým mechanikům

V úterý se Patrik Búri objevil v mezinárodním závodě dvojic v Rovně. „Pršelo tam pár dnů po sobě,“ vyprávěl slovenský závodník po svém návratu. „A dráha byla dost těžká. Organizátor se snažil, co se dalo, aby se to odjezdilo.

Slovenský závodník přidal na konto své dvojice, kterou vytvořil s Andrejem Kobrinem a Nazarem Fedorčukem  jeden bod (X 1 F E). „Nesedlo mi to,“ komentoval šesté, poslední místo jejich týmu. Vyhrál Jevgenij Kostigovs s Viktorem Trofimovem.

Druhý závod seriálu Speedway Best Pairs v Gniezně padl ve čtvrtek na vrub deštivému počasí. Václav Milík se v akci představil až v pátek. Jeho Wroclaw se v odloženém utkání polské extraligy postarala o nečekanou senzaci, když jí domácí Leszno podlehlo 44:46. Pardubičan inkasoval pět bodů s jedním bonusem (0 1 3 1 0).

Autohaus Cup je tradiční stálicí míšeňského kalendáře. Jeho letošní ročník vyhráli v sobotu Richard Geyer s Ronny Weisem. O dva body předčili Jari Mäkinena s Niclasem Sayriem, který porážkou Stanislava Mělničuka v rozjezdu odkázal tandem, Stanislav Mělničuk – Andrej Kobrin na třetí příčku k pódia.

Josef Novák absolvoval mítink v Míšni s pomaďarčeným křestním jménem Jozsef
Josef Novák absolvoval mítink v Míšni s pomaďarčeným křestním jménem Jozsef

Na něho chyběl pouhopouhý bod Michalu Dudkovi (1 3 0 2 3 0) a Martinu Málkovi (0 3 2 3 1 3), kteří spolu dnes nastoupí v plzeňském šampionátu dvojic. Josef Novák, jemuž místní pořadatelé pomaďarštili křestní jméno, spolu s Rolandem Kovacsem skončili šestí. Pardubický junior začal bodovat ve chvíli, kdy usedl na své nové GM (0 0 0 0 1 2).

Master of Speedway v Moorwinkelsdammu se v sobotu stal kořistí Martina Smolinskeho. Ten v šestičlenném finále projel cílem jako první před Vadimem Tarasenkem, Krystianem Pieszczekem, Andreasem Lyagerem, Josefem Francem a Tomaszem Gapinskim.

Václav Milík po přeložení závodu světového šampionátu musel zůstat v neděli v Lonigu, takže v domácím duelu proti Gorzowu figuroval se statutem zastupovaného závodníka. Duel skončil 44:46 a Gorzow upevnil své postavení leadera průběžné tabulky.

Martin Vaculík se po úvodních třetích místech rozjel ke konečným dvanácti bodům s jedním bonusem (1 1 1 3 3 3). „Na začátku jsem měl problémy s technikou,“ komentoval závod. „Naštěstí můj tým a já jsme je dokázali vyřešit, než bylo příliš pozdě.“

Foto: Vaculík Speedway Team a tým Josefa Nováka