Veškerá extraligová sranda jde stranou

Plzeň – 26. září
Dvě kola před koncem letošní extraligy je zřejmá jediná věc. Jak Mšeno, tak Praha se nevejdou na stupně vítězů v závěrečné klasifikaci. O medaile se rozdělí Slaný, Pardubice a Plzeň. Kdo však kterou získá je stále otevřenou záležitostí, protože všechny tři vedoucí družstva dělí pouhopouhý bod. Jejich manažeři se shodují, že definitivní verdikt padne až příští středu ve Slaném. Nicméně ostrá dělostřelecká příprava rozhodující ofenzívy se plánuje už dnes odpoledne, kdy česká ligová soutěž pokračuje na plzeňských Borech. Drama umocňuje i skutečnost, že žádný celek nenastupuje v optimální konstelaci.

K ní mají nejblíže domácí. Jejich sestava vyhrála tři poslední závody. A dnes nastupuje ve stejném složení, které sebralo zlaté věnce dvakrát ve Slaném, Mšeně i před čtrnácti dny v promoklé Praze. Plzeňskou zlatou šňůru prozatím přestřihl jen volný los v Pardubicích, což se konec konců nepočítá.

Polské posily Andrzej Huszcza a Daniel Jeleniewski, stálý inventář základní čtyřky Zdeněk Simota a Filip Šitera a věční náhradníci Michael Hádek a Jan Holub však má oproti svým rivalům jednu nevýhodu. Ztrácí na Pardubice a Slaný jeden tabulkový bod. A tak je strategie jasná. Květnový debakl z domácí dráhy se nesmí opakovat, naopak nejjistější cesta ke zlatu vede přes dnešní triumf.

Čtyři tabulkové body jsou však pořádnou motivací i pro Slaný a Pardubice. Milana Macha však v sobotu čekala pořádná rána. Nejenže se dnes bude muset obejít bez nejvýraznější extraligové osobnosti Sebastiana Ulamka. Kvůli zranění z Czestochowé bude muset oželet své druhé eso Slawomira Drabika.

Do sestavy se však vrací Adrian Miedzinski, který na jaře v Praze, Plzni a Pardubicích pomáhal vydatnou měrou dostat Slaný do čela průběžné tabulky. Druhým Polákem ve slánské sestavě bude dnes Mariusz Puszakowski. Druhdy permanentně povolávaný závodník se v letošní extralize objevil prozatím jedenkrát. V srpnu ve Mšeně inkasoval osm bodů. Zbytek družstva je opět stejný. V základní čtveřici je Martin Málek a junior Petr Babička. Pokud půjde vše dle plánu, bude ho od druhé série střídat český šampión Martin Vaculík. Druhým rezervistou je Michal Dudek, který měl původně vozit číslo osm.

Plzeňský stadión je pro Slaný svým způsobem symbolickým kolbištěm. Právě tady vyhráli mistři dvou předcházejících sezón svou poslední letošní extraligu. Od té doby se vedle Plzně dokázaly na nejvyšší stupínek dostat už jen Pardubice. Při svých posledních třech startech zaznamenali Východočeši svůj nejhorší výsledek v Praze, kde skončili druzí.

Jejich ambice míří vysoko také dnes, by se opět musí obejít bez Lukáše Drymla. Ovšem dvojice Aleš Dryml – Matej Ferjan, která před čtrnácti dny dokázala na poslední chvíli před předčasným koncem pražského závodu odsunout Olymp na třetí místo, se divákům představí i dnes. Chybět bude Tomáš Suchánek, za něhož východočeský tým našel náhradu v dalším Slovinci Jerneji Kolenkovi. Hynek Štichauer je logicky juniorem a o místa náhradníků se podělili Marián Jirout a Pavel Fuksa.

Zatímco trojici leaderů jde o všechno, Mšeno už ve své podstatě nemá, co ztratit. Petr Vandírek ovšem slibuje, že jeho tým bude bojovat i ve svém posledním vystoupení v extralize anno domini 2007.

V mšenské sestavě nebude chybět jeho nejúspěšnější osobnost, Polák Norbert Kosciuch. Místo nespolehlivého Sase Ronnyho Weise, který se ze své účasti v Praze omluvil pár hodin před závodem, dal Petr Vandírek přednost maďarskému jezdci László Szatmárimu. Juniorem celku bude Matyáš Hlaváček, vesty s čísly náhradníků obléknou Jaromír Otruba a Dominik Jech.

Klubové ambice z manažerského křesla:
Leopold Klíma, Plzeň:
„Obecenstvo by si úspěch určitě zasloužilo. Jasná věc je, že pokud se nám to v domácím prostředí podaří, bude se rozhodovat až ve Slaném. Podmínkou je, že musíme dnes vyhrát. Pokud se týká složení týmu, neměníme vítěznou sestavu.“

Milan Mach, Slaný:
„Škoda, že nám chybí Slawek, takže sestava není optimální. Všechny týmy jsou silné a budou se snažit o co nejlepší výsledek. A my taky!“

František Kalina, Pardubice:
„Moc možností nemáme. Pokud chceme titul, musíme mít co nejlepší výsledek. A že ho chceme, je samozřejmé. Vše je otevřené, jsme na tom stejně se Slaným a můžeme si být jistí, že Plzeňáci budou doma kousat. Mám pocit, že se o všem bude nakonec rozhodovat ve Slaném.“

Petr Vandírek, Mšeno:
„Ambice jsou stejné jako posledně. Budeme bojovat! Máme v sestavě navíc László Szatmáriho.“

Jak v 16:30 nastoupí:

PK Plzeň 1 Zdeněk Simota
  2 Filip Šitera
  3 Daniel Jeleniewski, PL
  4 Andrzej Huszcza, PL
  17 Michael Hádek
  21 Jan Holub
 
AK Slaný 5 Adrian Miedzinski, PL
  6 Mariusz Puszakowski, PL
  7 Martin Málek
  8 Petr Babička
  18 Martin Vaculík
  22 Michal Dudek
 
ZP Pardubice 9 Hynek Štichauer
  10 Matej Ferjan, SLO
  11 Jernej Kolenko, SLO
  12 Aleš Dryml
  19 Marián Jirout
  23 Pavel Fuksa
 
Grepl PDK Mšeno 13 Norbert Kosciuch, PL
  14 László Szatmári, H
  15 Matyáš Hlaváček
  16 Jan Jaroš
  20 Jaromír Otruba
  24 Dominik Jech
 
PSK Olymp Praha volný los

Aktuální extraligová tabulka:

  závody malé body velké body
1. Slaný 6 224 19
2. Pardubice 6 184 19
3. Plzeň 6 195 18
4. Praha 7 215 16
5. Mšeno 7 102 8

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)