Žarnovica se může stát svědkem vyřizování sedm let starých závodnických účtů

Žarnovica – 24. března
Slovensko čeká vskutku natřískaná sezóna, v níž se bude z Městského stadiónu v Žarnovici rozléhat zvuk závodních motorů s frekvencí, jakou závodiště v malebném kraji ještě nezažilo. Vzhledem k mnoha termínům musel ustoupit tradiční jarní zápas domácích s Čechy. Na programu však není nic menšího než slovenský šampionát. Tradičně jej doprovodí Memoriál Ladislava Eliáše, kdysi výkladní skříň ploché dráhy v Zohoru, jehož novou éru odstartoval Speedwayclub v Žarnovici. Mění se však formule mítinku, jehož startovní listina je stejně pestrá jako lákavá. Navíc se po sedmi letech v Žarnovici spolu opět utkají Matěj Kůs a Martin Vaculík.

 

Pokažený hattrick

Před sedmi lety vyhrál Matěj Kůs Zlatou přilbu SNP
Před sedmi lety vyhrál Matěj Kůs Zlatou přilbu SNP

Oba jsou zhruba stejně staří a vedle společných začátků je spojuje rovněž povedená kariéra a chuť po dalších úspěších. Jistě není bez zajímavosti, že Matěj Kůs jel do Žarnovice poprvé na palubě dodávky Zdeno Vaculíka. Martin Vaculík se v červenci roku 2005 ještě plochodrážní řemeslo učil a po sobotním Slaném pokračoval český šampionát juniorských družstev v Žarnovici hned nazítří. Matěj Kůs se zotavoval po pádu v pražské juniorce, ale přesto nechtěl závod zmeškat a Slováci mu nabídli společnou cestu.

Poslední srpnovou neděli roku 2010 však Matěj Kůs v Žarnovici být neměl. Do startovní listiny 47. Zlaté přilby SNP se dostal až v sobotu večer, když pořadatelé na poslední chvíli  lepili díru po omluvených Dánech. Pražan nezačal rozhodně ve velkém stylu, ale už půlka základní části jej viděla ve vítězné fazóně.

Před sedmi lety byl Matěj Kůs rychlejší už od startu než Martin Vaculík, který startoval s červeným povlakem přilby
Před sedmi lety byl Matěj Kůs rychlejší už od startu než Martin Vaculík, který startoval s červeným povlakem přilby

Do finále se dostal rovnou přes hladký triumf ve druhém semifinále. Martin Vaculík prozatím prohrál jen s poruchou motocyklu. A protože projel vítězně cílem semifinále s číslem jedna, volil si postavení na finálovém startovním roštu jako první. Jistě si vzpomněl, jak jej při ZP SNP před dvěma lety zaskočil Martin Gavenda z vnitřní dráhy, což napřesrok zopakoval Tomáš Suchánek v prvním ročníku obnoveného mistrovství Slovenska.

Martin Vaculík nakonec tleskal Matěji Kůsovi
Martin Vaculík nakonec tleskal Matěji Kůsovi

A tak Martin Vaculík nakonec zvednul červený terč. Matěj Kůs si vybral čtvrtou dráhu. Po vylétnutí pásky z ní vystřelil do čela, aby v průběhu celých šesti následujících okruhů mařil jeden nájezd domácího miláčka, dokud nepřehřměl pod šachovnicovou vlajkou v novém traťovém rekordu.

Krásná trofej se tak blýskala na hlavě Matěje Kůse. Martin Vaculík, jenž si po dvou předchozích vítězstvích dělal čáku na její trvalé držení, skončil druhý. A musel čekat až do loňského srpna, kdy hattrickem z let 2014 – 2016 a zároveň pátým triumfem v řadě splnil naráz obě podmínky, aby si slovenskou přilbu mohl dát do své síně slávy jednou provždy.

 

O slovenský titul opět až po Memoriálu Ladislava Eliáše

Uběhlo sedm let. Martin Vaculík a Matěj Kůs jsou největšími hvězdami startovní listiny letošního mistrovství Slovenska. Bylo by však chybou soustředit pozornost jen na ně. Mítink totiž bude kvalifikací pro mistrovství světa a Evropy, což zvyšuje apetit domácích borců. A ti ostatně umí doma kousat jako vyhladovělý žralok, jehož předtím bolely měsíc zuby.

Ján Daniel a Vladimír Tomka své slovo v historii slovenského šampionátu řekli
Ján Daniel a Vladimír Tomka své slovo v historii slovenského šampionátu řekli

Za soupeře jim budou závodníci z osmi dalších zemí, přičemž jejich jména odráží vazby pořadatelského klubu. Z Čechů nebudou chybět ještě Martin Málek a Martin Gavenda, přičemž Martin Mejtský se stane náhradníkem.

Do loňského roku se mistrovství Slovenska bojovalo v rozpise Zlaté přilby. Pořadí její základní části určilo výsledek Memoriálu Ladislava Eliáše, aby se pak v nadstavbovém klání jelo o slovenský titul. Příští neděli však diváci ve svých programech najdou klasický rozpis šestnácti závodníků na dvacet rozjížděk.

Místa v reprezentaci zvyšují apetit slovenských závodníků
Místa v reprezentaci zvyšují apetit slovenských závodníků

„Změnili jsme rozpis,“ vysvětluje Martin Búri, předseda SC Žarnovica. „Ten na dvacet jezdců je nespravedlivý, protože se v něm nestřetne každý s každým. Navíc se někteří závodníci potkají až třikrát. A to potom dost ovlivňuje výsledek závodu.“

Filozofie, že Memoriál Ladislava Eliáše končí po základní části, kdy ještě slovenský šampión nebude známý, ovšem zůstává. „Vítěz memoriálu a druhý a třetí budou po základní části,“ přibližuje Martin Búri. „Po ní bude následovat finálová jízdě nejlepší pětice o titul.“

Účastníci mistrovství Slovenska, příští neděle – 2. dubna 15:00:

Slovensko: Martin Vaculík, Patrik Búri, Michal Tomka, Ján Mihálik, Jakub Valkovič, David Pacalaj
Česká republika: Matěj Kůs, Martin Málek, Martin Gavenda, náhradník Martin Mejtský
Bulharsko: Milen Manev
Lotyšsko: Jevgenij Kostigovs
Maďarsko: Jozsef Tabaka
Polsko: Stanislaw Burza
Rakousko: náhradník Anton Wannasek (SMF)
Rusko: Roman Lachbaum
Ukrajina: Marko Levišin, Andrej Kobrin

Poznámka: startovní čísla budou zveřejněna zkraje příštího týdne

3

Foto: Pavel Fišer a Mirek Horáček