Slaný udělá dnes tečku za érou jednodenních finále

Slaný – 7. září
Šampaňské vystříkané triumfátory juniorského šampionátu nestačilo ještě ani pořádně vsáknout do země a už tu máme další prestižní závod. Dnes v pozdním odpoledni padne ve Slaném rozhodnutí, kdo se ozdobí prestižním titulem mistra republiky jednotlivců. České finále se na ovál středočeského královského města vrací takřka přesně po devíti letech. A stejně jako tehdy má deštivou předehru. Nyní však závod ukončí jednu historickou éru.

Dlouhá léta bojovali plochodrážníci o mistrovský titul v seriálu závodů. Zlom nastal v sezóně 1990, kdy poprvé zvítězili zastánci jednodenního finále. S výjimkou let 2000 a 2001, jež přinesla nepříliš úspěšný návrat více mítinků, vzešel český plochodrážní král výhradně z jednoho mítinku.

Na příští rok ovšem VV SPD chystá šampionát republiky v podobě čtyř závodů. A tak si dnes diváci ve Slaném užijí nervy drásající finále naposledy. Systém rozhodující finálové jízdy garantuje všechny v napětí až do posledního mávnutí šachovnicovým praporkem.

Zkušenosti z minulých let ukazují, že se do poslední série drží ve hře o titul minimálně sedm, osm borců. A když čtyři nejlepší z nich stanou na startovním roštu finálové jízdy, jsou jejich šance prakticky rovnocenné.

O tom by mohl hodně vyprávět Josef Franc. Dvakrát se už natahoval po zlatě, ale pokaždé skončil druhý. Předloni ho ve Mšeně překonal Lukáš Dryml v úvodním kole. A loni v Březolupech mu Adrian Rymel dopřál jediný okruh navíc.

Obdobné drama zažijeme dozajista i dnes. Navíc poprvé od roku 2002 figuruje ve startovní listině obhájce loňského primátu. Bohumil Brhel skončil tehdy ve Mšeně na druhém místě. Zlato vybojoval Antonín Kasper, jenž se však na podzim rozloučil s aktivní kariérou. Na uvolněný trůn zasedl o rok později Tomáš Topinka, pro něhož však šlo o prozatímní derniéru v mistrovství republiky. V sezoně 2004 se radoval Bohumil Brhel, jemuž zranění zabránilo v obhajobě v roce 2005. A Lukáš Dryml, předloňský mistr republiky, zase ve chvílích loňského triumfu Adriana Rymela dočasně nezávodil.

Právě Adrian Rymel, jenž byl společně s Josefem Francem přímo dosazen bez kvalifikace, a Lukáš Dryml jsou v dnešní startovní listině jediní závodníci ozdobení titulem. Odpoledne jim to ovšem žádné výhody nepřinese. Po zlatě touží všichni, a už budou mít na vestě jakékoliv číslo mezi jedničkou a šestnáctkou. Upřímně řečeno, každého z nich si lze s větší či menší dávkou fantazie na pódiu představit. Lepší pozvánku do ochozů by si snad nikdo nemohl přát.

Startovní listina:

1 Pavel Ondrašík, Praha
2 Lukáš Dryml, Pardubice
3 Jan Jaroš, Praha
4 Filip Šitera, Plzeň
5 Richard Wolff, Praha
6 Zdeněk Simota, Plzeň
7 Matěj Kůs, Praha
8 Luboš Tomíček, Praha
9 Martin Málek, Slaný
10 Patrik Linhart, Slaný
11 Tomáš Suchánek, Pardubice
12 Aleš Dryml, Pardubice
13 Adrian Rymel, Praha
14 Josef Franc, Praha
15 Hynek Štichauer, Pardubice
16 Martin Vaculík, Slaný
17 Roman Andrusiv, Pardubice
18 Michael Hádek, Plzeň
 
Nestartuje:
10 Adam Vandírek, Praha

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)