V předvečer pražské Grand Prix se bude vzpomínat na Antonína Kaspera

Mšeno – 25. července
V pondělí 31. července loňského roku se do světa rozletěla smutná zpráva. Antonín Kasper, multinásobný český šampión a jeden z nejúspěšnějších plochodrážníků celé naší historie, tehdy ve věku nedožitých třiačtyřiceti let podlehl svému statečnému boji se zhoubnou nemocí. Jeho otec Antonín je koučem středočeského Mšena, které přišlo s myšlenkou na vzpomínkový závod. První ročník se konal loni počátkem září. Letos byl původní záměr pořádat Vzpomínku na Antonína Kaspera přesně na den jeho skonu, ovšem závod se nakonec do termínového kalendáře dostal v předvečer Grand Prix na pražské Markétě.

V tomto termínu lze vystopovat logiku. Jeden z primátů Antonína Kaspera je totiž spojen právě s českou velkou cenou. Ve zmoklém ročníku 1999 vyhrál malé finále, v němž za ním zaostali Dán John Jörgensen, Angličan Joe Screen a Švéd Stefan Dannö. Páté místo českého závodníka je v Grand Prix České republiky prozatím nepřekonanou metou. Nejblíže k ní měli prozatím Lukáš Dryml, který v Praze 2002 skončil osmý, a Tomáš Topinka, o rok později šestý.

Právě on nebude pozítří chybět ve startovní listině. Vedle uctění památky svého soupeře a někdejšího kolegy z pražského Olympu je nasnadě i další důvod. Příští týden se ve Mšeně rozbíhá druhá půle letošní extraligy. Antonín Kasper, kouč domácího Greplu, by právě na své dráze rád zlomil prokletí posledních míst. A tak vzpomínkový závod na svého syna, na němž se podílí velkou měrou organizačně, zároveň vnímá i jako jakousi prověrku extraligového kádru.

Ve Mšeně se tak objevují i další mšenští extraligoví závodníci, nevyjímaje Poláka Norberta Kosciucha a Maďara László Szatmáriho. Mezinárodní rámec dodají i další dva polští závodníci, Tomasz Rempala a Adrian Gomolski ze Startu Gniezno. Antonín Kasper se do jeho historie zapsal nesmazatelnou měrou. Vedení klubu mu proto přímo na stadionu zřídilo důstojný pomník.

Hlavní část startovní listiny ovšem patří našim závodníkům. Symbolickou jedničku bude na své vestě mít Adrian Rymel. Úřadující mistr republiky vyhrál loňský ročník, když teprve v dodatkové jízdě porazil Matěje Kůse. Ten se nemůže letošní Vzpomínky na Antonína Kaspera zúčastnit, protože už bude převzatý v pražské Grand Prix. Podobná překážka není ovšem kladena divákům, kteří po pátečním tréninku na Markétě mohou mšenský závod pohodlně stihnout.

Startovní listina:

1 Adrian Rymel, Praha
2 Hynek Štichauer, Pardubice
3 Martin Málek, Slaný
4 Pavel Ondrašík, Praha
5 Tomasz Rempala, PL
6 Norbert Kosciuch, PL
7 Marián Jirout, Pardubice
8 Martin Vaculík, SK
9 Tomáš Topinka, Mšeno
10 Richard Wolff, Praha
11 Jaroslav Petrák, Pardubice
12 László Szatmári, H
13 Michael Hádek, Plzeň
14 Filip Šitera, Plzeň
15 Vladimír Višváder, Liberec
16 Adrian Gomolski, PL
17 Jaromír Otruba, Mšeno
18 Sjoerd Rozenberg, NL

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II), Petr Makušev a archív autora