V Plzni se dnes ukáže, jestli jsou dva více než tři

Plzeň – 14. června
V úvodním kole šampionátu juniorských družstev nenašlo plzeňské trio Filip Šitera, Michael Hádek a Jan Holub přemožitele. Ve stejné roli by se synové a vnuci legendárních plochodrážníků minulosti rádi viděli také dnes odpoledne, kdy kolektivní mistrovství juniorů pokračuje na plzeňských Borech. Jejich přání ovšem může mít jeden velký háček. Na rozdíl od slánského závodu nastupují dnes Pardubice i Mšeno se dvěma závodníky. A zatím není jasné, zda dva nemohou být přece jenom více než tři.

Zjevný matematický rozpor má prozaické vysvětlení. Původní rozpis byl zamýšlen pro tři závodníky, přičemž dva z nich jdou na rošt šestkrát a zbývající jeden čtyřikrát. Když však VV SPD viděl, jak se vyvíjí situace s jezdeckým obsazením, doslova za pět minut dvanáct změnil pravidla. Nyní může každý člen družstva dvakrát zastoupit svého kolegu. A to v praxi znamená, že se každý tým obejde jen se dvěma členy.

Ve Slaném stačilo Plzeňanům ohlídat si Žarnovicu a Slaný. Osamocený Adam Vandírek v mšenských barvách by se na stupně vítězů nedostal ani, kdyby se rozkrájel. A Pavel Fuksa po svém tréninkovém pádu na svou účast rezignoval. Jenže dnes odpoledne se divákům představí také Hynek Štichauer a Matěj Kůs. Tím pádem adekvátně roste hodnota pardubických a mšenských akcií. Otázkou ovšem zůstává, jak si jejich závodníci poradí s náročným maratónem osmi rozjížděk, když konkurence z Plzně, Slaného a Žarnovice může kombinovat tři borce.

Stejně napínavou podívanou slibuje rovněž druhý díl mistrovství republiky stopětadvacítek. Zatím probíhá v režii slánského dua Eduard Krčmář – Roman Čejka. Avšak ve Slaném vystrčili růžky také Jakub Fencl a Michal Hádek. Drama umocňuje také skutečnost, že zvýšený jezdecký zájem nechal nezáživný systém dvou semifinálových skupin v historii. Nyní se na dráze střetávají závodníci každý s každým. Startovní čísla se losují, přičemž čtyři nejlepší z průběžné klasifikace se střetnou až v úplně poslední rozjížďce.

Jak dnes nastoupí:

PK Plzeň Filip Šitera, Michael Hádek, Jan Holub
Grepl PDK Mšeno Adam Vandírek, Matěj Kůs
AK Slaný Petr Babička, Michal Dudek, Radim Chod
ZP Pardubice Hynek Štichauer, Pavel Fuksa
AMK Žarnovica Martin Gavenda, Dominik Jech, Rastislav Bandzi

Aktuální tabulka šampionátu:

  malé body velké body
1. Plzeň 37 5
2. Slaný 25 4
3. Žarnovica 24 3
4. Mšeno 22 2
5. Pardubice 0 1

Startovní listina MR 125 ccm:

1 Daniel Hádek, Plzeň
2 Jaroslav Hladký, Praha
3 Miroslav Machek, Praha
4 Roman Čejka, Slaný
5 Eduard Krčmář, Slaný
6 Ondřej Veverka, Praha
7 Michal Průcha, Slaný
8 Martin Vonásek, Plzeň
9 Jakub Fencl, Praha

Aktuální pořadí seriálu:

  SLA TOT
  25.5.  
1. Eduard Krčmář, Slaný 25 25
2. Roman Čejka, Slaný 22 22
3. Jakub Fencl, Praha 20 20
4. Jaroslav Hladký, Praha 18 18
5. Daniel Hádek, Plzeň 16 16
6. Ondřej Veverka, Praha 14 14
7. Michal Průcha, Slaný 12 12
8. Miroslav Machek, Praha 10 10

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)