Petr Chlupáč si opět počkal, až se vítězství dočkal

Praha – 9. října
Mlhavé dopoledne teprve slibovalo sluníčko na obloze, když se usilovně pracovalo na malém ovále za první zatáčkou pražské Markéty. Závěrečné extralize předcházel další díl pohárového seriálu PRO TEC Speedway Mini Cup, který do improvizovaného depa přitáhl čtrnáct kolibříků. Dramatický mítink vyvrcholil finále A. Jan Kvěch, který byl po základní části neporažený stejně jako Pavel Kuchař, si vylosoval právo první volby dráhy. Stoupnul si na střed a vskutku se po vylétnutí pásky dostal dopředu. Jenže v úvodním výjezdu se dostal přespříliš daleko a po nárazu do mantinelu ležel na zemi. Bleskurychle se poskládal zpátky do sedla a i s vytrženým vypínačem zapalování dojel do cíle. Na více než třetí místo nebylo ovšem ani pomyšlení. Vedl Pavel Kuchař, avšak v první zatáčce třetího okruhu se přetočil a ztratil rychlost. Petr Chlupáč byl ve středu, na nic nečekal a opět využil zaváhání svého soupeře k vítězství.

Pavel Kuchař, Petr Chlupáč a Jan Kvěch byli dnes tři nejlepší kolibříci
Pavel Kuchař, Petr Chlupáč a Jan Kvěch byli dnes tři nejlepší kolibříci

Trojice Pražanů udává tempo

Na rozpravě se řešily také další závody pohárového seriálu
Na rozpravě se řešily také další závody pohárového seriálu

Mlhavé dopoledne začalo utahováním dráhy, kterou poničily předchozí deště. Program pokračoval tréninkem a vlastní závod odstartoval minutu před tři čtvrtě na jedenáct rozjížďkou s číslem dvě. Pořadatelé rozhodně nezapomněli počítat, ale děda Lukáše Vintera ještě svému vnukovi měnil převod. Čas tlačil, za chvíli měl velký stadión otevřít své brány účastníkům a návštěvníkům extraligy.

A protože Lukáš Vinter měl zamířit do první jízdy, Zdeněk Schneiderwind promptně zařídil, aby se jako první o dnešní body popasovali účastníci rozjížďky s číslem dvě. Pavel Kuchař rozehrál své dnešní účinkování hladkým prvenstvím ve stylu start – cíl. Trojku z první jízdy bral vzápětí i Pavel Kuchař. Jenže ten se po startu dostal moc ven v první zatáčce a Lukáš Vinter jej podjel. Jenže Petru Chlupáčovi netrvalo ani kolo se před svého klubového kolegu zase vrátit.

Lukáš Vinter odráží nájezdy Daniela Šilhána
Lukáš Vinter odráží nájezdy Daniela Šilhána

Skvělý mítink ve třetí jízdě rozjel také Jan Jeníček, který nečekaně hladce odvedl další dravečky Michala Bašteckého a Bruno Belána. Cennou trojku vzápětí bral i František Klier, když Jaroslav Vaníček stačil v prvním oblouku podjet pouze Vojtěcha Zamazala. Konec první série dostal na seznam vítězství také Jana Kvěcha.

Závody na pražské malé dráze se vesměs odbývají bez větších úprav závodního oválu. Proto pohled na traktor, který během úvodní přestávky brázdil těžkou dráhu, byl poměrně nevídaný. Sotva projel vraty ven, vydal se Milan Dobiáš napravit své úvodní druhé místo za Pavlem Kuchařem. V rozjížďce s číslem šest odstartoval na Petra Chlupáče.

Jan Jeníček míří za vítězstvím před Michalem Bašteckým a Bruno Belánem
Jan Jeníček míří za vítězstvím před Michalem Bašteckým a Bruno Belánem

Ten v první zatáčce vyzkoušel vnitřní stopu. Neúspěch jej nezlomil, držel se i nadále u vnitřní čáry, aby se konečně ve druhém kole dostal z druhého výjezdu dopředu. Vítězství z úvodu obhájili ještě Pavel Kuchař a Jan Kvěch.

Zatímco Pavel Kuchař hrál v desáté jízdě, kde měl za soupeře pouze Františka Kliera opět sólo, triumf Jana Kvěcha v rozjížďce s číslem osm měl mnohem dramatičtější průběh. Pražský závodník odstartoval, ale v první zatáčce řešil krizovku, která na sto honů smrděla ošklivým pádem. Nejvíce na ni ovšem doplatil Daniel Šilhán.

Traktor se během závodů na malé dráze příliš často neobjevuje
Traktor se během závodů na malé dráze příliš často neobjevuje

Když se Jan Kvěch dostal do problémů, liberecký závodník se jej pokoušel objet. Naštěstí ani on neupadl, nicméně klesl až na chvost. Nakonec zachránil dva poslední body, které ve druhém okruhu sebral Michalu Bašteckému.

Trojice neporažených vydržela bez ztráty květinky také po třetí sérii. František Klier si vylámal zuby i Petru Chlupáčovi. Jan Kvěch objel Michala Bašteckého už v první zatáčce čtrnácté jízdy, zatímco Pavel Kuchař triumfoval v rozjížďce s číslem patnáct ve stylu start – cíl.

 

Kdo si počká, vítězství se dočká

Milan Dobiš před zraky Vojtěcha Zamazala vzdoruje Petru Chlupáčovi
Milan Dobiš před zraky Vojtěcha Zamazala vzdoruje Petru Chlupáčovi

Domácí trojice neporažených závodníků mířila v poklidu na startovní rošt finále A, zatímco pronásledovatelé mohli čekat prakticky už jen na výraznější zaváhání některého z nich. Nejblíže jim byl Jan Jeníček. Přál mu los, jelikož z okruhu zkušenějších favoritů potkal zatím jen Lukáše Vintera, s nímž prohrál sedmou jízdu, kterou ovšem až do první zatáčky vedl.

Pád Daniela Šilhána
Pád Daniela Šilhána

Nechal přitom za sebou Jaroslava Vaníčka a v ostatních případech vyhrál. O třetí jízdě již byla řeč, v té třinácté nezměřil nikoho menšího než Daniela Šilhána. Opět se mu náramně povedl startovní manévr. A když se Liberečan pokoušel dostat se dopředu vnějškem prvního oblouku, málem trefil mantinel.

Divoký nájezdy Daniela Šilhána se postupem času zklidnily. Nicméně ubývající počet zbývajících kol jej nutil k akci. Jenže v posledním kole liberecký závodník do mantinelu v prvním výjezdu už skutečně vrazil a ocitnul se na zemi. Bleskurychle se však posbíral, a protože kromě Jana Jeníčka už v jízdě nebyl nikdo, doběhl si pro dva body.

Pavel Kuchař vede před Jaroslavem Vaníčkem a Bruno Belánem
Pavel Kuchař vede před Jaroslavem Vaníčkem a Bruno Belánem

Lukáš Vinter, Milan Dobiáš a František Klier ztráceli před poslední sérií základní části po dvou bodech. Jako první potvrdil příslušnost do finále A Pavel Kuchař, který v šestnácté jízdě ujel Michalu Bašteckému a Adamu Nejezchlebovi, aby skončil základní část s dvanáctibodovým maximem. Poté slavili triumf František Klier i Milan Dobiáš, který se v rozjížďce s číslem devatenáct stal teprve druhým závodníkem, který dnes porazil Jana Jeníčka. Po startu byl před Pardubičanem také Lukáš Vinter, jenže ten upadl v nájezdu do druhé zatáčky.

František Klier jde do čela před Jakuba Exlera (4) a Bruno Belána (9)
František Klier jde do čela před Jakuba Exlera (4) a Bruno Belána (9)

Milan Dobiáš, František Klier a Jan Jeníček končili základní část s deseti body a vyhlídkou na finále B. O rozjížďku výš by je mohla pustit pouze nehorázná smůla devítibodových Jana Kvěcha nebo Petra Chlupáče ve dvacáté jízdě. Podobný scénář však nebyl napsán. Petr Chlupáč se ujal vedení, ale na spodku druhé zatáčky poněkud zakolísal. Z toho profitoval Jan Kvěch, který se po rovince protáhnul do čela.

Pád Lukáše Vintera před zraky Milana Dobiáše a Jana Jeníčka sebral Pražanovi finále B
Pád Lukáše Vintera před zraky Milana Dobiáše a Jana Jeníčka sebral Pražanovi finále B

Finálový program odstartoval slánský duel. Rozhodl jej Bruno Belán, když se po protilehlé rovince dostal zleva před Vojtěcha Zamazala. V déčku úřadoval Jaroslav Vaníček, za jehož zády se do sebe pustili Adam Nejezchleba a Jakub Exler. Ten měl nakonec poslední slovo, jež řekl na počátku třetího okruhu.

Jan Kvěch dnes jako jediný porazil Petra Chlupáče
Jan Kvěch dnes jako jediný porazil Petra Chlupáče

Pohled na Lukáše Vintera a Daniela Šilhána na startovním roštu finále C není příliš obvyklý. Dnes v něm Pražan odvedl severočeského závodníka, zatímco Michal Baštecký se mezi ně nezamíchal. Béčko opanoval Milan Dobiáš. Jan Jeníček ve druhé zatáčce sebral druhé místo Františku Klierovi, aby ovšem ve druhém kole na stejném místě upadl. Repete se posléze stalo jednoznačnou záležitostí Milana Dobiáše.

Ve finále B vede Milan Dobiáš před Františkem Klierem
Ve finále B vede Milan Dobiáš před Františkem Klierem

Díky vítězství při losování stylem kámen – nůžky – papír si Jan Kvěch volil postavení na startovním roštu finále A jako první a sáhnul po středu. Pavel Kuchař upřednostnil vnitřek, odkud perfektně odstartoval. Jan Kvěch útočil vnějškem, ale v prvním výjezdu jej to vyneslo moc daleko. Po kontaktu s mantinelem upadl.

Ve finále A se nakonec dočkal triumfu Petr Chlupáč, jenž na snímku už předjel Pavla Kuchaře
Ve finále A se nakonec dočkal triumfu Petr Chlupáč, jenž na snímku už předjel Pavla Kuchaře

Okamžitě se vrátil do sedla a dojel i s vytrženým vypínačem zapalování, avšak do vývoje už nemohl promluvit. Petr Chlupáč visel na kufru vedoucího Pavla Kuchaře a přemýšlel, jak ho přelstít. Nakonec však rozhodla chyba Pavla Kuchaře, který se ve třetím okruhu přetočil v první zatáčce. Prakticky se zastavil, ztratil rychlost a Petr Chlupáč už pádil za dalším triumfem.

Drama finále A právě odstartovalo - Jan Kvěch se zvedá ze země a Pavel Kuchař vede před Petrem Chlupáčem
Drama finále A právě odstartovalo – Jan Kvěch se zvedá ze země a Pavel Kuchař vede před Petrem Chlupáčem
E D C B A TOT
1. Petr Chlupáč, Praha 3 3 3 2 3 14
2. Pavel Kuchař, Praha 3 3 3 3 2 14
3. Jan Kvěch, Praha 3 3 3 3 1 13
4. Milan Dobiáš, Chabařovice 2 2 3 3 3 13
5. František Klier, Slaný 3 2 2 3 2 12
6. Jan Jeníček, Pardubice 3 2 3 2 X 10
7. Lukáš Vinter, Praha 2 3 2 F 3 10
8. Daniel Šilhán, Liberec 1 2 2 3 2 10
9. Michal Baštecký, Praha 2 1 2 2 1 8
10. Jaroslav Vaníček, Praha 2 1 2 1 3 9
11. Jakub Exler, Praha 1 3 1 1 2 8
12. Adam Nejezchleba, Chabařovice 2 1 1 1 1 7
13. Bruno Belán, Slaný 1 E 1 2 3 7
14. Vojtěch Zamazal, Slaný 1 1 1 2 2 7
Jan Jeníček v duelu s Danielem Šilhánem
Jan Jeníček v duelu s Danielem Šilhánem

Průběžné pořadí seriálu:

PHA DIV DIV SLA PHA DIV PHA PHA CHA DIV SLA PHA PHA TOT
29.3. 3.4. 17.4. 23.4. 10.5. 26.6. 21.7. 26.7. 6.8. 7.8. 27.8. 27.9. 9.10.
1. Petr Chlupáč 15 15 14 14 15 NS 14 12 12 15 14 14 14 168
2. Pavel Kuchař 13 (7) 11 13 12 14 12 14 9 12 13 14 14 161 (168)
3. Milan Dobiáš 10 13 13 (8) 11 13 13 13 10 13 10 13 13 144 (153)
4. František Klier 12 11 9 12 9 NS NS 8 9 11 11 10 12 114
5. Michal Baštecký 9 10 9 8 12 11 10 10 NS NS 8 8 8 103
6. Daniel Šilhán 10 13 7 12 4 11 11 NS RET 9 12 NS 10 99
7. Jan Kvěch NS NS 12 15 NS 15 NS NS 11 14 13 NS 13 93
8. Lukáš Vinter 14 11 NS NS NS 11 NS NS 11 11 NS 8 10 76
9. Jaroslav Vaníček 6 7 0 NS 4 9 NS 9 NS 9 9 9 9 71
10. Jan Jeníček 8 NS 10 6 NS 12 NS NS Ns 7 6 10 10 69
11. Filip Šifalda NS 14 14 NS 6 NS NS NS 14 7 12 NS NS 67
12. Bruno Belán NS 10 9 11 NS NS NS 11 NS NS 11 7 7 66
13. Jakub Exler NS NS NS NS NS 8 7 7 9 10 7 9 8 65
14. Adam Nejezchleba NS NS NS NS NS 8 NS NS 8 9 7 7 7 47
15. Sindy Weber 3 10 11 9 NS 12 NS NS NS NS NS NS NS 45
16. Adam Pajkr 9 7 7 10 12 NS NS NS NS NS NS NS NS 45
17. Bruno Thomas 10 NS NS 7 NS 11 9 NS RET NS NS NS NS 37
18. Jan Hlačina 8 8 8 NS 10 NS NS NS NS NS NS NS NS 34
19. Vojtěch Zamazal NS NS NS 8 6 NS NS NS NS NS 7 NS 7 28
20. Jan Sochůrek NS NS NS 6 NS NS 9 NS NS NS NS NS NS 15
21. Eduard Krčmář NS NS NS NS NS 6 NS NS 14 NS NS NS NS 14
22. David Gacksch NS NS NS NS NS NS NS NS NS NS 6 NS NS 6
23. Tomáš Kohout NS NS NS NS NS NS NS NS NS 6 NS NS NS 6
24. Manuel Rau NS NS NS NS NS 6 NS NS NS NS NS NS NS 6

Poznámka: v průběhu soutěže bylo dohodnuto škrtání jednoho nejhoršího výsledku

Potíže Jana Kvěcha zkomplikovaly život také Danielu Šilhánovi
Potíže Jana Kvěcha zkomplikovaly život také Danielu Šilhánovi

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Mirek Horáček

Čtrnáct účastníků pěkně pohromadě
Čtrnáct účastníků pěkně pohromadě