Premiéra Milana Špinky byla úspěšná

Natschbach-Loipersbach – 5. května
O první květnové sobotě bylo na pořadu první semifinále mistrovství Evropy dvojic v rakouském Natschbachu. Do tohoto semifinále byl nalosován i český tým, který ve složení Lukáš a Aleš Drymlovi a Zdeněk Simota, jenž nahradil původně nominovaného Adriana Rymela, byl z jedním hlavních adeptů na postup mezi trojici nejúspěšnějších. Svou premiéru v roli kouče národního týmu si odbyl Milan Špinka.

Na útulném stadionku s dráhou dlouhou 366 metrů se strmými ochozy, které umožňují blízký kontakt s aktéry na dráze pro diváky. Nadšené rakouské publikum hecováno výtečným hlasatelem vyburcovalo domácí jezdce k výbornému výkonu a překvapivému vítězství v celém závodě. Role nejúspěšnějšího muže dne se zhostil s plným počtem bodů Manuel Hauzinger, který nenašel přemožitele ani v jedné z rozjížděk. Náš tým vstoupil do závodu přesvědčivým vítězstvím s týmem Německa v poměru 5 – 1. Poté dokázal porazit i nebezpečné Finy v čele s Kajem Laukkanenem 4 – 2.

Když v desáté jízdě dne nedali čeští borci šanci Slovincům v poměru 5 – 1, bylo o postupu našich do finále jisto, i přesto, že s týmem Švédska se rozešli smírně 3 – 3. Trochu dramatičnosti vnesl do závodu souboj Rakušanů a našich už za mírného deště. Při vzájemném souboji spadli na dráhu Zdeněk Simota a Fritz Wallner.

Náš jezdec byl překvapivě vyloučen, i když v momentě střetu byl vepředu. Tento nepochopitelný verdikt vynesl arbitr závodu Polák Wojciech Grodzki.

Při pádu se naštěstí našemu reprezentantu nic nestalo, naopak Rakušan byl otřesen a do opakované jízdy nastoupil za něho náhradník Manuel Novotny. Aleš Dryml nestačil na Manuela Hauzingera a přivezl dva body, což vytvořilo skóre s Rakušany v poměru
2 – 4.

Na závěr jsme si smlsli na nejslabším týmu Francie 5 – 1. Po jednadvacáté jízdě se český tým se 24 body shodně dělil o prvenství s domácím týmem. O vítězství musela rozhodnout dodatková jízda, ve které Zdeněk Simota nestačil na Hauzingera. Třetí postupující tým se stali Finové s 20 body. Finále je na pořadu 1. září v italském Terenzanu.

Hlasy z depa:
Milan Špinka: „Přijeli jsme s cílem postoupit a také se nám to povedlo. Je hezké pro pořadatele a vůbec plochou dráhu, když vyhrají domácí. Zaslouží si to a navíc pro finále nebudou tak nebezpečný soupeř, jako by byli Švédové či Slovinci v silnějších sestavách.“

Foto: Jiří Georgiev