Pardubice ukončily bitvu o titul již dva podniky před koncem extraligy

Březolupy – 28. září
Došly formuláře vstupenek, došly programy, došlo pivo. Zájem diváků o šesté pokračování extraligy v Březolupech byl enormní. Zatímco diváci, kteří přišli včas se nemohli dočkat začátku, pro ty opozdilejší bylo požehnáním, že se čekalo na sanitku a později lékaře. Časový harmonogram se dostal do mírného skluz, takže zatímco pár minut po čtrnácté stále čekaly u vchodu zástupy lidí, motory plochodrážních strojů zatím bouřily jen v rámci tréninku. Vlastní závod rozehrály nejlépe Pardubice. Aleš Dryml, jenž s největší pravděpodobností pojede příští středu poslední závod své kariéry, vyhrál první jízdu. Posléze se na čele letmo mihnul Slaný, ale počínaje rozjížďkou s číslem pět udávali tempo opět východočeští závodníci. Pražané jim dýchali na záda, ovšem Pardubice si dokázaly udržet vrch. V rozjížďce s číslem devatenáct vyhrál Eduard Krčmář, ovšem druhá příčka Tomáše Suchánka dala svěřencům Lubomíra Vozára nejen vítězství v dnešním závodě, ale i titul. Slaný nebyl v průběhu závodu daleko od vedoucích celků, nicméně v závěru musel čelit náporu BP Teamu. Jeho ambice rostly obzvlášť, když se Zdeněk Simota jako třetí dnešní žolík vrátil nahoru do depa s šestibodovou zátěží. Nakonec ale domácímu celku chyběl k premiérovému pódiu pouhopouhý jeden jediný bodík

Pražané, Padubičané a Slánští na stupních vítězů
Pražané, Padubičané a Slánští na stupních vítězů

Strategické pikle neudrží Slaný ve vedení

Lukáš Dryml v roli zasvěceného svědka předposledního závodu svého starršího bratra Aleše
Lukáš Dryml v roli zasvěceného svědka předposledního závodu svého starršího bratra Aleše

Léto se letos jen nerado pouštělo vlády, nicméně navzdory slunečnému počasí se teploty obzvlášť nad ránem a po setmění rozhodně nepouštěly nikterak vysoko. Václav Milík už překonal horečky, které mu komplikovaly život ve třetím závodě v Plzni minulou sobotu, nicméně bacily dnes trápily Hynka Štichauera a Martina Málka.

Naštěstí se jižní Morava dnes koupala v záplavách slunečních paprsků. Po obědě se březolupský stadión začal zaplavovat diváckými davy. Opozdilci, kteří stáli fronty u pokladen ještě v době plánovaného začátku, měli štěstí, že o nic nepřišli. Sanitka se totiž cestou z Uherského Hradiště kdesi zdržela. Doktor, jenž cestoval individuálně, ještě více.

Aleš Dryml (bílá) letí do čela rozjížďky s číslem jedna před Josefa France (žlutá), Michala Dudka (modrá) a Radka Podhadského (červená)
Aleš Dryml (bílá) letí do čela rozjížďky s číslem jedna před Josefa France (žlutá), Michala Dudka (modrá) a Radka Podhadského (červená)

Proto celý dnešní program začal netradičně nástupem a teprve po něm se trénovalo. Závodníci celé čtyřky nezapomínali na zaplněné ochozy. Nicméně po jízdách po zadním kole zvítězila snaha vyzkoušet si ovál, na nějž se extraliga vrátila po šestnácti letech a jednom měsíci. Dráze po závodech nemohl nikdo nic vytknout ani v nejmenším.

Aleš Dryml potvrdil, že zprávy o posledním závodě jeho kariéry příští středu v Pardubicích nejsou rozhodně žádné fámy. Dnes poslal své Pardubice do čela průběžné klasifikace již v rozjížďce s číslem jedna, kterou opanoval stylem start – cíl. Josef Franc stačil v první zatáčce objet pouze Michala Dudka, zatímco plzeňský Radek Podhadský vyšel naprázdno.

Zdeněk Holub narychlo mění motocykl
Zdeněk Holub narychlo mění motocykl

Zdeněk Holub, který včera večer v Praze zadřel jeden ze svých motocyklů a zkrátil si tak noční spánek, před startem druhé jízdy ještě přeskočil do sedla druhého stroje. Avšak nic platné, do depa se vrátil s nulou. A to ještě nemohl čekat, že navlas stejně dopadne při svém druhém a posledním výjezdu na ovál.

Roli suveréna si tentokrát střihnul Jakub Jamrog. Ovšem Hynek Štichauer v první zatáčce poslal za svá záda Martina Málka a dvěma body pojistil pardubické vedení. To ovšem vzalo za své v juniorské rozjížďce. Hrot před dravým Ondřejem Smetanou uhájil Eduard Krčmář, když Josef Novák nepředjel Filipa Hájka, hostující v BP Teamu místo zraněného Patrika Mikela.

Tomáš Suchánek vysvětluje své úvodní předstartovní problémy:

„První dvě jízdy jsem se trápil se spojkou…“

Bledě to s pardubickými ambicemi vypadalo rovněž po startu rozjížďky s číslem čtyři. Tomáš Suchánek se od startovního roštu vrátil k vratů depa pro poslední úpravy na spojce svého motocyklu. Přesto však rošt opouštěl jako poslední. Nicméně ve druhém kole v nájezdu do první zatáčky podjel Martina Gavendu a prakticky z jedné vody načisto vzal i Michala Škurlu.

Jakub Jamrog (modrá) jde do vedení před Hynka Štichauera (bílá), Martina Málka (červená) a Zdeňka Holuba (žlutá)
Jakub Jamrog (modrá) jde do vedení před Hynka Štichauera (bílá), Martina Málka (červená) a Zdeňka Holuba (žlutá)

Pražan však okamžitě zamířil zpátky na druhé místo. Tomáš Suchánek ovšem neslevil, takže oba snižovali svou ztrátu od vedoucího Piotra Dziatkowiaka, jenž se prve vrátil z tréninku po svých. Michal Škurla slánského Poláka objel v cíli třetího okruhu. Tomáš Suchánek si svůj útok načasoval až do závěrečného okruhu, kdy okolo Piotra Dziatkowiaka proklouzl pro dva body.

I třetí místo Piotra Dziatkowiaka stačilo, aby Slaný zůstal v čele o bod před Pardubicemi a Prahou. Jedinými aktivy BP Teamu byla dvojice třetích míst Martina Málka a Filipa Hájka. Ovšem Jaroslav Gavenda neotálel s taktizováním a do rozjížďky s číslem pět místo Radka Podhadského poslal svého náhradníka Zdeňka Simotu.

Piotr Dziatkowiak ujíždí trojici Michal Škurla, Tomáš Suchánek a Martin Gavenda
Piotr Dziatkowiak ujíždí trojici Michal Škurla, Tomáš Suchánek a Martin Gavenda

Ostatní manažeři s výjimkou Tomáše Topinky reagovali podobně. Lubomír Vozár nechal stát Josefa Nováka, aby Václav Milík neztratil dlouhým vyčkáváním kontakt s dráhou. Milan Mach měl u startovního čísla dvě tradičně prázdné okénko, které vyplnil Jakubem Jamrogem. Ten o přestávce dostal varování od Pavla Váni, že se mu po rozsvícení zeleného světla protáčelo zadní kolo, což by sudí mohl interpretovat jako pokus o zakázané nahřívání pneumatiky.

Po vylétnutí pásky byly okamžiky slánského vedení sečteny. Dopředu letěl Václav Milík, jehož nikdo neměl šanci chytit. Útok vnějškem první zatáčky posunul Zdeňka Simotu na druhou příčku před Michala Škurlu. A Jakub Jamrog utrhnul alespoň jediný bod, když v posledním oblouku zvenčí překonal pražského juniora.

 

Ani dva naplno proměněné žolíky nesundali Pardubice z postavení leadera

Michal Škurla (žlutá) se už propracoval do vedení čtvrté jízdy před Tomáše Suchánka (bílá) a Piotra Dziatkowiaka (modrá)
Michal Škurla (žlutá) se už propracoval do vedení čtvrté jízdy před Tomáše Suchánka (bílá) a Piotra Dziatkowiaka (modrá)

Václav Milík nasměroval Pardubice k vítězství, které potřebovaly, aby svůj extraligový titul potvrdily již dnes. Ovšem Tomáše Suchánka stále trápila spojka, takže se opět vrátil k depu. Po startu zamířil Martin Málek od vnitřního okraje roštu do čela a v první zatáčce se držel čáry jako přilepený vteřinovým lepidlem. Vedle stojící Tomáš Suchánek se pokusil vyvézt Ondřeje Smetanu a Michala Dudka na prkna.

Ovšem slánský závodník neměl místa nazbyt a ocitnul se na zemi. Klusem pádil do depa, přeskočil mantinel, aby byl včas u svého rezervního stroje, zatímco jeho pokroucený motocykl vedl Vladimír Šíma. Při repete se Tomáš Suchánek zaměřil na vnitřek. Málem se mu tudy povedlo podjet Martina Málka, který se ovšem ve výjezdu ukázal po vnějšku rychlejší.

Odleva Zdeněk Simota, Jakub Jamrog, Václav Milík a Michal Škurla
Odleva Zdeněk Simota, Jakub Jamrog, Václav Milík a Michal Škurla

V rozjížďce s číslem sedm si Aleš Dryml již podruhé nenechal na vedoucí příčku vůbec šáhnout a upevnili vedení svého týmu. Strategické finty nebyly protivníkům nic platné. Zdeněk Simota se v prvním oblouku dostal pouze před Matěje Kůse, když Piotr Dziatkowiak uzavíral řadu.

Eduard Krčmář vysvětluje důvody své dnešní jediné ztráty v osmé jízdě:

„Neodjel jsem…“

Vzápětí změřil Václav Milík o dvacet metrů Josefa France, který jej v úvodním výjezdu vystřídal na čele, avšak jen do nejbližší zatáčky. Eduard Krčmář želel svého špatného startu, jelikož čtvrtá pozice startovní roštu obsahovala více sypkého než hutného materiálu. Jenže slánský junior se hned po přestávce vrátil coby žolík.

Zdeněk Simota ujíždí Matěji Kůsovi
Zdeněk Simota ujíždí Matěji Kůsovi

Skvělým tahem Milana Macha našla rozjížďka s číslem devět svého suveréna. Tomáš Suchánek se v první zatáčce stačil pouze nasunout pod Zdeňka Simotu a Zdeněk Holub svojí úvodní nule pořídil další stejně kulaťoučké dvojčátko. Slaný se povznesl z třetí příčky na druhou, ovšem Pardubice si ponechaly čtyřbodovou převahu.

Praha na ně ztrácela devět bodů, jenže Josef Franc nepovolil, dokud v desáté jízdě za sebou nenechal Martina Málka s Piotrem Dziatkowiakem. Josef Novák nebodoval, ale Pardubice stále zůstávaly coby leader. Navíc se Hynek Štichauer v rozjížďce s číslem jedenáct nenechal zaskočit od Matěje Kůse, který v úvodním oblouku stihnul jen Michala Dudka.

Martin Málek (červená) vede před Tomášem Suchánkem (bílá) a Ondřejem Smetanou (žlutá), ovšem kvůli pádu Michala Dudka budou blikat červená světla
Martin Málek (červená) vede před Tomášem Suchánkem (bílá) a Ondřejem Smetanou (žlutá), ovšem kvůli pádu Michala Dudka budou blikat červená světla

V té chvíli ovšem Tomáš Topinka reagoval nekompromisně. Ondřej Smetana zůstal ve dvanácté jízdě ve svém boxu a u pásky jej vystřídal Josef Franc povýšený na žolíka. Po startu vyvezl Jakuba Jamroga na mantinel. Toho využil Aleš Dryml, spodem pronikl na druhé místo. A Pardubice stále vedly o tři body před Prahou, šest před Slaným a třináct před BP Teamem.

 

Devatenáctá jízda kácí ambice nájezdníků

Josef Franc se před Václava Milíka dostal jen na chvilku
Josef Franc se před Václava Milíka dostal jen na chvilku

V rozjížďce s číslem třináct se Václav Milík tvrdě nacpal vnitřní stranou první zatáčky pod Matěje Kůse na vedoucí příčku. Jenže vtom již blikala červená světla na znamení letmého startu. Napodruhé však vládl Eduard Krčmář a na Václava Milíka byl netradiční pohled.

Václav Milík líčí svou jedinou dnešní porážku ve třinácté jízdě:

 „Jel jsem od prken, myslel jsem si, že je to državý, ale byl tam písek a prohráblo to.“

Pardubické eso totiž strávilo většinu třinácté jízdy na třetí pozici. Jenže Václav Milík se rozhodně pasivně neplakal nad svým neštěstím a proháněl Matěje Kůse, seč mu závodnický důvtip dovolil. Cílovou metu posléze protnul o pár centimetrů dříve než Pražan.

Josef Franc se rozloučil se závodem pádem
Josef Franc se rozloučil se závodem pádem

Jaroslav Gavenda si uvědomoval, že se stupně vítězů mohou BP Teamu vzdálit rovněž i pošesté. Proto v rozjížďce s číslem čtrnáct zaútočil žolíkem, který svěřil do rukou Zdeňka Simoty. Také on zúročil strategickou výhodu naplno šesti body. Hynek Štichauer se v první zatáčce po spodní straně nedostal dál než na druhé místo před Ondřeje Smetanu.

Piotr Dziatkowiak již podruhé v řadě nebodoval a Slaný byl jen o čtyři body před BP Teamem. Jeho náskok se vzápětí snížil o další bod, když Jakub Jamrog musel v patnácté jízdě opustit druhé místo za Václavem Milíkem kvůli závadě na motocyklu již na konci třetího okruhu. Domácí poskočili také po šestnácté jízdě, když Martin Gavenda připravil o druhé místo Michala Dudka.

Josef Franc (žlutá) s žolíkem v rukou letí do čela před Aleše Drymla (bílá), Jakuba Jamroga (modrá) a Martina Gavendu (červená)
Josef Franc (žlutá) s žolíkem v rukou letí do čela před Aleše Drymla (bílá), Jakuba Jamroga (modrá) a Martina Gavendu (červená)

Slaný měl třiadvacet bodů, BP Team jednadvacet. Srovnal se i hrot průběžné klasifikace. Josef Novák totiž v šestnácté jízdě upadl, přičemž Matěj Kůs kraloval od startu až do cíle. Tím pádem se náskok Pardubic nad Prahou zmenšil na tři body.

Ze tří byly dva, když Matěj Kůs v sedmnácté jízdě odvedl Aleše Drymla. A protože Martin Málek před sebe nepustil Jakuba Jamroga, byl BP Team jen jednobodový krůček od pódia. Pronásledovatelé však kořistili i nadále.

Matěj Kůs (žlutá) se pere s Václavem Milíkem
Matěj Kůs (žlutá) se pere s Václavem Milíkem

Josef Franc v rozjížďce s číslem osmnáct vystřelil jako z praku. Natlačil se na vnitřní čáru. Hynek Štichauer jel hned vedle jeho pravice až do nájezdu do druhé zatáčky, avšak marně. Zdeněk Simota dojel třetí za Michalem Dudkem.

Avšak předposlední jízda všechno vrátila k dnešnímu normálu. Eduard Krčmář po raketovém startu přijel do cíle jako suverénní vítěz před Tomášem Suchánkem, Martinem Gavendou a Michalem Škurlou. Díky tomu by BP Team a Praha potřebovaly pro skok o příčku dopředu vyhrát poslední jízdu.

Jakub Jamrog (modrá) marně útočí na Martina Málka, avšak na pódium půjde Slaný, nikoliv BP Team
Jakub Jamrog (modrá) marně útočí na Martina Málka, avšak na pódium půjde Slaný, nikoliv BP Team

Jenže Václav Milík nepřipustil ani stín pochybností, že by se Pardubice neměly vracet domů z Moravy s vítězstvím a s titulem. Matěj Kůs na něj sice srdnatě útočil po vnějšku první zatáčky, avšak Pardubičan záhy nabyl vrch. Martin Málek statečně uhájil poslední bod před Jakubem Jamrogem, nicméně BP Team by v konečném součtu potřeboval ještě jeden bodík pro rozjezd o bronz.

 

Hlasy z depa

Václav Milík nešetřil superlativy
Václav Milík nešetřil superlativy

„Super,“ radoval se Václav Milík nejen z titulu, ale také z vydařeného mítinku. „Ztratil jsem teda bod, ale závody dobrý. Fantastický! Dráha nevídaná, skvěle připravená. Vyhráli jsme, úplná spokojenost!“

„Plán byl zvítězit a rozhodnout tady,“ vyprávěl Aleš Dryml. „Povedlo se. Super závod, potvrdili jsme svou převahu. Nebylo to ale jednoznačný, kluci nám šlapali na paty. Dráha byla tvrdší, ale závodivá. Divácká kulisa pěkná. Udělali jsme dobrej‘ plochodrážní závod, lidi museli bejt‘ Spokojený.“

Hynek Štichauer měl radost z titulu
Hynek Štichauer měl radost z titulu

„Jsme mistři, už s tím začínáme bejt‘ trapný,“ zlehčoval Hynek Štichauer pardubické zlato. „Jelo se mi dobře, ale skočil na mě nějakej‘ moribundus. Byl jsem nachlazenej‘. Ale vyhráli jsme a jdeme si dál za svým.“

„Z mýho hlediska nic moc,“ rozhodil Tomáš Suchánek rukama. „První dvě jízdy jsem se trápil se spojkou. Nevyhrál jsem ani jednu jízdu, tak jsem to překopal. Dráha moc tvrdá, mohlo bejt‘ víc materiálu. Ale z hlediska týmu dobrý, jsme mistři.“

Navzdory výrazu byl Josef Franc dnes spokojený
Navzdory výrazu byl Josef Franc dnes spokojený

„Oproti Plzni se mi Březolupy líbily,“ nechal se slyšet Josef Franc. „To jsem měl radost. Dvě, tři jízdy mi trvalo vypilovat to, abych moh‘ závodit s Vencou a zase mi ulít‘! Žolíka jsem vyhrál a prohrál jen jednou s Álou a dvakrát s Vencou. Byl jsem spokojenej‘. Odpočnul jsem si po Plzni, byla šťávička na závodění. A já mám s Březolupama dobrý zkušenosti, dráha byla dobrá a byly pěkný závody.“

„Dobrý,“ odtušil Eduard Krčmář. „Já byl spokojenej‘. V Plzni jsem posral, co šlo, ale v mistráku to ještě přijde. Dneska celý závody dobrý, akorát jednu jízdu jsem neodjel. Jinak jsem spokojenej‘.“

Přípitek v podání Zdeňka Holuba, Václava Milíka a Eduarda Krčmáře
Přípitek v podání Zdeňka Holuba, Václava Milíka a Eduarda Krčmáře

„Mohlo to bejt‘ o pár bodů lepší,“ neskrýval Michal Dudek. „Já se s tím mordoval, mám GM a nestih‘ jsem ho udělat.“

„Myslel jsem, že budeme na bedně,“ posteskl si Zdeněk Simota. „Ale v týmu  jedeme závody jen tři, jeden závodník chybí. Já jsem samozřejmě moh‘ udělat víc bodů, ale naposledy jsem v Březolupech byl na republice dvojic s Holubínem. Dráha pěkná, zezačátku tvrdší. Pak se to vyhodilo a dalo se předjíždět. Snad tu bednu jednou uděláme.“

„Hodnotil bych to ke slabším výkonům,“ netajil se Martin Málek. „Je to škoda, zase poslední. Nebylo to tak špatné, ale pár výkonnostních článků nám chybělo. Já to ke konci sbíral po bodu. Od neděla jsem nějaký nachcípaný.“

Michal Škurla svádé skvělý souboj s Tomášem Suchánkem (bílá) a Piotrem Dziatkowiakem (modrá)
Michal Škurla svádé skvělý souboj s Tomášem Suchánkem (bílá) a Piotrem Dziatkowiakem (modrá)

 

1. ZP Pardubice 41
Josef Novák 0 – 0 F 0
Tomáš Suchánek 2 2 2 – 2 8
Hynek Štichauer 2 – 3 2 2 9
Aleš Dryml 3 3 2 – 2 10
Václav Milík 3 3 2 3 3 14
2. AK Markéta Praha 37
Zdeněk Holub 0 – 0 – 0
Josef Franc 2 2 3 6* 2 3 18
Ondřej Smetana 2 1 – 1 4
Michal Škurla 3 0 – – 3
Matěj Kůs 1 2 1 3 3 2 12
3. AK 3 ton Slaný 26
Michal Dudek 1 0 1 1 0 3
st.č.2 – neobsazeno
Piotr Dziatkowiak, PL (ACCR) 1 0 1 0 2
Eduard Krčmář 3 1 6* 3 3 16
Jakub Jamrog, PL 3 1 1 E 0 0 5
4. BP Team 25
Martin Gavenda 0 0 E 2 1 3
Filip Hájek 1 – 0 1 2
Martin Málek 1 3 2 0 1 1 8
Radek Podhadský 0 – – – 0
Zdeněk Simota 2 2 1 6* 1 12
Václav Milík předvádí parádičky pro skvělé publikum, jenž by u nás obtížně hledalo sobě rovného
Václav Milík předvádí parádičky pro skvělé publikum, jenž by u nás obtížně hledalo sobě rovného

Aktuální extraligová tabulka:

bilance výsledků malé body velké body
1. Pardubice 5-1-0-0 221 23
2. Praha 0-4-2-0 193 16
3. Slaný 1-1-4-0 171 15
4. Březolupy/Plzeň 0-0-0-6 109 6
Matěj Kůs jezdí první před Martinem Gavendou, Michalem Dudkem a Josefem Novákem
Matěj Kůs jezdí první před Martinem Gavendou, Michalem Dudkem a Josefem Novákem

Foto: Pavel Fišer /digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Kiril Ianatchkov

Václav Milík jede před Jakubem Jamrogem a Josefem Francem
Václav Milík jede před Jakubem Jamrogem a Josefem Francem

2 komentáře u „Pardubice ukončily bitvu o titul již dva podniky před koncem extraligy“

  1. Navazuji na předešlé. Už zřejmě nebude na Moravě jiná alternativa plochodrážních závodů než Březolupy, protože mám bohužel informace, že se už opravdu zcela vážně chystá dlouho uvažovaná přestavba letního stadionu v Kopřivnici, jejímž výsledkem bude likvidace plochodrážního oválu a to zcela bez náhrady. Stadion bude přestavěn tak, aby vyhovoval atletům a fotbalistům. Vlastník sportoviště, město, se zřejmě rozhodlo na základě toho, jak je který sportovní klub aktívní a kolik má sportovců. Plochodrážní klub nemá už roky žádného jezdce a bohužel nešel cestou práce z mládeží a dětmi jako např. v Chabařovicích. Je to smutný. Bylo by fajn, kdyby alespoň někdo znalý historie sepsal nějakou knížečku o ploché dráze v Kopřivnici a možná by to chtělo ještě poslední akci, kde by naposledy zaburácely plochodrážní motory nějaké tréninkové jízdě.

  2. Závody extraligy v Březolupech byly velkým zážitkem. Extraliga čtyřek je pro mně divácky atraktívnější než závody dvojek. Velkým bonusem všech pořádaných závodů v Březolupech je ,,domácké“ prosředí, kdy závodníci jsou z blízkého okolí a diváci je mnohdy osobně znají, tím se vytváří fantastické divácké prostředí. Nevýhodou závodů v Březolupech je, že se pořádají pouhé dva závody za rok, špatná dostupnost veřejnou dopravou a to že zřejmě tři březolupští mušketýři nemají žádné následníky v mládežnických kategoriích. Nicméně to mě nezabrání abych zůstal věrným fanouškem březolupské ploché dráhy, byť dojíždím na závody ze vzdálenosti 90 km.

Komentáře nejsou povoleny.