Pohár zůstal řízením osudu na Slovensku

Žarnovica – 25. září
Pohár nebyl obsažen jen v názvu Pohár míru a přátelství, jak byl nazván dnešní test match Slovensko vs. Žarnovica. Vítězné družstvo vyhrálo obrovský pohár. Když se po patnácti jízdách ukazatel skóre zastavil na stavu 45:45, ke slovu musel přijít rozjezd. Domácí zastupoval nejlepší muž sestavy Michal Tomka. Ovšem místo suveréna Andreje Kobrina přijel z depa Marko Levišin. Oba závodníci neujeli jediné kolo a o slovenském triumfu bylo rozhodnuto.

 

Třicítka aerovka patřila ke hvězdám nástupu
Třicítka aerovka patřila ke hvězdám nástupu

Atributy utkání jsou nejen pády, ale především vyrovnanost

Stategická porada slovenského týmu před závodem
Stategická porada slovenského týmu před závodem

Michal Tomka odstartoval. Marko Levišin jej na protilehlé rovince začal předjíždět úzkou skulinkou, která mezi Slovákem a mantinelem ještě byla. Jenže si ťuknul o bariéru a skončil v saltech. Dramatické utkání dostalo dramatickou tečku a jistou symboliku je možné vidět i v Ukrajincově pádu.

Slušně zaplněné ochozy, jak je v Žarnovici dobrým zvykem, viděli pádů celou řadu. Hned v první jízdě upadl David Pacalaj, v následující rozjížďce Marko Levišin. Oba však své motocykly stačili odtlačit, takže červená světla zůstala v nečinnosti.

Za zády vedoucího Michala Tomky padá Dimitrij Mostovyk
Za zády vedoucího Michala Tomky padá Dimitrij Mostovyk

V rozjížďce s číslem devět si však přece jen zablikala. Vedl Michal Tomka, když měl pád za ním jedoucí Dimitrij Mostovyk. Čtvrtý v pořadí Andrej Rozaljuk se mu už nevyhnul. Naštěstí se nikomu nic nestalo.

Za nádherného počasí se závod vyvedl také po sportovní stránce. Byl vyrovnaný, ani jeden tým neodskočil tomu druhému na větší než čtyřbodový rozdíl. Standardním výsledkem se stala buď remíza nebo výhra 5:1. Po takovém výsledku se však skóre hned opět srovnalo.

Andrej Kobrin neprohrál jedinou jízdu
Andrej Kobrin neprohrál jedinou jízdu

Utkání kraloval Andrej Kobrin, který přece jenom svou výkonností patří kamsi jinak. Výfuk mu jako jediný ukázal Michal Tomka. Ve čtrnácté jízdě nad ním vedl tři a půl kola. Nicméně Ukrajinec si za jeho zády připravoval útok a v poslední zatáčce ho podjel.

Bacily jely na tandemu

Michal Tomka dovezl slovenskému celku nejvíce bodů
Michal Tomka dovezl slovenskému celku nejvíce bodů

Na zbytku ukrajinského týmu bylo vidět, že jsou závodníci buď málo vyježdění či příliš mladí, případně oboje. V řadách domácích na sebe upozornil Jakub Valkovič svou bojovností. Krásně jezdil zmiňovaný Michal Tomka, vedle něhož si absolutorium zaslouží Ján Mihálik, jehož ke všemu trápila chřipka. Jednou sice zůstal stát na startu s poruchou motocyklu, ale byl to právě on, kdo otevřel cestu k rozjezdu.

Poté, co Andrej Kobrin na poslední chvíli sebral vítězství Michalu Tomkovi v rozjížďce s číslem čtrnáct, byl stav test matche nerozhodný 42:42. Ján Mihálik přijel na startovní rošt patnácté jízdy sám proti tandemu Stanislav Ogorodnik – Dimitrij Mostovyk. Chyběl Patrik Búri, jemuž zabránila v účasti fatální porucha motoru.

Bojovnost zdobila Jakuba Valkoviče
Bojovnost zdobila Jakuba Valkoviče

Do čela se dostal Dimitrij Mostovyk. Nicméně Ján Mihálik vyčkával na příležitost, která vskutku přišla hned ve druhém okruhu. Ukrajince to vytáhlo na mantinel a slovenský junior ho podjel. Garantoval tak remízu nejen v patnácté jízdě, ale i v celém duelu. A jak si v rozjezdu počínal Michal Tomka, jsme si řekli již na začátku.

Pohár by nemusel být jen jeden

Patrik Búri závod nedokončil
Patrik Búri závod nedokončil

Zajímavé je, že nerozhodně skončil i květnový závod v Rovně. Rozdílem mezi ním a dnešní odvetou není jen rozjezd. Zatímco na jaře byly oba celky posíleny o cizince, nyní v Žarnovici jeli oba soupeři v čistě národních sestavách. Martin Gavenda musel svou účast odřeknout, protože kvůli nemoci nedokončil ani včerejší finále českého šampionátu v Plzni.

David Pacalaj se bohužel nevyhnul pádu
David Pacalaj se bohužel nevyhnul pádu

Ačkoliv chybí oficiální potvrzení chybí, je z výjezdů žarnovického Speedway Clubu na Ukrajinu a do Maďarska, musí být patrné, že se něco děje. Je to logické, mezinárodní šampionát dvojic se coby pohrobek jadranských lig dostává do slepé uličky. A Pohár míru a přátelství ve své době nebyl také jen o jednom jediném pořádně velkém hrnci.

Ján Mihálik si dnes obrovský pohár bezesporu zasloužil
Ján Mihálik si dnes obrovský pohár bezesporu zasloužil
1. Slovensko 45
Patrik Búri 2 2 3 E – 7
David Pacalaj F 1 1 0 0 2(1)
Michal Tomka 3 2 2 3 2 12(1)+3
Ján Mihálik 2 E 3 3 3 11(1)
Adam Čarada 1 0 1 1 1 4(2)
Jakub Valkovič 2 2 2 2 1 9(2)
2. Ukrajina 45
Andrej Kobrin 3 3 3 3 3 15
Stanislav Ogorodnik 1 1 0 0 2 4
Vitalij Lysak 1 1 2 2 2 8(1)
Marko Levišin F 3 T 2 T 5(1)+F
Dimitrij Mostovyk 3 3 X 1 1 8(1)
Nazar Fedorčuk 0 E 1 – 3 4
Andrej Rozaljuk 1 1(1)
Ján Mihálik v akci
Ján Mihálik v akci

Foto: Martin Mesiarik

Začátek slovenské cesty za vítězstvím
Začátek slovenské cesty za vítězstvím