Věroslav Kollert přišel o stovku

Liberec – 24. září
Zatímco na plzeňských Borech se bojovalo o trofeje v českém šampionátu jednotlivců, pod Ještědem uzavírali sezónu. Oproti původním předpokladům se startovní listina poněkud zúžila. Proto se závodilo ve čtyřech skupinách po čtyřech. V těch plochodrážních vystoupili na nejvyšší stupínek vítězů Sindy Weber, která vyhrála svůj první závod v sedle pětistovky, Norbert Grögler a Martin Švestka. Po osmi letech se do sedla posadil také Adam Vandírek. Svezl se také Lukáš Dryml, což Věroslava Kollerta stálo stovku.

Sindy Weber vyhrála svůj první závod s pětistovkou a na stupních vítězů s ní pózovali Karel Kadlec a Anton Schreiner
Sindy Weber vyhrála svůj první závod s pětistovkou a na stupních vítězů s ní pózovali Karel Kadlec a Anton Schreiner

Exmistr světa zkoušel flat track

Adam Vandírek nejezdil v sedle plochodrážního motocyklu od svého úrazu v roce 2008, ale svrběly jej ruce. Že využije libereckou rozlučku k improvizovanému comebacku uvažoval už dávno. Jako sparingpartnera našel Lukáše Drymla, který se čas od času po ovále projede.

Měl proto oproti svému soupeři výhodu. Avšak ani Adam Vandírek plochodrážní řemeslo po takové době nezapomněl a na bývalého světového šampióna neohroženě útočil. Motto akce byla především dobrá zábava. A tak kohosi napadlo poměřit proti sobě plochodrážní speciál proti motocyklu pro flat track.

Lukáš Dryml tak stanul na startovním roštu s Pavlem Pučkem. Vzduchem létaly tipy, kdy plochodrážník svého soupeře předjede o kolo. Slovo do pranice řekl Věroslav Kollert, který jako hranici stanovil čtyři krátké pavlovické okruhy.

Vsadil se o stovku a prohrál. Lukáš Dryml dohnal Pavla Pučka až v šestém kole. Podobné to bylo, když si oba závodníci vyměnili své motocykly.


 Věroslav Kollert bilancuje akci:

„Závody jako při Grand Prix nebo možná Rakousko proti zbytku světa. Každý, kdo se ukázal, dostal šanci zasáhnout do bojů. Škoda, že se podobně nebaví vice Čechů. Pro ukázku krás jak ploché dráhy, tak flat tracku se také uskutečnil souboj obou motocyklů s Lukášem Drymlem a Pavolem Pučkem v sedlech. Frajeřina byla, když proběhla výměna motorek a jelo se repete. Po závodech se pokračovalo až do pozdních večerních a někdo až do ranních hodin. Sezóna v Liberci skončila a je potřeba připravit vše na další. Děkuji všem, co nám letos pomáhali, bylo jich opravdu spousta a všichni jsou velcí frajeři. Co dodat na závěr? Budu se snažit přiblížit lidem plochou dráhu tak, aby na ni zase začali chodit a pokusím se nedělat termínové kolize.“


 

Bota o dvě čísla větší

Legrace byla všudypřítomná, ovšem s letem pásky k prosluněné obloze šla stranou. Startovní listina poněkud prořídla a řada závodníků se na poslední chvíli omluvila. Díky tomu padl i samostatný závod juniorů. Rakušané měli problém s dopravou, zatímco Radek Podhadský dostal příležitost v roli náhradníka zasáhnout do finále mistrovství republiky.

Nástup nebyl o nic méně okázalý než při květnovém mistrovství Evropy. Na rampu se postupně dostalo dvanáct plochodrážníků. Organizátoři je rozdělili do třech skupin, které jely svůj vlastní závod. Suverénem se stal Norbert Grögler.

Rakouský závodník neprohrál jedinou jízdu ve druhé skupině, kde se Dan Macl úspěšně rozjížděl o druhé místo s jeho krajanem Christianem Targoszem. Martin Švestka v první rozjížďce třetí skupiny podlehl Paulu Agerovi, avšak pak pokaždé přijel k šachovnicové vlajce nejrychleji.

K dvanáctibodovému maximu spěla v první skupině také Sindy Weber, ale punc neporazitelnosti ji nakonec sebral Karel Kadlec. Plzeňský nezmar kvůli své natékající noze, kterou rehabilituje po operaci, musel obouvat bodu vypůjčenou od Romana Tomanyho. Ten má o dvě čísla větší nohu, avšak Karlu Kadlecovi po závodech padla jako ulitá

„Zajezdil jsem si dobře,“ svěřoval se Karel Kadlec. „Sindy mi dala! Jela dobře, technicky pěkně, předjížděla. Vyhrála a měla strašnou radost.“

1. skupina:
1. Sindy Weber, D – Chabařovice (ACCR) 3 3 3 2 11
2. Karel Kadlec, Liberec 2 2 2 3 9
3. Anton Schreiner, A 1 1 0 1 3
4. Dennis Hall, NZ 0 F 1 0 1
2. skupina:
1. Norbert Grögler, A 3 3 3 3 12
2. Dan Macl, Pardubice 2 1 1 2 6+3
3. Christian Targosz, A 1 2 2 1 6+2
4. Stanislav Buňka, Úhřetická Lhota 0 0 0 0 0
3. skupina:
1. Martin Švestka, Mšeno 2 3 3 3 11
2. Paul Ager, A 3 2 2 2 9
3. Peter Dürhammer, A F 1 1 1 3
4. Michal Krejčí, Úhřetická Lhota 1 0 0 0 1

Flat track:

1. Pavol Pučko 1 1 1 2 5
2. Aleš Exler 4 2 2 1 9
3. Daniel Plecháč 2 3 3 3 11
4. Jiří Kraus 3 4 4 4 15
5. Václav Gehart 5 5 5 5 20
6. Petr Kolář 6 6 6 6 24
7. Martin Tůma 7 7 7 7 28

Foto: Speedway Team Sindy Weber