Není polovina jako polovina

Slaný – 30. července
První polovina letních prázdnin je u konce.  Avšak plochodrážní akademie Jiřího Štancla se do své druhé části přehoupne až koncem srpna, kdy budou frekventanti těchto tréninkových kempů stát na prahu nového školního roku.  Sobota 30. července byla v českém plochodrážním kalendáři vyhrazena pouze pro Štancl Speedway Academy. A ti, kteří do Slaného dorazili si před zahájením tréninkového procesu, trochu rozhýbali svoji tělesnou stránku.

 

 

Adam Fencl testoval své GM na malém ovále
Adam Fencl testoval své GM na malém ovále

Vydatný páteční déšť z jedné rovinky malého oválu udělal vodní plochu, kterou bylo potřeba odstranit. A tak na chvíli přišlo na řadu jiné náčiní než, na něž je plochodrážní ovál převážně určený.

V předvečer sobotního tréninkového kempu se po dvacáté hodině na displeji mobilního telefonu Antonína Vildeho objevilo jméno Adama Fencla s tím, že volající již dorazil do Slaného a s ním i další posádka dodávkového vozu v chabařovických znacích v podobě  Milana Dobiáše. To znamenalo, že noc ve Slaném strávili kromě dvou jmenovaných jezdců i David Gaksch s malým Davídkem, který tak měl v sobotu na akademii premiéru, a rovněž Milan Linek.

Milan Dobiáš je tradičním účastníkem Štancl Speedway Academy
Milan Dobiáš je tradičním účastníkem Štancl Speedway Academy

Sobotní sluneční paprsky nezabránily tomu, aby pánové Jiří Štancl a Miroslav Rosůlek opět naplno nerozjeli sedmé pokračování tohoto projektu a přivítali devět zájemců o plochou dráhu. Tři z nich se rekrutovali z SC Chabařovice, a to Milan Dobiáš, Adam Nejezchleba a David Gasksch. ZP Pardubice tradičně zde prezentuje Jan Jeníček, AK Divišov pro změnu Jan Hlačina, barvách domácího
AK Slaný kromě již zmiňovaného Adama Fencla se představili František Klier a Bruno Belan.

Jan Jeníček jede před Bruno Belánem
Jan Jeníček jede před Bruno Belánem

A aby výčet všech adeptů byl kompletní, mezinárodní charakter akce završil Rakušan Sebastian Kössler. Adam Fencl si před žarnovickým  dvojzávodem přeboru a první ligy otestoval své GM a nevadilo mu, že měl ve Slaném k dispozici malý ovál. Milan Dobiáš tentokrát střídal jak motocykl kubatury 125ccm, tak 250ccm a to samé činil Jan Hlačina. Výbornou reakci při startovních manévrech předváděl Jan Jeníček, ten i dvakrát pocítil po lehkých pádech tvrdost slánské dráhy, ale jinak jeho výkonnost od prvního setkání  10. dubna diametrálně narostla. Adam Nejezchleba s Davidem Gakschem jsou sice malí postavami, ale na oválu jim  nic nebránilo, aby plně využili svůj potenciál, ten  se snaží přetavit do lepších výsledků jak Bruno Belan, tak i jeho slánský oddílový kolega František Klier.

Sebastian Kössler přijel poprvé
Sebastian Kössler přijel poprvé

Rakouská naděje Sebastian Kössler se ve Slaném prezentovala dynamickým a ostrým stylem jízdy, ale vzhledem k tomu, že je na domácí dráze převážně zvyklý trénovat bez soupeřů, musel svůj jezdecký projev přizpůsobit na dané podmínky. Jeho otec projevil velký zájem o další spolupráci, takže je reálná šance, že se opět objeví ve Slaném na dalším tréninkovém kempu.

Minibiky se na velkém ovále proháněly už dva
Minibiky se na velkém ovále proháněly už dva

Velký ovál v sobotu na svém minibiku opět otestoval Matěj Hlačina a nebyl sám, kdo využil možnosti si  takto osvojit jízdu na jednostopém stroji. Z Divišova s ním přicestoval jeho kamarád devítiletý Adam Lissig, jenž sice mátl přítomné, že na svém  tričku měl jméno Rosický, ale vzhledem k tomu, že tento fotbalový  internacionál je víc zraněný než připravený k zápasům, což naštěstí malý Adam nepotvrdil a celý slánský program s Matějem absolvovali v sedlech malých strojů.

Sebastian Kössler jezdí před Františkem Klierem
Sebastian Kössler jezdí před Františkem Klierem

Po delší době se ve Slaném objevil Jan Boháč bývalý jezdec čakovické speedway, který je členem slánského klubu a ještě dnes jej můžeme sledovat v sedle plochodrážního speciálu při veteránských mezinárodních závodech. Protože rodina má držet pohromadě, podpořil jej svým příjezdem jeho bratr Daniel, který do svého zranění jak známo oblékal v první polovině devadesátých let vestu slánského klubu.

Jan Hlačina se svým starším synkem Janem
Jan Hlačina se svým starším synkem Janem

Daniel  Boháč jako vzorný děda vzal sebou i svého vnuka. Ten již na podzim kroužil na malém motokrosovém stroji po slánské velké dráze, ale zda jeho chvíle přijde také na plochodrážní Shupě ukáže čas.
Když už se uvedlo jméno výrobce malých plochodrážních speciálů Shupa, tak nutno říci, že ani dnes nechyběl její zástupce. Tentokrát se této úlohy zhostil Jiří Benda a jako vždy byl připraven se dvěma stroji pro potřeby tréninkových jízd.

Další Štancl Speedway Academy přijde na řadu v neděli 28. srpna, neboť teď na malé závodníky v kubaturě do 125ccm čeká  řada jiných akcí, mimo jiné ve Slaném bude na programu v sobotu 27. srpna PRO-TEC Speedway  Mini Cup následován první ligou.

Foto: Václav Buřič