Petr Chlupáč zahájil sérii divišovských maxim

Divišov – 5. července
Oba dnešní divišovské závody měly mít na nejvyšším stupínku pódia závodníka s plným bodovým ziskem. Při dopoledním pátém díle mistrovských stopětadvacítek na krátké dráze úřadoval Petr Chlupáč. Po triumfu v základní části rychle odrazil Jana Kvěcha a pak již upaloval k vítězství a osmnácti bodům, jimiž upevnil své postavení na čele průběžné klasifikace. Na růžích neměl ustláno ani Jan Kvěch, který měl za sebou netradiční zážitek už cestou za závody, když jejich rodinná volha přišla za jízdy o levé zadní kolo. V rozjížďce s číslem patnáct jej porazil Lukáš Vinter, který si tak ve vyrovnaném klání zajistili postup do áčka. V něm se držel vnitřní stopy, po níž v první zatáčce druhého okruhu podjel Jana Kvěcha. Ten se ovšem záhy dokázal vrátit zpátky na druhou příčku. Smolařem dne se stal Daniel Šilhán. Po pádu hned ve své první jízdě skončil v benešovské nemocnici, avšak záhy se zaplaťpánbůh na závodiště vrátil bez větší újmy. Krk mu zdobil límec a jeho otec byl bohatší o zkušenost ze setkání s nepříjemnou zdravotní sestřičkou, která svou sváteční službu brala evidentně jako poslání.

 

Jan Kvěch, Petr Chlupáč a Lukáš Vinter na stupních vítězů
Jan Kvěch, Petr Chlupáč a Lukáš Vinter na stupních vítězů

 

Upadlé kolo nesebralo závodu účastníka, kolize ve třetí jízdě ano

Rozjížďka s číslem jedna - Milan Dobiáš, Lukáš Vinter a František Klier
Rozjížďka s číslem jedna – Milan Dobiáš, Lukáš Vinter a František Klier

Místo dvanácti závodníků, kteří se dnes dopoledne sešli v pátém díle mistrovského seriálu na krátké dráze, jich mohlo být pouze jedenáct. Václav Kvěch starší za volantem své rozložité Volhy ustrnul, když jej při jízdě zničehonic předjelo z levé strany jeho vlastní zadní kolo! „Naštěstí to bylo ve městě a vozejk‘ to podržel,“ svěřoval se užaslým posluchačům a raději ani nedomýšlel, jak se taková fatální závada mohla vůbec přihodit.

A tak se Jan Kvěch mohl v rozjížďce s číslem tři vydat za stíháním Pražanů, kteří vyhráli první dvě jízdy. Nejprve Lukáš Vinter v první zatáčce podjel Milana Dobiáše. Vzápětí Pavel Kuchař triumfoval stylem start – cíl, zatímco Jan Jeníček uhájil druhou příčku před permanentně dotírajícím Vojtěchem Zamazalem.

Jan Kvěch míří za svým prvním triumfem
Jan Kvěch míří za svým prvním triumfem

Jenže shodou okolností právě v rozjížďce s číslem tři dostalo startovní pole trhlinu.  A to ze skupiny, která se plným právem mohla počítat mezi favority. Jan Kvěch se sice usadil na čele už při vylétnutí pásky, ovšem Daniela Šilhána v úvodním výjezdu podjel Jaroslav Vaníček. Severočech se snažil o odvetu, avšak jeho letošní smůla pokračovala.

V první zatáčce posledního kola s Pražanem před sebou kolidoval a upadl. Skončil v benešovské nemocnici, avšak naštěstí se ještě před začátkem odpolední juniorky na závodiště vrátil s límcem okolo krku. A jeho otec Daniel dával k dobru příhodu se sestrou, která po něm na slušný dotaz, kde najde syna, vyjela jako hlídací pes.

Daniel Šilhán v ošemetné situaci
Daniel Šilhán v ošemetné situaci

Po kratší přestávce, než přijela rychlá ambulance pro Daniela Šilhána, se mezi vítěze zařadil také Petr Chlupáč. Bez větších problémů vyhrál čtvrtou jízdu a o tři rozjížďky později svůj triumf zopakoval, když Lukáše Vintera objel již v první zatáčce.

V rozjížďce s číslem osm se do potíží dostal i Jan Sochůrek. Další závodník z chabařovické líhně kvůli chybě úředního šimla musel prožít mistrovský debut s licencí vystavenou pro flat track. Prve ve čtvrté jízdě bojoval s Michalem Bašteckým, nyní však bohužel vystoupil ze svého motocyklu už v první zatáčce.

Patálie Jana Sochůrka
Patálie Jana Sochůrka

Pád se zaplaťpánbůh obešel bez následků, avšak František Kalina jej musel z repete vyloučit. Po startu se dostal do čela Jan Kvěch a záhy se vedle Petra Chlupáče stal druhým neporaženým závodníkem. Druhou dvojkou v řadě stoupaly rovněž akcie Jana Jeníčka.

 

Úspěšný vabank Lukáše Vintera vyřešil finále A

Petr Chlupáč má za svými zády Jana Sochůrka a Michala Bašteckého
Petr Chlupáč má za svými zády Jana Sochůrka a Michala Bašteckého

Jak již bylo řečeno, Lukáš Vinter v rozjížďce s číslem šest podlehl útoku Petra Chlupáče. Pět bodů jako on měl u svého jména také Milan Dobiáš, jemuž méně zkušení protivníci v páté jízdě nepřidělali na čelo žádné vrásky. Nicméně začátek třetí série mu přihrál do cesty vážnějšího soupeře.

Jan Kvěch opět triumfoval po perfektním startu a Milanu Dobiášovi se bodově začal vzdalovat také Lukáš Vinter. Pražan vyhrál desátou jízdu, v níž pech Jana Sochůrka pokračoval poruchou motocyklu ještě na startovním roštu, a mohl prozatím kalkulovat s osmi body. Milan Dobiáš získal o jeden méně, stejně jako Pavel Kuchař.

Ladislav Šifalda hraje na kritickou strunu:

„Jedou tady děti. Před závodem je vyhodí z depa kvůli juniorům, přitom jsme mohli začínat už v deset. Dráha se skoro neupravuje a to je mistrovství republiky. To mě bolí. A když nebudeme my, co bude s českou plochou dráhou dál?!“

Milan Dobiáš ujíždí Vojtěchu Zamazalovi
Milan Dobiáš ujíždí Vojtěchu Zamazalovi

Jemu nevyšla šestá jízda, v níž trčel za Lukášem Vinterem a Petrem Chlupáčem, avšak v rozjížďce s číslem jedenáct dal o sobě vědět jednoznačným sólem. Naprosto stejné předvedl Petr Chlupáč v rozjížďce s číslem dvanáct, takže také on procházel dnešním závodem i nadále bez ztráty květinky.

Pavel Kuchař nemohl za daných okolností pro svůj postup do finále A udělat více, než vyhrát rozjížďku s číslem čtrnáct, v níž odvedl Michala Bašteckého. Nicméně už záhy bylo nad slunce, které pálilo z divišovské oblohy, jasné, že jeho deset bodů bude tentokrát na boj o stupně vítězů málo.

Petr Chlupáč v klíčové rozjížďce s číslem šest vede před Lukášem Vinterem (bílá) a Pavlem Kuchařem (červená)
Petr Chlupáč v klíčové rozjížďce s číslem šest vede před Lukášem Vinterem (bílá) a Pavlem Kuchařem (červená)

Stejný vabank musel hrát i Lukáš Vinter v rozjížďce s číslem patnáct. Startovní manévr podobný dráze blesku při silné bouřce jej vynesl do čela. Nicméně Jan Kvěch se hnal vnějškem prvního oblouku a posunul se dopředu.

Jenže Lukáš Vinter protáhnul nájezd do druhé zatáčky. Z levé strany se okolo Jana Kvěcha vrátil nazpět do čela. A protože odrazil veškeré nájezdy, jimiž ho klubový kolega až do odmávnutí šachovnicovou vlajkou častoval, zadání rovnice vedoucí k obsazení áčka se náramně zjednodušilo. Pavel Kuchař či Milan Dobiáš by do něho pronikli už jen v případě fatálního zaváhání Petra Chlupáče.

František Klier (červená) odráží Michala Bašteckého
František Klier (červená) odráží Michala Bašteckého

Něco takového by však dnes evidentně patřilo do říše pohádek. Petr Chlupáč uvázal na svou vítěznou šňůru další uzlík v rozjížďce s číslem šestnáct, v níž přivedl do cíle Milana Dobiáše a Jana Jeníčka. A s dvanácti body si mohl vybrat jako první dráhu závěrečné jízdy trojice nejlepších.

 

Rozjezd mladších závodníků prodlužuje finálový program

Jan Kvěch se dostal před Milana Dobiáše
Jan Kvěch se dostal před Milana Dobiáše

Finálový program začal rozjezdem. Jaroslav Vaníček, Michal Baštecký a Jan Jeníček skončili se shodným počtem sedmi bodů. Jako pomocná kritéria mohl každý z nich nabídnout trojici dvojek a jedničku. A nezbylo než tuto rovnost vyřešit soubojem na ovále, z něhož pro vítěze čekal postup do finále B.

Šťastná hvězda svítila Janu Jeníčkovi. Pardubický produkt kostěnických oválků dnes bodově profitoval z odstoupení Daniela Šilhána, jež však pomohlo i jeho protivníkům z dodatkové jízdy. Celou trojici zdobí bojovnost permanentně, avšak nyní ve správný čas zatáhnul Jan Jeníček.

Pavlu Kuchařovi nestačily na postup do finále A ani tři vítězné jízdy
Pavlu Kuchařovi nestačily na postup do finále A ani tři vítězné jízdy

Vpředu sice jezdil Michal Baštecký, avšak ve druhém okruhu jej Jan Jeníček podjel ve druhém oblouku. Pražan se nakonec po chybě propadl až za Jaroslava Vaníčka, nicméně jak druhý, tak třetí museli tak či onak do céčka. Všechno zlé je ovšem k něčemu dobré a vítěz finále C, bere vesměs do průběžné klasifikace více bodů než poslední v béčku. Leč pojďme popořadě.

Dramatický rozjezd o béčko - zleva Michal Baštecký, Jaroslav Vaníček a Jan Jeníček
Dramatický rozjezd o béčko – zleva Michal Baštecký, Jaroslav Vaníček a Jan Jeníček

K finále D přijel jen Jan Sochůrek. O osudu Daniela Šilhána již víme, ale co se stalo s Františkem Klierem? Nemohl využít výhody motoru po Filipu Šifaldovi,protože se mu v horku udělalo špatně. Dvě vyjetí z oválu v základní části, přičemž to druhé ve chvíli, kdy suverénně vedl třináctou jízdu, nebyla sama sebou.

Proto raději nenastoupil do déčka, kde však František Kalina přerušil červenými světly počínání osamoceného Jana Sochůrka, jelikož se několikrát dostal mimo trať. Céčko vzápětí opanoval Michal Baštecký. Odvedl Jaroslava Vaníčka, zatímco Vojtěch Zamazal odstavil svůj motocykl v průběhu druhého okruhu.

Finále A - odleva Jan Kvěch, Lukáš Vinter a Petr Chlupáč
Finále A – odleva Jan Kvěch, Lukáš Vinter a Petr Chlupáč

Pavel Kuchař vyslal ve finále B jasný signál, že nepovedená šestá jízda byla světlou výjimkou na jeho vítězné cestě. Odstartoval na Milana Dobiáše a Jana Jeníčka, jehož štěstí se evidentně vyčerpalo rozjezdem. Na sklonku třetího kola totiž upadl a své bodové konto nerozšířil o jediný bodík navíc.

Petr Chlupáč na nejlepší cestě za titulem
Petr Chlupáč na nejlepší cestě za titulem

A konečně finále A! Petr Chlupáč se ani tentokrát nechtěl s nikým dělit. Stylem start – cíl završil své osmnáctibodové maximum, které upevnilo jeho postavení leadera průběžné klasifikace bez ohledu na škrtání jednoho nejhoršího výsledku. V první zatáčce se Jan Kvěch dostal před Lukáše Vintera.

Ten ovšem držel vnitřní stopu a ve druhé zatáčce byl opět druhý. Jenže konečné slovo stejně patřilo Janu Kvěchovi. Když se Lukáš Vinter v úvodním oblouku druhého okruhu dostal ven, pochopil to jako pozvánku k návratu na druhou příčku.

Finálový souboj Jana Kvěcha, Lukáše Vintera a Petra Chlupáče
Finálový souboj Jana Kvěcha, Lukáše Vintera a Petra Chlupáče
1. Petr Chlupáč, Praha 3 3 3 3 6 18
2. Jan Kvěch, Praha 3 3 3 2 4 15
3. Lukáš Vinter, Praha 3 2 3 3 2 13
4. Pavel Kuchař, Praha 3 1 3 3 3 13
5. Milan Dobiáš, Chabařovice 2 3 2 2 2 11
6. Jan Jeníček, Pardubice 2 2 2 1 F 7
7. Michal Baštecký, Praha 2 2 1 2 3 10
8. Jaroslav Vaníček, Praha 2 2 2 1 2 9
9. Vojtěch Zamazal, Slaný 1 1 2 2 E 6
10. Jan Sochůrek, Chabařovice 1 X E 3 L 4
11. František Klier, Slaný 1 3 L L 4
12. Daniel Šilhán, Liberec F – – – 0

Poznámka: o posledním účastníku finále B rozhodl rozjezd, který skončil pořadím Jan Jeníček, Jaroslav Vaníček a Michal Baštecký

Pád po kolizi s Jaroslavem Vaníčkem vyřadil Daniela Šilhána ze závodu
Pád po kolizi s Jaroslavem Vaníčkem vyřadil Daniela Šilhána ze závodu

Aktuální pořadí šampionátu:

PHA DIV CHA SLA DIV TOT
9.4. 28.5. 18.6. 25.6. 5.7.
1. Petr Chlupáč, Praha 18 11 NS 18 18 65
2. Pavel Kuchař, Praha 15 11 14 11 13 64
3. Milan Dobiáš, Chabařovice 13 9 15 13 11 61
4. Lukáš Vinter, Praha 12 10 11 11 13 57
5. Michal Baštecký, Praha 9 6 12 10 10 47
6. Jan Kvěch, Praha NS 12 NS 15 15 42
7. Jan Jeníček, Pardubice 8 8 9 8 7 40
8. František Klier, Slaný 9 4 7 11 4 35
9. Jaroslav Vaníček, Praha 6 5 5 9 9 34
10. Daniel Šilhán, Liberec 10 7 NS 12 0 29
11. Filip Šifalda, Chabařovice NS 11 16 NS NS 27
12. Bruno Belán, Slaný 7 7 NS 10 NS 24
13. Sindy Weber, Chabařovice 11 9 NS 3 NS 23
14. Bruno Thomas, D 6 6 7 NS NS 19
15. Vojtěch Zamazal, Slaný NS 5 NS 6 6 17
16. Adam Pajkr, Divišov NS 7 NS NS NS 7
17. Nick Haltermann, D NS 7 NS NS NS 7
18. Jan Sochůrek, Chabařovice NS 7 NS NS 4 4
Ve finále B bojují krátce po startu Milan Dobiáš (modrá), Pavel Kuchař (červená) a Jan Jeníček (bílá)
Ve finále B bojují krátce po startu Milan Dobiáš (modrá), Pavel Kuchař (červená) a Jan Jeníček (bílá)

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Mirek Horáček

Dvanáct závodníků se sešlo v Divišově k mistrovskému podniku stopětadvacítek
Dvanáct závodníků se sešlo v Divišově k mistrovskému podniku stopětadvacítek