Závodníci dostali tvrdé tresty

Praha – 18. ledna
Dnes se v Praze sešla disciplinární komise, aby řešila nález Antidopingového výboru ČR po baráži ve Mšeně. Hynek Štichauer byl potrestán pětiměsíčním zastavením sportovní činnosti. Věroslav Kollert, v jehož vzorku byl nalezen také metamfetamin, nebude dokonce závodit až do listopadu 2008. Jejich body získané během existenčního klání Pardubic a Mšena byly anulovány. Jediná baráž tak vejde do historie smírným výsledkem 39:39.

Oficiální zpráva Disciplinární komise FMS AČR:
Disciplinární komise FMS AČR na svém zasedání pod vedením předsedy JUDr. Antonína Blažka rozhodla dne 18.1.2006 ve věci Věroslava Kollerta a Hynka Štichauera takto:
Na Základě Rozhodnutí Antidopingové komise ze dne 13. 12. 2006 se sportovci Věroslav Kollert a Hynek Štichauer dopustili dne 13.10. 2006 při MČR družstev na ploché dráze porušení antidopingových pravidel podle čl. 2.1 Směrnice.
Ve vzorku moči sportovce Věroslava Kollerta byly nalezeny látky metamfetaminu a jeho metabolitů a karboxy THC (metabolit marihuany) v koncentraci vyšším než 15 ng/ml moče která je uvedena na Seznamu zakázaných látek a metod dopingu pro rok 2006. Na základě této skutečnosti se podle článku 10.2 Zákaz činnosti z důvodu zakázaných látek a zakázaných metod Směrnice pro kontrolu a postih dopingu ve sportu v České republice trestá Věroslav Kollert v souladu s tímto článkem za první porušení těchto pravidel zákazem sportovní činnosti na dva roky, ode dne zastavení sportovní činnosti tj. od 22. 11. 2006 do 21. 11. 2008.
Ve vzorku moči sportovce Hynka Štichauera byla nalezena látka karboxy-THC (metabolit marihuany) v koncentraci vyšším než 15 ng/ml moče která je uvedena na Seznamu zakázaných látek a metod dopingu pro rok 2006 ve skupině Kanabinoidy. Na základě této skutečnosti se podle článku 10.3 Specifické látky Směrnice pro kontrolu a postih dopingu ve sportu v České republice trestá Hynek Štichauer v souladu s tímto článkem za první porušení těchto pravidel zákazem sportovní činnosti na pět měsíců, ode dne zastavení sportovní činnosti tj. od 22. 11. 2006 do 21. 4. 2007.
Porušení antidopingových pravidel zjištěné testováním při dne 13. 10. 2006 vede automaticky k anulování výsledku dosaženého těmito sportovci v tomto závodě tj. odebrání získaných bodů v závodě.

Exemplární tresty:
Internetové stránky Antidopingového výboru nabízí statistiku dopingových případů v České republice. Likvidační trest, s kterým dnes z Prahy odjel Věroslav Kollert, se dá srovnat pouze s kulturisty či cyklisty dopujícími za účelem zlepšení sportovního výkonu. Postihy za kouření marihuany se v zásadě pohybují mezi dvěma či třemi měsíci. Zákaz činnosti na pět měsíců je spíše výjimečný, objevují se také napomenutí. S podmínečným trestem na jeden rok odešel od tribunálu mezinárodní FIA také tehdejší pilot formule 3000 Tomáš Enge. Ztráta bodů z Hungaroringu ho ovšem tehdy připravila o titul mezinárodního mistra a ve své podstatě mu zkomplikovala další kariéru ve formulích.