Patová situace byla vyřešena za cenu ztrát

Pardubice – 2. prosince 17:00
Rozšířené zasedání VV SPD v Pardubicích zabralo dnes celý den. Potvrdily se spekulace, že největším oříškem se stane jednání o podobě ligových soutěží. Pardubický návrh o sedmi týmech v jedné soutěži byl navzdory počátečním slibným vyhlídkám smeten ze stolu. Extraliga byla rozšířena na pět celků, ovšem za cenu úmrtí první ligy po takřka padesáti ročnících existence.
Důvodem se stala především skutečnost, že pražská Markéta získala povolení polské federace se svým startem ve 2. polské lize. Vzhledem k náročnému závodnímu programu musela vedle juniorských družstev odpískat také první ligu. Oproti původním předpokladům nepostavil svůj druhý celek ani AK Slaný.

Liberec a Březolupy nakonec nereflektovaly na jedinou ligu sedmi celků s úvodní kvalifikační částí dle pardubického návrhu. Budou startovat v nově vytvořeném přeboru tříčlenných družstev. Společnost jim v této osmikolové soutěži budou dělat Slaný a Pardubice. O extraligový titul se poperou Slaný, Plzeň, Praha, Mšeno a Pardubice. Nespornou nevýhodou zániku první ligy je zmenšená příležitost pro závodníky středu pole.

Finále jednotlivců nakonec uvidíme ve Slaném, titul v soutěži dvojic vzejde z divišovského oválu. Junioři pojedou seriál čtyř závodů, přičemž se budou započítávat všechny výsledky. Mistr devatenáctek vzejde z jediného klání na pražské Markétě. V šampionátu juniorských družstev nastoupí Pardubice, Slaný, Plzeň, Žarnovica a na poslední chvíli se pro účast rozhodlo i Mšeno.

Kompletní kalendář přinese magazín speedwayA-Z v nejbližší době. Protože na jednání byl i náš redaktor, můžete se těšit i na spoustu článků a informací provázející jednání naší plochodrážní generality.