Druhá patnáctka dala Václavu Milíkovi více zabrat

Pardubice – 27. dubna
Zhruba čtyřiadvacet hodin po skončení prvního finále v Praze se dnes ve Svítkově postavil na nejvyšší stupínek pódia opět Václav Milík. S třiceti body zůstane na hrotu aktuální klasifikace takřka pět měsíců, než nejstarší motoristický šampionát naší země vyvrcholí na plzeňských Borech. Dnešní vítězství však pardubický borec hodnotil jako těžší než včera a to nejen kvůli většímu počtu příznivců v ochozech, pro něž by jakékoliv umístění od dvojky dolů bylo zklamáním. Jeho motocykl se nepovedlo nastavit na optimální starty, čehož využili Tomáš Suchánek v deváté, Matěj Kůs v patnácté a Eduard Krčmář v osmnácté jízdě. V obou případech si však Václav Milík našel cestu dopředu. Druhý skončil Josef Franc, který prohrál jen s vítězem, zatímco Matěj Kůs si triumfem v rozjížďce s číslem sedmnáct pojistil bronz. Mítink se vyznačoval nevídanou vyrovnaností. Eduard Krčmář, Tomáš Suchánek a Hynek Štichauer přišli o pódium o jediný bod. Do rozpětí jednoho bodu se vešlo také dalších šest závodníků na čele s Filipem Hájkem, který dnes projížděl dvakrát pod šachovnicovou vlajkou v rukou Jaroslava Kocka jako vítěz.

Josef Franc, Václav Milík a Matěj Kůs na stupních vítězů
Josef Franc, Václav Milík a Matěj Kůs na stupních vítězů

 

Dnešek začal už včera

Elita na nástupu
Elita na nástupu

Hugo táhnul Bečvu. Všichni šotouši měli pré a na pardubickém hlavním nádraží se jich sešla slušná hrstka. V pohotovosti byli i spotteři kvůli sedmnáctkám ve vzduchu. Přeloženo do češtiny, na EuroCity ze Žiliny do Prahy byla nasazena lokomotiva řady 350 v původním nátěru, označením ES 499.0002 z první půle sedmdesátých let a přezdívkou nepříliš užívaného mužského jména, což nenechalo v klidu fotografy snímající železnici. A nad pardubickým letištěm cvičily zahraniční posádky s vrtulníkem Mi-17, modernizovanou verzí původního ruského stroje Mi-8, který se zase snažili zachytit milovníci letectví. Každopádně oběma skupinám fotičů byla plochá dráha kdesi, až je s podivem, kam se po devadesátém propadl zájem široké veřejnosti o motoristický sport.

Přitom pomineme-li Aleše Drymla, druhé finále šampionátu jednotlivců nabídlo pohled na celou českou špičku. Dramata dnešního závodu se začala odehrávat již včera večer. Eduard Krčmář si šel ulevit před startem rozjezdu s Josefem Francem. A když byl po dekorování vítězů povolán k dopingové kontrole, nemohl poskytnout kýžený vzorek.

Zdeněk Holub ještě vede před Tomášem Suchánkem a Martinem Málkem
Zdeněk Holub ještě vede před Tomášem Suchánkem a Martinem Málkem

Velká ručička hodinek se potkala se svou menší sestřičkou na dvanáctce a z úterka se stala středa, když slánský závodník konečně opouštěl areál pražské Markéty. V té chvíli měl už Matěj Kůs jasno, že jej čeká perný den, aby do Svítkova přijel s konkurenceschopnými motocykly. Jeho pohonným agregátům chybělo při prvním finále stádečko koníků. A po poradě s ladičem Vladimírem Dvořákem dospěl Pražan k přesvědčení, že je potřeba vrátit se o dva roky zpátky.

Matěj Kůs přibližuje výsledek svého večerního rozjímaní s Vladimírem Dvořákem:

„Láďa makal od šesti ráno do tří, aby poskládal ten motor stejně jako byl o dva roky zpět, kdy se mně v Pardubicích naposled dařilo.“

Hynek Štichauer (žlutá) se vnějškem sune před Eduarda Krčmáře (bílá) a Matěje Kůse (červená)
Hynek Štichauer (žlutá) se vnějškem sune před Eduarda Krčmáře (bílá) a Matěje Kůse (červená)

Podle poznámek vymyslel se svým ladičem set-up motoru, jenž předloni na pardubickém ovále šlapal jako z partesu. Sluníčko ještě ospale mžouralo na východním straně nebeského obzoru, když se divišovský tuner pustil do práce. Byl hotov po obědě, kdy nastoupil pražský závodník. Strojvůdce v kabině zmiňovaného Huga ve tři čtvrtě na čtyři zahoukal fotografům na třetím pardubickém nástupišti, aby zkusil snížit desetiminutové zpoždění, když teprve Matěj Kůs se svým týmem opouštěl stověžatou matičku.

Pražský závodník se poprvé dostal do závodní akce v rozjížďce s číslem tři, která dle personálního obsazení nepatřila k nejsnadnějším.  Po vylétnutí pásky vystřelil dopředu a v první zatáčce před sebe nehodlal pustit Eduarda Krčmáře. Jenže na protilehlé rovince byl Slaňák stejně před ním. A co víc, Hynek Štichauer se ještě předtím vnitřkem úvodního oblouku protáhl přes oba z třetího místa rovnou do čela.

Josef Franc (modrá) dnes prohrál jen v rozjížďce s číslem čtyři s Václavem Milíkem
Josef Franc (modrá) dnes prohrál jen v rozjížďce s číslem čtyři s Václavem Milíkem

Matěj Kůs protáhl nájezd do druhé zatáčky a spodní stranou se posunul před Eduarda Krčmáře, ale Hynek Štichauer už nemohl být na své cestě ke třem bodům ohrožen. Do té doby zažil závod hladké vítězství Ondřeje Smetany v první jízdě. A pak opakovaný start rozjížďky s číslem dvě, který i napodruhé odstartoval nejlépe. Avšak v první zatáčce jej podjel Tomáš Suchánek.

Ve čtvrté jízdě posléze triumfoval Václav Milík, když v prvních metrech za svá záda odkázal Josefa France. „Já jsem možná mistr republiky, ale on bude mistr světa amoleta,“ zahrál si pražský závodník na proroka. Když se nebudeme dívat příliš daleko do budoucnosti, měl Václav Milík být jediným suverénem závodu, který se již od své druhé série začal neuvěřitelným způsobem zamotávat.

 

Pražský junior umlčel pardubické tribuny

Ondřej Smetana (bílá) jede na čele šesté jízdy, avšak za chvíli se stane obětí Tomáše Suchánka (žlutá), Matěje Kůse (modrá) a Josefa France (červená)
Ondřej Smetana (bílá) jede na čele šesté jízdy, avšak za chvíli se stane obětí Tomáše Suchánka (žlutá), Matěje Kůse (modrá) a Josefa France (červená)

Pouze Václav Milík byl totiž jediným závodníkem, který dokázal svou první výhru dublovat. V osmé jízdě z pozice od mantinelu odvedl Hynka Štichauera a Zdeňka Holuba, zatímco Josef Novák přijel pouze do první zatáčky. Zadřený klikový hřídel jej nepustil dál a to ještě pardubický junior nemohl tušit, že jeho druhý pohonný agregát čeká podobný osud hned v následující sérii.

Filip Hájek (modrá) v úspěšném soboji s Martinem Málkem
Filip Hájek (modrá) v úspěšném soboji s Martinem Málkem

Ještě předtím se v páté jízdě prosadil na vítězství Eduard Krčmář. V první zatáčce objel Michala Škurlu, který ho ještě stačil ohrozit spodní stranou druhé zatáčky, avšak Slaňák ho před sebe nepustil. Vzápětí vyhrál Josef Franc stylem start – cíl před Matějem Kůsem. Tomáš Suchánek musel narychlo přesednout na druhý motocykl a v jeho sedle stačil pouze v prvním zatáčce objet Ondřeje Smetanu.

Tomáš Suchánek vysvětluje rychlou výměnu motocyklu v šesté jízdě:

„Prasknul mi řetízek, když jsem sjížděl z depa. Skočil jsem na druhou motorku. Měl jsem stejný nastavení, ale bylo to úplně jiný.“

Václav Milík (žlutá) a Hynek Štichauer (bílá) míří před Zdeňka Holuba
Václav Milík (žlutá) a Hynek Štichauer (bílá) míří před Zdeňka Holuba

V rozjížďce s číslem sedm nejlépe reagoval na pohyb startovní pásky Michal Dudek, avšak ještě během prvního okruhu zůstal stát s poruchou motocyklu. Na čelo poskočil Filip Hájek, přes něhož se sice na začátku druhého kola dostal Martin Málek. Jenže pražský junior se v první zatáčce třetího kola dostal pod něho a ve výjezdu se vrátil na první místo už definitivně.

O šok se Filip Hájek postaral v rozjížďce s číslem deset. „Odpíchlo se to pěkně,“ vzpomínal pražský junior na svůj startovní manévr, díky němuž se v první zatáčce vnějškem přenesl před Hynka Štichauera. Vpřed se tlačil i Ondřej Smetana, ten však nakonec vyšel naprázdno, když mu poslední bodík uzmul Patrik Mikel.

Třetí triumf získal Václav Milík po souboji s Tomášem Suchánkem
Třetí triumf získal Václav Milík po souboji s Tomášem Suchánkem

Mezitím na čele Filip Hájek jel, jel a jel. Loni na svítkovském letišti položil vítěznou jízdou základní kámen svého prvního postupu mezi nejlepší českou šestnáctku. A nyní bezchybně kroužil kolečko za kolečkem a vodil za sebou miláčka místních tribun.

Hynek Štichauer však rozhodně nečekal se založenýma rukama. Jenže pražský junior se před ním nedopustil jediné chybičky. A Pardubičanovi nevyšel ani vabank posledního útoku v závěrečné zatáčce a po předchozí prohře s Václavem Milíkem odepsal další bod.

Největší senzace se zrodila v rozjížďce s číslem deset - Filip Hájek ujíždí Hynku Štichauerovi (12), Patriku Mikelovi (5) a Ondřeji Smetanovi (2)
Největší senzace se zrodila v rozjížďce s číslem deset – Filip Hájek ujíždí Hynku Štichauerovi (12), Patriku Mikelovi (5) a Ondřeji Smetanovi (2)

Jeho prozatímní skóre vyrovnal Matěj Kůs. Pražan konečně v rozjížďce s číslem dvanáct sklízel sladké ovoce nočního a dopoledního úsilí. Nejlepším startem se sice mohl chlubit Michal Škurla, jenže on se v první zatáčce přenesl z třetí příčky na první.

Jako na provázku za sebou táhnul Martina Málka, jehož však udržel na uzdě. Březolupský závodník, který dnes laboroval s motocykly, zvrátil všechny pokusy Michala Škurly vrátit se do čela, z nichž ten nejvýraznější Pražan učinil na začátku druhého okruhu.

Eduard Krčmář (modrá) se v jedenácté jízdě dostal před Zdeňka Holuba (červená), ovšem Josef Franc jej do čela nepustil
Eduard Krčmář (modrá) se v jedenácté jízdě dostal před Zdeňka Holuba (červená), ovšem Josef Franc jej do čela nepustil

O bod více než tandem Hynek Štichauer – Matěj Kůs na konci třetí pětiny zdobil Josefa France. Ten v rozjížďce s číslem jedenáct vystřihl start jako z partesu. Eduard Krčmář se nejprve musel vypořádat se Zdeňkem Holubem, jenž před tlakem slánského závodníka kapituloval až v prvním výjezdu druhého kola.

Eduard Krčmář okamžitě udeřil na Josefa France, jenž ovšem nepovolil a uhájil postavení muže číslo dvě průběžné klasifikace. Jedničkou zůstával stále Václav Milík, který byl prve v deváté jízdě úspěšnější v poměrně tvrdém duelu s Tomášem Suchánkem.

 

Rozjezd se nemusel konat

Třemi tituly se dnes mohl pochlubit jen Václav Milík a pak již jen Lukáš Dryml, který se mihnul svítkovskými boxy
Třemi tituly se dnes mohl pochlubit jen Václav Milík a pak již jen Lukáš Dryml, který se mihnul svítkovskými boxy

Závěrečné fáze boje o stupně vítězů rozehrál nejlépe Josef Franc, jehož startovnímu manévru se v rozjížďce s číslem třináct nedalo opět vytknout vůbec nic. V prvním oblouku míchal karty Jaroslav Petrák. Nejstarší muž mezi šestnáctkou českých finalistů se z chvostu dostal na druhou příčku, než Hynek Štichauer a Martin Málek stačili říct švec.

Stejně rychle se však ve výjezdu vrátil zpátky dozadu, což mu však nikterak neubralo na bojovnosti. Tlačil na Martina Málka tak dlouho, dokud jej ve třetím okruhu nepodjel v zatáčce u depa. Když Josef Franc protnul metu jako první, netušil, že nebude chybět moc a bude se o průběžné vedení dělit s Václavem Milíkem.

Josef Franc na čele před Hynkem Štichauerem (modrá), Jaroslavem Petrákem (žlutá) a Martinem Málkem (červená)
Josef Franc na čele před Hynkem Štichauerem (modrá), Jaroslavem Petrákem (žlutá) a Martinem Málkem (červená)

Pardubičana zaskočila páska, kterou Pavel Váňa držel poněkud déle. A tak se před ním usadil Matěj Kůs a český šampión se opět ocitnul v roli útočníka. Duel dospěl svému rozuzlení ve třetím kole, kdy se Václav Milík dostal vnějškem před Matěje Kůse.

Václav Milík popisuje průběh rozjížďky s číslem patnáct:

„Rozhodčí držel pásku, myslel jsem, že nevylítne, pak vylítla a Matěj jel dobře. Najel jsem si ho, ve druhý zatáčce si držel lajnu, muselo se hodně do venku, byla tam hlubina a já ho stihnul.“

Matěj Kůs vodí Václava Milíka
Matěj Kůs vodí Václava Milíka

Václav Milík připisoval čtvrtou trojku, Josef Franc ztrácel bod a Matěj Kůs byl stejně jako Hynek Štichauer na devítce u svého individuálního skóre. Svým sólem před Tomášem Suchánkem a Filipem Hájkem s nimi v rozjížďce s číslem šestnáct srovnal krok Eduard Krčmář.

Závěrečnou sérii rozehrál Matěj Kůs triumfem ve stylu start – cíl a s dvanácti body mohl plným právem očekávat, že jej záhy pozvou na losování míst na roštu rozjezdu. Jenže chyba lávky, dnešní program ve Svítkově skončil dvaceti rozjížďkami základního rozpisu.

V rozjížďce s číslem osmnáct má Václav Milík již všechno pod kontrolou a před Eduardem Krčmářem, Martinem Málkem a Ondřejem Smetanou míří za dalším patnáctibodovým maximuem
V rozjížďce s číslem osmnáct má Václav Milík již všechno pod kontrolou a před Eduardem Krčmářem, Martinem Málkem a Ondřejem Smetanou míří za dalším patnáctibodovým maximuem

Eduard Krčmář vskutku zvládl nejlépe odjet do osmnácté jízdy, jenže z první zatáčky se jako první vyřítil Václav Milík. Slaňák se nevzdával, do druhého oblouku se tlačil po spodní straně. Ale nic naplat, Pardubičan ujel všem.  „S Vendou jsme závodili, jel rychlejší stopu, co se dá dělat…,“ povzdechl si Eduard Krčmář o chvilku později ve svém boxu.“

Václav Milík tím pádem vyhrál i druhé finále s maximálním ziskem patnácti bodů. Matěje Kůse nesrovnal v devatenácté jízdě ani Hynek Štichauer. Sice byl po vylétnutí pásky vpředu, jenže v první zatáčce jej vnějškem předčil Tomáš Suchánek. A na závěr nezaváhal ani Josef Franc, jenž se komfortním vítězstvím vyhoupl na druhou příčku mezi Václava Milíka a Matěje Kůse.

 

Hlasy z depa

Dle vlastních slov Václava Milíka bylo jeho dnešní vítězství náročnější než včera v Praze
Dle vlastních slov Václava Milíka bylo jeho dnešní vítězství náročnější než včera v Praze

„Super, patnáct bodů,“ těšil se Václav Milík. „Bylo to těžší než včera v Praze. Doma se jezdí hůř, jsou tady fanoušci. Neřešil jsem to, zkoušel jsem druhou motorku. Nejsem spokojenej‘, nestartovalo to. Teď se ten motor musí předělat. Mistrem ještě nejsem, ještě se jede do Plzně. To je za dlouho a může se stát cokoliv.“

„V první řadě nesmím zapomenout na diváky ve třetí řadě,“ motivovalo druhé místo Josefa France k žertování. „Závody hezký, patnáct závodníků bojovalo jako při mistrovství republiky, jenom vítěz s náma závodit nechtěl. Za srdce mu to přeju, je nejlepší. Dneska jsem s ním bojovat nezkusil, nemám tak suprový starty. Já jsem možná mistr republiky a on bude mistr světa amoleta. Velkej‘ dík patří Jiříkovi Georgievovi, dřel dva dny.“

Matěj Kůs vede patnáctou jízdu před Václavem Milíkem, Patrikem Mikelem a Michalem Dudkem
Matěj Kůs vede patnáctou jízdu před Václavem Milíkem, Patrikem Mikelem a Michalem Dudkem

„Vzal jsem náš mistrák vážně a motorky byly skvěle připravené,“ vzal Matěj Kůs povídání o úvodních dvou finálových podnicích hezky zeširoka. „Motory byly po servisech. V Praze jsem nebyl rychlej‘ celej‘ den. Nemohl jsem zprovoznit motorky, jeden motor byl po servisu, ale nechtěl vůbec fungovat. Tak jsem skočil na druhou motorku, která odjela jeden trénink po servisu, ta ztratila kompresi. Nula v poslední jízdě prostě neměla být, ale nemohl jsem s tím nic dělat. Po závodě jsem seděl v dílně jak hromádka naštěstí a neměl, na čem jet v Pardubicích. Sedli jsme večer s Láďou Dvořákem a vytáhli jsme z poznámek, co jsme jeli dva roky zpět v Pardubicích a fungovalo to. Láďa makal od šesti ráno do tří, aby poskládal ten motor stejně jako byl o dva roky zpět, kdy se mně tam naposled dařilo. Zasadili jsme motor a ve tři čtvrtě na čtyři vyrazili do Pardubic. Nečekal jsem, že stihnu trénink, ale nějak jsme to stihli. Moje velký díky patří Mihulkovi a Frendymu, že oba makali na motorkách, abychom to dali dohromady, byla to naše společná práce. Ani na chvíli se na mě nevykašlali a šli jsme si za tím udělat další den výsledek v Pardubicích. To se zčásti povedlo. Z jejich práce perfektně, z mojí hůř. Tam se podepsalo z části mé nedospání a chyby, které mě připravily o body. Vyhrál jsem všechny starty, ale měl jsem tragické první zatáčky. Měl jsem ten den nejrychlejší motorku a mohl jsem jet extrémně těžký převod. Mé chyby mně ale nedaly víc než třetí místo.“

Eduard Krčmář před Matějem Kůsem a Hynkem Štichauerem
Eduard Krčmář před Matějem Kůsem a Hynkem Štichauerem

„Jo, dobrý,“ odpověděl Eduard Krčmář na otázku magazínu speedwayA-Z, jaké to dnes bylo. „Od první jízdy jsem to ladil a doladil to pozdějc. Spokojenej‘ úplně nejsem, ale co se dá dělat…“

„Čekal jsem to lepší,“ odtušil Tomáš Suchánek. „Prasknul mi řetízek, když jsem sjížděl na šestou jízdu. Skočil jsem na druhou motorku. Měl jsem stejný nastavení, ale bylo to úplně jiný. Změnil jsem to, ale bylo pozdě, čas běžel. Hlavně jsem to tady neměl odzkoušený.“

Hynek Štichauer dostává větší apetit po úspěších
Hynek Štichauer dostává větší apetit po úspěších

„Na jednu stranu jsem rád,“ přemítal Hynek Štichauer. „Je to už nějakej‘ pátek, co jsem byl v mistráku takhle vysoko. Moje sezóny většinou končej‘ v květnu a pak se léčím. A teď jsem v top šestce. Kdyby mi tohle někdo řek‘ v pondělí, nevěřil bych, teď jsem spokojenej‘. Ale na druhou stranu vidím, že tam byly ještě rezervy. Rozhodně nejsem zklamanej‘, mám ale hlad jít ještě vejš‘. Je tam možnost to zkusit a někam se dostat. Budu makat a nějak to dopadne.“

Filip Hájek byl navýsost spokojen
Filip Hájek byl navýsost spokojen

„Jsem hodně rád, to je úplná pecka,“ rozplýval se Filip Hájek nad svým sedmým místem. „Ve druhý vítězný jízdě se to odpíchlo pěkně, v první nic moc. Dráha pěkná, krásně se jezdilo.“

„Žádná sláva, nešlo to, musím se do toho zase dostat,“ připomínal Zdeněk Holub, že vlastně ještě prožívá comeback po měsíční přestávce. „Nešlo to, jak to mělo. Naštěstí je začátek sezóny.“

Martin Málek laboroval s motocykly
Martin Málek laboroval s motocykly

„Dneska slabší než včera,“ bilancoval Martin Málek. „Nedařilo se. Nestartoval jsem tolik jako v Praze, nebylo to ono. Čekal jsem, že předvedu víc bodů po včerejšku. Chtělo asi víc trénovat. Zkoušel jsem motorku, co jsem měl včera, nakonec jsem skočil na druhou. Vypadala, že jede. Jen byla velká změna, jel jsem poslední jízdu před úpravou a hned první po úpravě. Na reprezentaci to asi není, ale třeba si to vychutnám na dlouhé. Dráha byla dobrá a závody vyrovnané.“

Senzační výkon Filipa Hájka z rozjížďky s číslem deset, v níž nechal za sebou Hynka Štichauera, Patrika Mikela a Ondřeje Smetanu
Senzační výkon Filipa Hájka z rozjížďky s číslem deset, v níž nechal za sebou Hynka Štichauera, Patrika Mikela a Ondřeje Smetanu
1. Václav Milík, Pardubice 3 3 3 3 3 15
2. Josef Franc, Praha 2 3 3 3 3 14
3. Matěj Kůs, Praha 2 2 3 2 3 12
4. Eduard Krčmář, Slaný 1 3 2 3 2 11
5. Tomáš Suchánek, Pardubice 3 1 2 2 3 11
6. Hynek Štichauer, Pardubice 3 2 2 2 2 11
7. Filip Hájek, Praha 0 3 3 1 0 7
8. Michal Škurla, Praha 1 2 1 2 1 7
9. Zdeněk Holub, Praha 2 1 1 1 2 7
10. Ondřej Smetana, Praha 3 0 0 3 0 6
11. Martin Málek, Březolupy 1 2 2 0 1 6
12. Jaroslav Petrák, Pardubice 2 1 1 1 1 6
13. Patrik Mikel, Březolupy 0 0 1 1 2 4
14. Adam Fencl, Slaný E 1 0 0 1 2
15. Michal Dudek, Slaný 1 E 0 0 R 1
16. Josef Novák, Pardubice 0 E 0 – – 0
Václav Milík se s maximálním počtem třiceti bodů hřeje na hrotu aktuální klasifikace
Václav Milík se s maximálním počtem třiceti bodů hřeje na hrotu aktuální klasifikace

Průběžné pořadí seriálu:

PHA PCE TOT
26.4. 27.4
1. Václav Milík, Pardubice 15 15 30
2. Josef Franc, Praha 13 14 27
3. Eduard Krčmář, Slaný 13 11 24
4. Matěj Kůs, Praha 10 12 22
5. Tomáš Suchánek, Pardubice 11 11 22
6. Hynek Štichauer, Pardubice 11 11 22
7. Zdeněk Holub, Praha 10 7 17
8. Martin Málek, Březolupy 9 6 15
9. Michal Škurla, Praha 6 7 13
10. Ondřej Smetana, Praha 7 6 13
11. Filip Hájek, Praha 3 7 10
12. Jaroslav Petrák, Pardubice 4 6 10
13. Patrik Mikel, Březolupy 3 4 7
14. Michal Dudek, Slaný 2 1 3
15. Piotr Dziatkowiak, PL – Slaný (ACCR) 3 NS 3
16. Adam Fencl, Slaný 0 2 2
17. Josef Novák, Pardubice 0 0 0
Zdeněk Holub má za sebou Tomáše Suchánka a Martina Málka
Zdeněk Holub má za sebou Tomáše Suchánka a Martina Málka

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Norbert Kalous

Matěje Kůse dnes většina soupeřů viděla zezadu
Matěje Kůse dnes většina soupeřů viděla zezadu