Češi v akci 166

Právě skončený víkend ovládl déšť a tak jsme v Čechách v uplynulém týdnu viděli pouze úterní závod Speedway Mini Cupu v Praze. Velká kvantita nebyla ani v otázce startů českých závodníků za hranicemi. Nicméně Hynek Štichauer prožil s Glasgowem postup do finále play-off v britské Premier League, mladí Slováci se vrátili nadšení z dvou ukrajinských závodů MACEC Cupu a Martin Vaculík potvrdil své angažmá ve švédské Elitserien na příští rok.

 

Martin Vaculík obnovil  kontrakt v Hallstaviku
Martin Vaculík obnovil kontrakt v Hallstaviku

V pondělí klub Rospiggarna Hallstavik ohlásil, že se Martin Vaculík rozhodl zůstat v jeho sestavě i pro sezónu 2016. „Nejsem úplně spokojený, jak se povedl letošní rok, takže cílem je zlepšit sebe i tým,“ komentoval slovenský závodník svůj podpis na smlouvě.

Hynek Štichauer rezignoval na divokou kartu pro finále mistrovství republiky jednotlivců v Plzni. Jednak kvůli zranění zmeškal úvodní podnik v Praze v červnu, jednak jeho Glasgow postoupil do semifinále play-off. A v něm si počínal prakticky stejně jako před týdnem ve čtvrtfinálovém duelu s Plymouthem.

Hynek Štichauer postoupil s Glasgowem do finále play-off britské Premier League
Hynek Štichauer postoupil s Glasgowem do finále play-off britské Premier League

V pátek na výjezdu do Somersetu prohrál 48:42. Pardubičan byl na ovále třikrát (2 0 0 – ) a své dva jediné body inkasoval ve druhé jízdě, kde byl druhý za Rasmusem Jensenem. Včerejší odveta v Glasgowě ovšem probíhala už pod taktovkou skotského týmu.

Ten se po úvodní remíze ujal vedení, které už nepustil z rukou. Nakonec vyhrál 49:41 a o pouhé dva body postoupil do finále celkovým skóre 91:89. O titul se utká s Edinburghem, jemuž na sklonku září podlehl ve finále ligového poháru. Hynek Štichauer měl opět dva body (2 0 X -), tentokrát však s bonusem navíc, jelikož do cíle druhé jízdy dojel druhý za svým kolegou Jamesem Saerjeantem.

Michal Tomka a Ján Mihálik startovali ve dvou závodech MACEC Cupu
Michal Tomka a Ján Mihálik startovali ve dvou závodech MACEC Cupu

Plzeňské finále nedovolilo, aby se na vyvrcholení MACEC Cupu vydal někdo z českých závodníků. V sobotu v Červenogradě vyhrál Oskar Bober (13) před Andreasem Lyagerem (13) a Viktorem Trofimovem. Včera v Rovně stál na nejvyšším stupínku Andreas Lyager (15) a pod ním Pawel Miesiac (14) a Stanislaw Burza (11).

Michal Tomka byl první den desátý (0 0 2 2 1 = 5) a Ján Mihálik jedenáctý (0 1 0 3 E). V neděli poskočil Michal Tomka na devátou příčku (1 1 2 2 2 = 8), Ján Mihálik byl opět jedenáctý (F 1 0 2 1 = 4).

Ilustrační foto: Martin Mesiarik a Mirek Horáček