Assen zapomněl na zavírání bran, Berlín se vrací na finálové výsluní

Praha – 12. října
Z léta rovnou do mrazu. Příští týden teploty nepřekročí desítku – toto je doslovná citace dnešního titulku předpovědí počasí na druhou dekádu října. To zajisté ještě neznamená začátek ledařské sezony, přípravy ale určitě už probíhají. Máme k dispozici i kalendář mistrovství světa na rok 2016.

 

Světové ledy stojí na prahu nové sezóny
Světové ledy stojí na prahu nové sezóny

Letos se uzavřela sportovní kariera legendárního Švéda Per-Olof alias Posy Sereniuse, který se narodil roku 1948. Zúčastnil se otevřeného mistrovství Německa, vyhrál všechny jízdy, ale pravidla přenechala titul prvnímu občanu Spolkové republiky v pořadí. Dále se v uvozovkách naposled jely závody mistrovství světa na ledě v nizozemském Assenu.

Tradiční dráha už neodpovídala požadavkům a pořadatelé ohlásili závěrečný podnik. Od března uplynulo něco málo přes půl roku a další pokračování je na světě. Na internetových stránkách klubu se tváří, že o žádném ukončení činnosti nikdy nebyla řeč, takže vše je v nejlepším pořádku.

Ledyd mají skutečně pestré publikum
Ledyd mají skutečně pestré publikum

Mistrovství světa družstev se pojede v ruském Togliatti v půli února. Týden předtím nedaleko Moskvy v Krasnogorsku odstartuje dvoudenním závodem seriál finále mistrovství světa jednotlivců. Ten pokračuje v kazašské Almaty a mějme naději, že se na druhý pokus pořadatelům podaří připravit led tak, aby se odjely oba závodní dny včetně finálových jízd. Letos s tím měli problém, takže jim držme palce.

Co se v mládí naučíš...
Co se v mládí naučíš…

Následuje čtrnáctidenní pauza a seriál se přemístí blíže k nám. Finále číslo tři je naplánováno na první březnový víkend v Berlině. Berlin je město ledové draze zasvěcené. Po delší době ale tamní stadion hostil pouťáky a přesto, že se jich účastnila významná část světové elity, pořád chyběl punc závodu světového kalibru.

V roce 2014 Berlínští zřídili speciální spolek Eisspeedwayunion Berlin, nástupce a pokračovatele DMV Landesgruppe Berlin. Hned v dalším roce pořádali zmíněnou rozlučku Posy Sereniuse a dvoudenní mistrovství světa družstev. Český tým skončil na bronzovém třetím místě, takže s berlínským stánkem jsou spojené samé pozitivní emoce. Zatím je potvrzeno, že páteční trénink bude otevřen veřejností za symbolicky poplatek, ale domácí jednají o zařazení mistrovství Německa stejně jako letos do čtvrtka před Grand Prix. Je velice pravděpodobné, že se jim to tak podaří.

Jan Klatovský v akci
Jan Klatovský v akci

Jezdci, ani diváci nedostanou žádný oddechový čas a na další víkend se přesunou právě do nizozemského Assenu, aby uzavřeli celý seriál stejně jako letos v bavorském Inzellu. Inzell je přece jen dostupnější než vzdálenější Assen, takže fanoušky z Čech určitě se dostaví v důstojném počtu stejně jako letos.

Asi moc nelze pochybovat o převaze ruských ledařů. Němci a Rakušané je letos pořadně potrápili. Dokonce osudy titulu v družstvech nebyly jasné až do samotného konce. Bratři Klatovští předvedli skvělé výkony, kéž by v nové sezoně dokázaly byt k tomu konsistentní. Lukáš Hutla, třetí člen bronzového nároďáku, však letošní sezónu vynechává, protože vyrazil na životní zkušenou na Nový Zéland.

Antonín Klatovský je ostříleným ledařským matadorem
Antonín Klatovský je ostříleným ledařským matadorem

Ve Švédsku a Finsku roste nová generace závodníků. Ledová plochá dráha je poněkud exotickou disciplinou, o to zajímavější je pár závodů, které si můžeme jednou za rok dopřát.

Finálová část MS na ledě 2016:

06./07.02.2016 Finále 1 Krasnogorsk (RUS)
13./14.02.2016 MS družstev Togliatti (RUS)
20./21.02.2016 Finále 2 Almaty (KAZ)
05./06.03.2016 Finále 3 Berlin (D)
12./13.03.2016 Finále 4 Assen (NL)
19./20.03.2016 Finále 5 Inzell (D)

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Kiril Ianatchkov

Pohled na broznové medailisty neomrzí snad nikdy
Pohled na broznové medailisty neomrzí snad nikdy