Franz Zorn prodloužil svou letošní neporazitelnost

Saalfelden – 16. ledna
Uplynulý víkend začal prvními koly v letošní světový šampionát jednotlivců na ledové ploché dráze. My jsme navštívili rakouský Saalfelden, kde startoval náš jednoznačně nejúspěšnější závodník posledních let v této disciplíně Antonín Klatovský. Soupeřem o devět postupových míst mu byla na přírodní dráze pod alpskými vrcholky poměrně pestrá směsice jezdců. Vedle zářivých hvězd ledových oválů startovali i tací, jimž k vyjádření absolvovaných závodů bohatě stačí prsty jedné ruky. Slušná divácká kulisa byla pochopitelně hlavně zvědava na místního matadora Franze Zorna. Jezdec bydlící právě v Saalfeldenu vstoupil do letošní sezóny vskutku impozantně. V šesti závodech, které dosud jel, pokaždé mával svým příznivcům z nejvyššího stupínku vítězů.


Postup s přehledem
Hrstku českých příznivců, či funkcionářů ovšem pochopitelně víc zajímal Antonín Klatovský. Ten se v první sérii jízd představil až v té poslední a celkem bez potíží zdolal po nejlepším startu Lindströma, Seppänena i defektujícího Gegenbauera. Jinak v první sérii zaujala především stíhačka Holanďana Tuinstry, který po krátkém výpadku zachránil alespň jeden bod, porážka Zorna od téměř dětsky vyhlížejícího Rusa Daniela Ivanova a Cavigelliho marné ataky Holanďana Verhoefa.

Ve druhé sérii měl Klatovský za soupeře Zorna, který mu ujel hned po startu. Náš jezdec si pak v klidu pohlídal druhou pozici, Verhoef ani Gartmann mu nebyli zvl᚝ nebezpeční. V dalších jízdách pak diváky potěšila hlavně ta, v níž vedoucího Flyktmana předjeli Aakko i Tuinstra, nasazení druhého domácího jezdce Skabrauta, jež se ubránil atakům Lindströma, či bratrský souboj Ivanovů, ze kterého lépe vyšel starší Ivan.

Ve třetí sérii si populární Klabo znovu připsal dva body, když po slabším startu předjel Tuinstru, zatímco Daniel Ivanov si s přehledem udržel vedení. Další zajímavé okamžiky: marné Aakkovi útoky na rakouský dvojblok Zorn – Skabraut, jízda závodníků s nulou na kontě, v níž dlouho vodil startovní pole náhradník Ebner, či pohodové vítězství Ivana Ivanova nad oběma Švédy.

V předposlední sérii se náš borec představil hned v úvodu. Po velmi dobrém startu ale hned v první zatáčce neuhlídal Skabrauta, který ho podjel a vedení si přes několikeré útoky Antonína Klatovského uhájil. Aplaudující diváky pak nadchla hlavně jízda, v níž Zorn nejprve přišel o vedení, aby si ho pak v posledním kole na Ivanu Ivanovovi zase vybojoval zpět. Šlo o jednu z nejdramatičtějších rozjížděk celého závodu. Smysl pro čest a sportovního
ducha předvedl Anton Weber, který změnil výrok rozhodčího, přiznal, že viníkem pádu není jeho soupeř Verhoef, ale ona sám a byl vyloučen.

V závěrečné sérii si připsal Antonín Klatovský jen jeden bod. Po dobrém startu sice jezdil druhý za Aakkem, pak ho ale rozhodila nerovnost dráhy, čehož dokázal využít Ivan Ivanov. O vzruch diváků se jinak postaral nejprve Skabraut při nebezpečně vypadajícím pádu. Měl ale hned dvojí štěstí, když ho o kousek minuly hřeby roztočeného kola jeho motocyklu a poté odešel po svých, by ztěžka. V polovině série se porouchalo startovací zařízení, a start na světlo asi potěšil především Flyktmana, jež si vítězstvím jako poslední zajistil účast v semifinálových bojích.

Podle změněných pravidel už v letošním roce odpadly loni často kritizované semifinálové jízdy, takže o celkovém vítězi rozhoduje pouze finálový duel čtyř nejlepších. V něm Franz Zorn opět potěšil množství svých fanoušků v ochozech a prodloužil svoji letošní neporazitelnost. Za jeho zády se pak Antti Aako ubránil tlaku obou Rusů a zajistil si tak druhý stupínek před zkušenějším Ivanem Ivanovem.

Hlasy z depa
Antonín Klatovský: „V dnešním závodě jsem se necítil zrovna nejlépe. Od pátku jsem nachcípanej a bojuju s chřipkou víc než se soupeři. Výsledek závodu tak považuju za celkem dobrý, jsem dost unavenej, ale spokojenej. Jsem rád, že v pohodě postupuju do semifinále, tam to bude o třídu výš, když to vyjde, bude to O.K.. Šance na postup určitě jsou, sezóna se teprve rozjíždí, ještě to není ono, každá chyba, nebo pád ti podsekne kolena, ale na druhé straně ostatní jsou na tom podobně, nikdo není stoprocentní.

Požádám o nasazení do semifinále semifinále v Ufě, protože všude jezdíme po ose a takhle mohu v Rusku zůstat už po finále družstev. Cestovat z Krasnogorsku do Inzellu a pak se znovu vracet do Ruska je šílený.
Motorky jdou celkem dobře, ale stále ještě vychytáváme chybky, znáš to, pořád něco upravujeme.“

Markus Skabraut: „Pád? Chytil jsem díru, už se to nedalo udržet. Cítím se celkem v pořádku, zapla pánbůh, že mi to netrefilo. S postupem do semifinále jsem spokojen.“

1. Franz Zorn, A 14
2. Antti Aakko, FIN 11
3. Ivan Ivanov, RUS 13
4. Danil Ivanov, RUS 14
5. Markus Skabraut, A 10
6. Antonín Klatovský, CZ 10
7. Per Anders Lindström, S 10
8. Johnny Tuinstra, NL 8
9. Tommy Flyktman, S 7
10. Jouni Seppänen, FIN 6
11. Rene Verhoef, NL 5
12. Sebastian Geggenbauer, D 4
13. Simon Gartmann, CH 3
14. Thomas Cavigelli, CH 2
15. Charlie Ebner, CH (res) 2
16. Anton Weber, D 0
17. Claude Gadeyene, F 0
18. Lukas Rösti, CH (res) 0


Foto: Pavel Fišer