Favorité museli svoji roli potvrdit

Divišov – 4. října
Že postavení papírových favoritů nemusí být automatickou zárukou úspěchu, se Zdeněk Holub a Eduard Krčmář přesvědčili v dnešním šampionátu juniorských dvojic v Divišově hned v rozjížďce s číslem jedna. Po jejím startu se sice rychle dostali do čela, avšak na začátku druhého kola nechal Slaňáka na holičkách motor. Ondřej Smetana a Michal Škurla byli rázem na koni a vyhrávali jednu jízdu za druhou v poměru 5:1. Nicméně ani Zdeněk Holub s Eduardem Krčmářem spojení hlavičkou Centra sportu MV nebuleli jako vysloužilé provozovatelky nejstaršího řemesla na světě. Pustili se do stíhání, takže verdikt padl až v rozjížďce s číslem čtrnáct. Doposud suverénní Michal Škurla zapadl po vylétnutí pásky do příliš hluboké koleje a útočné ambice Ondřeje Smetany Eduard Krčmář se Zdeňkem Holubem pokaždé zpacifikovali. Rovněž o bronzu se rozhodlo na poslední chvíli, když Patrik Mikel překonal Filipa Hájka až v poslední zatáčce. Stopětadvacítky se staly kořistí Filipa Šifaldy, který zpečetil svůj mistrovský titul.

Ondřej Smetana, Michal Škurla, Eduard Krčmář, Zdeněk Holub, Patrik Mikel s Martinem Málkem a Kryštof Rybář stojí na stupních vítězů
Ondřej Smetana, Michal Škurla, Eduard Krčmář, Zdeněk Holub, Patrik Mikel s Martinem Málkem a Kryštof Rybář stojí na stupních vítězů

 

Paní Smůla neuznává favorita

Eduard Krčmář demonstruje své umění na kole
Eduard Krčmář demonstruje své umění na kole

Včera stáli Eduard Krčmář a Zdeněk Holub proti sobě v nekompromisním, leč férovém souboji o juniorský titul mistra republiky v Březolupech. Přes noc se z nich ale stali kolegové spojení hlavičkou Centra sportu Ministerstva vnitra ČR. A samozřejmě nejžhavějšími kandidáty na zisk zlatých medailí. Jenže cesta favoritů na výsluní nemusí být vždycky procházkou růžovým sadem.

Eduard Krčmář se Zdeňkem Holubem se o tom přesvědčili hned v rozjížďce s číslem jedna. Po vylétnutí pásky letěl dopředu Pražan, zatímco Slaňák v nájezdu do první zatáčky za sebou nechal Patrika Mikela s Kryštofem Rybářem. Zařadil se za svého kolegu, od něho záhy převzal vedení.

Drama začíná - Eduard Krčmář odstupuje z první jízdy kvůli poruše motoru
Drama začíná – Eduard Krčmář odstupuje z první jízdy kvůli poruše motoru

Na začátku druhého okruhu ovšem zůstal stát. „Zaťukalo v motoru,“ informoval slánský závodník v depu svého otce Eduarda, že je potřeba připravit druhý motocykl. Na ovále se jednoznačný triumf ministerského páru proměnil v remízu. A další dvě jízdy vyprodukovaly dvě dvojice, které se díky maximálnímu triumfu dostaly do čela průběžné klasifikace.

Filip Hájek (modrá) objíždí Michala Tomku
Filip Hájek (modrá) objíždí Michala Tomku

Adam Fencl s Filipem Hájkem ve vestě Slaného si vcelku snadno poradili s Michalem Tomkou a Jánem Mihálikem, který navíc v posledním oblouku upadl. A hned vzápětí Michal Škurla, který na fatální závadu motoru naštěstí přišel už po tréninku, s Ondřejem Smetanou stejným způsobem naložili s pardubickým tandemem Josef Novák – Martin Mejtský.

Tomáš Škurla přemítá nad štěstím svého syna Michala:

„Před závodem jsme dělali generálku na motoru a teď jsme zjistili, že vyskočila miska nad vahadlem. Ještěže tady Láďa Dvořák bydlí. Mladýmu o tréninku spad‘ kryt na primáru, proto zastavil. Když jsme měnili olej, přišli jsme na to, jinak by se mu to stalo hned v první jízdě.“

Michal Škurla (žlutá) a Ondřej Smetana se ujali vedení v průběžné klasifikaci
Michal Škurla (žlutá) a Ondřej Smetana se ujali vedení v průběžné klasifikaci

Netrvalo dlouho a ze dvou neporažených byl pouze jeden. Michal Škurla s Ondřejem Smetanou se totiž s Filipem Hájkem a Adamem Fenclem vůbec nepárali. S deseti body neměli prozatím konkurenci. Před Slaný se dostal nejen ministerský tandem, který v rozjížďce s číslem pět odvedl Josefa Nováka, když Martin Mejtský kvůli špatné svíčce nenastoupil, ale i sestava Březolupy/Divišov.

Přitom do čtvrté jízdy odstartoval nejlépe Michal Tomka a Kryštof Rybáře svého nájezdu vnějškem první zatáčky nevytěžil vůbec nic. Své druhé místo proto přepustil kolegovi Patriku Mikelovi, který vedoucího Slováka zasypal salvou nájezdů převážně z vnitřní strany.

Michal Tomka ještě vede před Kryštofem Rybářem a Patrikem Mikelem
Michal Tomka ještě vede před Kryštofem Rybářem a Patrikem Mikelem

Ve třetím kole se ve druhé zatáčce dostal dopředu, jenže Michal Tomka bleskurychle kontroval. Jenže Patrik Mikel nepolevil a v nájezdu do závěrečného okruhu mířil do čela podruhé a již jednou provždy. „Promydlil jsem na startu,“ vyprávěl. „Věděl jsem, že ke Slovákům nemůžu na venek. Jel jsem si svoje, přečetl jsem si ho.“

A jak nádherný souboj, kterých jsme dnes viděli bezpočet, viděl Michal Tomka? „Už jsem na poslední rovince ubral,“ svěřoval se. „Ve druhé zatáčce to bylo rozbité, tak jsem radši ubral. Všechny díry na dráze jsem trefoval.“

 

Verdikty poslední série

Patrik Mikel (žlutá) nakonec překonal Michala Tomku
Patrik Mikel (žlutá) nakonec překonal Michala Tomku

Již raketový start v rozjížďce s číslem sedm vynesl do vedení Eduarda Krčmáře se Zdeňkem Holubem, čemuž mohli Michal Tomka s Jánem Mihálikem jen přihlížet. Vzápětí své ambice přiživili rovněž Filip Hájek s Adamem Fenclem, když si zgustli na osamoceném Josefu Novákovi. Martina Mejtského totiž trápily technické trable. A byť mu Ondřej Smetana přivezl druhý stroj Josefa Nováka až na ovál, dvě minuty uběhly rychle.

Martin Mejtský neúspěšně řeší technické problémy
Martin Mejtský neúspěšně řeší technické problémy

Michal Škurla a Ondřej Smetana ovšem i nadále okupovali postavení leaderů. V deváté jízdě inkasovali maximální 5:1 na úkor Patrika Mikela a Kryštofa Rybáře. Zdeněk Holub a Eduard Krčmář přidali stejnou hodnotu v souboji se Slaným a s osmnácti body na svém kontě trpělivě čekali na závěrečnou sérii a duel s neporaženou Markétou.

Adam Fencl v akci
Adam Fencl v akci

Otevřený zůstával i boj o bronzovou medaili, do něhož nepřímo zasáhl i Josef Novák. V jedenácté jízdě reagoval nejlépe na let pásky, ovšem v první zatáčce mohl jen sledovat, kterak se před něho vnějškem dostávají Patrik Mikel s Kryštofem Rybářem. Pustil se do stíhání, nepolevil ani na vteřinku a první zatáčce posledního kola březolupsko – divišovský tandem rozdělil.

Filip Hájek s Adamem Fenclem právě odvedli Josefa Nováka
Filip Hájek s Adamem Fenclem právě odvedli Josefa Nováka

Tím pádem měli páry Březolupy/Divišov a Slaný po dvanácti bodech. Kulisy pro drama závěrečné série byly kompletně postavené ve chvíli, když Michal Škurla a Ondřej Smetana jako jeden muž odstartovali na Michala Tomku a Jána Mihálika. Před svým střetnutím s CS MV si stále udržovali dvoubodovou převahu, takže jim v rozjížďce s číslem třináct stačila jen remíza.

Michal Škurla na cestě za svým čtvrtým triumfem
Michal Škurla na cestě za svým čtvrtým triumfem

Jenže něco takového Zdeněk Holub s Eduardem Krčmářem nehodlali připustit. Jenže Michal Škurla, doposud startující jako plochodrážní pánbůh, zůstal nyní viset v koleji. A byť Ondřej Smetana byl po startu vpředu, ještě v prvním nájezdu jej předčil Zdeněk Holub, který otevřel prostor, aby Eduard Krčmář mohl proniknout do čela.

Eduard Krčmář míří k triumfu v rozhodující rozjížďce s číslem třináct
Eduard Krčmář míří k triumfu v rozhodující rozjížďce s číslem třináct

„Říkali jsme si, že musíme vyhrát, jestli chceme vyhrát,“ bude slánský závodník za chvíli vysvětlovat svou strategii pro klíčovou jízdu. Nyní se však na toužený triumf pekelně soustředil. Měl oči i vzadu. A když viděl, že Zdeňka Holuba tísní útočící Ondřej Smetana, počkal na svého kolegu, aby nájezdníkovi postavili hradbu na vylámání zubů.

Michal Škurla zdraví publikum již jako vicemistr republiky
Michal Škurla zdraví publikum již jako vicemistr republiky

Zatímco Eduard Krčmář a Zdeněk Holub přijímali první gratulace, startovala bitva o bronz. Kryštof Rybář zůstal po wheelie po startu vzadu, zatímco čelo opanovali Filip Hájek a Adam Fencl. Jenže ten však z druhé zatáčky už nevyjel. „Asi nebyla šňůra vypínání docvaknutá, přestalo to jet,“ vysvětloval, zatímco jeho kolega Filip Hájek statečně hájil čelo před dotírajícím Patrikem Mikelem.

Pakliže by skutečně vyhrál, obě dvojice by se střetly ještě jednou v dodatkové jízdě. Jenže to si ve své hlavě spočítal také Patrik Mikel. Nepřestával útočit, jenže čas kvapil, kola ubíhala a Filip Hájek stále nechtěl kapitulovat.

Patrik Mikel líčí svůj rozhodující duel s Filipem Hájkem:

„Start byl na hovno. Ale přečetl jsem si ho. Když jsem viděl, že Adam stojí, říkal jsem si, že tam půjdu, i kdybych se měl posrat.“

Patrik Mikel se právě dostal před Filipa Hájka
Patrik Mikel se právě dostal před Filipa Hájka

Přišlo poslední kolo. V jeho první zatáčce se Patrik Mikel dostal zprava po bok Filipa Hájka. Svůj manévr dotáhl do konce až v posledním oblouku. Nechal Pražana za svými zády a proburácel pod šachovnicovou vlajkou jako hrdina, který vybojoval bronz.

Snad aby dramatických momentů nebylo málo, v poslední jízdě vodili Michal Tomka a Ján Míhálik jako nevinné beránky Josefa Nováka a Martina Mejtského. A to na dráze na hony vzdálené poměrům v jejich domácí Žarnovici! Senzační bublina splaskla v předposlední zatáčce, když Ján Mihálik upadl.

Ján Mihálik jede před Josefem Novákem
Ján Mihálik jede před Josefem Novákem

„Nevyšlo mi to,“ nevymlouval se. „Chtěl jsem to s plynem, ale ubral jsem moc. Začal jsem se přetáčet a už jsem letěl.“ Jenže trojka Michala Tomky právě z této jízdy byla při bodové rovnosti rozhodujícím faktorem, proč Žarnovica za sebou nechala v závěrečné klasifikaci Pardubice.

 

Odpoledne lepší rána v podání Filipa Šifaldy

Filip Šifalda se v páté jízdě vydal na vítěznou dráhu
Filip Šifalda se v páté jízdě vydal na vítěznou dráhu

Šestnáct závodníků bylo přihlášených na závěrečný díl klasického šampionátu stopětadvacítek. Oproti dopolední krátké dráze ubyl Bruno Belán, přibyla však dvojice Poláků a Terezie Nádraská, která poprvé vyjela sbírat závodní zkušenosti mimo Bory. Nakonec jsme museli škrtat i Adama Pajkra, který po svém dopoledním pádu ležel na pozorování v krčské nemocnici. Po polovině balil bohužel i Pavel Kuchař, jehož nechala na holičkách technika.

Václav Kvěch před padajícím Marcinem Turowskim a Milanem Dobiášem
Václav Kvěch před padajícím Marcinem Turowskim a Milanem Dobiášem

Filip Šifalda neskrýval své rozčarování, že se ráno nedostal do finále A šampionátu na malé dráze, protože mu zdvojnásobené body chyběly v jeho souboji o mistra s Petrem Chlupáčem. Klasickému mistrovství však i nadále vládnul pevnou rukou.

Přesto však nezačínal vítězně, byť se v rozjížďce s číslem tři mohl pyšnit nejlepším startem. Marcin Turowski totiž protáhl nájezd do druhé zatáčky a dostal se dopředu. Od té chvíle se však cesty obou závodníků rozběhly diametrálně odlišným směrem.

Marcin Turowski při svém prvním pádu
Marcin Turowski při svém prvním pádu

Polák v sedmé jízdě ve snaze vrátit předjetí Václavu Kvěchovi upadl ve druhé zatáčce jednoho kola. Přestože v deváté jízdě porazil Petra Chlupáče, se závodem se rozloučil dalším pádem. A celkovým osmým místem, které leželo daleko za jeho aspiracemi.

Naproti tomu Chabařovičan už neznal nic než vítězství. V páté jízdě odvedl Lukáše Vintera, aby v polovině závodu měl na svém kontě pět bodů. Stejným počtem se mohli chlubit i Jan Kvěch, Petr Chlupáč a Denis Zielinski.

Jan Kvěch má Denise Zielinskeho ještě za sebou
Jan Kvěch má Denise Zielinskeho ještě za sebou

Neporažený zůstával pouze Václav Kvěch. Ve třetí jízdě se postavil oběma dívkám a Františku Klierovi, ale v rozjížďce s číslem sedm jej očekával Marcin Turowski. Jak souboj dopadl, již víme. Nejstarší ze synů někdejšího československého soutěžáka dokázal na svou vítěznou šňůru navázat další uzlík, když se v desáté jízdě ukázal rychlejší než Daniel Šilhán.

Pavel Kuchař musel bohužel v půlce závodu odstoupit po problémech s motorem
Pavel Kuchař musel bohužel v půlce závodu odstoupit po problémech s motorem

Filip Šifalda ovšem kontroval v jedenácté jízdě, kdy odvedl Denise Zielinskeho, který se doposud skláněl jen před Petrem Chlupáčem v rozjížďce s číslem dvě. Ve čtrnácté jízdě už Polák zase vyhrál, když uhájil vedoucí příčku získanou v úvodním nájezdu na Danielu Šilhánovi před Marcinem Turowskim, který upadl.

S deseti body mohl napjatě očekávat, kterak se vyvine závěrečná rozjížďka s číslem šestnáct, jež na startovní rošt svedla čtyři česká esa. Vývoj situace měl pevně ve svých rukou Filip Šifalda, který triumfem ve stylu start – cíl vyhrál závod. Svůj mistrovský titul nemohl potvrdit lepším způsobem.

Filip Šifalda udržel na uzdě i Jana Kvěcha
Filip Šifalda udržel na uzdě i Jana Kvěcha

Oba bratři Kvěchovi za sebou v první zatáčce nechali Petra Chlupáče. Starší Václav dojel třetí, takže se dočkal nejen první prohry, ale také rozjezdu se svým mladším bratem a Denisem Zielinskim. V něm mu barman osudu namíchal další hořký koktejl.

Byť byl po vylétnutí pásky nejrychlejší, v první zatáčce jej nejprve překonal Denis Zielinski a poté i mladší bratr Jan. Ten měl namířeno i před Poláka, který jej ale zavřel. Vyrovnal však bodový zisk s Petrem Chlupáčem. A protože se po dlouhém dnu nějak zapomnělo na rozjezd, lepší výsledek z dneška z něho udělal vicemistra republiky.

 

Hlasy z depa

Zdeněk Holub stihnul dva tituly mistra republiky za dva dny
Zdeněk Holub stihnul dva tituly mistra republiky za dva dny

„Super,“ jásal Zdeněk Holub po zisku druhého mistrovského titulu během jediného víkendu. „Bál jsem se defektů. Říkal jsem si, že by to mohlo vyjít, ale nesmělo se nic posrat. V poslední jízdě jsme chtěli. A hlavně že titul je doma!“

„S Holubínem se jela krásná dvojice, rozuměli jsme si,“ přisadil si Eduard Krčmář. „Akorát v první jízdě to zaťukalo a motor. Pak se to naštěstí naladilo hnedka. V poslední jízdě jsme si říkali, že musíme vyhrát, jestli chceme vyhrát. A každej‘ máme v junioráku dva tituly.“

Ondřej Smetana bojoval o titul do poslední chvíle
Ondřej Smetana bojoval o titul do poslední chvíle

„Škoda dneska, měli jsme to k titulu o kousíček,“ želel Ondřej Smetana. „Všechno jsme vyhrávali, v poslední jízdě nám stačilo dojet na 3:3 a byli jsme mistři. Byli jsme tam s Holoubkem stejně. On mě zavřel a já jel pozpátku. Pak jsem dělal úplně všechno, co šlo, a vydal se ze všech sil. Byl jsem rychlej‘. Ale když už jsem byl skoro před Holoubkem, Eda na něj počkal a já tam neměl místo. A potom tam Holoubek zaškobrtal a já tím ztratil rychlost. Spokojenej‘ nejsem úplně, ale špatný to nebylo.“

Michal Škurla prohrál jedinou jízdu - tu rozhodující
Michal Škurla prohrál jedinou jízdu – tu rozhodující

„Dneska super závody,“ měl Michal Škurla stejně dobrou náladu jako včera v Březolupech. „Všechno fungovalo. V poslední jízdě jsem si vlez‘ do moc hluboký koleje. A tím jsem to posral. Snažil jsem se je chytit, ale nevyšlo to.“

„Až na ty starty je to super,“ podmiňoval Patrik Mikel spokojenost s dnešním závodem. „Bavilo mě to, dobrá zkušenost. A medaile se hodí na závěr. A hlavně dovezu medaili do Březolup Petru Popelkovi.“

Kryštof Rybář dosáhl svůj první úspěch s pětistovkou
Kryštof Rybář dosáhl svůj první úspěch s pětistovkou

„Bylo to určitě těžký, ale měli jsme strašný štěstí,“ uvědomoval si Kryštof Rybář. „Je to můj první velkej‘ úspěch, jsem hrozně rád. Bez Patrika bych to nedal, já jsem spokojenej‘, nečekal jsem to tak dobrý.“

„Asi nebyla šňůra vypínání docvaknutá, přestalo to jet,“ odhaloval Adam Fencl příčinu svého zastavení v klíčové rozjížďce s číslem čtrnáct. „To se stává. Kdyby Filda vyhrál, jeli bysme rozjezd. Je to škoda, moh‘ jsem bejt‘ poprvý na bedně…“

Nechybělo mnoho a Filip Hájek a Adam Fencl se vraceli s bronzem
Nechybělo mnoho a Filip Hájek a Adam Fencl se vraceli s bronzem

„Začali jsme dobře, ale pak přišly těžší jízdy,“ meditoval Filip Hájek. „Pokračovalo to dobře, až jsem to v poslední jízdě pokazil. Chtěli jsme urvat medaili. Snažili jsme se, co to šlo. Ale škoda tý poslední jízdy. Je to škoda.“

„Dobré, až na tu první posranou jízdu,“ bilancoval Michal Tomka. „Aspoň jsme porazili Pardubice…“

 

Eduard Krčmář a Zdeněk Holub na stupních vítězů
Eduard Krčmář a Zdeněk Holub na stupních vítězů
1. CS MV České republiky 23
Zdeněk Holub 3 2 2 3 2 12(3)
Eduard Krčmář E 3 3 2 3 11(1)
2. AK Markéta Praha 21
Ondřej Smetana 2 2 2 2 1 9(4)
Michal Škurla 3 3 3 3 0 12
3. AK Březolupy/AK Divišov 16
Kryštof Rybář 1 1 0 1 1 4(1)
Patrik Mikel 2 3 1 3 3 12
4. AK Slaný 14
Adam Fencl 3 0 2 0 E 5(1)
Filip Hájek 2 1 3 1 2 9(1)
5. SC Žarnovica 8
Ján Mihálik F 0 1 0 F 1
Michal Tomka 1 2 0 1 3 7
6. ZP Pardubice 8
Josef Novák 1 1 1 2 2 7
Martin Mejtský 0 – M 0 1 1(1)

 

Denis Zielinski, Filip Šifalda a Jan Kvěch na stupních vítězů
Denis Zielinski, Filip Šifalda a Jan Kvěch na stupních vítězů

Mistrovství republiky 125 ccm:

1. Filip Šifalda, Chabařovice 2 3 3 3 11
2. Denis Zielinski, PL 2 3 2 3 10+3
3. Jan Kvěch, Praha 3 2 3 2 10+2
4. Václav Kvěch, Praha 3 3 3 1 10+1
5. Daniel Šilhán, Liberec 2 3 2 2 9
6. Milan Dobiáš, Chabařovice 1 2 2 3 8
7. Petr Chlupáč, Praha 3 2 2 0 7
8. Marcin Turowski, PL 3 X 3 F 6
9. Lukáš Vinter, Praha 1 2 1 2 6
10. Sindy Weber, D-Chabařovice 2 1 1 1 5
11. Terezie Nádraská, Plzeň E 1 0 3 4
12. František Klier, Mšeno 1 1 1 1 4
13. Michal Baštecký, Praha 0 1 0 2 3
14. Jan Jeníček, Pardubice 0 0 1 1 2
15. Pavel Kuchař, Praha 1 E – – 1

Poznámka: z přihlášených nestartoval Adam Pajkr, zraněný během dopoledního šampionátu E85 na malé dráze.

Denis Zielenski jede před Marcinem Turowskim
Denis Zielenski jede před Marcinem Turowskim

Konečné pořadí seriálu:

SLA SLA PCE LIB PLZ DIV TOT
18.4. 2.5. 17.6. 21.6. 5.9. 4.10.
1. Filip Šifalda, Chabařovice 12 12 12 12 12 (11) 60 (71)
2. Jan Kvěch, Praha (4) 9 9 7 10 10 45 (49)
3. Petr Chlupáč, Praha 10 10 (5) 9 9 7 45 (50)
4. Václav Kvěch, Praha 9 9 3 NS 10 10 41
5. Milan Dobiáš, Chabařovice 9 7 (0) 6 6 8 36
6. Pavel Kuchař, Praha 6 7 5 8 2 (1) 28 (29)
7. Sindy Weber, D 9 6 (2) 3 3 5 26 (28)
8. Lukáš Vinter, Praha 4 6 3 NS 6 6 25
9. Daniel Šilhán, Liberec 7 2 NS 3 NS 9 21
10. Denis Zielinski, PL NS NS 9 NS NS 10 19
11. Karol Zupinski, PL NS NS 12 NS NS NS 12
12. František Klier, Mšeno 2 2 NS 0 1 4 9
13. Max Troidl, D NS NS 6 NS NS NS 6
14. Marcin Turowski, PL NS NS NS NS NS 6 6
15. Dušan Hlaváček, Pardubice 0 2 4 NS NS NS 6
16. Terezie Nádraská, Plzeň NS NS NS NS 1 4 5
17. Michal Baštecký, Praha 0 NS NS NS NS 3 3
18. Jan Jeníček, Pardubice NS NS NS NS NS 2 2

 

Filip Šifalda dal svému titulu punc vítězným závodem
Filip Šifalda dal svému titulu punc vítězným závodem

Foto: Mirek Horáček

Zdeněk Holub a Eduard Krčmář ve vzorné pátové spolupráci na cestě za titulem
Zdeněk Holub a Eduard Krčmář ve vzorné pátové spolupráci na cestě za titulem