Petr Chlupáč nasadil k trháku

Divišov – 4. října
Při vyrovnanosti stopětadvacítek a specifikách rozpisu jejich závodů je potřeba mít také štěstí při losování startovních čísel. Naposledy se o tom přesvědčil dnes dopoledne Filip Šifalda při čtvrtém pokračování mistrovství republiky E85 na malé dráze. Dvakrát se dostal na startovní rošt s Janem Kvěchem, dvakrát mu navzdory velkému úsilí podlehl. S deseti body se nedostal do finále A, zatímco Sindy Weber, kterou v deváté jízdě nechal v souboji s Janem Kvěchem za svými zády, ano. Mítink opanoval Petr Chlupáč. Hned v úvodním výjezdu rozjížďky s číslem dvě podjel Jana Kvěcha a poté vítězil jako na běžícím pásu. Ve finále jel Jan Kvěch dlouho vpředu, avšak Petr Chlupáč jej mistrovsky uštval ve čtvrtém okruhu. Smůlu měl Adam Pajkr, který se při předjíždění Františka Kliera ve čtrnácté jízdě udeřil řidítky do břicha a skončil na pozorování na dětské chirurgii v Krči.

 

Dva dvojnásobní vítězové

Zleva Filip Šifalda, Adam Pajkr a Milan Dobiáš
Zleva Filip Šifalda, Adam Pajkr a Milan Dobiáš

V okolí se válely mlhy, které by se daly krájet, nicméně Divišov ukázal všem příchozím hezkou, slunečnou tvář. Čtvrté pokračování mistrovství republiky E85 přivítalo v depu čtrnáct kolibříků. Ve třech předchozích kolech se na nejvyšším stupni vystřídali postupně Filip Šifalda, Petr Chlupáč a Jan Kvěch.

Přitom každý z nich korunoval své vítězství maximálním ziskem osmnácti bodů. Dnes však bylo v polovině základního rozpisu jasné, že se podobný husarský kousek může podařit jen Petru Chlupáčovi a Pavlu Kuchařovi.

Václav Kvěch se dnes dostal jen do finále E
Václav Kvěch se dnes dostal jen do finále E

Oba přitom museli předvést pořádnou dávku bojovnosti, protože ani jednoho z nich losování startovních čísel nešetřilo. Petr Chlupáč se v rozjížďce s číslem dvě setkal s Janem Kvěchem, který také předvedl nejlepší start. Jenže Petr Chlupáč udržel vnitřní stranu první zatáčky, aby se ve výjezdu dostal do čela.

Pavel Kuchař se o svůj první triumf ve čtvrté jízdě popral s Václavem Kvěchem, který na startu prokázal rychlejší reakci. Hlídal si vnitřní stopu, v níž se záhy vrátil do čela před Pavla Kuchaře, který jej objel zvenku první zatáčky.

Lukáš Vinter (modrá) útočí na Petra Chlupáče (červená)
Lukáš Vinter (modrá) útočí na Petra Chlupáče (červená)

Jenže nakonec se smál Pavel Kuchař, protože se Václav Kvěch ve druhém okruhu přetočil v nájezdu do druhé zatáčky. Starší z bratří Kvěchových chyboval i v rozjížďce s číslem šest, když při stíhání Lukáše Vintera musel krotit motocykl zvednutý na zadní kolo.

Před oběma dospěl do cíle Petr Chlupáč. Pavel Kuchař jeho šest bodů vyrovnal hned vzápětí, když rozjížďku s číslem sedm opanoval stylem start – cíl. Za jeho zády Milan Dobiáš zabránil Danielu Šilhánovi v repríze úvodního triumfu, když jej vyhnal daleko na venek první zatáčky.

 

Tlačenice na finále A

Souboje Jana Kvěcha (modrá) a Filipa Šifaldy (červená) patřily k tomu nejlpešímu, co dnešní den nabídl
Souboje Jana Kvěcha (modrá) a Filipa Šifaldy (červená) patřily k tomu nejlpešímu, co dnešní den nabídl

Jan Kvěch se však záhy vydal na vítěznou dráhu. V rozjížďce s číslem devět odstartoval na Filipa Šifaldu. Chabařovičan se pral jako lev, několikrát už měl předjetí na dohled, avšak nakonec se musel smiřovat s první dnešní porážkou.

Jejich duel sledovala z povzdálí Sindy Weber, jejíž velká chvíle měla teprve ještě přijít. Jedenáctou jízdu zastavily červené vlajky na znamení letmého startu. Při repete začala úřadovat právě německá dívčina, jenž ukořistila cenný skalp Lukáše Vintera, který byl prve při zastavení vpředu.

Sindy Weber se dnes zastavila až v áčku
Sindy Weber se dnes zastavila až v áčku

Od Sindy Weber šlo vskutku o husarský kousek. Na počátku v páté jízdě totiž porazila Františka Kliera. A nyní se jí trojka hodila tím spíše, měla-li v rozjížďce s číslem šestnáct za soupeře pouze začínajícího Jana Jeníčka. Další triumf ve stylu start – cíl byl tedy dílem okamžiku.

Deset bodů, na nichž se z drtivé části podílela trojice trojek, byla pádným argumentem pro postup do finále A. ve dvanácté jízdě pokračovala smolná série Václava Kvěcha, který roztočil takové hodiny, jež bychom očekávali spíše u automobilových okruhů.

Nejmladší z nejmladších - Bruno Belán (modrá) a Jan Jeníček
Nejmladší z nejmladších – Bruno Belán (modrá) a Jan Jeníček

Petr Chlupáč ovšem neváhal. Rozjížďku s číslem dvanáct zkrotil dravého Daniela Šilhána, který se v prvním okruhu sápal po jeho vedoucí příčce. Ve dvacáté jízdě se oba střetli znovu, avšak nyní měl Pražan vrch již od prvních metrů.

S maximálním počtem dvanácti bodů nemohl být postup Petra Chlupáče do finále A zpochybněn. O jeden bod méně bylo na kontě Jana Kvěcha, který po zmiňovaném triumfu nad Filipem Šifaldou prakticky dvakrát vyhrál čtrnáctou jízdu zastavenou ve třetím kole pro pád Adama Pajkra.

Sindy Weber (červená) osnuje úspěšný útok na Lukáše Vintera
Sindy Weber (červená) osnuje úspěšný útok na Lukáše Vintera

Na závěr svého účinkování v základní části narazil Jan Kvěch podruhé na Filipa Šifaldu, jenž mezitím v patnácté jízdě odvedl Pavla Kuchaře. Také ve druhém duelu zvládl Pražan start lépe než chabařovický závodník, který se však do posledních metrů nevzdal myšlenky předjet Jana Kvěcha.

Ten si však vítězství nenechal vzít. A otevřel brány finále A nejen sobě, ale i Sindy Weber. Filip Šifalda se totiž dostal na deset bodů jako německá závodnice, v jejíž prospěch ovšem hovořila pomocná kritéria. Mohl ji překonat Pavel Kuchař v rozjížďce s číslem dvacet, jehož však porazil lepšící se Lukáš Vinter.

 

Vytrvalejší vyhrává

Patálie Václava Kvěcha dnes nebraly konce - na snímku za Petrem Chlupáčem
Patálie Václava Kvěcha dnes nebraly konce – na snímku za Petrem Chlupáčem

Program finálových jízd zdržel incident z rozjížďky s číslem čtrnáct. Adam Pajkr se v její první zatáčce přetočil. Snažil se dohnat své zpoždění a útočil na druhého Františka Kliera. Avšak ve třetím kole upadl v nájezdu do druhé zatáčky.

Bolestivě se přitom udeřil řidítky to břicha, takže pro něj spěchala sanitka z Benešova. Z druhé strany města se však přiřítila policejní oktávie, jejíž posádka dostala od operátorky záchranného systému mylnou informaci o dopravní nehodě.

Daniel Šilhán (modrá) atakuje Petra Chlupáče
Daniel Šilhán (modrá) atakuje Petra Chlupáče

Václav Kvěch stanul posléze ve finále E úplně sám a po svých předchozích patáliích si zdvojnásobil svůj dosavadní bodový zisk. Déčko opanoval František Klier, zatímco Milan Dobiáš měl v céčku plnou hlavu starostí s permanentně útočícím Danielem Šilhánem.

Filip Šifalda se samozřejmě viděl spíše v áčku, už jen proto, že dvojnásobné body by se mu náramně hodily do průběžné klasifikace šampionátu. Nezbylo mu než vyhrát béčko před Pavlem Kuchařem a Lukášem Vinterem.

Úžasný finálový souboj Jana Kvěcha (modrá) a Petra Chlupáče
Úžasný finálový souboj Jana Kvěcha (modrá) a Petra Chlupáče

A pak už přišlo finále A, které si bez sebemenšího přehánění zasloužilo přídomek velkolepé. Jan Kvěch vystřelil dopředu jako šipka. Tlačil Petra Chlupáče na vnitřní čáru, avšak on nechtěl polevit. Výhoda vnitřní stopy se ukázala ve druhém kole.

Petr Chlupáč prodloužil nájezd do druhé zatáčky a posunul se do vedení. Jan Kvěch byl sice rychlejší a vrátil se zpátky, avšak Petr Chlupáč vytrvalejší. V první zatáčce třetího kola se usadil ve vedení už natrvalo. A pak už zbýval jen kousíček, aby dnešní den zahájil osmnáctibodovým maximem.

 

Jan Kvěch, Petr Chlupáč a Sindy Weber čněli nad všemi účastníky nejvýše
Jan Kvěch, Petr Chlupáč a Sindy Weber čněli nad všemi účastníky nejvýše
E D C B A TOT
1. Petr Chlupáč, Praha 3 3 3 3 6 18
2. Jan Kvěch, Praha 2 3 3 3 4 15
3. Sindy Weber, D-Chabařovice 3 1 3 3 2 12
4. Filip Šifalda, Chabařovice 3 2 3 2 3 13
5. Pavel Kuchař, Praha 3 3 2 2 2 12
6. Lukáš Vinter, Praha 2 2 2 3 1 10
7. Milan Dobiáš, Chabařovice 2 2 3 1 3 11
8. Daniel Šilhán, Liberec 3 1 2 2 2 10
9. Michal Baštecký, Praha 1 2 2 3 1 9
10. František Klier, Mšeno 2 E 2 1 3 8
11. Bruno Belán, Slaný 1 3 1 1 2 8
12. Jan Jeníček, Pardubice 1 2 1 2 1 7
13. Václav Kvěch, Praha 2 1 L F 3 6
14. Adam Pajkr, Divišov 1 3 X – 4
Petru Chlupáčovi přišlo osmnáct bodů náramně vhod
Petru Chlupáčovi přišlo osmnáct bodů náramně vhod

 

Průběžné pořadí seriálu:

PHA CHA PHA DIV TOT
21.4. 20.6. 25.8. 4.10.
1. Petr Chlupáč, Praha 15 18 12 18 63
2. Filip Šifalda, Chabařovice 18 16 9 13 56
3. Jan Kvěch, Praha 12 12 18 11 53
4. Pavel Kuchař, Praha 10 8 13 12 43
5. Daniel Šilhán, Liberec 10 9 11 8 38
6. Lukáš Vinter, Praha 11 8 8 10 37
7. Milan Dobiáš, Chabařovice 14 NS 9 11 34
8. Václav Kvěch, Praha 12 NS 14 6 32
9. Sindy Weber, D – Chabařovice 9 6 NS 12 27
10. Michal Baštecký, Praha 7 NS 9 8 24
11. František Klier, Mšeno 8 8 NS 8 24
12. Adam Pajkr, Divišov 9 NS 8 4 21
13. Bruno Belán, Slaný NS 6 NS 8 14
14. Dušan Hlaváček, Pardubice 7 NS 6 MS 13
15. Jan Jeníček, Pardubice NS NS 3 7 10
16. Adam Bím, Divišov 6 NS NS NS 6

Foto: Mirek Horáček