Švédové se s rachotem zřítili z evropského trůnu, sotva na něho usedli

Plzeň – 12. září
V paprscích hřejivého zářijového sluníčka nezačalo finále evropského šampionátu pro náš tým vůbec šťastně. V rozjížďce s číslem tři sestřelil Bartosz Smektala vedoucího Eduarda Krčmáře. Slánský borec vyhrál repete, ale smůla se na kola českých juniorů lepila i nadále. Byť je zdobila bojovnost, mnohdy ztráceli pozice a skončili nakonec bez medaile. Na hrotu průběžné klasifikace vedoucí Dány postupně vystřídali Poláci a Švédové. Žlutomodří zástupci třech korunek měli zlato prakticky na dohled. Jenže v poslední zatáčce sedmnácté jízdy přišel Fredrik Engman o tři body před Krystianem Rempalou kvůli pádu. Kystian Pieszczek vzápětí porazil Joela Anderssona a bylo vyrovnáno. V rozjížďce s číslem devatenáct kraloval Dán Emil Grondal, jenže Adriana Cyfera přivítala šachovnicová vlajka v rukou Petra Vaice dříve než Victora Palovaara. Poláci byli tím pádem o bod před Švédy. A když v závěrečné jízdě Kenny Wennerstam upadl už v první zatáčce, mohli slavit titul, byť vinou pádu byl posléze potrestán diskvalifikací také Kacper Woryna.

Švédové, Poláci a Dánové stojí na borském pódiu
Švédové, Poláci a Dánové stojí na borském pódiu

 

Sražený český šampión

Český sextet na nástupu: Zdeněk Holub, Michal Škurla, Ondřej Smetana, Patrik Mikel, Eduard Krčmář a Milan Špinka
Český sextet na nástupu: Zdeněk Holub, Michal Škurla, Ondřej Smetana, Patrik Mikel, Eduard Krčmář a Milan Špinka

Starobylá Plzeň vítala účastníky evropského finále otevřenou náručí paprsků zlatavého sluníčka. Boj o titul šampióna starého kontinentu lákal vyrovnanými sestavami. Po pádu z pražské extraligy minulý čtvrtek se vrátil Zdeněk Holub, který nevynechal jedinou možnou rehabiliataci, aby byl na dnešek absolutně fit.

Jeho kolegové tady před týdnem absolvovali předposlední podnik českého juniorského mistrovství, kde chyběl už jen Patrik Mikel, který prostě nemohl říct ne na účasti svatby své sestry Ilony. Nicméně ještě v úterý se tady sešli reprezentanti na posledním soustředění, které využili k testování různých nastavení svých motocyklů.

Krystian Pieszczek svým triumfem před Mikkelem B. Andersenem v rozjížďce s číslem jedna otevřel závod pro Poláky
Krystian Pieszczek svým triumfem před Mikkelem B. Andersenem v rozjížďce s číslem jedna otevřel závod pro Poláky

Doba zkoušek však minula, sotva se závodníci vrátili z nástupu do svých boxů. John Lindmann přibyl na startovní rošt rozjížďky s číslem jedna na poslední chvíli, než se dvouminutový limit změnil ve čtveřici nul. Nakonec zůstal trčet beznadějně vzadu. Jeho nejbližším sousedem se stal Michal Škurla na třetí pozici.

Krystian Piezszcek, který se díky svému startu v loňském českém šampionátu juniorských družstev jako jediný z Poláků mohl pochlubit znalostí místního dráhy, odvedl Mikkela B. Andersena a dostal výběr své země do čela průběžné klasifikace. Jenže červenobílí zástupci polské orlice neměli být dnes až přehnaně suverénní.

Eduard Krčmář (bílá) bojuje o vedení s Bartoszem Smektalou
Eduard Krčmář (bílá) bojuje o vedení s Bartoszem Smektalou

Ve druhé jízdě úřadoval Victor Palovaara, o čemž se na vlastní kůži nejvíce přesvědčil Kacper Woryna. „Ne úplně dobře jsem odstartoval,“ vysvětloval Ondřej Smetana, proč po vylétnutí pásky zaostal vzadu. Nicméně ve druhé zatáčce se Andreas Lyager dostal příliš daleko od středu, čehož Pražan nemohl nevyužít. Hned ve výjezdu byl však Dán opět třetí.

Victor Palovaara se na hraně depa zastavil s Kenny Wennerstamem, aby mu pod přilbu křičel nejaktuálnější poznatky o stavu dráhu. Avšak klíčovou úlohu ve třetí jízdě měl sehrát Eduard Krčmář. Slaňák vystřelil dopředu současně s pohybem pásky. V úvodním nájezdu jej podjel Bartosz Smektala, avšak náš reprezentant protáhl nájezd do druhého oblouku a byl zpátky v čele.

Bartosz Smektala poslal Eduarda Krčmáře k zemi
Bartosz Smektala poslal Eduarda Krčmáře k zemi

Jenže ve druhém kole se Bartosz Smektala přihnal spodem nájezdu první zatáčky jako blesk. Kolize s vedoucím Eduardem Krčmářem byla neodvratná. Sanitka se naštěstí vracela do depa zbytečně. Český reprezentant si vyrazil dech a v průběhu závodu si stěžoval na bolesti v rameni, díky nimž v následujících dnech bude muset pravidelně docházet na protahování a masáže.

Repete však zvládl na výtečnou. Triumfem stylem start – cíl před Kenny Wennerstamem, který v prvním výjezdu přece jen vystrkal Fredrika Jakobsena z druhé příčky, připsal našemu celku tři body. Milan Špinka útočil, v rozjížďce s číslem čtyři nechal sedět Patrika Mikela a poslal do akce Zdeňka Holuba. Jenže pražský junior neměl optimální start, vnějškem první zatáčky nevyřešil nic a vrátil se s nulou.

 

Česká bojovnost se bodově neúročí

Patrick Hansen (žlutá) bojuje s Joelem Anderssonem (červená) a Zdeňkem Holubem (bílá)
Patrick Hansen (žlutá) bojuje s Joelem Anderssonem (červená) a Zdeňkem Holubem (bílá)

Patrik Hansen se v rozjížďce s číslem čtyři stal zástupcem čtvrtého týmu, který dnes dokázal vyhrát. Díky tomu se Dánsko vyrovnalo sedmibodovému Švédsku. Poláci ztráceli bod, naši kluci tři. Bohužel náprava nepřišla ani s druhou sérií. V páté jízdě Patrick Hansen zavřel Eduarda Krčmáře, avšak záhy jej srazil John Lindman.

Švéd byl diskvalifikován, byť se incident odehrál v první zatáčce. Při repete zaúřadoval Kacper Woryna. Emil Grondal, zaskakující za svého otřeseného krajana, přitisknul Eduarda Krčmáře na vnitřní čáru, avšak slánskému závodníkovi nebyl souzen ani poslední bod. Připravil jej o něj sudí, který ho diskvalifikoval za přejetí vnitřní čáry.

Adrian Cyfer (modrá) vs. Joel Andersson
Adrian Cyfer (modrá) vs. Joel Andersson

Bodík by se našim totiž náramně hodil do krámu. V šesté jízdě se o vzpruhu postaral Zdeněk Holub. Vypálil dopředu jako raketa a z vedení jej nesestřelil ani krizový moment v poslední zatáčce. Michal Škurla vzápětí odstartoval nejlépe do sedmé jízdy. Jenže už v prvním oblouku se stal obětí Fredrika Engmana. Další pohromy českých ambicí následovaly v rychlém sledu. Nájezd do druhé zatáčky viděl dříve než Čech Adrian Cyfer.

Michal Škurla vmžiku inicioval odvetu. Spodní stranou se vrátil před Poláka, který však byl při nájezdu do druhého okruhu po vnější straně rychlejší. A ve čtvrtém kole Pražan ztratil i třetí příčku ve prospěch Emila Grondala.

Rozjížďka s číslem pět a v ní zleva John Lindman, Kacper Woryna, Emil Grondal a Eduard Krčmář
Rozjížďka s číslem pět a v ní zleva John Lindman, Kacper Woryna, Patrick Hansen a Eduard Krčmář

Stejně jako jeho kolegové se ani Ondřej Smetana nechtěl v boji se světovou juniorskou elitou ztratit. Do osmé rozjížďky odstartoval hned za Mikkelem B. Andersenem. Zůstal na vnějšku úvodního oblouku a ze stejného směru neúspěšně ve druhé zatáčce atakoval vedoucího Dána. Ten se nakonec o tři body připravil vlastní chybou a pádem v předposlední zatáčce.

Jenže v té chvíli už za sebou Ondřeje Smetanu neměl. Pražský junior na konci druhého kola podlehl permanentně útočícímu Bartoszi Smektalovi. Záhy se před něho protáhl i Joel Andersson. Mítink byl poměrně divoký a pády se vyhýbaly prakticky jen českému družstvu. V rozjížďce s číslem devět Bartosz Smektala sestředil Andrease Lyagera při podjíždění v úvodní zatáčce druhého okruhu.

Zdeněk Holub na cestě k vítězství v šesté jízdě před Krystianem Pieszczekem (modrá) a Fredrikem Jekobsenem (žlutá)
Zdeněk Holub na cestě k vítězství v šesté jízdě před Krystianem Pieszczekem (modrá) a Fredrikem Jekobsenem (žlutá)

Vyloučený Dán při repete odvrátil útok, jímž jej prvně nasazený Patrik Mikel počastoval v úvodním výjezdu. A nakonec bral tři body, jelikož vedoucí Fredrik Engman ve třetím kole spadl v zatáčce u depa. Dorazil alespoň o bod, díky němuž o stejnou hodnotu Švédové předčili Dány. Na vedoucí Poláky ztráceli dva.

 

Mistr a vicemistr končí pádem v závěrečné jízdě

Michal Škurla (bílá) se v sedmé jízdě pere o vedení s Fredrikem Engmanem (červená), Adrianem Cyferem (modrá) a Emilem Grondalem (žlutá)
Michal Škurla (bílá) se v sedmé jízdě pere o vedení s Fredrikem Engmanem (červená), Adrianem Cyferem (modrá) a Emilem Grondalem (žlutá)

Díky druhé příčce Patrika Mikela v repete deváté jízdy měli Češi na svém kontě deset bodů. Naděje na medaili žila, avšak její plamínek vyhasínal a potřebné resuscitace se jí nemělo dostat. Eduard Krčmář se v v rozjížďce s číslem deset pral s Mikkelem B. Andersenem o druhé místo, ale nakonec nedojel do cíle. Vzápětí upadli v první zatáčce nezávisle na sobě Patrick Hansen a Zdeněk Holub, který ale při opakovačce proháněl vedoucího Kenny Wennerstama až do cíle.

„Předtím mě pro průjezdu cílem zavřel na prkna a klepal si na hlavu,“ vysvětloval Zdeněk Holub, proč ukazoval vztyčený palec Krystianu Pieszczekovi, byť skončil s nulou. „Tak teď jsem mu ukázal palec, že je to dobrej‘ výsledek.“

Fredrik Engman padá po útoku Bartosze Smektaly
Fredrik Engman padá po útoku Bartosze Smektaly

Jenže jeho dva body však měly na dlouho zůstat poslední. Michal Škurla nabral do první zatáčky rozjížďky s číslem dvanáct raketové zrychlení. Kacpera Worynu ovšem nestihnul, navíc jej ještě v úvodním výjezdu překonal Emil Grondal. Dopředu měl namířeno i Joel Andersson. Celé třetí kolo jel po boku Michala Škurly, aby jej v nájezdu do toho čtvrtého připravil i o onen poslední bodík.

Po přestávce se s nulami vrátili Michal Škurla a Ondřej Smetana. S polovičním ziskem bodů oproti soupeřům bylo jasné, že nás medaile letos mine. „Holt na to není,“ krčil rameny Michal Škurla. „Bohužel je to tak, nedá se nic dělat.“

Eduard Krčmář (bílá) bojuje s Mikkelem B. Andersenem (žlutá)
Eduard Krčmář (bílá) bojuje s Mikkelem B. Andersenem (žlutá)

V zemi, kde bez cizích závodníků nevznikne kompletní startovní listina juniorského šampionátu, jsou reprezentační výkony malým zázrakem. Pokud Češi v něčem zklamali, pak jednoznačně v otázce divácké účasti. Jede-li národní tým o medaile, neměla by pro fanoušky Plzeň být na druhém konci zeměkoule.

Po třech sériích vedli Poláci, byť se Bartosz Smektala prezentoval dvěma pády a Krystian Pieszczek v rozjížďce s číslem jedenáct nebodoval. Švédové si však svolali poradu k metylárně a rozjížďka s číslem třináct předznamenala počátek jejich ofenzívy. Victor Palovaara pokořil Patricka Hansena, jenž přiblížil své Dánsko Polsku, když Bartosz Smektala se vzduchem unikajícím z jeho zadního kola byl rád ze třetí příčku a po průjezdu cílem upadl.

Mela jedenácté jízdy: zleva Patrick Hansen, Kenny Wennerstam, Zdeněk Holub a Krystian Pieszczek
Mela jedenácté jízdy: zleva Patrick Hansen, Kenny Wennerstam, Zdeněk Holub a Krystian Pieszczek

Dánové však do konce série připsali jen jeden bod a boj o titul přestal být jejich záležitostí. Zato Švédové byli na koni. Fredrik Engman v rozjížďce s číslem čtrnáct odvedl Adriana Cyfera a vyrovnal pětadvacetibodový zisk Poláků.

Vzápětí stylem start – cíl triumfoval Kenny Wennerstam, zatímco Zdeněk Holub si přivěsil na svůj pomyslný opasek skalp Kacpera Woryny. V šestnácté jízdě vypálil Krystian Pieszczek, ale zastavila ho červená světla indikující letmý start. Napodruhé už úřadoval Joel Andersson a Polák stihnul ve výjezdu pouze předjet Eduarda Krčmáře.

Na ostří nože - v rozjížďce s číslem jedenáct vede Kenny Wennerstam před Zdeňkem Holubem, Krystianem Pieszczekem a Patrickem Hansenem
Na ostří nože – v rozjížďce s číslem jedenáct vede Kenny Wennerstam před Zdeňkem Holubem, Krystianem Pieszczekem a Patrickem Hansenem

Slunce se opíralo do startovního roštu a Švédové u metylárny organizovali další válečnou poradu. Byla kratší, ale vítězný pokřik byl o to mohutnější. Tři body převahy dodávalo Seveřanům adrenalin do žil. Avšak v sedmnácté jízdě kraloval Fredrik Engman, dokud ovšem v poslední zatáčce neupadl.

Nosítka se naštěstí ze sanitky vykládala zbytečně. Rozhodčí přidělil technické body, ale díky šumu v komunikaci vyrazil Ondřej Smetana k osmnácté jízdě v domnění, že jde o repete. Zmást se nechal i Krystian Pieszczek, který dorazil k pásce na poslední chvíli. Vrátil však Polsku naději, protože vyhrál, zatímco Joel Andersson druhým místem zachoval stav 33:33.

Bartosz Smektala (modrá) vs. Patrick Hansen
Bartosz Smektala (modrá) vs. Patrick Hansen

V devatenácté jízdě Adrian Cyfer nechal jet Emila Grondala. Soustředil se převážně na Victora Palovaaru, jehož udržel za sebou. Do poslední rozjížďky nastupovalo Polsko s převahou jednoho bodu. Kenny Wennerstam spadl v první zatáčce. A sotva se rozsvítilo červené vylučovací světlo, stali se Poláci mistry světa. Paradoxně však při repete skončil diskvalifikací za pád i Kacper Woryna.

 

Hlasy z depa

Pád Fredrika Engmana v poslední zatáčce sedmnácté jízdy stál Švédy titul
Pád Fredrika Engmana v poslední zatáčce sedmnácté jízdy stál Švédy titul

„První a poslední jízda mi nevyšla, jak by měla,“ připouštěl Zdeněk Holub. „V tý první jsem prostě neodjel a v tý poslední měl v hlavě, že to nejde. Koleno vydrželo, necejtil jsem to. Je škoda, že nevyšla medaile, já nebyl připravenej‘ na takovouhle dráhu a byl jsem trošičku překvapenej‘.“

„Škoda toho pádu,“ neskrýval Eduard Krčmář zklamání nad incidentem z rozjížďky s číslem tři. „Tréninky tady byly úplně zbytečný. Dráha byla úplně jiná. Docela nebezpečná, bylo dost pádů…“

Patrik Mikel absolvoval dvě jízdy
Patrik Mikel absolvoval dvě jízdy

„Špatně,“ procedil Ondřej Smetana skrz ústa odpověď na tradiční otázku magazínu speedwayA-Z, jak se mu dnes jelo. „Dva body a ještě utrpený. V první jízdě jsem neodstartoval zrovna nejlíp a dostal cejchu. Pak byla dobrá jízda, bojoval jsem o první a všichni mě předjeli. Pak mě pan Špinka nepostavil a potom to bylo na hovno. Udělal jsem to moc rychlý, male jsem to udělat pomalejší. Přecenil jsem to.“

„Úplně na píču,“ nebral si Michal Škurla při svém hodnocení vůbec žádné servítky. „Vůbec nám to nikomu nesedlo. A dopadlo to, jak to dopadlo. Holt na to není. Bohužel je to tak, nedá se nic dělat…“

 

Nezaviněný pád Eduarda Krčmáře byl jeden z rozhodujících faktorů závodu
Nezaviněný pád Eduarda Krčmáře byl jeden z rozhodujících faktorů závodu

 

1. Polsko 35
Krystian Pieszczek 3 2 0 2 3 10
Kacper Woryna 2 3 3 1 X 9
Adrian Cyfer 1 2 3 2 2 10
Bartosz Smektala X 3 X 1 4
Krystian Rempala 2 2
2. Švédsko 34
Joel Andersson 2 2 1 3 2 10
Kenny Wennerstam 2 – 3 3 X 8
Victor Palovaara 3 1 1 3 1 9
John Lindman 0 X – – 0
Fredrik Engman 3 1 3 X 7
3. Dánsko 30
Andreas Lyager 1 – 3 0 4
Mikkel B. Andersen 2 F 2 0 ex 4
Fredrik Jakobsen 1 0 – 1 2
Patrick Hansen 3 F/R 1 2 3 9
Emil Grondal 2 1 2 3 3 11
4. Česká republika 19
Eduard Krčmář 3 L F 1 2 6
Patrik Mikel – – 2 – 0 2
Ondřej Smetana 0 1 – 0 1 2
Michal Škurla 1 0 0 0 1
Zdeněk Holub 0 3 2 2 1 8

Poznámka: Mikkel B. Andersen byl z osmnácté jízdy vyloučen za ztrátu tlumiče výfuku

Poláci slaví světový titul
Poláci slaví světový titul

Foto: Mirek Horáček

9