Češi v akci 160

Poslední kompletní srpnový týden vrátil závodění na české ovály v obvyklém rytmu a byli jsme svědky juniorky v Praze i první ligy ve Svitavách. A už jen skvělý souboj Martina Vaculíka s Václavem Milíkem ve finále včerejší Zlaté přilby SNP musel odměnit každého fanouška, který neváhal vážit cestu do slovenské Žarnovice. Polské ligy měly volný víkend před startem své rozhodující fáze a díky volnému losu Rospiggarny, jenž základní část Elitserien skončila na šestém místě, se Martin Vaculík neobjevil ani ve Švédsku. Nicméně Češi závodili nejen ve Velké Británii, ale také v Polsku, Nizozemí a Německu.

 

Václav Milík si ve čtvrtek řekl o místo v sestavě pro play-off a v neděli se s Martinem Vaculíkem popral o slovenskou zlatou přilbu
Václav Milík si ve čtvrtek řekl o místo v sestavě pro play-off a v neděli se s Martinem Vaculíkem popral o slovenskou zlatou přilbu

V pondělí se Václav Milík vrátil do Velké Británie, avšak utkání Elite League King’s Lynn vs. Leicester bylo odvoláno kvůli dešti. A stejný osud čekal i duel King’s Lynn vs. Swindon, jenž se měl konat ve středu. Čtvrtek již pardubického závodníka zastihl v Czestochowej.

Plánovaný test match Wroclaw vs. Ostrow ustoupil tréninkovému závodu dvojic. Václav Milík si v něm evidentně zajistil místo pro play – off ve wroclawském týmu, protože spolu s Arturem Czajou vyhráli. On inkasoval jedenáct (3 3 2 3) a jeho kolega osm bodů. Sebastian Ulamek s Damianem Drozdzem ztratili pět, Tomasz Jedrzejak s Maksymem Drabikem sedm bodů.

„Dařily se mi starty, byla pěkná dráha,“ svěřil se Václav Milík. „Když jsem tam jel loni, měl jsem bod nebo dva. Teď udělali dráhu po wroclawsku, tak to šlo.“

Matěj Kůs absolvoval dva závody za Redcar
Matěj Kůs absolvoval dva závody za Redcar

Ve čtvrtek se Sheffield doma vypořádal s Redcarem 50:40. Matěj Kůs dobře startoval. V rozjížďce s číslem tři jej porazil David Bellego, sedmou jízdu vyhrál. Pak se však objevily problémy s motocykly, takže Pražan zůstal na pěti bodech (2 3 0 0 0).

Páteční odveta v Redcaru byla vyrovnaná až do rozjížďky s číslem patnáct, kde se definitivně rozhodlo o vítězství Sheffieldu 43:47. Matěj Kůs v první jízdě zůstal stát, ale v průběhu večera se zlepšoval. V rozjížďce s číslem dvanáct triumfoval před Joshem Batesem a dohromady měl sedm bodů s jedním bonusem (E 1 2 1 3 0).

Hynek Štichauer včera závodil v Glasgow a Newcastlu, Ondřej Smetana v Poznani
Hynek Štichauer včera závodil v Glasgow a Newcastlu, Ondřej Smetana v Poznani

V pátek Plymouth doslova rozložil své hosty z Newcastlu na atomy, když jejich střetnutí skončilo 65:27. Zdeněk Simota pravidelně střídal vítězství, která přišla ve druhé a jedenácté jízdě, se třetími místy z rozjížděk s čísly sedm a čtrnáct. Suma sumárum osm bodů (3 1 3 1).

Dva mítinky čtvrtfinále KO Cupu čekaly včera Hynka Štichauera. Nejprve Glasgow doma porazil Newcastle 48:42. Pardubičan vyjel na ovál sedmkrát a nejlépe skončil ve druhé jízdě, když zajistili remízu na úkor Simona Nielsena a Tero Aarnia. Celkem si připsal šest bodů (3 1 1 0 0 0 1).

V odvetě však Newcastle těžil ze své specifické dráhy. Vítězstvím 56:33 upravil skóre z obou závodů na 98:81 a postoupil. Hynek Štichauer (1 0 0 0) skóroval tentokrát jen jedním bodem. Získal jej ve druhé jízdě, z níž byl jeho kolega Liam Carr vyloučen.

Rovnou z první ligy a přeboru ve Svitavách se Ondřej Smetana vypravil na druhý závod Lotto Speedway Cup do Poznaně. Zranění pravačky si stále vybírá svou daň, takže pražský závodník skončil čtrnáctý se čtyřmi body (1 0 1 1 1). Triumfoval Kamil Pulczynski (14 bodů), na stupně vítězů se postavili ještě Damian Adamczak (13) a Daniel Pytel (11).

Josef Franc vyhrál v Berghauptenu
Josef Franc vyhrál v Berghauptenu

Úspěšný víkend má za sebou Josef Franc. V sobotu se představil při pouťáku v nizozemském Uithuizenu. Se sedmnácti body (3 5 4 5) hravě dosáhl finále A. v něm však kralovali Němci Stephan Katt, Christian Hülhorst a domácí Dirk Fabriek a on projel cílem jako čtvrtý.

Včera se v Berghauptenu konalo finále německého šampionátu sajdkárů, jehož doplňkem se stal volný mezinárodní závod. A právě ten se stal kořistí Josefa France (22 bodů), který vyskočil na nejvyšší stupeň vítězů před Martina Smolinskeho (22) a Bernda Dienera (21).

Ilustrační foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Mirek Horáček