Martin Vaculík v neskutečném duelu s Václavem Milíkem tahal za delší konec provazu

Žarnovica – 30. srpna
Martin Vaculík procházel dvaapadesátou Zlatou přilbou SNP v Žarnovici jako žhavý nůž studenou kostkou másla. Svého přemožitele nenašel ani v jedné z čtveřice rozjížděk základního rozpisu. Vzápětí vyhrál semifinále a za mohutného jásotu zaplněných tribun si na startovním roštu finále vybral třetí dráhu. Po své levici měl Václava Milíka, jenž doplatil na přetržený sekundární řetěz, aby prohrál jen se slovenskou hvězdou. Nyní však po vylétnutí pásky vystřelil do čela. Martin Vaculík se nekompromisně probil do čela po protilehlé rovince. Tím však ta pravá bitva teprve začínala! Václav Milík se za cenu kolize opět posunul do čela, ale do druhého okruhu projel dříve Slovák. Poté nastal opět čas pro Václava Milíka, aby zase on tahal polku. Martin Vaculík kontroval, Pardubičan se opět dostal na první pozici. Teprve v nájezdu do třetího z šesti finálových okruhů měl Martin Vaculík situaci dokonale pod svou kontrolou a vzápětí už počtvrté ve své kariéře projel pod šachovnicovou vlajkou prestižního slovenského závodu. Vedle Václava Milíka si na stupně vítězů vyskočil i Tomáš Suchánek. Martin Málek vypadl v opravné jízdě, Jana Holuba připravila exploze motoru o postup do rozhodující fáze závodu a domácí fanoušky potěšil i Michal Tomka, byť v opravné rozjížďce dvakrát upadl a nakonec byl Pavlem Kubešem diskvalifikován.

Václav Milík, Martin Vaculík a Tomáš Suchánek stojí na stupních vítězů
Václav Milík, Martin Vaculík a Tomáš Suchánek stojí na stupních vítězů

 

Tři závodníci dokázali zopakovat svůj úvodní triumf

Vítězi zůstává replika každý rok, hlavní trofej je ale potřeba vyhrát třikrát v řadě nebo pětkrát dohromady
Vítězi zůstává replika každý rok, hlavní trofej je ale potřeba vyhrát třikrát v řadě nebo pětkrát dohromady

Žarnovický motel Sitno už mnoho let existuje prakticky jen jako název autobusové zastávky. Nicméně parkoviště před ním už krátce před dvanáctou vypadalo jako, kdyby v zavřeném podniku pořádal svatební hostinu někdo s pořádně rozvětvenou rodinou. Poslední volná místečka se zaplňovala automobily s espézetkami mnoha slovenských okresů. Nechyběla ani maďarská háčka a česká cézetka.

Za dvaapadesát ročníků se Zlatá přilba SNP stala fenoménem, jemuž je v otázce divácké přízně těžko konkurovat. Domácí fanoušky navíc lákala účast Martina Vaculíka. Nelepší slovenský plochodrážník všech dob má již ve své sbírce tři repliky slavné trofeje. Dnes mohl učinit předposlední krůček k tomu, aby se vydal ve stopách Jiřího Štancla a Antonína Kaspera, kteří jako jediní dokázali ukořistit originál.

Po zranění Maxe Gregoriče se žarnovický benjamínek Ján Mihálik dočkal debutu při ZP SNP
Po zranění Maxe Gregoriče se žarnovický benjamínek Ján Mihálik dočkal debutu při ZP SNP

Startovní listina se měnila již v týdnu. Dawida Lamparta a Piotra Swiderskeho nahradili krajané Jakub Jamrog a Akradiusz Potoniec, který se měl záhy postarat, aby jej všichni považovali za outsidera.

O poslední změnu se postaral nechtě Maks Gregorič, který včera večer při finálové jízdě italského šampionátu v Lonigu upadl tak nešťastně, že byl v komatu převezen do místní nemocnice. Atmosféru prestižního závodu, jehož několik ročníků viděl jako nadšený divák, si tím pádem mohl naplno užít patnáctiletý Ján Mihálik. Ten měl být původně náhradníkem, ale při absenci Jána Mesiárika, se nakonec do bojů vydalo jen dvacet mužů hlavního rozpisu.

Tropický žár, který provázel většinu letošních žarnovických závodů, nevynechal ani ZP SNP
Tropický žár, který provázel většinu letošních žarnovických závodů, nevynechal ani ZP SNP

Bodový klíč pro pětici závodníků u startovního roštu každé rozjížďky nabízí vítězi čtyři body. Čtyřky se logicky přičítají lépe než trojky. Na druhou stranu je obtížné dohánět bodové zpoždění. A to tím spíše, pustí-li rozpis závodu do nadstavbové části jen polovinu startovního pole.

Václav Milík vysvětluje, proč nechybí mezi dvacítkou účastníků ZP SNP:

„Mám volno tak, abych nestál. Tu přilbu musím jednou mít, aby mi Chuck (přezdívka jeho otce – pozn. redakce) neříkal, že jsem nevyhrál, co on.“

Nefavorizovat Martina Vaculíka by šlo jen stěží
Nefavorizovat Martina Vaculíka by šlo jen stěží

Po osmi z šestnácti základních jízd se čistým štítem mohla chlubit trojice závodníků. Sotva parašutisté sbalili po doskoku své padáky, začal okázalý nástup, po němž Jakub Jamrog proměnil rozjížďku s číslem jedna ve svou vlastní záležitost. I v Čechách dobře známý Polák si se stejnou rutinou počínal i v páté jízdě. Po vylétnutí pásky mu sice zkřížil dráhu Nicolas Vicentin, ovšem s ním si poradil již v první zatáčce.

Osm bodů Martina Vaculíka bylo překvapením asi takového ranku, že po noci vyjde opět sluníčko. Miláček obecenstva, které mu připravilo na nástupu bouřlivé ovace, plnil úlohu favorita číslo jedna už ve čtvrté jízdě. Jejím cílem se prohnal s náskokem roviny před Fritzem Wallnerem. Martin Málek, jehož popularita v Žarnovici není také malé, se ve druhé rozjížďce úspěšně serval o vítězství,

Pokud by se Michal Tomka vsadil s otcem o svém skóre, vyhrál by
Pokud by se Michal Tomka vsadil s otcem o svém skóre, vyhrál by

Muselo se opakovat kvůli pádu Denise Štojse a Patrika Búriho, jenž si na repete musel přichystat náhradní motocykl. Slovinec vedl tři okruhy, během nichž Martin Málek prahnul po jeho skalpu. Denis Štojs jej ve druhé zatáčce vyvezl, avšak v nájezdu do závěrečného kola březolupský borec proburácel okolo něho. Jenže v šesté jízdě se prvním poraženým, když Martin Vaculík opět úřadoval již od vylétnutí pásky.

Martin Vaculík (zelená) míří za svým prvním triumfem před Fritzem Wallnerem (bílá), Tomášem Suchánkem (červená) a Nicolasem Vicentinem (žlutá)
Martin Vaculík (zelená) míří za svým prvním triumfem před Fritzem Wallnerem (bílá), Tomášem Suchánkem (červená) a Nicolasem Vicentinem (žlutá)

Dráha chtěla pít jako ryba k večeři, takže se před třetí jízdou dočkala operativní úpravy. Hned po ní vypálil Václav Milík jako raketa, za což se ovšem dočkal pohledu na blikající červená světla. Pavel Kubeš vyhodnotil start jako letmý. Repete nabídlo však pohled na stejného vedoucího závodníka, který v prvním oblouku odrazil nájezd Marcela Kajzera. Stejný kousek mu Václav Milík provedl i v rozjížďce s číslem osm.

 

Neskutečné vyvrcholení

Začátek smůly Jana Holuba - pád za zády Marcela Kajzera (červená) a Patrika Búriho (bílá)
Začátek smůly Jana Holuba – pád za zády Marcela Kajzera (červená) a Patrika Búriho (bílá)

Na druhou stranu mezi bodově chudšími po první půli bychom nečekaně nalezli pětibodového Tomáše Suchánka. V první zatáčce se s ambiciózním Pardubičanem Martin Vaculík a Fritz Wallner vůbec nemazlili. „Málem jsem to i zahodil,“ nechal se slyšet ve svém boxu. Na Fritze Wallnera Tomáš Suchánek nestačil ani v osmé jízdě.

V rozjížďce s číslem dvanáct se však konečně jeho postupový sen začal naplňovat. Opět se opakovalo vinou letmého startu. Tomáš Suchánek se dostal dopředu, jenže vnějškem úvodního oblouku jej předčil Marcej Kajzer. Pardubičan útočil vnějškem, avšak jediným výsledkem byly další dávky materiálu z dráhy na jeho motocyklu od Polákova zadního kola.

Martin Málek vyhrál svou první jízdu, ale pak jej dostihla smůla
Martin Málek vyhrál svou první jízdu, ale pak jej dostihla smůla

V poslední zatáčce však z motoru Marcela Kajzera vykoukla ojnice a Tomáš Suchánek zdědil vítězství. V šestnácté jízdě opět musel startovat dvakrát, protože se ulil Arkadiusz Potoniec. Uletěl mu Stanislav Mělničuk, ale dvanáct bodů stačilo na semifinále více než komfortně.

Dnešní příběh Jana Holuba však neměl šťastný konec hollywoodských trháků. Úvodní hledání optimálního nastavení mu přineslo jen dvojici třetích míst. V rozjížďce s číslem devět si neváhal vyšlápnout na Martina Vaculíka, který si však rychle sjednal pořádek.

Tomáš Suchánek jede před přerušením opravy před Martinem Málkem, Marcelem Kajzerem a Stanislavem Mělničukem
Tomáš Suchánek jede před přerušením opravy před Martinem Málkem, Marcelem Kajzerem a Stanislavem Mělničukem

Třináctka však byla pro Jana Holuba smolná. V rozjížďce stejného čísla se totiž dostal v první zatáčce do křížku s Patrikem Búrim, za což zaplatil pádem. A při repete mu rovnou na startovním roštu explodoval motor. „Bylo to nově poskládaný,“ smutnil Jihočech v depu, v němž ho vůbec poprvé kvůli tropickému žáru do Žarnovice nedoprovázel jeho dědeček. Vladimír Tomka před závodem špičkoval svého syna, že bude rád za tři body. Jenže ten třetím místem ve čtrnácté jízdě nejen tuto prognózu takřka ztrojnásobil, nýbrž také postoupil do semifinále, na něž Janu Holubovi chyběl bod.

Václav Milík objíždí Marcela Kajzera
Václav Milík objíždí Marcela Kajzera

S problémy technického rázu se potýkal rovněž Václav Milík. Vinou přetrženého sekundárního řetězu do jedenácté jízdy ani neodstartoval. Svým způsobem neprohrál, avšak když stanul na startovním roštu rozjížďky s číslem patnáct s opravdu neporaženými Martinem Vaculíkem a Jakubem Jamrogem, čtyři body mu na ně chyběly.

Martin Vaculík triumfoval ve stylu start – cíl, zatímco Václav Milík před sebe nepustil Jakuba Jamroga. Avšak závod začínal v nadstavbové části od samého počátku, byť jen pro nejlepší desítku. Neotřesitelný triumf Martina Vaculíka v prvním semifinále nebyl vůbec žádným překvapením, druhá příčka Arkadiusze Potoniece ovšem ano. Tomáš Suchánek musel do opravy tejně jako Stanislav Mělničuk a Marcela Kajzera, jehož přímo u pásky stihla další porucha.

Tomáš Suchánek před Arkadiuszem Potoniecem
Tomáš Suchánek před Arkadiuszem Potoniecem

V druhém semifinále řádil Václav Milík a přímý postup si pojistili Jakub Jamrog. Martin Málek, Fritz Wallner a Michal Tomka putovali do opravy. A ta stála doopravdy za to. Tomáš Suchánek vystřihl tři nejlepší starty, než se konečně dočkal finále. Michal Tomka nejprve neměl v tlačenici první zatáčky dost místa a spadl, a poté se při repete pádem vyhýbal Fritzu Wallnerovi.

Podruhé byl slovenský junior diskvalifikován a Pardubičan konečně mohl troubit sólo. Stanislav Mělničuk se v první zatáčce dostal před Marcela Kajzera, zatímco Martin Málek, čtvrtý po odstoupení Fritze Wallnera, mohl skloňovat slovo smůla ve všech pádech. „Dvakrát jsem odstartoval druhý a teď jsem měl divokou kolizi s Mělničukem,“ smutnil.

Finálový boj Martina Vaculíka a Václava Milíka očima Tomáše Suchánka:

„Oba mi odlítli a já čekal, že se někde sundaj‘. Dvakrát jsem si už myslel, že se mi to otevírá. Ale oni to pokaždý ustáli.“

Martin Vaculík se musel o vítězství prát s Václavem Milíkem
Martin Vaculík se musel o vítězství prát s Václavem Milíkem

Stanislav Mělničuk si však vydřené finále neužil, jelikož odstoupil vinou zdravotních problém. Martin Málek si možná pomyslel cosi o božích mlýnech. V konečném důsledku mu to však bylo stejně platné jako automat na prezervativy ve Vatikánu.

Finále se jelo jen v pěti. Martin Vaculík si volil dráhu jako první, aby nakonec zvednul bílý terč. Po závodech přemítal, že nešlo o nejlepší volbu. Václav Milík si vzal modrou a jejich souboj musel nadchnout i toho největšího flegmatika. Ať tak či onak, Martina Vaculíka dělí už jen jediný triumf, aby se pozlacená kopie partyzánské přilby stala natrvalo ozdobou jeho síně slávy.

 

Hlasy z depa

Fritz Wallner se pere o vítězství s Tomášem Suchánkem
Fritz Wallner se pere o vítězství s Tomášem Suchánkem

„Super, to je jasné,“ radoval se Martin Vaculík ze svého čtvrtého triumfu v závodě všech slovenských závodů. „Super závod, přišlo hodně diváků. Vašek jel skvěle. Odstartoval na mě. Bílá pozice asi nebyla nejlepší, ale předvedli jsme super souboj. Fakt pěkné, bylo vedro, finále se jelo na šest kol, modlil jsem se, ať motor vydrží.“

„Zlatá přilba byla suprová, dobrý závody, až na to finále,“ usmíval se Václav Milík. „Dobře jsem odstartoval, ale Maťo byl rychlejší. Já jsem spokojenej‘. Ale tu přilbu musím aspoň jednou mít, aby mi Chuck (přezdívka Václava Milíka staršího – pozn. redakce) neříkal, že jsem nevyhrál, co on. Finále bylo dobrý, to se divákům muselo líbit

Obecenstvo tleskalo za vrcholné výkony nejen plochodrážníkům
Obecenstvo tleskalo za vrcholné výkony nejen plochodrážníkům

„Dobrý na to, jak to pro mě začalo,“ připomínal Tomáš Suchánek pomalejší vstup do závodu. „Skočil jsem na druhou motorku. Ta motorka, co v Žarnovici jela vždycky, najednou nejela. V semifinále to za nima byla pěkná podívaná, ale v opravě to dopadlo dobře. Ve finále odlítli Martin a Vašek líp. Čekal jsem, až se někde sundaj‘. Dvakrát jsem si myslel, že se mi to otevírá. Ale oni to ustáli, takže třetí flek. Ale příští rok už bude první!“

„Hodně jsem byl překvapený z dráhy,“ neskrýval Martin Málek. „Ta úprava byla taková, že se jim nedařila. Každou rozjížďku to bylo jiné, těžko se hledalo nějaké dobré nastavení. Doplatil jsem na smůlu v té několikrát opakované jízdě. Dvakrát jsem byl druhý a ten poslední start, který jsem měl, ne že by se nepovedl, ale měl jsem divokou kolizi s Mělničukem. A byl jsem rád, že jsem vyšel bez zdravotní újmy. Když jsem to rekapituloval, uvědomil jsem si, že změny mě vzaly dost sil a celý ten víkend v horku byl náročný. Celé dva dny byly dlouhé závody. Po druhé, třetí jízdě jsem si nedělal velké naděje, věděl jsem, že to bude otázka náhody, jak se komu podaří starty v semifinále.“

Všichni účastníci pohromadě
Všichni účastníci pohromadě

„Dobrý, nečekal jsem to,“ kvitoval Michal Tomka své vystoupení. „Ocino mi říkal, že jestli udělám tři body, budeme spokojení. A skončil jsem desátý. V opravě mě poprvé vytlačili, podruhé jsem to musel položit, abych nenarazil do Wallnera. Ale desáté místo je pěkné.“

„Tragický, smutný,“ bilancoval Jan Holub. „Ve třetí jízdě, jak jsem jel s Vaculdou, jsme to doladili. Věřil jsem postupu, ale motor zradil. Bohužel… Bylo to nově poskládaný. A vůbec se dařilo, cestou domů mi přestalo jet auto. A tak doufám, že do konce sezóny mám smůlu vybranou…“

Martin Vaculík vyhrál po úžasném souboji s Václavem Milíkem
Martin Vaculík vyhrál po úžasném souboji s Václavem Milíkem
TOT SF1 SF2 OPR FIN
1. Martin Vaculík, SK 4 4 4 4 16 1. 1.
2. Václav Milík, CZ 4 4 E 3 11 1. 2.
3. Tomáš Suchánek, CZ 2 3 4 3 12 3. 1. 3.
4. Jakub Jamrog, PL 4 4 4 2 14 2. 4.
5. Arkadiusz Potoniec, PL 1 2 4 2 9 2. 5.
6. Stanislav Mělničuk, UA 3 2 3 4 12 4. 2.
7. Marcel Kajzer, PL 3 3 E 4 10 E 3.
8. Martin Málek, CZ 4 3 2 3 12 3. 4.
9. Fritz Wallner, A 3 4 2 4 13 4. E
10. Michal Tomka, SK 2 1 3 2 8 5. X
11. Jan Holub, CZ 2 2 3 E 7
12. Denis Štojs, SLO 3 1 1 1 6
13. Nicolas Vicentin, I 1 3 1 1 6
14. Patrik Búri, SK E 2 2 2 6
15. Kenneth Hansen, DK 1 1 3 T 5
16. Ronny Weis, D 0 M 1 3 4
17. Roland Benkö, H 2 E 2 0 4
18. Richard Geyer, D 1 1 0 1 3
19. Ján Mihálik, SK 0 0 1 1 2
20. Pierpaolo Scagnetti, I 0 0 E – 0

 

Václav Milík vede ve finále před Martinem Vaculíkem a Jakubem Jamrogem
Václav Milík vede ve finále před Martinem Vaculíkem a Jakubem Jamrogem

Ukázkové jízdy domácích juniorů:

I David Pacalaj; Jakub Valkovič F
II David Pacalaj; Jakub Valkovič F
Český kvartet v Žarnovici - zleva Tomáš Suchánek, Václav Milík, Martin Málek a Jan Holub
Český kvartet v Žarnovici – zleva Tomáš Suchánek, Václav Milík, Martin Málek a Jan Holub

Foto: Martin Mesiarik

Martin Vaculík je v Žarnovici populárnější než prezident
Martin Vaculík je v Žarnovici populárnější než prezident