Dnes nás čeká pořádná porce juniorského závodění

Pardubice – 26. dubna
Zní to k nevíře, avšak dnes by se při zahajovacím podniku českého juniorského šampionátu mělo v pardubickém depu objevit celkem sedmadvacet závodníků ve věkovém rozpětí od patnácti do jednadvaceti let. Ve své podstatě je čekají tři závody. Šestnáct si zazávodí v kvalifikaci o hlavní závod, v němž se po nešastném zranění Patrika Linharta uvolnilo další místo. V mistrovském závodě pak půjde nejen o body do celkové klasifikace, ale také především o mistrovství světa. A nakonec osm nejlepších závodníků změří své síly v nadstavbové Ceně Jiřího Marxe. Dostatečnou pozvánkou do svítkovských ochozů by měla být skutečnost, že zřejmě letos naposledy uvidíme v akci kompletní juniorskou špičku naší země.

Ve startovní listině kvalifikace čteme vesměs důvěrně známá jména. Jediným ryzím debutantem bude Slovák Rastislav Bandzi. S ostatními závodníky jsme se už na oválech setkali, a už jde o borce, jimž loni nepřálo štěstí, známá jména ze stopětadvacítek či Luboše Velinského, dalšího z řady letošních navrátilců.

Dostat se do hlavního závodu už tedy bude pořádný kumšt. Ve hře je pět volných míst v hlavní šestnáctce a dvě pro náhradníky. Jenže uchazečů je šestnáct. A není třeba připomínat, jakou roli pro úspěšnou kvalifikaci hraje vedle jezdeckých schopností také štěstí.

Devět nejlepších z loňského roku a Luboš Tomíček se Zdeňkem Simotou, jenž VV SPD na základě výsledků v reprezentaci zprostil povinnosti jet kvalifikaci, je nervů s kvalifikačním procesem ušetřeno. Čeká je ovšem jiná prubířská zkouška.

Prozatím ještě nejde tolik o průběžné pořadí, a to tím spíše, šktají-li se letos dva nejhorší výsledky. Jenže dnešní výsledek společně s pořadím z pátečního Mšena se stane úhelným kamenem juniorské reprezentace.

A reglementy hovoří jasnou řečí. Pouze první tři v průběžném pořadí mají šanci reprezentovat. V evropských devatnáctkách bude samozřejmě zohledněno pořadí závodníků odpovídajích věkem. Divokou kartu dostane jen jeden další vyvolený. A právě tady budou mít členové VV SPD těžké dilema. V případě juniorského mistrovství světa o ni bude usilovat Zdeněk Simota. Ten totiž minulý týden prozradil magazínu speedwayA-Z, že ve Mšeně s největší pravděpodobností nepojede.

Na závěr dnešního klání proběhne třetí ročník Ceny Jiřího Marxe. Nadějný pardubický junior zemřel ve svých šestnácti letech v květnu roku 1990 v Březolupech. A jeho tehdejší kolegové na čele s Tomášem Rambouskem hodlají jeho památku připomenout vzpomínkovým závodem. Štědře dotovaný mítink se bude skládat z dvojice semifinálových jízd a rozhodujícího finále.

Stejně jako v případě úvodní extraligy a národní kvalifikace, mohou fanoušci využít také servisu, který pro ně připravil sportovní čtrnáctideník Českomoravský sporák. Na adrese
sportak.xf.cz/live.html poběží on line přenos.

Startovní listina – kvalifikace (16:30):
1 Zdeněk Šuranský, Liberec
2 Michal Matula, Markéta Praha
3 Patrik Doubek, Markéta Praha
4 Petr Babička, Slaný
5 Michael Gregor, Markéta Praha
6 Matěj Kůs, Markéta Praha
7 Ladislav Kratochvíl, Pardubice
8 Richard Frištenský, Březolupy
9 Matěj Veselý, Slaný
10 Rastislav Bandzi, Žarnovica (SK)
11 Michal Dudek, Slaný
12 Michal Hádek, Plzeň
13 Tomáš Hanzlík, Plzeň
14 Dominik Jech, Markéta Praha
15 Petr Vaic, Plzeň
16 Luboš Velinský, Pardubice

Startovní listina – hlavní závod (18:00):
1 pátý z kvalifikace
2 Pavel Fuksa, Pardubice
3 Antonín Galliani, Markéta Praha
4 druhý z kvalifikace
5 Martin Málek, Březolupy
6 Luboš Tomíček, Olymp Praha
7 Martin Gavenda, Březolupy
8 Martin Vaculík, Žarnovica (SK)
9 Věroslav Kollert, Mšeno
10 Zdeněk Simota, Plzeň
11 třetí z kvalifikace
12 vítěz kvalifikace
13 čtvrtý z kvalifikace
14 Hynek Štichauer, Pardubice
15 Adam Vandírek, Markéta Praha
16 Filip Šitera, Plzeň
17 šestý z kvalifikace
18 sedmý z kvalifikace

3. Cena Jiřího Marxe
Zúčastní se prvních sedm ze závěrečné klasifikace mistrovství republiky jednotlivců. Osmým účastníkem bude borec na divokou kartu od pořadatelů.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)