Pardubická esa nepřebili ani tři žolíci

Slaný – 3. června
Druhé extraligové kolo začalo nečekaně. Jan Holub vystřelil dopředu jako z praku, ustál nápor Václava Milíka i svého jmenovce Zdeňka a dostal Mšeno do postavení leadera. Avšak hned vzápětí se role hráčů prvních houslí ujali Pardubičané. Mšeno je sice ještě jednou předstihlo po triumfu Sebastiana Ulamka v rozjížďce s číslem čtyři, avšak od druhé série východočeští závodníci jen zvyšovali svůj odstup. S výjimkou extraligového benjamínka Josefa Nováka nikdo z kvintetu Lubomíra Vozára neskončil ani jednou hůře než druhý a Aleš Dryml v nové kombinéze wiltshirovského stylu jako jediný dnes neprohrál vůbec. Soupeřům nezbylo než taktizovat. Jako první vytáhl žolíka Milan Mach. Piotr Swiderski mu přivezl šest bodů, Slaný se dostal na stejnou úroveň jako Pardubice, které však hned vzápětí promptně odskočili po vítězství Mateje Žagara. Taktiku s jokerem si vyzkoušeli posléze také Tomáš Topinka a Petr Vandírek. Byť jim Josef Franc a Sebastian Ulamek zatáhli naplno, na dostižení Pardubic to bylo málo. V boji o druhé místo se nakonec radovalo Mšeno. Praha doplatila na horší závěr, kdy po žolíkovém vítězství Josefa France dala dohromady jen pět bodů v sedmi jízdách. Slaný, který doplatil na vypadlý karburátor Eduarda Krčmáře v rozjížďce s číslem osmnáct, však borci z hlavního města na stupně vítězů nakonec nepustili.

Na stupně vítězů se dnes dostalo Mšeno, Pardubice a Praha
Na stupně vítězů se dnes dostalo Mšeno, Pardubice a Praha

Přetahovaná o průběžné vedení končí rozjížďkou s číslem pět

Slánský ovál dnes vyžadoval hodně vláhy
Slánský ovál dnes vyžadoval hodně vláhy

Na konci dubna skrápěl pražskou Markétu déšť, nicméně dnes ve Slaném na dešťové kapky naštěstí nebylo sebemenší pomyšlení. Sluníčko zářilo na nebeské báni jako o život a druhému kolu české extraligy rozhodně nestálo nic v cestě. Do slánských ochozů proudili lidé v takovém počtu, který by jinde mohli jen závidět. Nicméně nový model vyšší české soutěže ukázal opět i svou odvrácenou tvář.

Aleš Dryml pochopil výhody bílé kombinézy ve stylu Todda Wiltshira
Aleš Dryml pochopil výhody bílé kombinézy ve stylu Todda Wiltshira

V otázce cizinců nás v současné době nedokáže žádný tým překvapit, navíc bez druhé zahraniční posily začíná být problém postavit i čtyři pětičlenná družstva. Milan Mach své potíže při zranění Hynka Štichauera vyřešil pozvánkou Piotra Dziatkowiaka. Dobře známý Polák je majitelem české licence, takže není považován za cizince. Avšak Petr Vandírek na tom byl mnohem hůře.

Jan Holub vede Václava Milíka a svého jmenovce Zdeňka
Jan Holub vede Václava Milíka a svého jmenovce Zdeňka

„Nemám, z čeho vybírat, kdo udrží motorku, jede,“ komentoval svou sestavu. Problémem se stalo zraněné koleno Martina Málka. Březolupský host ve mšenské sestavě se totiž před nadcházející operací musel omluvit ze včerejšího českého finále, což mu v duchu znění řádů znemožnilo startovat také dnes.

Matěj Kůs (žlutá) versus Aleš Dryml
Matěj Kůs (žlutá) versus Aleš Dryml

Byť Petr Vandírek musel přepracovat koncepci svého celku na tým složený z třech členů základní sestavy a hvězdného náhradníka Sebastiana Ulamka, bylo to právě Mšeno, které se ujalo vedení. Jan Holub totiž letěl vstříc první zatáčce rozjížďky s číslem jedna jako první. Václav Milík se snažil dostat před naho, ale měl sám plnou hlavu starostí se Zdeňkem Holubem.

Tomáš Suchánek za sebou vede Sebastiana Ulamka a Josefa France
Tomáš Suchánek za sebou vede Sebastiana Ulamka a Josefa France

Jenže hned vzápětí se všechno otočilo vzhůru nohama. Aleš Dryml, oblečený ve zbrusu nové bílé kombinéze, se ujal vedení. A v první zatáčce zpacifikoval útočně přemýšlejícího Matěje Kůse. Roma Čejka na třetí místo nepustil Filipa Šiteru, takže Mšeno na hrotu průběžné klasifikace vystřídaly Pardubice.

Sebastian Ulamek a Matej Žagar byli nejvýraznějšími členy svých týmů
Sebastian Ulamek a Matej Žagar byli nejvýraznějšími členy svých týmů

Ovšem juniorská jízda se nesla ve znamení nadvlády Eduarda Krčmáře. Za ním dojel Ondřej Smetana, a protože Michal Škurla v prvním výjezdu podjel Josefa Nováka, bylo Mšeno opět na pěti bodech, jimiž se mohly pyšnit rovněž Pardubice. Petr Vandírek však tahal za delší konec provazu než Lubomír Vozár. Přitom Tomáš Suchánek vystřihl start jako z partesu, jenže mšenský náhradník Sebastian Ulamek byl ten poslední, kdo by se s podobným stavem věcí smířil.

Eduard Krčmář míří k triumfu v juniorské jízdě před Ondřejem Smetanou a Michalem Škurlou
Eduard Krčmář míří k triumfu v juniorské jízdě před Ondřejem Smetanou a Michalem Škurlou

Pár nájezdů po vnější straně mu sice nevyšlo, avšak v nájezdu do třetího kola se okolo Pardubičana prohnal, jako když jej potká. Mšeno zakončilo úvodní sérii s osmi body, o jeden víc než měly Pardubice. Pražany dostal Josef Franc, nasazený poprvé ve čtvrté jízdě místo Filipa Hájka, o bod před Slaný, jemuž Piotr Dziatkowiak přivezl stejně kulatou nulu jako Michal Dudek v rozjížďce s číslem jedna.

Zleva Tomáš Suchánek, Piotr Dziatkowiak, Josef Franc a Sebastian Ulamek
Zleva Tomáš Suchánek, Piotr Dziatkowiak, Josef Franc a Sebastian Ulamek

Počínaje druhou sérií však přetahovaná o průběžné vedení skončila. Aleš Dryml v rozjížďce s číslem pět vyhrál ve stylu start – cíl. Slánský náhradník Piotr Swiderski, jenž se dnes na slánském oválu objevil poprvé, sice nedokázal ani v jednom ze svých mnoha útoků překonat Josefa France, ale Ondřeje Smetanu před sebe nepustil.

Sebastian Ulamek vzápětí opět po skvělém startovním manévru vyhrál i podruhé. Václav Milík jej ohrožoval, ale na předjetí to nestačilo, přesto však udržel Pardubice o bod v čele před Pardubicemi. Avšak v sedmé jízdě jásaly tribuny nad triumfem Eduarda Krčmáře.

Tomáš Suchánek (3) se brání Sebastianu Ulamkovi
Tomáš Suchánek (3) se brání Sebastianu Ulamkovi

Domácí junior v první zatáčce objel Matěje Kůse, před něhož se v druhém oblouku posunul rovněž Matej Žagar. Slovinec s pardubickou vestou vytrvale na Eduarda Krčmáře dotíral, avšak nakonec se musel smířit s prohrou při svém úvodním výjezdu na slánský ovál. To, že právě v sedmé jízdě nahradil Tomáše Suchánka, vnímal Milan Mach jako pobídku, aby Piotra Swiderskeho v rozjížďce s číslem osm povýšil na žolíka.

Milan Mach o svých motivech poslat Piotra Swiderskeho jako žolíka už v rozjížďce s číslem osm:

„Říkal jsem si, že Luboš Vozár nedá Mateje Žagara dvakrát po sobě. Viděl jsem, že je tam šance.“

Piotr Swiderski očekávání svého manažera nezklamal. Byť lepší start vyprodukoval Zdeněk Holub, od prvního výjezdu jel na čele právě polský Slaňák. Jeho šest bodů polilo slánské skóre s větší účinností než pověstná živá voda. Slaný se rázem se čtrnácti body dělil o průběžné vedení s Pardubicemi, Mšeno zaostávalo o dva a Praha o tři body.

 

Bílý koník stále skáče nejvýše

Sluníčko dovolilo fotografům kouzlit s čočkami svých aparátů
Sluníčko dovolilo fotografům kouzlit s čočkami svých aparátů

I druhý závod extraligy musel zklamat všechny, kdo od návratu čtyřutkání očekával rovněž comeback vyrovnaných klání z let 2005 a 2006. V rozjížďce s číslem devět nechal Lubomír Vozár stát Josefa Nováka. Náhradník Matej Žagar na jeho místě dláždil pardubickou cestu do čela stylem start – cíl před Piotrem Swiderskim.

Vzápětí Tomáš Suchánek v první zatáčce objel Zdeňka Holuba. Avšak pražský junior rozhodně nemínil složit zbraně a prahnul po odvetě. Ve třetím kole se z vnější strany objevil na Pardubičanově úrovni. Na konci protilehlé rovinky jej zavřel na vnitřní čáru a první pražské vítězství dnešního dne bylo jeho.

Zdeněk Holub líčí své vítězství v rozjížďce s číslem deset:

„Teď to začalo konečně jít. Zkoušel jsem na Suchoše různý stopy a nakonec to vyšlo.“

Josef Franc za sebou drží Piotra Swiderskeho
Josef Franc za sebou drží Piotra Swiderskeho

Na vítěznou cestu se v rozjížďce s číslem jedenáct vydal rovněž Václav Milík. Alfou i omegou jeho prvního vítězství se stal start. Na sklonku druhého okruhu měl náskok již více než padesát metrů. Mela za jeho zády jakoby předznamenala, že ostatní celky mimo Pardubic již opět pojedou svou vlastní ligu.

Sebastian Ulamek /bílá) byl posledním závodníkem, který dnes porazil Václava Milíka (modrá) - za nimi Michal Škurla (žlutá) a Roman Čejka (červená)
Sebastian Ulamek /bílá) byl posledním závodníkem, který dnes porazil Václava Milíka (modrá) – za nimi Michal Škurla (žlutá) a Roman Čejka (červená)

Vodu kalil Josef Franc. Když se Eduard Krčmář v prvním výjezdu mírně přetočil, okamžitě se posunul před něho na třetí místo. Druhý Filip Šitera jej však přitahoval, jako kdyby z jeho výfuku létaly španělské mušky. V první zatáčce třetího kola se pražský náhradník konečně dostal na dva body.

Matej Žagar se sune před Matěje Kůse
Matej Žagar se sune před Matěje Kůse

Slaný se devalvoval svůj žolíkový triumf ve dvanácté jízdě, v níž se Piotr Dziatkowiak stal po Romanu Čejkovi a Eduardu Krčmářovi třetím domácím borcem v řadě, který bodově ostrouhal. Zato Aleš Dryml přivezl již svou třetí trojku. Jan Holub uhlídal druhou příčku před Michalem Škurlou. Mšeno tím pádem předčilo Slaný a dotáhlo se na Prahu.

Piotr Swiderski (červená) coby žolík vede za sebou Zdeňka Holuba (žlutá) a Filipa Šiteru (bílá)
Piotr Swiderski (červená) coby žolík vede za sebou Zdeňka Holuba (žlutá) a Filipa Šiteru (bílá)

„Dám tam žolíka, stejně tam daj‘ Swiderskeho,“ rozhodl se Tomáš Topinka během přestávky před třináctou jízdou. Avšak Milan Mach jen kroutil hlavou a argumentoval, že je přece jen ještě příliš brzy. Byť Josef Franc odstartoval na Jana Holuba a vrátil se do pražských boxů se šesti body, neširší úsměv si mohl dovolit Lubomír Vozár. Josef Novák ani napotřetí nebodoval, nicméně přesto pardubický koník nadále skákal na čele průběžné klasifikace.

Pražané stáhli svou ztrátu na dva body, avšak ostatní pronásledovatelé byli pořádně daleko. Mšeno ztrácelo šest a Slaný dokonce osm bodů. Přitom pouze Petr Vandírek disponoval právem povýšit někoho ze své oslabené sestavy na žolíka. Jeho chvíle uzrála v rozjížďce s číslem čtrnáct.

 

Z extraligy těch druhých vyšlo nejlépe Mšeno

Zdeněk Holub byl v desáté jízdě prvním Pražanem, který vyhrál rozjížďku - na snímku před Tomášem Suchánkem
Zdeněk Holub byl v desáté jízdě prvním Pražanem, který vyhrál rozjížďku – na snímku před Tomášem Suchánkem

Mšenský kouč nahlásil, že Sebastian Ulamek pojede o dvojnásobný bodový příděl. Ani Milan Mach nezůstal v otázce strategických kouzel pozadu. Opět nechal sedět Michala Dudka a do akce povolal Eduarda Krčmáře. Jenže dvě jízdy od jeho posledního programového výjezdu na slánský ovál se ukázaly jako setsakramentsky krátká doba.

Eduard Krčmář bilancuje čtrnáctou jízdu:

„Bylo málo času. Nestih‘ jsem jít o zub dolů.“

Horko sálá z tváře Matěje Kůse
Horko sálá z tváře Matěje Kůse

Zatímco Sebastian Ulamek jezdil první od vylétnutí pásky až po odmávnutí šachovnicovou vlajkou, před domácího juniora se v první zatáčce dostal Tomáš Suchánek. Tentokrát si také Mšeno vyzkoušelo, jaké jsou pocity dostat se po úspěšném žolíkovi na dohled vedoucích Pardubic. Dvoubodový odstup však bylo maximem, jež mu kvintet Lubomíra Vozára dovolilo.

Kdo přišel do Slaného, nelitoval
Kdo přišel do Slaného, nelitoval

V rozjížďce s číslem patnáct se Matej Žagar dostal z pozice od mantinelu až před vedoucího Sebastiana Ulamka. A v šestnácté jízdě vedl Piotr Swiderski jen do prvního výjezdu, v němž mu zatnul tipec Václav Milík.

Václav Milík (modrá) odráží Eduarda Krčmáře (červená) před zraky Josefa France (žlutá)
Václav Milík (modrá) odráží Eduarda Krčmáře (červená) před zraky Josefa France (žlutá)

Konzistentní pardubický tým nemohl už čtyři tabulkové body pustit. Navíc Lubomír Vozár zahájil sérii nominačních jízd pěkně zostra. V té sedmnácté Matej Žagar svým prvenstvím ve stylu start – cíl před Piotrem Swiderskim dovezl Pardubice prakticky až těsně pod nejvyšší stupínek pódia.

Filip Šitera ukazuje záda Josefu Francovi
Filip Šitera ukazuje záda Josefu Francovi

S definitivní platností ovšem o vítězi závodu rozhodl Tomáš Suchánek. V osmnácté jízdě přitom odstartoval jako poslední. Vedl Sebastian Ulamek, který od prvního výjezdu až do druhé zatáčky odrážel srdnatý nápor Eduarda Krčmáře. Slánský junior však ve třetím kole zůstal stát.

„Vypad‘ mi karbec,“ lamentoval o chvilku později v depu. Tomáš Suchánek mezitím překonal Zdeňka Holuba a dva body proměnily pardubický triumf v jistotu. V té chvíli šlo jen o to, zda Praha dokáže zlomit pět bodů ztráty na Mšeno či zda odolá Slanému, jenž měl o čtyři body méně.

Jan Holub (bílá) se žene okolo Michala Škurly
Jan Holub (bílá) se žene okolo Michala Škurly

Otázku mšenského stříbra vyřešil Ondřej Smetana již v rozjížďce s číslem devatenáct. Již podruhé za sebou přijel do cíle jako třetí před Matějem Kůsem a jeden bod byla přesně hranice, která Mšenu stačila. Piotr Swiderski zvýšil svým povedeným startem slánské ambice. A přestože ho Aleš Dryml předčil vnějškem první zatáčky, Slaný stále mohl v rozjížďce s číslem dvacet překlenout dva body od třetí Prahy.

Sebastian Ulamek (bílá) za sebou vede Eduarda Krčmáře (červená) a Zdeňka Holuba (žlutá)
Sebastian Ulamek (bílá) za sebou vede Eduarda Krčmáře (červená) a Zdeňka Holuba (žlutá)

Teorie je ovšem věc jedna a praxe druhá. V poslední jízdě nejlépe odstartoval Václav Milík. Filip Šitera jej v úvodním nájezdu vyvážel na vnějšek tak vehementně, až mu Josef Franc nabídl pohled na svá záda. Roman Čejka ovšem trčel beznadějně vzadu. A byť se v oficiálních prohlášeních později v depu úzkostlivě střežil sprostých slov, Slaný skončil před svým domácím publikem poslední.

 

Hlasy z depa

Aleš Dryml (modrá) vede před Piotrem Swiderskim (červená) a Matějem Kůsem (žlutá)
Aleš Dryml (modrá) vede před Piotrem Swiderskim (červená) a Matějem Kůsem (žlutá)

„Určitě super,“ pochvaloval si Aleš Dryml. „Nová bílá kombinéze je trošičku vzpomínka na Todda Wiltshira. Já byl junior, on jezdil bílý barvy. Já si říkal, že je to blázen, ale teď jsem to pochopil. Když člověk jede na start, uvědomí si, že bílá se blbě pere, a že musí vyhrát.“

„Viděl jsem to krásně,“ netajil se Václav Milík. „Bylo to super, rozjíždělo se to super. Vyhráli jsme a tak jsem spokojenej‘. První dvě jízdy jsem neodstartoval, ale vyhráli jsme, tak jsem spokojenej‘. Jedeme dál, v extralize a nakonec všem řekneme z prvního místa čus!“

Václav Milík se radoval
Václav Milík se radoval

„Lepší než včera,“ vystihl své pocity Tomáš Suchánek. „Zkoušel jsem jiný lamely a na nich mi jdou starty líp. Škoda prvních dvou jízd, jak jsem se nechal předjet. Prodělal jsem to na převodu, chtělo to těžší.“

„Trochu horší než včera,“ hodnotil svůj výkon Jan Holub. „Zezačátku to vypadalo docela dobře, ale pak se pár jízd nepovedlo. Hlavně, že jsem na bedně a ve Mšeně snad budeme i první. A nula? Odstartoval jsem dobře, ale do prvního nájezdu byli rychlejší. S tím nic nenaděláš…“

„Ale jo, jsem v dobrý náladě,“ hledal Josef Franc pozitiva. „Teď jsem čtrnáct dnů v dobrý náladě. Země se párkrát otočí, dáme všemu volnej‘ průběh a v Plzni při druhým mistráku uvidíme!“

Roman Čejka si stěžoval na své starty
Roman Čejka si stěžoval na své starty

„Mám radost, že jsem porazil Žagara a to je ale všechno,“ smutnil Eduard Krčmář. „Začátek dobrej‘, ale pak jsem zkurvil jednu jízdu. A pak další, nestih‘ jsem jít o zub dolů. A v poslední jízdě mi vypad‘ karbec.“

„Stálo to za prd,“ připojil se ke svému kolegovi také Roman Čejka. „Ani jeden start mi nevyšel. Něco je špatně, asi ve mně, nevím, kde je chyba. Včera v Praze to bylo super, dneska to stálo za prd. Příště bude líp…“

Aleš Dryml dnes nepoznal hořkost porážky
Aleš Dryml dnes nepoznal hořkost porážky

 

1. ZP Pardubice 44
Václav Milík 2 2 3 3 3 13
Aleš Dryml 3 3 3 – 3 12
Tomáš Suchánek 2 – 2 2 2 8
Josef Novák 0 0 – 0 0
Matej Žagar, SLO 2 3 3 3 11
2. Grepl PDK Mšeno 33
Ondřej Smetana, Praha 2 0 1 1 1 5
Martin Málek
Filip Šitera 0 1 1 – 1 3
Jan Holub 3 0 2 2 0 7
Sebastian Ulamek, PL 3 3 1 6* 2 3 18
3. AK Markéta Praha 28
Matěj Kůs 2 1 0 0 0 3
Zdeněk Holub 1 2 3 1 1 8
Michal Škurla 1 1 1 0 3
Filip Hájek – – – – DNR
Josef Franc 1 2 2 6* 1 2 14
4. AK 3ton Slaný 24
Piotr Dziatkowiak, PL (ACCR) 0 – 0 – 0
Eduard Krčmář 3 3 0 1 R E 7
Roman Čejka 1 0 0 1 0 2
Michal Dudek 0 – – – 0
Piotr Swiderski, PL 1 6* 2 2 2 2 15

Poznámka: Martin Málek byl nahlášen v mšenské sestavě, ale nemohl by startovat, protože se včera vinou zranění omluvil z mistrovství republiky jednotlivců

 

Jan Holub v rozjížďce s číslem jedna odvedl Václava Milíka
Jan Holub v rozjížďce s číslem jedna odvedl Václava Milíka

Aktuální extraligová tabulka:

bilance výsledků malé body tabulkové body
1. Pardubice 2-0-0-0 85 8
2. Praha 0-1-1-0 58 5
3. Mšeno 0-1-0-1 58 4
4. Slaný 0-0-1-1 53 3

 

Matej Žagar (modrá) vs. Matěj Kůs
Matej Žagar (modrá) vs. Matěj Kůs

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Petr Makušev

Sebastian Ulamek si jede pro šest bodů před zraky Eduarda Krčmáře a Michala Škurly
Sebastian Ulamek si jede pro šest bodů před zraky Eduarda Krčmáře a Michala Škurly