Zranění komplikují situaci

Slaný – 3. června
Po dubnovém dešti, který spláchnul pražský závod, se dnes ve Slaném dočkáme teprve druhé letošní extraligy. I když je soutěž ještě velice mladá na činění závěrů, do role mírného favorita se staví Pardubice. Lubomír Vozár ovšem podobné úvahy odmítá, avšak na rozdíl od Petra Vandírka a Milana Macha nemusel řešit zranění členů své sestavy.

 

Eduard Krčmář bude žhavým želízkem sestavy Milana Macha
Eduard Krčmář bude žhavým želízkem sestavy Milana Macha

Pardubický kouč, jenž v půli dubna vstoupil do soutěže zdrcujícím domácím triumfem, povolal do sestavy Mateje Žagara a nasadil jej na náhradnickou pětku. „Martin Vaculík nemůže, musí ve středu trénovat v Tarnowě,“ připomíná Lubomír Vozár, že dnešní podnik byl právě kvůli kolizi s polskými ligami přesunut o čtyřiadvacet hodin dopředu.

8
Josef Franc bude soupeřům hrozbou i bez výhružných gest

Vůbec poprvé do letošní extraligy zasáhne Josef Novák, jehož pardubický kouč povolal již do Prahy, než byl ovšem závod zrušen. Zbytek družstva je standardní a novinkou bude vlastně jen premiéra kombinézy Aleše Drymla. Východočeský kapitán pojede v zelenobílých barvách mladoboleslavské Škody, jejichž vozy jejich rodinná firma prodává a na svém závodním oděvu bude mít symboly připomínající jeho otce a bratra.

„Nemusíme vyhrát, Slaný je nabitý a doma může vyhrát,“ nechce se Lubomír Vozár stavět do role favorita. Milan Mach ovšem musel oželet služby zraněného Hynka Štichauera. Místo něho povolal Piotra Dziatkowiaka, který bude opět brázdit ovály s českou licencí.

Jan Holub těží z rad svého dědečka
Jan Holub těží z rad svého dědečka

„Jedou všichni, koho mám, na sedmičky bych to vůbec nedal,“ glosuje slánský kouč, že takřka vyčerpal všechny své personální možnosti. Už pro pražský závod počítal s cizincem do úlohy silného náhradníka a stejně filozofie se drží také dnes.

„O Swiderovi věřím, že je nejlepší volba,“ vysvětluje, proč jeho volba padla na Piotra Swiderskeho. „Adrian Miedzinski je po zranění a Jakub Jamrog moc nejede, proto dávám šanci jemu.“

Václava Milíka čeká zítra polská extraligy a pak evropské challenge a světový pohár družstev
Václava Milíka čeká zítra polská extraligy a pak evropské challenge a světový pohár družstev

Plnou hlavu starostí měl ovšem i Petr Vandírek. „Nemám, z čeho vybírat,“ krčí rameny. „Kdo udrží motorku, jede.“

Mšenská situace se zhoršila ještě díky faktu, že se Martin Málek včera omluvil z mistrovství republiky jednotlivců v Praze kvůli zranění. Vzhledem k ochranné lhůtě dané řády tedy dnes nemůže na start, ani kdyby chtěl a zraněné kolenu mu to dovolilo.

Protože si Grzegorz Walasek při světovém šampionátu v Abensbergu minulé pondělí zlomil ruku, mšenská volba na Sebastiana Ulamka přestavovala logické východisko. „Pokud naši kluci cizince nepodpoří, je to jedno,“ říká Petr Vandírek a ani v nejmenším neslevuje ze svého nekompromisního postoje. „Pokud si říkaj‘ závodníci, musí zajet všude.“

Bez zahraničních posil se nyní obejde Tomáš Topinka, i když se Martin Gavenda ani dnes extraligového startu nedočká. Sotva se vylízal z poranění nohy, lékaři mi zjistili boreliózu a doporučili dvouměsíční klid. Do týmu se ale vrací Michal Škurla, jemuž úvod sezóny zkomplikovala zlomenina prstu z dubnového Prague Open.

„Naši jsou slabší ve výkonech, ať se rozjedou,“ vysvětluje Tomáš Topinka ryze českou sestavu, přičemž odmítá, že by šlo o handicap. „Nějakej‘ bod soupeřům určitě sebereme.“

Oficiálně nahlášené sestavy:

AK 3ton Slaný: 1 Piotr Dziatkowiak, PL (ACCR)
2 Eduard Krčmář
3 Roman Čejka
4 Michal Dudek
5 Piotr Swiderski, PL
ZP Pardubice: 1 Václav Milík
2 Aleš Dryml
3 Tomáš Suchánek
4 Josef Novák
5 Matej Žagar, SLO
Grepl PDK Mšeno: 1 Ondřej Smetana
2 Martin Málek
3 Filip Šitera
4 Jan Holub
5 Sebastian Ulamek, PL
AK Markéta Praha: 1 Matěj Kůs
2 Zdeněk Holub
3 Michal Škurla
4 Filip Hájek
5 Josef Franc

Poznámka: jelikož se Martin Málek pro zranění omluvil ze včerejšího finále šampionátu jednotlivců, vztahuje se na něj lhůta, během níž nesmí startovat v jiném závodě, takže dnes za Mšeno nemůže nastoupit

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)