Seriál SGP prakticky začíná až v sobotu v Praze

Praha – 19. května
Letos jsme svědky jistých anomálií v chodu seriálu Speedway Grand Prix. Nejelo se kolo na Novém Zélandu, takže se začínalo o něco později než minulé dva roky. Na premiéru ve Varšavě chtějí všichni zapomenout, jak nejrychleji je možné, a sobotní závod ve finském Tampere měl snad jedině pozitivum, že se odjel až do konce. Loňská premiéra se finským pořadatelům podařila, přišla spousta lidí a letos si od své velké ceny slibovali ještě víc, tím spíše, že si dali záležet a upravili šířku dráhy všude, kam šlo přidat pár centimetrů. Jenomže to nestačilo. V Praze se hrál hokej, jednodenní dráha ve Varšavě byla fiaskem, dlouhodobě nejlepší Fin Joonas Kylmäkorpi nejel a nakonec si cestu na stadion v Tampere našlo údajně jen 5000 diváků, což při kapacitě 16 800 působilo dost bídně. Nejdůležitější je, že chybělo drama. Vše se rozhodovalo na startu a pak nic.  Vracíme-li se k tomuto čerstvě odbytému podniku, tak jedině aby podotknout, že tím pádem seriál doopravdy letos začne až v Praze.

 

 

O posledních novinkách ohledně pražské SGP se hovořilo na včerejší tiskové konferenci
O posledních novinkách ohledně pražské SGP se hovořilo na včerejší tiskové konferenci

Už tuto sobotu se bude muset napravit pověst skvělého sportu. Jede se už devatenáctý ročník pražské Grand Prix, takže všichni zúčastnění, vědí, co mají očekávat. Stadión otevře své brány už v pátek v 16:15 a v 17:00 začne tradičně přístupný veřejností trénink. V sobotu se otevírá v 16:45 a už v 17:15 je autogramiáda Nickiho Pedersena, Jaroslawa Hampela, nováčka seriálu Australana Jasona Doyla, jehož jsme v Praze viděli třeba na SWC 2013, a domácí hvězdy první velikostí Václava Milika. Letošní organizační novinkou je otevření nedaleké stanice metra A, takže padá otázka parkovaní a důvod proč si nedat nějaké to pivo.

Dva roky v řadě zvítězil Tai Woffinden. Třikrát po sobě se podařilo na Markétě vyhrát Jasonu Crumpovi, takže bude zajímavé sledovat, podaří-li se to i mladému britskému závodníkovi. Tradičně se očekává slušná návštěva fanoušků z Anglie, takže o kulisu bude mít postaráno. Totéž platí pro Dány, Švédy a pochopitelně Poláky. Gregu Hancockovi fandí všichni a všude a domácí se vždy dočkali nadšeného přijetí. Jestli vyjedou také náhradníci Josef Franc a Matěj Kůs, rozhodne nejspíš případný dotyk pásky anebo nedodržení časového limitu. Doufejme, že po úvodních trablech sezony 2015 se závodníkům budou vyhýbat zranění a nepřekonatelné technické problémy.

Josef Franc a Matěj Kůs budou náhradníky
Josef Franc a Matěj Kůs budou náhradníky

A pak vezmeme-li v úvahu skvělou ligovou formu Jaroslawa Hampela, Taie Woffindena, Andrease Jonssona a Nickiho Pedersena, velké ambice Nielse Kristiana Iversena, Krzysztofa Kasprzaka a Matejě Žagara, zkušenosti mistrů světa Grega Hancocka a Chrise Holdera a snahu udělat razný krok vpřed všech ostatních účastníků, máme pádný důvod být u toho už tuto sobotu večer.

Ročník 2015 konečně může začít.

 

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)

1 komentář u „Seriál SGP prakticky začíná až v sobotu v Praze“

  1. ani trasa A neznamená,že si můžu dát pivko,jinak jsem zvědav na vlastní závod,aby to nebyla nuda-jen start a pak už nic

Komentáře nejsou povoleny.