Češi v akci 145

Minulý týden na českých oválech nejprve uzavřel startovní listinu finále mistrovství republiky jednotlivců. Liberec korunoval Eduarda Krčmáře jako českého šampióna do devatenácti let, zatímco jen o chvilku později se na Borech Kyle Bickley stal vítězem světového poháru stopětadvacítek. Ze zbývajících kvalifikací nenašel z našich cestu do evropského challenge nikdo. Zajímavé věci se udály i při zahraničních závodech a dnešní tradiční kompilace magazínu speedwayA-Z vás kromě tradičních lig zavede i na pouťák do Wittstocku.

 

Švédsko, Anglie a Wittstock

Martin Vaculík jel v úterý jen dvě jízdy
Martin Vaculík jel v úterý jen dvě jízdy

Ani minulé úterý nedopřál déšť klidu švédské Elitserien. Duel Dackarny Mallila s Rospiggarnou Hallstavik byl kvůli němu o hodinu opožděn. Avšak stejně se podařilo uskutečnit jen devět jízd, po nichž se skóre zastavilo na stavu 32:22. Martin Vaculík vyhrál čtvrtou jízdu, v osmé však spolu s Timo Lahtim podlehl domácímu tandemu Michael Jepsen Jensen – Jason Doyle 5:1. Domů se vracel se čtyřmi body (3 1).

Jaroslav Petrák a Karel Kadlec stojí na pódiu ve Wittstocku
Jaroslav Petrák a Karel Kadlec stojí na pódiu ve Wittstocku

Ve čtvrtek deštivé počasí dovolilo v Redcaru uskutečnit čtyři jízdy. Výsledek utkání Redcar vs. Workington 10:14 samozřejmě neplatí. Matěj Kůs při svém jediném výjezdu do ovál získal třetí místo.

V pátek Plymouth těsně předčil doma Sheffield 46:44. Zdeněk Simota (0 3 3 2) začal nulou, která byla nepříjemnější o to víc, že Ashley Birks a Lasse Bjerre otevřeli skóre pro hosty 1:5. Poté však ani jednou neprohrál a zaznamenal osm bodů s jedním bonusem.

Martin Mejtský se dočkal svéhomezinárodního debutu
Martin Mejtský se dočkal svéhomezinárodního debutu

Hynek Štichauer v Somersetu prožil horší večer. Berwick podlehl domácím 58:32 a on se ze svých třech výjezdů na ovál pokaždé vrátil s nulou. Druhý den Bandité slavili doma vítězství nad Newcastle 55:33. Pardubičan byl pokaždé v cíli třetí, z toho dvakrát za svým kolegou, takže suma sumárum čtyři body a dva bonusy.

Jeho mechanik Martin Mejtský, který letos začal sám závodit nasbíral čtyři body v juniorském pouťáku ve Wittstocku a obsadil patnáctou příčku. Triumfoval Emil Gröndal (13 bodů) a na stupně vítězů se dostali ještě Daniel Spiller (12) a Rafal Karczmarz (11).

O doprovodný program se postaral závod třech veteránských dvojic. Zvítězili Marcin Sekula a Markem Arnheimem (25 bodů) před Ulrichem Büchskem s Marco Langerem (18) a českým párem Karel Kadlec – Jaroslav Petrák (17).

 

Velikonoční polské repete

Pět bodů a tři bonusy bylo včerejší skóre Václava Milíka
Pět bodů a tři bonusy bylo včerejší skóre Václava Milíka

Včerejšek přinesl náhradní termín pro kompletní program úvodního kola polských lig, jejichž původní termín padl na oltář velikonočního návratu zimy. V extralize prohrála Wroclaw na vlastní dráze ze Zielonou Gorou 42:48. Václav Milík nasbíral pět bodů se třemi bonusy (1 2 1 1 0). Nejlepší výkon podal v rozjížďce s číslem sedm, kdy spolu s Tai Woffindenem po vylétnutí pásky odvedl Piotra Protasiewicze a Aleksandra Zgardzinskeho. V ten moment bylo utkání vyrovnáno a smírné skóre vydrželo až do čtrnácté jízdy, kdy Grzegorz Walasek a Andreas Jonsson porazili Macieje Janowskeho a Václava Milíka 4:2. Vzápětí v poslední jízdě Wroclaw dorazili pětibodovým maximem Piotr Protasiewicz a Jaroslaw Hampel.

Eduard Krčmář má za sebou smolný závod na stadiónu svého loňského klubu
Eduard Krčmář má za sebou smolný závod na stadiónu svého loňského klubu

Tarnow si přijel do Grudziadze pro poměrně hladký triumf 37:52. Martin Vaculík (3 2 3 3 0) mu k němu přispěl jedenácti body. V sedmé jízdě dokázal překonat Artjoma Lagutu, ovšem Daniel Jeleniewski byl na čele již k nedostižení. V poslední jízdě, jejíž výsledek nemohl na vítězství hostů již nic změnit skončil Martin Vaculík poslední, když triumfoval Tomasz Gollob, dva body pro Tarnow zajistili Kenneth Bjerre, zatímco Slovák v krásném souboji podlehl Krzyzstofu Buczkowskemu. Přesto byl vyhlášen jako závodník utkání.

Ve druhé lize Lublin doma těsně předčil Krosno 45:44. Aleš Dryml (3 2 3 0 0) vstoupil do mítinku vítězně ve svých třech prvních rozjížďkách, avšak v jedenácté a patnácté jízdě vyšel naprázdno. Dohromady tedy osm bodů s jedním bonusem.

Aleš Dryml jel včera v Lublinu
Aleš Dryml jel včera v Lublinu

Po triumfu v Liberci se Eduard Krčmář vrátil domů do Slaného, aby nad ránem vyrazil do Rawicze. V sestavě domácích nakonec nenašel Zdeňka Holuba rozbolavělého po libereckém pádu. Pražana nakonec zastupoval Tadeusz Kostro. Medvídci prohráli s Gdaňskem 41:45, avšak Slaňák neprožil zrovna povedenou neděli. Ve třetí jízdě nebodoval, šestou vyhrál s Kamilem Brzozowskim a díky 5:1 poslal Gdaňsk do čela.

Jenže v deváté jízdě se oba kolegové srazili v první zatáčce a Kamil Brzozowski byl vyloučen. Stejný osud však potkal Eduarda Krčmáře ve druhém kole opakovačky. V jedenácté jízdě dojel čtvrtý a ve čtrnácté byl diskvalifikován po kolizi s Ryanem Fisherem. Suma sumárum tři body (0 3 X 0 X).

Foto: Karel Kadlec, ilustrační Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Mirek Horáček